FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ceny bliletów w relacjach międzynarodowych
Autor Wiadomość
Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 17-02-2011, 15:09   Ceny bliletów w relacjach międzynarodowych

Chciałem ostatnio sprawdzić bez dzwonienia ile by mnie kosztował przejazd np z Katowic do Pragi albo do Wiednia itd... Czy spotkaliscie sie z cennikiem polaczen miedzynarodowych dostępnym online?

Pani która mi to podaje z kasy musi to miec z jakiegos ogolnego cennika, ceny zapewne są w Euro.

O ile cenniki w komunikacji wewnętrznej są ogólnie raczej dostępne tak nie widzę niczego podobnego w tej formie. Jasne, są posczególne oferty i promocje ale chodzi mi o kompleksowy cennik najpopularniejszyvch polączeń

tomek24 
zaawansowany
degustator vodki

Wysłany: 17-02-2011, 15:29   

Cytat:
Chciałem ostatnio sprawdzić bez dzwonienia ile by mnie kosztował przejazd np z Katowic do Pragi albo do Wiednia itd... Czy spotkaliscie sie z cennikiem polaczen miedzynarodowych dostępnym online?

avs1000 znalazłem coś takiego z IC i to w złotówkach http://www.intercity.pl/p...015-02-2011.pdf :-)

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 17-02-2011, 15:33   

no ładny cennik komunikacji wewnętrznej :) a jak znależć w nim cenę biletu 2 klasy relacji Katowice - Praha hl.n. ? ;-0

albo żeby nie było za łatwo, z Katowic do Ołomuńca :)

rozklad jazdy IC pięknie podaje możliwe połączenia, ale w sprawie ceny wymownie milczy... :)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 17-02-2011, 15:37, w całości zmieniany 1 raz  

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 17-02-2011, 16:42   

Chyba będzie trudno taki cennik znaleźć, jak myślę spowodowane to jest dużą ilością ulg i kombinacji przejazdu tak w kraju jak i za granicami. Nie zawsze są to oferty wiązane (międzynarodowe) i czasami taniej wychodzi kupić bilet do stacji granicznej i później u właściwego przewoźnika w kraju sąsiednim. A czasami można pomyśleć o takim wspólnym np. Polsko - Czeskim bilecie dla ruch przygranicznego. Chociaż tutaj też jest problem z zasięgiem takiego biletu u sąsiadów - brak jasnych informacji.
Kiedyś poruszał ten problem Sony25.
Z drugiej strony ceny podstawowych przejazdów w określonych relacjach nie powinny być tajemnicą, znalazłem cennik pociągów BWB (Berlin-Warszawa-Berlin) na stronie Inter City. Może trochę rozjaśni - pomoże ta strona:
http://www.przewozyregion...zynarodowe.html
Chociaż Ołomuniec to chyba nie ten kierunek.

m0ke
zaawansowany
super partia !

Wysłany: 17-02-2011, 16:57   

Ja zawsze jadąc do Czech korzystam z tego :

http://jizdenka.idos.cz/IT.aspx

Aczkolwiek i tak się to nigdy nie zgadza, bo w Czechach jest taniej ;) Czasami lubi też wyszukać jakieś dziwne połączenie np. Praha - Lichkov za 144 Euro ;) Ale zdarza się najlepszym

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 17-02-2011, 18:55   

14D40 napisał/a:
Ja zawsze jadąc do Czech korzystam z tego :

http://jizdenka.idos.cz/IT.aspx

Aczkolwiek i tak się to nigdy nie zgadza, bo w Czechach jest taniej ;) Czasami lubi też wyszukać jakieś dziwne połączenie np. Praha - Lichkov za 144 Euro ;) Ale zdarza się najlepszym

no ale to juz przynajmniej ociera się o jakiś konkret i mozna miec ogolne wyobrażenie o poziomie cen :)

@Pietrek - tak, te oferty oczywiście znam, są to właściwie propozycje cenowe na wybrane kierunki ze sztywnymi często faktycznie atrakcyjnymi cenami na wybrane kierunki. Przypuszczam że ze wzgledu na uwarunkowania o ktorych piszesz, zmiany kursów walut, zmiany taryf u poszczegolnych przewozników itd. jest niełatwo opracować taki długoplanowy cennik , ale pewnie nie jest to niemozliwe ;-) Majć kartę kredytową za chwilę mogę sobie zabukować TGV z Paryża do Brukseli. I mam przejrzystą sytuację taryfową :) O to mi chodzi by tak nam było na ziemi, tej ziemi ;-)

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 17-02-2011, 23:16   

Może kiedyś doczekamy takich możliwości :cry:
Jak na razie to wydaje mi się że prędzej przez internet zabukowałbyś bilet z Katowic do Ołomuńca w Paryżu, Berlinie czy gdziekolwiek poza naszym krajem niż u nas.
W zasadzie to przecież sprawa jest dosyć prosta cena za przejazd razy euro plus gwiazdka i drobnym druczkiem "cena w zależności od kursu, nie zawiera ofert specjalnych" czy jakoś podobnie. Ale spece od marketingu nie wpadną na to by udostępnić potencjalnym klientom taką informację.

drstrach
znawca

Wysłany: 17-02-2011, 23:27   

pietrek napisał/a:
Jak na razie to wydaje mi się że prędzej przez internet zabukowałbyś bilet z Katowic do Ołomuńca w Paryżu, Berlinie czy gdziekolwiek poza naszym krajem niż u nas.

Na dojazd do tego dzikiego kraju jeszcze nie, wszystko rozbija się o PKP, próbowałem tak zrobić z dojazdem z Frankfurtu nad Menem, nie da się.

pietrek napisał/a:
W zasadzie to przecież sprawa jest dosyć prosta cena za przejazd razy euro plus gwiazdka i drobnym druczkiem "cena w zależności od kursu, nie zawiera ofert specjalnych" czy jakoś podobnie.

Jeszcze prościej, można od razu podstawić oficjalny kurs :-)

pietrek napisał/a:
Ale spece od marketingu nie wpadną na to by udostępnić potencjalnym klientom taką informację.

Jeśli większość tych speców ma łby zabetonowane jeszcze w PRL, to jak tu się dziwić.

pietrek
znawca
2004;2006;2010;T ANE

Wysłany: 18-02-2011, 18:25   

drstrach napisał/a:
pietrek napisał/a:

Na dojazd do tego dzikiego kraju jeszcze nie, wszystko rozbija się o PKP, próbowałem tak zrobić z dojazdem z Frankfurtu nad Menem, nie da się.

pietrek napisał/a:
W zasadzie to przecież sprawa jest dosyć prosta cena za przejazd razy euro plus gwiazdka i drobnym druczkiem "cena w zależności od kursu, nie zawiera ofert specjalnych" czy jakoś podobnie.

Jeszcze prościej, można od razu podstawić oficjalny kurs :-)

pietrek napisał/a:
Ale spece od marketingu nie wpadną na to by udostępnić potencjalnym klientom taką informację.

Jeśli większość tych speców ma łby zabetonowane jeszcze w PRL, to jak tu się dziwić.

ad1.
Nie wiem jak to obecnie wygląda - brak codziennego kontaktu z biletami międzynarodowymi, ale jak jeszcze było to razem to często można było zobaczyć bilety z miasteczka X w kraju Y do Pciowa Małego przez Zimną Wódkę. Zresztą z rodziny też taki bilet miała zabukowany przez internet na DB Bremen - Hamburg - Wrocław - Kluczbork z rozbiciem na wszystkie rodzaje pociągów, przesiadki, perony - z aktualnymi czasami odjazdu w kraju.
ad2. Oczywiście że tak
ad3. A tak duużo krzyczą o profesjonalizmie, marketingu i "wyjściu frontem do klienta". :lol:

drstrach
znawca

Wysłany: 18-02-2011, 18:33   

pietrek napisał/a:
ad3. A tak duużo krzyczą o profesjonalizmie, marketingu i "wyjściu frontem do klienta". :lol:

Dla niektórych front znajduje się gdzie indziej, szczególnie dla tych od stołków ;-)

Odpowiedz do tematu