Pomógł: 336 razy Wiek: 51 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-02-2010, 23:35 Trawa w trybie natywnym TS2009
Właśnie walczyłem ze stworzeniem trawy działającej w trybie natywnym TS2009, nie napiszę tutaj nic o robieniu tekstur, ani modeli, a jedynie o odpowiednich wpisach w pliku z teksturą trawy czyli pliku texture.txt.
Zasady się trochę zmieniły więc pokarzę wam cały wpis:
Jak widzicie zarówno mapa tekstury (Primary) jak i alfa są wrzucone w jednym pliku, dodam jeszcze że alfa jest czarno-biała.
Wpis AplhaHint odpowiada za sposób wyświetlania przeźroczystości przez dodatek, są trzy tryby:
- opaque - domyślny dla tekstur nie zawierających alfa-mapy, bez kanału alfa
- semitransparent - domyślny dla tekstur zawierających alfa-mapy, dość ciekawie się zapowiadający parametr bo pozwalający ustawiać półprzeźroczyste obiekty, niestety nie działa w żadnym trybie
- masked - tryb wykorzystujący w pełni kanał alfa do ustawienia parametrów przeźroczystości, co w trybie alfa czarno-białym oznacza: czarny przeźroczysty, biały nieprzeźroczysty
Wpis AutoMip odpowiada za generację auto mipmapingu, czyli zmniejszania szczegółowości tekstur w zależności od odległości wyświetlania, jest tam parę parametrów, ja opiszę dwa które sprawdziłem:
- nicest - filtr mipmapingu bazujący na jakości, wygląda to mniej więcej tak:
- none - czyli wyłączenie filtra, które wygląda tak:
Jak widzicie aż tak dużej różnicy nie ma, a włączenie filtru może mieć wpływ na wzrost wydajności.
No i ostatni wpis MipFilter, włączający/wyłączający mipmaping, przyznam szczerze że trochę nie rozumiem tego zdublowanego włącznika (patrz wyżej) ale jest pewna różnica w przypadku wyłączenia/wączenia auto-mipmapingu funkcją AutoMip. W przypadku MipFilter wyłączyłem go parametrem none.
Na koniec jeszcze rzut z odległości z wpisanymi funkcjami jak w przykładowej rozpisce:
Trochę zerżnęła to kompresja, niestety.
Aha, pewnie zastanawiacie się co oznacza wpis Compression, jest on odpowiedzialny za kompresję tekstury obiektu, ale nie sprawdziłem jeszcze jak działa. Zainteresowanych eksperymentami odsyłam: http://online.ts2009.com/...xture.txt_Files
Ostatnio zmieniony przez zgred 11-02-2010, 17:04, w całości zmieniany 1 raz
Pozwól że przykleje temat co by nie zginął w śmieciach forum ;)
_________________ www.14d40.pl - Sklep Miłośnika Kolei
www.trainzmarket.com - Dodatki do Trainz
Żadnej roboty nie wezmę, nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem.
Pomógł: 336 razy Wiek: 51 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-03-2010, 18:21
Dzisiaj coś z zupełnie innej beczki (no może nie do końca, bo pozostajemy w temacie zieleniny ;)
Ostatnio dość bardzo zastanawiałem się jak rozwiązać problem drzew w trybie natywnym TS2009. Wiem, wiem przecież są drzewa 3D, ale jakoś one nie do końca mi odpowiadają.
Postanowiłem trochę poeksperymentować, a w wyniku tych eksperymentów doszedłem do czegoś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=XcqpbvCYpAU
Drzewo bazuje na 6 płaszczyznach (3x2 strony) i na teksturze z alfą czarno-białą o rozdzielczości 512x512, alfa wygląda tak:
Wadą tego rozwiązania jest rozmiar tekstury 1024kb, choć biorąc pod uwagę jak robione są teraz drzewa pod TS2009 to jest to wielkość niewielka.