Wysłany: 22-07-2010, 22:34 KG Projekt - Węzeł Kamienin
Wraz z nowym komputerem wraca KGrid. Stare projekty, m.in Projekt PL został stracony. MMka i BMka w stanie surowym na szczęście uratowana.
...
Ciągła fascynacja (aczkolwiek nie chora) rumuńską mapą RTS Route wywołała u mnie dość ogromną potrzebę stworzenia czegoś podobnego w Polsce. Ale podobnego tylko w opakowaniu. Twórcy z rumunii, obecnie siedzą na TS2009 i lubią zarzynać swoje komputery. Efekt jest powalający, ale twierdzę że przy odrobinie pracy możliwe do osiągnięcia są podobne efekty, lecz przy 10 krotnie mniejszym zarzynania komputera. Tak powstała myśl stworzenia KG Projektu.
KG Projekt to narazie jedna duża stacja - Kamienin skąd odchodzić będą 4 linie. Zabawa na mapce w zamyśle to trzy linie. Co najciekawsze, wszystkie idą w tym samym kierunku. Ale o tym będzie później. Obecnie mamy stworzoną główną głowicę Kamienina, lokomotywownie, w budowie postojówka i cześć towarowa. Odcinek Kamienin - Narwia wraz z podg Narwia i po Narwia Wieś to dosłownie 2-3 kilometrowy dwutorowy odcinek. Na podg Narwia rozpoczyna bieg tak naprawdę linia dwutorowa - w zamyśle około 60km. A linia "główna" to dalej jednotor bez drutu... Widoczna na screenach jednotorówka pod drutem to druga linia. W zamyśle około 100km. Jakoś w Polsce nie ma jeszcze mapy z jednotorem pod drutem, no chyba że moja którka mapka której nazwy już nawet nie pamiętam.
Ogólnie rzecz biorąc będzie lekko, przyjemnie, detalicznie i.... cholernie szaro. Na mapie chcę wprowadzić klimaty szarej komunistycznej architektury. Dobór takich dodatków jest ciężki bo i dodatków mało, ale może się uda?
Po ukończeniu Kamienina będzie można go pobrać jako Pack Stacyjny.
I na koniec prośba do twórców dodatków. Więcej dworców i nastawni które pasują do takich prlowych klimatów. To co jest jest mega, ale potrzeba więcej ;)
PS: Pomóżcie mi tą mapę skończyć. Bo do tego jakoś szczęścia nie mam :P
To sobie odpowiedziałeś na czyich dodatkach bazuję ;) Aczkolwiek dobór jest mimo wszystko ciężki, bo taka np. ostatnio wydana przez Ciebie nastawnia z Wolsztyna nijak się ma do takich typowych komunistycznych szarych stacyjek jak chociażby Mława która dla mnie jest pokazem "czerwonej architektury". Ale spokojnie, myślę że każdy kto mnie jakoś zna, wie że dobre dodatki pasujące pod zamierzenie zawsze wykorzystam ;)
Odnośnie tego screena: Mam poważne wątpliwości co do sieci trakcyjnej rozwieszonej nad tym układem torowym. Wygląda jakby tam coś brakowało i pantograf nie będzie "łapał sieci" przy przejazdach po zwrotnicach. Ponadto brak słupów z odciągami.
Nie wszystkie zwrotnice są zelektryfikowane i dlatego masz takie wrażenie. Co do słupów z odciągami, na stacji użyte są słupy zgreda, a do nich nie pasują odciągi Chestera.
Ostatnio zmieniony przez KGrid 23-07-2010, 09:28, w całości zmieniany 1 raz
KGrid [Usunięty]
Wysłany: 25-07-2010, 13:25
Mały ruch w temacie, ale pytań do projektu wiele. Etap I to sam węzeł Kamienin. Jest to chyba najdziwniejszy węzeł jaki kiedykolwiek wybudowałem. Układ torowy węzła jest już zrobiony w 85%. Żeby bardziej zrozumieć te skomplikowania, pozwolę sobie pokazać mini mapkę.
