FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem - SKG
Autor Wiadomość
manieksw
user

Wysłany: 06-04-2010, 22:24   Problem - SKG

Problem dotyczy nie tylko, jak sadze mapy SKG. Chodzi o to ze niektore dodatki na mapie nie posiadaja tekstur i sa biale, wiem dlaczego sie tak dzieje ale nei wiem co moge z tym zrobic, bo wyglada to trefnie :/, sa to elementy mostow i budynki

posiadam TRS2006 z edycji "supercena" wiec ze wszystkimi dodatkami itd.

Matosss
super user

Wysłany: 06-04-2010, 22:43   

To napisz dlaczego się tak dzieje. Próbowałeś reinstalować TRS? Jak nie to spróbuj może pomoże

manieksw
user

Wysłany: 06-04-2010, 22:48   

z tego co wiem to dlatego ze dodatki te byly robione pod trs2004, i problem w tym ze jesli autor w nazwie zamiescil polskie znaki to w 2006 sie tak wlasnie dzieje, 2004 nie mial z tym problemu... no i z tego co wiem to wlasnie dlatego, ale nie wiem co z tym zrobic mozna.
Reinstalacja tutaj nie pomoze.
Ostatnio zmieniony przez manieksw 06-04-2010, 22:49, w całości zmieniany 1 raz  

Matosss
super user

Wysłany: 06-04-2010, 22:56   

Podaj mi nazwę i skąd pobrałeś te dodatki, sprawdzę u siebie czy tak będzie.
Ja mam multum dodatków pod TRS2004 i to z różnymi nazwami i ani razu nie miałem takiego problemu.

manieksw
user

Wysłany: 06-04-2010, 23:18   

sciagalem je z http://www.kuid.ru/ porobie screeny jak to wyglada, cizko powiedziec ktore to dokladnie bo sciagalem dodawalem i nie wiem jak teraz dojsc wogole ktore to byly

tak to wyglada : http://www.walnet.eu.org/~maniek/Screenshots/
Ostatnio zmieniony przez manieksw 06-04-2010, 23:28, w całości zmieniany 1 raz  

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 06-04-2010, 23:50   

manieksw napisał/a:
sciagalem je z http://www.kuid.ru/ porobie screeny jak to wyglada, cizko powiedziec ktore to dokladnie bo sciagalem dodawalem i nie wiem jak teraz dojsc wogole ktore to byly

Polskie znaki musisz zmienić sobie samemu, ewentualnie poszukać, czy nie ma wersji działającej w 2k6.

A "jak dojść":
w katalogu głównym gry masz pliczek "trainzoptions.txt", otwierasz go notatnikiem
dopisz do niego linijkę:
- showkuids (z myślnikiem z przodu)
teraz w geodecie używasz narzędzia "zdobądź obiekt", po kliknięciu na dodatku i "złapaniu go" w dolnym rogu pokazuje się jego nr KUID
spisanych kuidów szukasz w CMP, otwierasz do edycji, zmieniasz znaki polskie na nie-polskie (jeśli wiesz jak i co poprawiać, podpowiem tylko, że jest to edycja pliku .im jakimś hex-edytorem i edycja plików .texture.txt w notatniku), zatwierdzasz i powinno chodzić.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

drstrach
znawca

Wysłany: 06-04-2010, 23:58   

Maniek, uwaga, zamieszczaj miniaturki, bo ja akurat Twoich obrazków nie mogę obejrzeć.

manieksw
user

Wysłany: 07-04-2010, 00:43   

RBach napisał/a:
manieksw napisał/a:

Polskie znaki musisz zmienić sobie samemu, ewentualnie poszukać, czy nie ma wersji działającej w 2k6.

A "jak dojść":
w katalogu głównym gry masz pliczek "trainzoptions.txt", otwierasz go notatnikiem
dopisz do niego linijkę:
- showkuids (z myślnikiem z przodu)
teraz w geodecie używasz narzędzia "zdobądź obiekt", po kliknięciu na dodatku i "złapaniu go" w dolnym rogu pokazuje się jego nr KUID
spisanych kuidów szukasz w CMP, otwierasz do edycji, zmieniasz znaki polskie na nie-polskie (jeśli wiesz jak i co poprawiać, podpowiem tylko, że jest to edycja pliku .im jakimś hex-edytorem i edycja plików .texture.txt w notatniku), zatwierdzasz i powinno chodzić.

faktycznie da sie sprawdzic kuidy ale nie udaje mi sie sprawdzic kuidow tych obszarow, elementow wokol mostow i na mostach (np. barierki) foto 1 i 2. Budynki tak klikam i pokazuje kuida foto 3 i 4 ale to dziadostwo z fot 1 i 2 nie chce pokazac :/ zero reakcji, klikam i nic. Zamieszczam miniaturki:
[img][/img]
Ostatnio zmieniony przez manieksw 07-04-2010, 00:45, w całości zmieniany 2 razy  

drstrach
znawca

Wysłany: 07-04-2010, 00:49   

Wygląda na to, że masz problem z dodatkami FMA, które działają w TRS2006 bez problemów. Powody mogą być dwa (przynajmniej ja tyle znam):
1) karta grafiki (jaka?) nie uciąga Ci wszystkich dodatków,
2) karta grafiki (jaka?) nie działa poprawnie w trybie w którym odpalasz gierkę, czyli w DirectX lub Open GL
W pierwszym przypadku rozwiązaniem jest zmiana karty (może być uszkodzona), w drugim zmiana trybu odpalania gierki.
BTW: Nie masz żadnych zawisów podczas odpalania tej mapy?

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 07-04-2010, 10:33   

manieksw napisał/a:

faktycznie da sie sprawdzic kuidy ale nie udaje mi sie sprawdzic kuidow tych obszarow, elementow wokol mostow i na mostach (np. barierki) foto 1 i 2. Budynki tak klikam i pokazuje kuida foto 3 i 4 ale to dziadostwo z fot 1 i 2 nie chce pokazac :/ zero reakcji, klikam i nic.

A jakiego typu to jest most? scenery? czy spline? Może klikasz w dodatek spline narzędziem z zakładki Scenery? Żeby "zdobyć" obiekt odpowiedniego typu, musisz się przełączyć na odpowiednią zakładkę: scenery na wszelkie domki, budki, drzewa; spline - na drogi, wiadukty (bez torów!!), płoty; trackside - napędy, semafory, ogólnie wszystko, co się "trzyma" toru; track - tory i mosty z torami.

To, że się dziadostwo nie chce pokazać, może być spowodowane klikaniem narzędzia od scenery np. na moście spline (rozciągliwym)... Może zamiast szukać gdzieś po necie dodatków, ściągnij sobie z DLS albo z trainz.hu te "białe" rzeczy jeszcze raz?

Oprócz tego, jeśli ten mostek jest typu spline, to w pliku config.txt masz dwie linijki:
initiator (nazwa) i terminator (nazwa). To są elementy końcowe modelu, mają swoje foldery w folderze dodatku i w nich trzeba szukać problemów z PL-literkami.

Edit:
Chociaż dziwna sprawa, jak pisał drstrach: dodatki FMA z białą teksturą, tak być nie powinno.
Ostatnio zmieniony przez RBach 07-04-2010, 10:38, w całości zmieniany 2 razy  

manieksw
user

Wysłany: 07-04-2010, 11:24   

drstrach napisał/a:
Wygląda na to, że masz problem z dodatkami FMA, które działają w TRS2006 bez problemów. Powody mogą być dwa (przynajmniej ja tyle znam):
1) karta grafiki (jaka?) nie uciąga Ci wszystkich dodatków,
2) karta grafiki (jaka?) nie działa poprawnie w trybie w którym odpalasz gierkę, czyli w DirectX lub Open GL
W pierwszym przypadku rozwiązaniem jest zmiana karty (może być uszkodzona), w drugim zmiana trybu odpalania gierki.
BTW: Nie masz żadnych zawisów podczas odpalania tej mapy?

Karta to BFG GTS 250, napewno powinna spokonie to uciagnac, pozatym nie mialem z nia zadnych problemow i jedynie te dodatki FMA cos swiruja, jesli o tryb chodzi to probowalem i z DX i OGL wiec to nie to, nie mam zadnych zwisow, inne dodatki dzialaja bezproblemowo, a karta napewno nei jest uszkodzona

RBach napisał/a:
A jakiego typu to jest most? scenery? czy spline? Może klikasz w dodatek spline narzędziem z zakładki Scenery? Żeby "zdobyć" obiekt odpowiedniego typu, musisz się przełączyć na odpowiednią zakładkę: scenery na wszelkie domki, budki, drzewa; spline - na drogi, wiadukty (bez torów!!), płoty; trackside - napędy, semafory, ogólnie wszystko, co się "trzyma" toru; track - tory i mosty z torami.

To, że się dziadostwo nie chce pokazać, może być spowodowane klikaniem narzędzia od scenery np. na moście spline (rozciągliwym)... Może zamiast szukać gdzieś po necie dodatków, ściągnij sobie z DLS albo z trainz.hu te "białe" rzeczy jeszcze raz?

Oprócz tego, jeśli ten mostek jest typu spline, to w pliku config.txt masz dwie linijki:
initiator (nazwa) i terminator (nazwa). To są elementy końcowe modelu, mają swoje foldery w folderze dodatku i w nich trzeba szukać problemów z PL-literkami.

Edit:
Chociaż dziwna sprawa, jak pisał drstrach: dodatki FMA z białą teksturą, tak być nie powinno.

ok to faktycznie pozmienialem kategorie i juz pokazuje mi kuidy tych elementow mostowych i to czego nie chcialo pokazywac, sprubuje poszukac tego jeszcze raz moze i sciagnac co do tego co piszesz o dwoch linijkach w configu, to jestem poczatkujacy i nie bardzo wiem jak to zrobic i co dokladnie.

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 07-04-2010, 11:34   

manieksw napisał/a:
co do tego co piszesz o dwoch linijkach w configu, to jestem poczatkujacy i nie bardzo wiem jak to zrobic i co dokladnie.

Więc na początek spróbuj pościągać te "białe" wiadukty z DLS-u, poszukaj po KUID-ach. Tylko pamiętaj, żeby przed samym ściągnięciem skasować istniejący dodatek z poziomu CMP, inaczej gra stwierdzi, że "przecież już jest ściągnięty" i go nie pobierze. Grzebanie w configach i zmianę literkologii zostawmy na potem. A jeśli po ściągnięciu z DLS dalej będzie biało, to problem leży po Twojej stronie, na DLS są na pewno sprawne i działające dodatki.

manieksw
user

Wysłany: 07-04-2010, 11:41   

zaraz posprawdzam, ale tak przy okazji to nie sa to tylko dodatki FMA bo akurat sprawdzam jeden z budynkow to jesto sonego, no ale zaczne od budynkow i zobacze czy to cos da na DLS akurat nie ma to czego szukalem do tej pory niestety

drstrach
znawca

Wysłany: 07-04-2010, 11:49   

A jak jest w innych gierkach? Wszystko działa?

manieksw
user

Wysłany: 07-04-2010, 12:14   

tak mam ta karte juz ponad rok i nie mialem i nie mam w innych grach zadnych klopotow.
Pozatym znalazlem chyba juz przyczyne cos jest z tymi dodatkami, sciagnalem jeden budynek z innego miejsca i dziala juz poprawnie zobacze jak bedzie z elementami mostow...

Matosss
super user

Wysłany: 07-04-2010, 14:41   

Jeśli chodzi o te wiadukty, które zademonstrowałeś na screen'ach to powierz je z DLS tam są na pewno dobre.

manieksw
user

Wysłany: 07-04-2010, 16:35   

juz sobie poradzilem z tym problemem, puki co zastapilem wszystkie biale elementy sprawnymi i obylo sie bez edycji i kombinowania z nazwami, nalezu uznac ze winne byly dodatki ktore sciagane z roznych stron czasem sa wadliwe dociagnalem z dlsa i dziala dobrze, mysle ze jak znajde jeszcze cos takiego na mapach to bede wiedzial juz o co chodzi

Odpowiedz do tematu