FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Fabryka dodatków "MAZOWSZE"
Autor Wiadomość
SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 05-11-2010, 15:00   Fabryka dodatków "MAZOWSZE"

W tym temacie od dziś będę prezentował wszystkie swoje dodatki nie będące mapami. Związane jest to z tym że temat Piotra dobije niedługo do setki stron i chyba nie ma sensu mieszać tego wszystkiego i tworzyć powodzi.
W związku z antylogiczną polityką Auranu wkrótce sklecę jakieś www na której wszystkie moje kreacje będzie można ściągnąć w każdej chwili.

Aby była jasność:
WSZYSTKIE DODATKI TU ZAMIESZCZONE BĘDĄ CHODZIŁY OD TRS2004 (będą pakowane tymże) wzwyż, no chyba że zostanie napisane inaczej
Aby zrobić repaint czy cokolwiek edytować (na tzw własny użytek nie trzeba) i potem publikować, nie ma przeszkód ale muszę o tym zostać poinformowany!

Wszystkie dodatki będą wysyłane zarówno na PTT jak i Trainzmaps czyli do dwóch najpopularniejszych w Polsce serwisów o TRS :)

DZISIAJ:
Od pewnego czasu walczę z potrzebnymi do linii 34 spline'ami słupów do lamp. Jako że się udało i po wielu poprawkach osiągnęły wreszcie pożądany wygląd, dzielę się z wami screenami i czekam na opinię :)

Slupy z jedną belką już zabudowane na stacji Kosów Lacki...

Z lewej nowy z dwoma belkami, a z prawej stary dodatek wbudowany dla którego będzie to zastępstwo :)

Słupy są betonowe w dwóch wersjach 1 belka i dwie belki. Nie są to telegrafy lecz słupy- maszty dla opraw świetlnych często spotykane na stacjach (charakterystyczna kombinacja belki z izolatorami zamiast izolatorów bezpośrednio po bokach słupów).
Paczka będzie ważyć około 300 kB, a jeden odcinek słup+liny ma 126 poligonów ;)
Słupy mają półmetrowy odcinek nogi pod ziemią, dzięki czemu można je podwyższać w razie potrzeby, nie boją się też stać na stokach nasypów :)

Kamil 
znawca
Miedziak ;]

Wysłany: 05-11-2010, 15:06   

Świetny model :) Bardzo brakowało tego dodatku. Planujesz może też wykonanie przejściówki z linii niskiego napięcia do średniego napięcia, oraz na słupach drewnianych i metalowych?

McDreamy
znawca

Wysłany: 05-11-2010, 15:29   

Dokładnie, świetny model. Na pewno znajdzie zastosowanie na wielu stacjach.

Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.

Wysłany: 05-11-2010, 20:49   

A ja mam takie pytanko, bo rozumiem że słupki jako spline a czy znalazł by się słup bez lin jako scenery, taki zwyczajny goły.

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 06-11-2010, 10:05   

Kamil napisał/a:
Świetny model :) Bardzo brakowało tego dodatku. Planujesz może też wykonanie przejściówki z linii niskiego napięcia do średniego napięcia, oraz na słupach drewnianych i metalowych?

Dzięki :) Narazie w planach jest dorobienie jeszcze tradycyjnych z izolatorami na bokach słupa (wersje: dwa pięć lub siedem izolatorów). Drewniane nie stanowią przeszkody i być może potem w chwili wolnej zrobie także drewniane :)
Przejściówkę nie bardzo wiem jak miała by wyglądać bo to w końcu różnica napięć między NN a SN (między 220V a 1500 lub 11 000V), czyli trzeba transformator, a taki wykonał Rychu Grabash i myślę że jest super fajny i nie trzeba dublować.

Cameron napisał/a:
Dokładnie, świetny model. Na pewno znajdzie zastosowanie na wielu stacjach.

Dzięki, zresztą liczyłem na takie jego zastosowanie bowiem nie tylko na mojej linii takie słupy występują :)

robercik101 napisał/a:
A ja mam takie pytanko, bo rozumiem że słupki jako spline a czy znalazł by się słup bez lin jako scenery, taki zwyczajny goły.

