Wysłany: 11-02-2011, 19:16 Trainz w 3D
Do rzeczy.
Chciałbym zaprezentewać możliwości kart graficznych NVidia. Niektóre egzemplarze <link> mają możliwość odtwarzania gier w prawdziwym 3d. Jedyne co potrzebujemy to karta graficzna z tabeli w połowie strony oraz okularki czerwony-cyjan. Cena okularków to mniej niż 2 zł, a często dostajemy je za darmo.
1)
a) Pobieramy najnowsze sterowniki z <link>
b) Instalujemy
c) Wchodzimy do panelu sterowania NVidia a następnie do zakładki Skonfiguruj stereoskopowy obraz 3d. Postępujemy zgodnie z instrukcjami (porada: odznacz opcje pokazu slajdów na końcu)
2) Teraz Trainz. Testowałem na 2010, 2009 i 2006. Najważniejsze są ustawienia:
a) DirectX
b) Antyaliasing na 2
c) Pełen ekran
d) (nie jestem pewien) Brak cieni i brak wyrównywania wierzchołka. Opcja "wyłącz sprzętowe TL" nie ma być zaznaczona
No i w drogę. Cieszmy się prawdziwym 3d! Jeśli są jakieś pytania to chętnie odpowiem
Wysłany: 11-02-2011, 19:23
Przez prawdziwe 3D rozumiem moment w którym widzisz głębię. Po Twojej odpowiedzi domyślam się, że masz Radeona i nie masz tej opcji Może kiedyś wyprodukują Radeony odtwarzające 3D, ale nie teraz...
Wysłany: 11-02-2011, 19:28
Właśnie nie! Nie Nie I jeszcze raz nie trzeba mieć specjalnego monitora! Są 2 rodzaje NVidi 3d: 3D vision i 3D Vision discover. Discover ma zaburzone kolory (troszkę ) ale wystarczą okularki czerowny-cyjan
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2011, 19:29
Sergiusz96 napisał/a:
Przez prawdziwe 3D rozumiem moment w którym widzisz głębię. Po Twojej odpowiedzi domyślam się, że masz Radeona i nie masz tej opcji Może kiedyś wyprodukują Radeony odtwarzające 3D, ale nie teraz...
Mam NVidię, ale poprzez marną namiastkę rozumiem wyświetlanie obiektów na płaskiej powierzchni, przez co nie posiadają one głębi, a jedynie jej iluzję. W tym przypadku Twoje pytanie jest źle sformułowane, powinno brzmieć: Czy od tej pory będziesz grał w trybie 3d? A tak, nie mogę rzetelnie na nie odpowiedzieć bo prawdziwego 3D jeszcze nie ma
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 11-02-2011, 19:52
Po pierwsze wstawiamy miniaturki.
Po drugie, żeby mówić o prawdziwym 3D powinienem mieć możliwość obejrzeć na wyświetlaczu wszystkie powierzchnie, także te z drugiej strony wyświetlacza, czy z boku.
Po trzecie, nawet w przypadku gier w trybie 3D trzeba je specjalnie przygotować (inny proces produkcji), a taki wymuszony sprzętowo obraz jest jedynie imitacją namiastki
Po czwarte, wyświetlanie gier w trybie 3D wymaga dodatkowej mocy obliczeniowej (renderowane są na raz dwa obrazy), wole tą moc przeznaczyć na ładniejsze dodatki w grze.