Wysłany: 25-05-2008, 13:25 Dodatki oddam w dobre ręce
Witam. Kiedyś byłem maniakiem trainza ale musiałem niestety porzucić grę ze względu na rosnące wymagania sprzętowe.
Ostatnio wyczaiłem, że dodatki do gry są robione w gmaxie. Tak się składa, że posiadam kilka modeli. Mam tylko jedno pytanie. Czy jest jakaś optymalna ilość polygonów, aby dodatek nie zacinał całej gry?
Oto one:
Kamienice w Rybniku ul. Białych
Blok z Łodzi
Stacja Rybnik- Gotartowice
Blok w Rybniku (posiadam jeszcze wersję w kształcie litery L, wersję 15-to pietrową oraz wersję 4-ro piętrową)
Ło Matko! Słabo orientuję się w modelingu, ale wiem tyle, by móc powiedzieć, że ten jeden blok w przybliżeniu równa się około stu lokomotywom, czyli jednym słowem "zmuł na maksa", aczkolwiek podziwiam włożoną w niego i inne budowle, pracę.
Pomógł: 15 razy Wiek: 42 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-05-2008, 14:28
Modele są bardzo ładne, ale jednak, przy takiej liczbie poly bezużyteczne.
Przeróbka ich byłaby prawdopodobnie bardzo pracochłonna.
Tekstury z większości obiektów mogą się okazać przydatne do zrobienia ich nowych wersji.
Czy mógłbym prosić o screen przedstawiający samą siatkę dowolnie wybranych 2 czy 3 modeli? Wtedy będę w stanie ocenić możliwość zmniejszenia liczby poly.
_________________ Lenie i dzieci neo do gmaxa!!!
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 25-05-2008, 14:30, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 25-05-2008, 15:58
Nie no ZATKAŁO MNIE! Te dodatki są wspaniałe, masz talent! Widać, że dużo serca włożyłeś w te dodatki, pięknie odwzorowałeś Rybnik Gotartowice :) kurcze, jśli będziessz robić takie dodatki z Rybnika, czy okolic np Wodzisław, Jastrzębie, to wspaniale :D Ile te bloki mają detali WOW! A Dworzec Rybnik Gotartowice, to taki sam jest w Jastrzębiu Ruptawie... Mam do Ciebie prośbe: Przesłałbyś mi na maila ten dworzec :D arczix1@op.pl
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5344 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-05-2008, 18:57
Tego typu opracowanie jest bardzo dobre jak sie robi wizualizacje architektoniczne gdzie polygony nie przeszkadzają. Cholernie ładne te modele, fajnie zrobione i oteksturowane, ale silnik TRS'a tego nie udźwignie. Dodatki tego typu nie powinny przekraczać 100 poly a co dopiero o 500.000 mówić.
Wysłany: 25-05-2008, 20:49
@zolwik - przegladałem sobie forum i rzeczywiście ludzie są "gnojeni" za przekroczenie 500 poly na dużej stacji kolejowej hehe :D
@Adam P. - blok mógł być jeszcze bardziej zasobny w polygony ale zrezygnowałem z ram okiennych jako osobnej bryły. Na taką dużą ilość wieloboków na pewno składają się sztachety balkonowe (każda jako osobna bryła), płyty (blok zbudowany jest z wielu płyt a nie z jednej ściany), osobne okna, elemanty dachowe i inne pierdoły na balkonach typu rowery, pranie i krzesła :P
Screen z postępu prac
@Jacek 83218 - proszę Cię bardzo.
kamienica renesansowa:
kamienica ruina
kamienica rybnik-raciborska
blok z wielkiej płyty
@Patrol - W moim modelu każde okno i płyta oraz dwuteownik są osobną bryłą. Ściany szczytowe to 3 płyty + 3 okna dla każdego piętra a było ich o ile sie nie mylę 25 :)
Tekstury wyciągałem perspektywą w photoshopie ale najbardziej przydała mi się ta
@Yaro - no :) już nie raz pokazał mi się bluescreen podczas pracy w gmaxie :D
@arczix - Dzięki za miłe słowa. Mogę wysłac Ci dworzec aczkolwiek zauważyłem jednen głupi błąd. Otóż przy wejściu do poczekalni od strony peronu miały być 3 filary a ja zrobiłem jeden i to jeszcze niesymetrycznie :/ . Nie wiem jak Ci przesłać tekstury do modelu. Bo gmax niby zapamiętuje ściezkę na dysku, ale u Ciebie mógłby sonie ich nie odczytać. Nie wiem nawet gdzie sprawdzić wszystkie dependencies czyli tekstury użyte w tym modelu. Może da się to jakoś spakować w jeden plik/archiwum.
@Skupa - nie jestem tamtejszy, pierwszy raz zobaczyłem Poltegor jak miał już 4 piętra i na dodatek z wieży Kościoła Św. Elżbiety :P
;)
@sony25 - no chętnie tylko własnie musze się dowiedziec co i jak z tymi teksturami. Czasem może brakować pojedyńczych ale to są takie elementy jak klima na dachu czy jakies inne pierdoły. Poza tym musiałbym sporą część tekstur zmniejszyć.
@SM50 - Czy chodzi o MS Train Simulator? nie cierpię tego :P
@kilanziom - w sumie tymi dodatkami nie trzeba się przejmować - ja mogę robić nowe. Ale musze poznać wasze sposoby aby zminimalizować ilość poly. Dotychczas jak chcialem mieć ścianę to rysowałem prostokąt i dawalem Extrude :). Nie wiem jak by pracujecie może na boxach? I jak nakładacie tekstury na obiekty.
Jestem chętny do współpracy ino muszę poznać "wasz algorytm":P
Tak, czy inaczej: jesteś niezwykle zdolnym i pracowitym człowiekiem, a to jest bardzo lubiane w naszym środowisku (z wiadomego powodu ;-) ). Życzę Ci powodzenia na nowej, ekonomicznej drodze tworzenia! :D
Wysłany: 25-05-2008, 21:08
@Skupa - heh nieważne jakiego koloru to było skoro już tego nie ma ;P A tak serio w temacie wieżowców jestem na bieżąco i czekam aż wyrośnie wam 250 metrowy Sky Tower (już teraz jak wpisałem poltegor na google images to była sugestia na sky tower)
@Adam P. - nie samą pracą człowiek żyje :D Musze sobie kupić w końcu TRS2004 słyszałem ze w jakichś marketach są po 20 zł?
Pomógł: 15 razy Wiek: 42 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 279 Skąd: Warszawa
Wysłany: 25-05-2008, 21:18
Screeny siatki pokazują czemu to tyle waży.
Model do TRSa nie potrzebuje takich szczegółów jak wywiatrzniki, anteny itd. Okna równiez nie powinny być wyciete a jedynie "zrobione" teksturą, rzeczy azurowe jak barierki robi się z alphy, attykę kamienicy też.
Zdaje mi sie ze wykonanie obiektow od nowa bedzie lepszym pomyslem jak przebudowa tych.