Kwestia kilkudzięsięciu sekund by wyeksportować goły słup (bez belek izolatorów i lin). Myślę że to dobry pomysł, przyda się i zrobię taki :) Czy tobie może chodzi o maszt oświetleniowy zasilaniem spod ziemi? J

Robercik101 
super trainz
Wąskotorowiec.

Wysłany: 06-11-2010, 11:11   

Dokładnie, na śląsku często można było spotkać takie rozwiązanie z zasilaniem z pod ziemi:
http://www.gkw.pl/images/maciejkowice99.jpg
Więc pomyślałem że było by to świetne uzupełnienie tw. paczki.

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 06-11-2010, 13:36   

robercik101 napisał/a:
Dokładnie, na śląsku często można było spotkać takie rozwiązanie z zasilaniem z pod ziemi:
http://www.gkw.pl/images/maciejkowice99.jpg
Więc pomyślałem że było by to świetne uzupełnienie tw. paczki.

Powiem tak- pokazałeś o co chodzi, więc pierdzielnie się tam skrzyneczkę elektryczną na ten słup dla większego realizmu.

Poza tym mogę też wykonać słupy jako dawną linię napowietrzną z poobcinanymi kablami (na nieczynne stacje)- z izolatorów będą wystawać kilkucentymetrowe poobcinane kawałki kabli. Tylko pytanie czy zrobić jako spline, czy jako scenery żeby słupy dało się pochylać?

Aikozann
zaawansowany

Wysłany: 06-11-2010, 15:42   

SP45-166 napisał/a:
Poza tym mogę też wykonać słupy jako dawną linię napowietrzną z poobcinanymi kablami (na nieczynne stacje)- z izolatorów będą wystawać kilkucentymetrowe poobcinane kawałki kabli. Tylko pytanie czy zrobić jako spline, czy jako scenery żeby słupy dało się pochylać?

W sumie przydałyby się obie wersje - Spline i Scenery.
Spline byłoby dobre do 'rozkłądania' tych słupów na większych obszarach,
a pojedynczy Scenery przydałby się wtedy, gdy zależałoby na 'dopieszczeniu' jakiś detali lub po prostu na ustawieniu pojedynczego słupa.

A to byłaby wersja TRS2004+?

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 06-11-2010, 15:57   

Ostatnio wpieniają mnie okrutnie wskaźniki W8 na których nie widać jakie jest ograniczenie. Postanowiłem więc coś z tym zrobić. Wskaźniki dostały rozmiar który nierzadko w rzeczywistości posiadają i teraz są w pełni widoczne. Poza tym- nie mają edytowanej cyfry więc nie ma problemów z ich wyświetlaniem. Są świetnie widoczne i w dzień i w nocy, a odczytać cyfrę można z 50 metrów, a nie z 2-3 metrów jak to miało miejsce do tej pory :)

Tak to wygląda:

linia 34 na wysokości Kańkowa ok. kilometra przed Małkinią... widok z kabiny SP45 na 300 metrów przed wskaźnikiem w normalnym wiodku kamery...

...i na maksymalnym przybliżeniu. Na nowym wskaźniku widać co jest grane aż do bólu, na starym... stary w ogóle ledwie widać.

widok ze stu metrów. Jeden wskaźnik zwraca na siebie uwagę z daleka, drugi niekoniecznie

widok z 30 metrów- wskaźnik widać dokładnie, jadąc ok. 80-100 km/h mamy jakieś 2 sekundy na odczytanie cyfry, na starym wskaźniku nadal nic nie widać

widok z 5 metrów- jadąc 120 km/h dopiero teraz zobaczyli byśmy cyfrę na dotychczasowym wskaźniku. Na odczytanie- ułamki sekundy pod warunkiem że akurat nie zrobi się slideshow. Jak te małe wskaźniki widać w nocy to chyba nawet nie trzeba mówić :)

A tak to wygląda... Stały obok siebie. Mój jest na pełnej fototeksturze :) Dookoła sielanka z linii 34 ;)

Zwinny
zaawansowany

Wysłany: 06-11-2010, 16:02   

Świetna sprawa z tymi w8 , też ostatnio coraz bardziej mnie one irytowały , nie dość że były widoczne tylko z bardzo bliska , to jeszcze wpisana cyfra przebijała się z tarczą na wzajem i często było widać tylko migotanie :/. Dzięki !

