FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
KGK Trainz
Autor Wiadomość
KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2008, 11:51   KGK Trainz

Witam państwa!
Już kiedyś zabierałem się za repiant drezyny wąskotorowej WMC w barwy Mławskiej WMC-038, ale jakoś poprzez brak dobrych zdjęć porzuciłem projekt,by dziś do niego wrócić. Mam świadomość że jest wiele niedoróbek, ale w porównaniu z repiantami wagonów, rep drezyny jest trudniejszy (jak dla mnie początkującego).
Oto screeny z tego co mi wyszło:

Ostatni screen pokazuje coś, co mi się nie podoba, typowe dla TRS'a bugi kolorystyczne. Jest to dla mnie dziwne, gdyż boki drezyny to jedna tekstura z odbiciem lustrzanym. Ktoś może ma jakiś sposób by to urealnić, tak aby te kolory nie były aż tak różne od siebie.
Co do samego repiantu, z powodu odbicia lustrzanego musiałem zrezygnować z umieszczania na repiancie numeru drezyny. Następnie, podmieniłem plik ukazujący kratkę od zwrotnicy, na taki, który pokazuje brak tej kratki, dzięki czemu widzimy "wnętrzności" wmcetki ;) Kolorki się troszkę różnią, ale większych jakiś odejść od oryginału nie ma. Oto kilka zdjęć oryginału:

Repiant prawie historyczny, gdyż wg. planów za jakiś miesiąc, może dwa, zakończy się jej remont, w związku z czym będzie ona też malowana. A więc proszę o pomoc, komentarze i...chyba tyle ;)
Pzdr
PS: Można prosić o oświecenie mnie, jakie są zasady publikacji repiantu modelu Sir_M?
Ostatnio zmieniony przez KGrid 29-03-2008, 11:52, w całości zmieniany 1 raz  

Skupa
zaawansowany

Wysłany: 29-03-2008, 12:57   

Jeśli to jest jako jedna tex to spróbuj ściemnić burtę, może to coś da

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 29-03-2008, 13:04   

Próbowałem ściemniać, rozjaśniać etc. Zawsze jeden bok był ciemniejszy od drugiego, tak samo próbowałem robić z przednią teksturą, aby lepiej ją spasować, zawsze jeden bok był dobry, pod kolor czoła, drugi zaś odbiega tak jak na obrazku.

Skupa
zaawansowany

Wysłany: 29-03-2008, 13:16   

No to jest podobny problem tak jak z Zaes'ami Chestera, drabinka z jednej strony jest jaśniejsza a z drugiej ciemniejsza i nic się nie da chyba zrobić
Może Kilan Ci pomoże, on jest szpecem w tych tematach

Jesion
user

Wysłany: 29-03-2008, 13:42   

[quote="KGrid"]Próbowałem ściemniać, rozjaśniać etc. Zawsze jeden bok był ciemniejszy od drugiego, tak samo próbowałem robić z przednią teksturą, aby lepiej ją spasować, zawsze jeden bok był dobry, pod kolor czoła, drugi zaś odbiega tak jak na obrazku.[/quote]

Ekchem... w TRSie wystepuje cos takiego jak oświetlenie, więc wiadomo, że bok oświetlony będzie jaśniejszy. Wystarczy pobawić się zegarem i zobaczyć jak to wygląda.

Co do zaesów to wina alfy ztcp.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2008, 22:17   

No i po pewnym "pomyślunku" i uświadomieniu sobie że Mławska WMCetka ma różne odcienie kolorów udało mi się ten problem rozwiązać. Oto jak wygląda finalny produkt:

Jako iż uwag jakiś wielkich nie było, spakowana paczka poleciała do Mnicha, a więc oczekujemy na publikację.

A teraz coś nowego!
Temat o malowaniu Kolei Mazowieckich na modelu EN57 VCDRN'a ucichł dawno temu, nikt nie kiwnął fotkami ani nic, a więc oto moje małe tragiczne boje z tym modelem. Materiał foto własnego autorstwa jest słaby, moje umiejętności też. Bok mamy gotowy, czoło iście z fototexów pozostawia wiele do życzenia, trzeba przemalować drzwi i wogóle, czyli...wiele bojów przede mną, aczkolwiek mam nadzieję że wyjdzie z tego coś sensownego.

Co państwo na pomysł? Co państwo na początki? Wiem że marnie, ale...może coś z tego wyjdzie ;)

margera
zaawansowany

Wysłany: 18-05-2008, 23:02   

wyslalem kilka dni temu do Skupy material na tekstury do kibelka w barwach KM. co prawda nie bylo tego duzo, bo po 2 - 3 fotki kazdego czlonu i czola. miejmy nadzieje ze cos da sie z tego wyciagnac ;)

a co do Twojego repaintu, to niespasowane jest czolo z bokiem. przydalo by sie zmienic kolor drzwi, bo kibelek w barwach KM ma troche inny odcien zoltego. poza tym zostawiles listwe przy dachu i trabki zolte. ale nie jest tego duzo, a sam repaint zapowiada sie smakowicie ;)
Ostatnio zmieniony przez margera 18-05-2008, 23:02, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 18-05-2008, 23:07   

Tak wiem wiem, to dopiero początek początku, chodziło o pokazanie idei i nie tylko ;) Walka z czołem będzie trwała, drzwi będą przemalowane, listwa z dachem również.