[center]Mały ruch w temacie, ale pytań do projektu wiele. Etap I to sam węzeł Kamienin. Jest to chyba najdziwniejszy węzeł jaki kiedykolwiek wybudowałem. Układ torowy węzła jest już zrobiony w 85%. Żeby bardziej zrozumieć te skomplikowania, pozwolę sobie pokazać mini mapkę.
Kolor czarny to szlaki zelektryfikowane, czerwone to szlaki bez drutu. Strzałki wychodzące z dwóch szlaków to te linie, które będą rozbudowywane. Za 6 segmentów prace nad węzłem będą zakończone. Długość będzię napewno mniejsza niż 10km. Aczkolwiek skomplikowanie techniczno-architektoniczne daje mi popalić. Prace idą mozolnie, ale idą ;)
Ostatnio zmieniony przez KGrid 25-07-2010, 13:28, w całości zmieniany 4 razy
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-07-2010, 22:30
KGrid napisał/a:
Docelowe, czyżbym czymś się tutaj walnął? :>
Jeśli ten najbliższy sygnał jest wyjazdowym na torze głównym-zasadniczym i dopuszcza jazdę z pełną prędkością na wprost to powinien być oddalony o 100m od miejsca niebezpiecznego (w tym przypadku od ukresu), a jest jakieś 50-70m.
Podejrzewam, że o to Irekecowi chodziło.
KGrid - jeżeli osygnalizowujesz mapę pod AI Trainza , to czasami wymusza to niespotykane / niedozwolone w realu miejsca ustawienia semaforów . Jeżeli ma to być jak w realu ,a jest to postrunek odgalezny bez semaforów wyjazdowych , to tak jak koledzy wspomnieli ustawiłbym semki w jednej lini 100m od iglic ostatnigo rozjazdu odgałęziającej się jednotorówki i zlikwidoałbym jednak tą Tm z żeberka ochronnego , gdyz wchodzi ono w droge przebiegu i raczej przy tej jego długosci nie słuzy do odstawiania taboru .
A tak wogóle to ciekawie się zapowiada i bardzo fajnie wygląda na torach OriginalDGrey .
Na posterunkach odgałęźnych zabronione jest w ogóle wykonywanie manewrów. Taki myk był tylko na piaskowych, gdzie było to normalną praktyką zapisaną w przepisach PMP-PW.
Nic pod AI nie będzie robione bo osobiście nie mam na to siły. Zmysł Trainza, jak każdy wie, jest umiejętnie powalony.
Miejsce o którym mowa posiada semafory wjazdowe, wyjazdowe z każdej strony, dlatego iż z każdej strony są zwrotnice.. TMka stoi na żeberku, co widać. Zmieszczą się na nim dwie smki. Więc aż takie krótkie te żeberko nie jest. Z tego co rozumiem taki układ torowy nie odpowiada podg. W takim razie czemu odpowiada? Zwykłemu posterunkowi ruchu bez stacji osobowej (bo perony są przed wiazdowymi)?
Z tymi torami współpracowałem wcześniej, lecz po fascynacji RTS Track zostawiłem je. Teraz żałuje, gdyż są to chyba najładniejsze tory i są o wiele lekkie. Pasują do naszych klimatów ;)
Ukresy są - lecz posiadają takiego LODa że nie widać ich prawie wogóle.
Semafor ustawiony będzie więc w jednej linii z resztą.
To chyba więc tyle. Dziękuję za porady i zapraszam dalej do komentowania. Screeny ze zmianami i nowymi rzeczami na tej mapce niebawem.
Posterunek ruchu czyli odgałęźny. Nawet jak masz szlak 2 torowy i same przejścia między tymi dwoma torami to jest to podg. Wywal wyjazdowe jak nie masz tam SBL i Tmki. Perony nic nie znaczą. Przyklad masz w Katowice. p.o. Katowice Brynów i podg. Brynów. Przy peronie są semafory wjazdowe na podg, ale nie są w żadnym stopniu powiązane z p.o. Przystanek traktuje się tak jakby nie istniał.
Kacper, jeśli to żeberko pełni fukcję przedłużenia toru z jakiejś łącznicy, albo to jest zwykły tor boczny, to wtedy to jest żeberko zabepieczające, tam nie powinno być żadnej Tmki.
Miejsce o którym mowa posiada semafory wjazdowe, wyjazdowe z każdej strony, dlatego iż z każdej strony są zwrotnice.. TMka stoi na żeberku, co widać. Zmieszczą się na nim dwie smki. Więc aż takie krótkie te żeberko nie jest. Z tego co rozumiem taki układ torowy nie odpowiada podg. W takim razie czemu odpowiada? Zwykłemu posterunkowi ruchu bez stacji osobowej (bo perony są przed wiazdowymi)?
Jezeli masz dwie głowice rozjazdowe , jedna na screnach , a drugiej nie widać , to trochę nam skomplkowaleś definicje posterunku , gdyż nie jest to typowa stacja ( brak torow głównych dodatkowych , bocznych i infrastruktury ekspedycyjnej ) nie jest to tez typowa mijanka ( bo istnieje odgalęzienie linii jednotorowej ) i nie jest to też typowy podg ( nawet z semaforami wyjazdowymi) gdyz posiada jak rozumiem na drugim końcu połączenie rozjazdami torów głównych . Stworzyleś połączenie mijanki z posterunkiem odgaleznym .
W swoich uwagach braliśmy pod uwagę tylko te sześć rozjazdów ze screena , a tu się okazuje ze na tym posterunku mozesz wyprzedzić pośpiechem towara . Kurcze - szkoda ze nie ma żadnego schemaciku poglądowego .
Jezeli masz dwie głowice rozjazdowe , jedna na screnach , a drugiej nie widać , to trochę nam skomplkowaleś definicje posterunku , gdyż nie jest to typowa stacja ( brak torow głównych dodatkowych , bocznych i infrastruktury ekspedycyjnej ) nie jest to tez typowa mijanka ( bo istnieje odgalęzienie linii jednotorowej ) i nie jest to też typowy podg ( nawet z semaforami wyjazdowymi) gdyz posiada jak rozumiem na drugim końcu połączenie rozjazdami torów głównych . Stworzyleś połączenie mijanki z posterunkiem odgaleznym .
W swoich uwagach braliśmy pod uwagę tylko te sześć rozjazdów ze screena , a tu się okazuje ze na tym posterunku mozesz wyprzedzić pośpiechem towara . Kurcze - szkoda ze nie ma żadnego schemaciku poglądowego .
Irek, z punktu widzenia ruchowca, brak torów gł. dod. i ekspedycji nie oznacza, że to nie jest stacja. Nie jest nią tylko z handlowego punktu widzenia (nie odprawisz ani nie przyjmiesz przesyłki). Natomiast ruchowo - jak najbardziej. Mijanka pod względem ruchowym to także stacja, bo (za Ir-1):
Cytat:
Stacja jest to posterunek zapowiadawczy, w obrębie którego, oprócz toru głównego zasadniczego, znajduje się co najmniej jeden tor główny, a pociągi mogą rozpoczynać i kończyć jazdę, krzyżować się i wyprzedzać, jak również zmieniać skład lub kierunek jazdy.
Jak widać - tory dodatkowe nie są wymagane. Ekspedycja ani perony - także nie
Eee. Normalna w świecie stacyja. WTB-E10, rozdział II, §4 i poustawiać jak Bozia (instrukcja) każe, to się nikt nie przyczepi, że za blisko/za daleko/nie w ta strona/etc
Kgrid - jak dla mnie to taki schemat wyczerpuje znamiona stacji i to węzłowej , małej ale zawsze. Osygnalizowanie tak jak Radek oczywiście wspomniał , tak więc semafory ze screena nie muszą wcale stać w jednej lini , i nie koniecznie 100 m od rozjazdow , a i Tm moze być z "zeberka "
Radek - ale ty się szczegółow czepiasz :-) no tak - prowadzisz przeca przepisową :-)
Ja tu z ludzkimi definicjami czegoś co nie wszyscy znaja , a Ty z przepisowymi -ruchowymi kurna . No to zapomnijmy o mijankach - niech wszystko będzie " stacjami"