Wysłany: 17-02-2011, 15:09 Ceny bliletów w relacjach międzynarodowych
Chciałem ostatnio sprawdzić bez dzwonienia ile by mnie kosztował przejazd np z Katowic do Pragi albo do Wiednia itd... Czy spotkaliscie sie z cennikiem polaczen miedzynarodowych dostępnym online?
Pani która mi to podaje z kasy musi to miec z jakiegos ogolnego cennika, ceny zapewne są w Euro.
O ile cenniki w komunikacji wewnętrznej są ogólnie raczej dostępne tak nie widzę niczego podobnego w tej formie. Jasne, są posczególne oferty i promocje ale chodzi mi o kompleksowy cennik najpopularniejszyvch polączeń
Chciałem ostatnio sprawdzić bez dzwonienia ile by mnie kosztował przejazd np z Katowic do Pragi albo do Wiednia itd... Czy spotkaliscie sie z cennikiem polaczen miedzynarodowych dostępnym online?
Chyba będzie trudno taki cennik znaleźć, jak myślę spowodowane to jest dużą ilością ulg i kombinacji przejazdu tak w kraju jak i za granicami. Nie zawsze są to oferty wiązane (międzynarodowe) i czasami taniej wychodzi kupić bilet do stacji granicznej i później u właściwego przewoźnika w kraju sąsiednim. A czasami można pomyśleć o takim wspólnym np. Polsko - Czeskim bilecie dla ruch przygranicznego. Chociaż tutaj też jest problem z zasięgiem takiego biletu u sąsiadów - brak jasnych informacji.
Kiedyś poruszał ten problem Sony25.
Z drugiej strony ceny podstawowych przejazdów w określonych relacjach nie powinny być tajemnicą, znalazłem cennik pociągów BWB (Berlin-Warszawa-Berlin) na stronie Inter City. Może trochę rozjaśni - pomoże ta strona:
http://www.przewozyregion...zynarodowe.html
Chociaż Ołomuniec to chyba nie ten kierunek.
Aczkolwiek i tak się to nigdy nie zgadza, bo w Czechach jest taniej ;) Czasami lubi też wyszukać jakieś dziwne połączenie np. Praha - Lichkov za 144 Euro ;) Ale zdarza się najlepszym
Aczkolwiek i tak się to nigdy nie zgadza, bo w Czechach jest taniej ;) Czasami lubi też wyszukać jakieś dziwne połączenie np. Praha - Lichkov za 144 Euro ;) Ale zdarza się najlepszym
no ale to juz przynajmniej ociera się o jakiś konkret i mozna miec ogolne wyobrażenie o poziomie cen :)
@Pietrek - tak, te oferty oczywiście znam, są to właściwie propozycje cenowe na wybrane kierunki ze sztywnymi często faktycznie atrakcyjnymi cenami na wybrane kierunki. Przypuszczam że ze wzgledu na uwarunkowania o ktorych piszesz, zmiany kursów walut, zmiany taryf u poszczegolnych przewozników itd. jest niełatwo opracować taki długoplanowy cennik , ale pewnie nie jest to niemozliwe ;-) Majć kartę kredytową za chwilę mogę sobie zabukować TGV z Paryża do Brukseli. I mam przejrzystą sytuację taryfową :) O to mi chodzi by tak nam było na ziemi, tej ziemi ;-)
Może kiedyś doczekamy takich możliwości
Jak na razie to wydaje mi się że prędzej przez internet zabukowałbyś bilet z Katowic do Ołomuńca w Paryżu, Berlinie czy gdziekolwiek poza naszym krajem niż u nas.
W zasadzie to przecież sprawa jest dosyć prosta cena za przejazd razy euro plus gwiazdka i drobnym druczkiem "cena w zależności od kursu, nie zawiera ofert specjalnych" czy jakoś podobnie. Ale spece od marketingu nie wpadną na to by udostępnić potencjalnym klientom taką informację.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 17-02-2011, 23:27
pietrek napisał/a:
Jak na razie to wydaje mi się że prędzej przez internet zabukowałbyś bilet z Katowic do Ołomuńca w Paryżu, Berlinie czy gdziekolwiek poza naszym krajem niż u nas.
Na dojazd do tego dzikiego kraju jeszcze nie, wszystko rozbija się o PKP, próbowałem tak zrobić z dojazdem z Frankfurtu nad Menem, nie da się.
pietrek napisał/a:
W zasadzie to przecież sprawa jest dosyć prosta cena za przejazd razy euro plus gwiazdka i drobnym druczkiem "cena w zależności od kursu, nie zawiera ofert specjalnych" czy jakoś podobnie.
Jeszcze prościej, można od razu podstawić oficjalny kurs
pietrek napisał/a:
Ale spece od marketingu nie wpadną na to by udostępnić potencjalnym klientom taką informację.
Jeśli większość tych speców ma łby zabetonowane jeszcze w PRL, to jak tu się dziwić.
Na dojazd do tego dzikiego kraju jeszcze nie, wszystko rozbija się o PKP, próbowałem tak zrobić z dojazdem z Frankfurtu nad Menem, nie da się.
pietrek napisał/a:
W zasadzie to przecież sprawa jest dosyć prosta cena za przejazd razy euro plus gwiazdka i drobnym druczkiem "cena w zależności od kursu, nie zawiera ofert specjalnych" czy jakoś podobnie.
Jeszcze prościej, można od razu podstawić oficjalny kurs
pietrek napisał/a:
Ale spece od marketingu nie wpadną na to by udostępnić potencjalnym klientom taką informację.
Jeśli większość tych speców ma łby zabetonowane jeszcze w PRL, to jak tu się dziwić.
ad1.
Nie wiem jak to obecnie wygląda - brak codziennego kontaktu z biletami międzynarodowymi, ale jak jeszcze było to razem to często można było zobaczyć bilety z miasteczka X w kraju Y do Pciowa Małego przez Zimną Wódkę. Zresztą z rodziny też taki bilet miała zabukowany przez internet na DB Bremen - Hamburg - Wrocław - Kluczbork z rozbiciem na wszystkie rodzaje pociągów, przesiadki, perony - z aktualnymi czasami odjazdu w kraju.
ad2. Oczywiście że tak
ad3. A tak duużo krzyczą o profesjonalizmie, marketingu i "wyjściu frontem do klienta".