margera
zaawansowany

Wysłany: 18-05-2008, 23:10   

sam mieszkam na w miescie gdzie kibelki spotkac mozna jedynie w tym malowaniu, dlatego jego powstanie niezwykle mnie cieszy ;) w razie mozliwosci, po maturach moge podjechac na stacje jeszcze pofocic.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 19-05-2008, 20:03   

Nowości z pola bitwy ;)

Tkwię obecnie na czole, potem kończę człon środkowy i...się zobaczy ;)

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 22-05-2008, 19:20   

No i po ciężkich bojach, składaniach itp. skończyłem. Naprawdę wielki respekt dla VCDRNa za ten model, oraz dla ludzi którzy robią konkretne repianty, bo zrobienie repu drezynki czy wagonu przy tym to pryszcz. Pozostały mi duperele do ukończenia, z powodu iż Skupa informuje że będzie niedługo brał się za rep w KM zastanawiam się nad tym czy publikować ten marny rep?

Skupa
zaawansowany

Wysłany: 22-05-2008, 19:41   

KGrid publikuj, fajnie wygląda :) poza tym ja mam fotki kibla
bez ryfli więc jak zrobię to będą 2, z ryflami i bez :)

hindus
trainz

Wysłany: 22-05-2008, 21:38   

A nie jest on za mało kontrastowy troszeczkę?

margera
zaawansowany

Wysłany: 22-05-2008, 21:46   

jak dla mnie jest bomba. jedyne co by mozna bylo dodac to to co powiedzial Hindus - troszke zwiekszyc kontrast.
Ostatnio zmieniony przez margera 22-05-2008, 21:46, w całości zmieniany 1 raz  

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 22-05-2008, 22:11   

Kacper, odpal jakąś dorobioną mapę, typu 229 albo 211 i pokaż go na tle otoczenia. Wtedy można mówić o spasowaniu kontrastów.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 22-05-2008, 22:40   

Kontrastowi się przyjrze, aczkolwiek wydaje mi się być w miarę OK. Co do screenów na "dorobionym" terenie, w dziale z najlepszymi skrinami jest screenik z tym repem ;) Męcze się jeszcze z czołem, ale to już są bajery.

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 24-05-2008, 20:44   

No i chyba koniec, jakieś wnioski, uwagi, błędy?? Tylko nie czepiajcie się że w członie środkowym są stare siedzenia, bo wlasnie zauważyłem i już są one podmienione ;)

Zdravim ;)

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 24-05-2008, 20:56   

przydalo by sie jeszcze zrepaintowac maszyniste... bo ten czerwony nie pasuje do KMu;p

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

slawex15
super user

Wysłany: 25-05-2008, 10:12   

KGrid, mam pytanie. Czy na czole jednostki, nazwy stacji początkowych i docelowych są zawsze te same , czy są różne nazwy?

Edit:
jak dla mnie to schodki są w realu czarne, a tu kremowe.
Ostatnio zmieniony przez slawex15 25-05-2008, 10:13, w całości zmieniany 1 raz  

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 25-05-2008, 10:52   

Jednostka 038 ma wymienione schodki, te wg. mnie pasują doskonale, trochę nowości i trochę wysłużenia ;) Zawsze można sobie kolor przyciemnić, ale takie schodki z białą obramówką pasują do tego malowania.
Co do wyświetlacza, w tej wersji EN57 jest to stała część modelu, więc relacja będzie jedna i niezmieniona, w tym wypadku NASIELSK.
Pozdro

slawex15
super user

Wysłany: 25-05-2008, 18:42   

szkoda:/ , ale i tak model jest bardzo fajny :)
Pozdrawiam

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2008, 19:35   

http://pl.youtube.com/watch?v=iwu3KEpezNc
No i tutaj wszystko jest myślę i pokazane itp. ;)

slawex15
super user

Wysłany: 27-05-2008, 19:40   

super Ci to wyszło.... mam tylko jedno pytanie.. kiedy to "niebawem" będzie??

Skupa
zaawansowany

Wysłany: 27-05-2008, 19:42   

Fajna metoda prezentacji Repaintów :)) KGrid a wrota też zmieniłeś?

KGrid
[Usunięty]

Wysłany: 27-05-2008, 19:47   

Zmienione zostało prawie wszystko, zaczynając na drzwiach, wyswietlaczu, teksturze siedzeń, przyciemnienie pługu, zmiana koloru listew i dachu. Tak naprawdę tylko wózki i pantografy są identyczne jak w podstawowym modelu.
No to tyle jeżeli chodzi o grafikę, ale jako że nie lubię robić suchych repiantów mamy kilka zmian configowych. Mianowicie co było słychać zmieniłem odgłos syreny, obecna syrena jest autorstwa Fischera vel. FactorX'a. Odgłos silnika jest również zmieniony, wyboru prawie nie było, ale wybrałem odgłos silnika autorstwa kamila86. Co prawda ów dźwięk jest trochę cichy, ale naprawdę fajnie dodaje klimatu.
Co do pytania "kiedy". Odpowiem że muszę załatwić jeszcze zgodę na dźwięk i silnik, zastanowić się czy warto wydać, czy mam dobry humor itp itd etc.
Ogólnie mówiąc to taki Full JDS w EN57 VCDRN'a ;)
Ostatnio zmieniony przez KGrid 27-05-2008, 19:56, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu