FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Dziwny pojazd szynowy
Autor Wiadomość
Trejser 
nowy

Wysłany: 16-08-2010, 01:30   Dziwny pojazd szynowy

Takie coś sfotografowałem na stacji w Świebodzinie:

Z tego co zauważyłem ten pojazd posiada możliwość jazdy po drogach. Bo chyba do tego służą ogumione koła na siłownikach. Niestety nie mogłem zbliżyć się do niego na tyle aby odczytać to co jest na niebieskiej tabliczce. Wie ktoś jakie są parametry tego pojazdu i kto takie coś produkuje?
Ostatnio zmieniony przez zolwik 16-08-2010, 11:28, w całości zmieniany 2 razy  

EP09-043
trainz

Wysłany: 16-08-2010, 01:55   

A wiesz do jakiej firmy należał ten wózek? Ja widziałem podobne urządzenie z podnośnikiem (nieco wyższe) na linii 2. Służyło kontroli sieci trakcyjnej.
Pracownik PKP Energetyka odczepił wózek od Iveco Daily, schował koła do transportu i wysunął do ustawienia na szynach. Pilotem wprowadził wózek na przejazd, a następnie ustawił go na "jedynce". Później ruszył z Międzyrzeca na Wschód, a ja za nim rowerkiem :D dojechał tak do Sokula (12km. na Zachód od Białej Podl.). Opuścił tam tory tak samo jak się na nich pojawił.
Ciekawe, że miał aż 3 "zestawy" kół, w tym 2 napędzane (2 osie do transportu na drodze, 2 do ustawienia się na torze i 2 do jazdy po szynach).

http://natorach.cba.pl/ga...ls.php?album=66

Mam więcej fotek tego cuda, ale wrzucę kiedy indziej.
Pozdrawiam!

Trejser 
nowy

Wysłany: 16-08-2010, 02:22   

Wiem co to jest. Dopiero teraz zauważyłem logo producenta na pojeździe. To urządzenie do wymiany podkładów pod szyny Geismar MRT-2. Ogumione koła ma tylko z jednej strony i służą chyba do podpierania. Z drugiej strony ma chwytak do podkładów. Wydajność to około 40 podkładów na godzinę, prędkość ok 30km/h.

A co do twojego postu - to pojazd drogowo-szynowy 4'AXE [obrazek]. Służy energetyce do lekkich prac na torach. Posiada m.in. podnośnik.
Ostatnio zmieniony przez Trejser 16-08-2010, 02:39, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu