FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Mannerheim
15-06-2010, 11:06
linia dalekobieżna Piastów - Warszawa Zachodnia
Autor Wiadomość
slawus79
świeżak

Wysłany: 14-06-2010, 17:22   linia dalekobieżna Piastów - Warszawa Zachodnia

Witam!
Zajmuję się hobbistycznie budową tras kolejowych i połączeń, które dobrze znam: Kraków, Warszawa, Gdynia - okolice i Wybrzeże.
Aktualnie w wolnych chwilach buduję trasę Kraków - Warszawa - Hel, mam zbudowane już bardzo dużo, ale wszystko wymaga jeszcze sporo poprawek. Kilkukrotnie prezentowałem trasę m.in. na seminariach swojej macierzystej uczelni (PK). Pod poniższymi adresami udostępniłem filmik (2 części) z przejazdu w wagonie pasażerskim pociągiem pośpiesznym na trasie Piastów - Warszawa Zachodnia po torze dalekobieżnym. Widok z okna na Północ.
część 1:
http://www.youtube.com/watch?v=ULHWPmvrPII
część 2:
http://www.youtube.com/watch?v=wHMbYm_iJR0
W swojej pracy ciężar położyłem na węzły kolejowe, a takich nie brakuje na ww trasie.
Proszę o krytyczne komentarze i dziękuję z góry za poświęcony czas.
Pozdrawiam
S.M.

pysi
znawca
Krzysiek

Wysłany: 14-06-2010, 17:29   

Powiedz na ile realna jest twoja mapa, odległości ukształtowanie terenu, odwzorowanie otoczenia, stacji. Z doświadczenia wiem, że tak duże projekty, raczej nie są za bardzo realne, więc ciekawi mnie jak to ma się u Ciebie. co do samej mapy, pokaż lepiej screeny, z filmu ciężko zobaczyć coś więcej niż najbliższe otoczenie torów.

Radziosław
zaawansowany

Wysłany: 14-06-2010, 18:07   

Codziennie tamtędy jeżdżę więc mogę się wypowiedzieć.
Realizm - 1/100. Zrobiłeś przejazd którego nie ma, zupełnie inne budynki, wszystko inne...
Może jedynie most podobny, reszta odpada, mapa jako mapa również nie jest piękna, dupne tekstury, płaski teren niezbyt piękna roślinność i budynki

Zwinny
zaawansowany

Wysłany: 14-06-2010, 18:10   Re: linia dalekobieżna Piastów - Warszawa Zachodnia

slawus79 napisał/a:
W swojej pracy ciężar położyłem na węzły kolejowe, a takich nie brakuje na ww trasie.

Napisał przecież że skupił się bardziej na torach , niż na otoczeniu ;).

Pozdrawiam
Adam

Jacek
znawca
Milovník ČD

Wysłany: 14-06-2010, 18:56   

obejrzałem: budujesz sobie fikcyjną mapę ze stacjami o nazwach identycznych do tych które występują w rzeczywistym świecie,
no ok, ciekawie wygląda wjazd na Warszawię Zach. ale jak to się ma do polskiej sieci trakcyjnej?

babole takie jak w 5:22 tego klipu nie mogą mieć miejsca...postaraj się to poprawić.

jesli chcesz byśmy ocenili Twoją pracę niestety musisz porobic trochę screenów i przedstawić, chętnie zobaczę układ torowy, ukształtowanie terenu i dobór dodatków na tak ambitne przedsięwzięcie. To co widać z okna wagonu to jest mapa z TRS2004 robiona w roku 2005....

suma sumarum jesli sprawia Ci wiele przyjemności i satysfakcji to jest OK :)

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 15-06-2010, 11:02   

Mapa zdecydowanie FIKCYJNA:
-na os. Niedźwiadek źle dobrane zbyt wysokie bloki (większość to długie dziesięcioklatkowe jamniki na 4 piętrach, wysokościowców jest zaledwie kilkanaście na całym osiedlu.
-ZM Ursus wypowiem się jako porażka.
-rampa w piastowie przy torze głównym szlakowym z prędkością 120 km/h? to ten realizm?
-bloki z wielkiej płyty na starych Włochach? ROTFL dnia jak dla mnie...
-bramki sieci trakcyjnej? pokaż mi gdzie one występują na tym odcinku bo za cholerę nie kojarzę.
-podg Józefinów za duża ta nastawnia i kompletnie nie taka jak tam stoi
Poza
baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo ogólnymi założeniami że tu odchodzi tor a tu stoją domki to zgodność tak jak napisał Radzio... jak 1 do 100.

W związku z powyższym proszę moderację o przeniesienie tematu do działu map fikcyjnych.

A koledze polecam poznać tajniki, ale najpierw podstawy współczesnej budowy map realnych, dobrać dodatki i przyjżeć się "jak to robią inni", bo produkcją na tym poziomie nikogo już nie zainteresujesz

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 15-06-2010, 11:06   

Przenoszę do działu Mapy Fikcyjne.

jamie78
zaawansowany

Wysłany: 15-06-2010, 11:19   

Kiepskie i monotonne tekstury, nie polskie wajchy rozjazdowe, rogatka otwarta a pociag na przejeździe ( no chyba że awaria jakaś). Nuda i tyle.

kilanziom
znawca
Maniak

Wysłany: 15-06-2010, 15:26   

A ja wcale nie uważam żeby było bardzo źle, od razu wiem gdzie jestem, wiele miejsc bardzo przypomina oryginał.

Na pewno więcej pracy wymagają drobne szczegóły, zwrotnice, teksturowanie (cienie pod drzewami) itp. Zbiorniki gazowe koło zachodniego też są dość znamiennym elementem.

Matosss
super user

Wysłany: 15-06-2010, 15:42   

Zmień te lewary i słupy trakcyjne, bo wyglądają koszmarnie.

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 16-06-2010, 06:43   

kilanziom napisał/a:
A ja wcale nie uważam żeby było bardzo źle, od razu wiem gdzie jestem, wiele miejsc bardzo przypomina oryginał.

Z grubsza swoimi założeniami tak. Ale jest jeden poważny problem. Pod TRSa mamy obecnie tak dużo obiektów że można pokusić się o niemal dokładne odwzorowanie tego odcinka (przecież mamy kamienice z W-wy Włochy, mamy bloki od Grabasha niemal identyczne jak te na niedźwiadku, mamy hale fabryczne i biurowce z Ursusa). Jest też dużo zdolnych modelarzy którzy nie odmówią pomocy i pomogą wykonać budynki stojące tuż przy torach.
Być może kiedyś byłaby to niezła mapa realna, ale tu popieram kolegę avs1000, tak mapy budowało się pięć lat temu kiedy prawie nie było polskich obiektów. Współcześnie taka mapa nie przejdzie

Odpowiedz do tematu