Pozdrawiam
Adam

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 06-11-2010, 16:08   

Wyjdą tego wszystkie wersje od pustej przez 1,2,3 aż do 16 bo chyba wyższych nie będzie trzeba. Mam tej teksturki ze trzy wersje, tak więc może niektóre najbardziej rozpowszechnione cyfry typu 3,4,5,6,8,10 wyda się w podwójnych wersjach. Sprawdzę jeszcze czy hint=dynamic robi jakąś dużą różnicę w widoczności bo niestety kaszani nieco wygląd.

A co do słupów- wyjdą te poucinane w takiej i w takiej wersji. Będzie wybór.

Radziosław
zaawansowany

Wysłany: 06-11-2010, 18:06   

przecudownie, te tarcze były okropnie denerwujące i coś za małe. Do tego u mnie żeby ograniczenie do 40kmh okazało się być faktem musiałem wpisać nazwę 40, nie jak w przepisach jest 4.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 07-11-2010, 02:14   

Krzysiu, jak robisz już te wskaźniki, taka sugestia. Dałoby radę zrobić same tarcze? Tak żeby można je było dać np. na słup trakcyjny.

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 07-11-2010, 08:32   

Kwestia testów i dostosowania. Oryginał ze zdjęcia był tak właśnie zawieszony :)

jpl 
super trainz

Wysłany: 10-11-2010, 01:39   

Śiwetny pomysł z tymi wskaźnikami, no i ogólnie z całą fabryką dodatków-także słupy na pewno wielu się przydadzą. Zatem powodzenia :!: :!: ;-)

Gryszaq
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2010, 08:52   

Super! Mam nadzieję, że będzie cały pakiet wskaźników. Tak samo wskaźniki W6. Osobiście zadbałbym bym o jeszcze jedną rzecz. Żeby wskaźniki miały krzywe odmiany, jak w przypadku tarcz D1. No bo co bardziej doda realizmu takiej lekko zapomnianej linii, niż przechylone wskaźniki. Osobiście moim faworytem są W13. Rzadko kiedy stoją prosto i bez śladu rdzy, nie wspominając o tym, że rzadko stoją w całości ;)

http://upload.wikimedia.o...0.07.2009_p.jpg

Niektóre wskaźniki można by zrobić jako element otoczenia. Np samą tablicę W16. Na wielu liniach jest ona przykręcona do słupa trakcyjnego, na różnych wysokościach. Na pewno widziałeś wskaźniki W16 na linii Białystok-Czeremcha. Tam dla odmiany tablice są na wysokości kabiny, podparte na dwóch szynach kolejowych. Z obiektem samej tablicy można by było zaimprowizować w sumie każde dziwactwo.
Ostatnio zmieniony przez Gryszaq 10-11-2010, 08:57, w całości zmieniany 1 raz  

Jamal 
znawca
Mapotwórca

Wysłany: 10-11-2010, 09:43   

Gryszaq napisał/a:
Żeby wskaźniki miały krzywe odmiany

Ja bym z tym uważał. Z takich dodatków może okazać się, że będzie tysiące do wyboru, które dodatkowo i niepotrzebnie mogą zapychać kompa, opóźniać trainza, etc już nie mówiąc o tytanicznej pracy twórcy, jaką musiałby wykonać.

W Geodecie TS2009 jest możliwość pochylania obiektów, ale tylko tych, które bodajże są tak zapisane w configu (nie jestem specem od tego), może to wykorzystać, przy budowie wskaźników?

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 10-11-2010, 11:25   

w TC tez jest ta opcja...
i zastosowana ona jest w szlabanach zwierzaka

drstrach
znawca

Wysłany: 10-11-2010, 12:06   

Jamal napisał/a:
W Geodecie TS2009 jest możliwość pochylania obiektów, ale tylko tych, które bodajże są tak zapisane w configu (nie jestem specem od tego), może to wykorzystać, przy budowie wskaźników?

Wszystkie obiekty scenery (ale nie takie podłączane do torów) mają możliwość pochylania od TRS2004 (wcześniej nie dam głowy) wystarczy dodać w configu wpis rotate-yz-range z parametrem w stopniach, np. -90,90

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 10-11-2010, 12:43   

drstrach napisał/a:
Jamal napisał/a:

Wszystkie obiekty scenery (ale nie takie podłączane do torów) mają możliwość pochylania od TRS2004 (wcześniej nie dam głowy) wystarczy dodać w configu wpis rotate-yz-range z parametrem w stopniach, np. -90,90

Wielkie dzięki! Miałem właśnie pisać posta z pytaniem o powyższe... Jeżeli zadziała, a zaraz wytestuje w betonowym maszcie na latarnie bez przewodów, to będę ten "ficzer" stosował we wszystkich swoich scenery które jest sens pochylać :)
Duży punkt dla Ciebie!

Jamal napisał/a:
Gryszaq napisał/a:
Żeby wskaźniki miały krzywe odmiany

Ja bym z tym uważał. Z takich dodatków może okazać się, że będzie tysiące do wyboru, które dodatkowo i niepotrzebnie mogą zapychać kompa, opóźniać trainza, etc już nie mówiąc o tytanicznej pracy twórcy, jaką musiałby wykonać.

Jamal to jak zwykle obrazowo ci wytłumaczył co i jak! Pomyśl Gryszaq że ludzie nie tylko grają w TRSa, poza tym jak chcesz by taka paczka powstała to leć i fotografuj wszystkie wskaźniki. Ja chętnie je wykonam prędzej czy później! Narazie mam zdjęcie jedynie W8 bo ta była najpotrzebniejsza. Reszta może potem, i zależy także od materiału....
Ostatnio zmieniony przez SP45-166 10-11-2010, 12:46, w całości zmieniany 1 raz  

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 10-11-2010, 13:12   

Ja mam taki dylemat jak robię samochody. Ich ilość idzie w dziesiatki. Przykładowo największa paczka polonezów zawera aż około 50 modeli.

Jednak od dłuższego czasu mam takie uczucie jakbym modele tworzył dla samej ideai. Scena chyba juz się tak nasyciła moimi modelami (pojazdy, nastawnie, wieże budynki stacyjne), że niedługo już chyba nie bedzie potrzeby ich robienia.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 10-11-2010, 13:33   

Krzysiek, byłbyś zainteresowany zdjęciami wskaźników ? Mam ich kilka zrobionych (Planowałem przepisać E1 i dać prawdziwe wskaźniki oparte na zdjęciach), ale mogę za jakiś czas jechać i porobić ich nieco więcej, jakby co to służę pomocą :)

drstrach
znawca

Wysłany: 10-11-2010, 15:32   

Łukasz napisał/a:
Jednak od dłuższego czasu mam takie uczucie jakbym modele tworzył dla samej ideai. Scena chyba juz się tak nasyciła moimi modelami (pojazdy, nastawnie, wieże budynki stacyjne), że niedługo już chyba nie bedzie potrzeby ich robienia.

Na jakąś emeryturkę Waszmość się wybierasz? ;-) Nie za wcześnie? :mrgreen:

Tata Muminka
znawca

Wysłany: 10-11-2010, 15:42   

drstrach napisał/a:
Łukasz napisał/a:

Na jakąś emeryturkę Waszmość się wybierasz? ;-) Nie za wcześnie? :mrgreen:

To zależy od was - jest jeszcze MTS, Maszyna :P

Lutek 
znawca
PL-PLKW

Wysłany: 10-11-2010, 15:44   

Szantaż :!: Gdzie jest "czerwony"?! Warna mu!

Odpowiedz do tematu