FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Kierowanie ruchem na odcinku jednotorowym
Autor Wiadomość
napiwek
super user

Wysłany: 28-07-2009, 12:53   Kierowanie ruchem na odcinku jednotorowym

Mam taki mały problem i nie wiem jak się z nim uporać.
Na swojej mapce mam główną linię kolejową która w 90% jest dwutorowa, zelektryfikowana. Jednaj jest jeden odcinek około 20km trasy gdzie jeden z torów nie jest zelektryfikowany i został wyłączony z ruchu. Na tym odcinku są dwa przystanki kolejowe i stacja z kilkoma bocznicami. Po całej linii kursują regularnie dwa pociągi. Niestety jest jeden problem. Zdarza się że pociągi jadące z przeciwnych kierunków potrafią wjechać na odcinek jednotorowy i stanąć gdzieś w środku trasy bo semafor wskazuje stop bo odcinek jest zajęty bo wjechał na niego skład jadący w przeciwnym kierunku. Co zrobić żeby nie dochodziło do takich sytuacji?

Przed wjazdem z obu stron na odcinek jednotorowy stoją ss 5. Nie byłoby żadnego problemu gdyby na tym feralnym odcinku nie było żadnych semaforów jednak są i sytuacja się komplikuje.

Foto: http://www.icemanmc.yoyo.pl/PYTANIE.JPG

Na środkowej stacji jest kilka bocznic i są ss 5.

Pytanie: Jak skonfigurować ss 5 stojące przed wjazdem na odcinek jednotorowy (zielony) tak aby zabraniał wjazdu na cały odcinek jeśli znajduje się na nim pociąg jadący w przeciwnym kierunku oraz żeby był on powiązany z semaforami na stacji przelotowej (środkowej)
*Fototekstury SP Bombardiera
*Fototextury barier dzwiękochłonnych
*Fototextury UOZ-1 + dzwięki

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 28-07-2009, 13:40   

Byl "hamerykanski" sposob na rozwiazanie tegoi problemu z trigerami i regolkami set signal state ale byc moze Ernie cos wlasnego wymyslil.
Ernie - co to jest ta blokada liniowa bo to chyba twoje?

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 28-07-2009, 14:07   

Ta, to je moje, ale to byla beta, do tego pare osob to dostalo do testow, a potem to zdechlo wraz z dyskiem - na potrzeby robienia efektownych filmikow ta beta sie nadaje w sam raz ;)

Alana 
znawca

Wysłany: 28-07-2009, 15:54   

no to bedzie trzeba skrobnac mapke i przetestowac "hamerykanski" sposob....

[edit]
sposob z set signal rule z jakiegos powodu nie dziala u mnie - prawdopodobnie zasada gryzie sie z sygnalizacja Ernie v3 ale udalo mi sie znalesc obejscie.

Sposob jest prosty, miedzy semaforem oslaniajacym wjazd na odcinek jednotorowy z kierunku A a ostatnia zwrotka w kierunku szlaku wstawiamy trigger ktory poprzez zasade "zasada wyzwalaczy" i "switch junctions" przestawia zwrotnice-przelacznik w stan zablokuj [np w prawo]. Wszystkie semafory ktore chcemy zablokowac na stoj w przypadku wjazdu na odcinek jednotorowy od strony A uzalezanamy od tej zwrotnicy-przelacznika tak ze jezeli ona jest w prawo to semafor pokazuje stoj.
Odblokowanie jest realizowane podobnie - trigger na koncu odcinka jednotorowego za pomoca w/w zasad przelacza zwrotnice-przelacznik w przeciwne polozenie i odblokowuje mechanizm.

Dla drugiego kierunku analogicznie - para triggerow i druga zwrotka-przelacznik.

Known bugs:
jezeli w momencie zablokowania zwrotki, zajecia odcinka pociag z przeciwnego kierunku znajdzie sie za blisko semafora tj w jego zakresie wyszukiwania to nie zareaguje na zmiane sygnalu i przerznie semafor. Zupelnie jak na prawdziwej kolei :D

W zalaczeniu plik z mapka testowa
jakies stonki z wagonami ma kazdy, tory Makiego, sygnalizacje i latarnie zwrotnicowe Erniego chyba tez

mapka sory ze w rar ale mi sie pakowanie do cdp kaszani
zasada switch junctions
Ostatnio zmieniony przez Alana 28-07-2009, 18:04, w całości zmieniany 1 raz  

Mareczek22
świeżak

Wysłany: 22-03-2010, 11:07   

Czy jest możliwość aby ktoś wstawił jeszcze raz mapkę przykładową, bardzo potrzebuje poznać jak to dokładnie dział a najlepiej zrobić to oglądając to na przykładzie

Alana 
znawca

Wysłany: 22-03-2010, 11:19   

Przy padzie dysku w serwerze pliiki diabli wzieli, sory vinetou.

psed
super trainz

Wysłany: 22-03-2010, 15:02   

Już dawno nie bawiłem się na jednotorowym szlaku ale z tego co pamietam to problem z wjeżdżaniem dwóch pociągów na ten sam odcinek znikał po usunięciu semaforów wjazdowych. Tylko głupio to wyglądało. Przydałby się SS5 nie dzielący szlaku (jak Tm distant) ale pokazujący właściwe sygnały.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 22-03-2010, 16:01   

psed napisał/a:
Już dawno nie bawiłem się na jednotorowym szlaku ale z tego co pamietam to problem z wjeżdżaniem dwóch pociągów na ten sam odcinek znikał po usunięciu semaforów wjazdowych. Tylko głupio to wyglądało. Przydałby się SS5 nie dzielący szlaku (jak Tm distant) ale pokazujący właściwe sygnały.

jakis czas temu zrobilem mapke z przykladowym szlakiem jednotorowym na ktorym odtworzylem dzialanie blokady Eap i wszystko bardzo ladnie dziala... jak znajde plik to podesle

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Mareczek22
świeżak

Wysłany: 22-03-2010, 19:11   

Bardzo będę wdzięczny jeśli żółwik znajdziesz ta mapę.

Mareczek22
świeżak

Wysłany: 23-03-2010, 11:33   

Wpadłem na taki pomysł z blokadą odcinka jednotorowego.

Ustawić wyzwalacz na wjeździe na odcinek jednotorowy który przełączy niewidzialny rozjazd na niewidzialny tor na końcu tego odcinka toru, tak aby był on zablokowany od przeciwnej strony.
Następnie ustawić jakieś 200 m przed tym rozjazdem niewidzialnym drugi wyzwalacz który przełączy tą zwrotnice w normalne położenie ( odblokowuje ją) tak aby pociąg mógł kontynuować bieg.

Czy Waszym zdaniem to zadziała ?

Proszę tez o pomoc jak się konfiguruje zwrotnice w zależności od wyzwalacza. Nie wiem jak to zrobić wiec mojego pomysłu nie mogę sprawdzić w praktyce.

Alana 
znawca

Wysłany: 23-03-2010, 11:39   

Swoja blokade liniowa zrobilam w dosc podobny sposob, z tym ze zwrotnica niewidzialna byla poza droga przebiegu tak ze maszynista AI jej nie przelaczyl i sterowala semaformami.
Sprawdz swoja wersje w praktyce, moja sprawdzilam i dziala.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 23-03-2010, 11:40   

twoje rozwiazanie wyglada tak... pociag jest na szlaku i 200 przed rozjazdem przestawi sie zwrotka i w miedzy czasie sklad z naprzeciwka moze wjechac na szlak i dupa

jak masz TRS2006 lub TC to jest taka zasada jak kontroler polozenia wielu rozjazdow

i robisz sobie zasady
kontrola wyzwalacza
......kontroler polozenia wielu rozjazdow (przestaw 1 w L)

Alana napisał/a:
Swoja blokade liniowa zrobilam w dosc podobny sposob, z tym ze zwrotnica niewidzialna byla poza droga przebiegu tak ze maszynista AI jej nie przelaczyl i sterowala semaformami.
Sprawdz swoja wersje w praktyce, moja sprawdzilam i dziala.

dziala na AI??? bo z tego co pamietam to jesli droga przebiegu nie ma zadnych przeszkod a zwrotki uzaleznisz tak ze ma "tylko wyswietlac" S1 to AI i tak przejedzie bo semafor "systemowo" wskazuje ze mozna jechac.. a to jaki obraz jest wyswietlany to inna bajka... Erni mial to zmienic kiedys....

Ostatnio zmieniony przez zolwik 23-03-2010, 11:43, w całości zmieniany 1 raz  

Alana 
znawca

Wysłany: 23-03-2010, 11:49   

W trainz 2004 to mi dzialao, S1 na semku uzaleznionym od zwrotki poz droga przebiegu i pociag AI stoi.

Mareczek22
świeżak

Wysłany: 23-03-2010, 12:06   

Cytat:
twoje rozwiazanie wyglada tak... pociag jest na szlaku i 200 przed rozjazdem przestawi sie zwrotka i w miedzy czasie sklad z naprzeciwka moze wjechac na szlak i xxx

Jeśli na SS5 ustalę sygnał w zależności od położenia kilku zwrotnic i na końcu kolejny SS5 przed wjazdem na następny odcinek wielotorowy i wyzwalacz odblokowujący ostatnia zwrotnice przed wjechaniem na odcinek jednotorowy ( niewidzialna zwrotka) bedzie znajdował się bliżej niż czoło pociągu jadące w przeciwnym kierunku to nie powinien on wjechać na ten tor .
Przynajmniej tak wynika z teorii.
Wieczorem spróbuje to przetestować w TS 2009 w nim buduje mapę. Linie 207 i 208 praktycznie jednotorowa.

[/list]
Ostatnio zmieniony przez Mareczek22 23-03-2010, 12:08, w całości zmieniany 2 razy  

Alana 
znawca

Wysłany: 23-03-2010, 12:09   

Rysunek jest warty wiecej niz 1000 slow wiec moze warto bylo by zebys narysowal to co planujesz zrobic?

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 23-03-2010, 12:14   

Alana napisał/a:
W trainz 2004 to mi dzialao, S1 na semku uzaleznionym od zwrotki poz droga przebiegu i pociag AI stoi.

wlasnie sprawdzileowiem ze nie dziala... pomimo S1 na semaforze AI jedzie dalej

Mareczek22
świeżak

Wysłany: 23-03-2010, 12:18   

Jak uda mi się to zrobić i będzie działało zrobię do tego rysunek i instrukcje co i jak.

Alana 
znawca

Wysłany: 23-03-2010, 12:20   

Sprawdze to jeszcze raz pod 2009 pozniej.

Mareczek22
świeżak

Wysłany: 25-03-2010, 09:50   

Zbudowałem miniaturę (2 segmenty) układu 3 stacji. W układzie Y tj. Stacja A łączy się ze stacja B i stacja C od tej samej strony.

Na każdej ze stacji znajdują się 3 tory.

Na każdym torze znajduje się sygnalizator SS 5 w kierunku wyjazdowym.
Przed każdą stacją znajduje się sygnalizator SS 5 wjazdowy na stację.

Nie wpisywałem zadnych komend, ani tez zalezności sygnalizatora od zwronic.
Jedyne co zostało użyte to Juction Link dla par zwrotnic.

Na każdej stacji stworzyłem po 1 składzie i dla kazdego napisałem rozkład jazdy.

Wszystko śmiga jak trzeba, pociągi nie wjeżdżają na siebie ani tez nie dojeżdżają do sygnalizatora od 2 stron.

To wszystko w TS 2009

Problem natomiast występuje na dużej mapie odstęp pomiędzy stacjami około 20 segmentów.

Ma może ktoś pomysł dlaczego tak jest ?

psed
super trainz

Wysłany: 25-03-2010, 10:29   

Odległość "widzenia pociągu przez semafor" w starszych wersjach gry była zdefinowana ale nie pamiętam dokładnie jaka. Kołacze mi się po głowie 3000 m.

Prawdopodobieństwo wjechania dwóch pociagów na szlak jednotorowy zmniejsza się wraz ze zmniejszeniem odległości między semaforem wjazdowym i wyjazdowym (na tej samej stacji). Najmniesze będzie jak dosłownie obstawimy semafoprami pierwszą zwrotnicę od strony szlaku. Niestety głupio to wygląda i jest sprzeczne z zasadami.

Odpowiedz do tematu