Dość dziwne. Nic tam nie było zmieniane, texy są w porządku. Podobne jaja dzieją się w mojej 232-090, mimo iż w tex która się nie wyświetla nie ma alphy.
Czytałem, ale nic z tego nie rozumiem. Otworzyłem pliki txt np. z loga na wagonie, oraz z tych napisów na ostoi, które właśnie w grze się nie wyświetlają. Wpisy są identyczne. Musi być może jakiś inny plik, ale jest ich w tym dodatku dziesiątki i naprawdę nie wiem jak się do tego zabrać...
P.s. Czy istnieje może jakiś tutorial na wykonywanie aktualizacji wagonów do wyższych wersji? Dodawanie cienia?
Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-03-2010, 18:10
Cytat:
W CMP (TS2009) nie wyświetla żadnych błędów. Co może być przyczyną?
Rozmiar tekstur, w modelu bazowym zastosowane są 1024x16, jeśli którakolwiek tekstura alphy ma złą proporcję (np. 2048x16) to się tak wyświetla. Ten model musi być skaszaiony. Czyj jest i na którym meshu zrobiony?
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-03-2010, 18:36
kilanziom napisał/a:
Rozmiar tekstur, w modelu bazowym zastosowane są 1024x16, jeśli którakolwiek tekstura alphy ma złą proporcję (np. 2048x16) to się tak wyświetla. Ten model musi być skaszaiony. Czyj jest i na którym meshu zrobiony?
Niestety rozmiar tekstury i alfy jest taki sam i wynosi 1024x16, dzieje się tak na modelach TRS2006 (aka Petelicki), np. na tym: PKP Bdnu 111A St.Rzeszow,<kuid2:313733:4012:3>.
Rozwiązanie w TS2009 w trybie natywnym jest dość proste i nie wymaga szczególnie dużo pracy, wystarczy otworzyć do edycji model wagonu, znaleźć plik pt.: txt-txt_a.texture.txt i zastąpić w nim wpis:
Po proprawkach powinno to wyglądać tak:
W zasadzie tym sposobem można np. dostosować do trybu natywnego trawy FMA i wszelkie inne ustrojstwo z alfami, choć przyznam szczerze nie sprawdzałem jeszcze jak to wygląda na drzewach.
A tak BTW, to najnowsze zielsko JVC pod TS2009 też oparte jest na alfach (i to bynajmniej nie biało-czarnych) tylko pliki texture są dostosowane pod TS2009 (a ja jak głupi męczyłem się w robienie biało-czarnej alfy :)
Wysłany: 02-03-2010, 20:49
A czy na moich modelach też to sie dzieje? I jeśli tak, to dlaczego? Testowałem to z paronastoma osobami z za granicy i doszliśmy do tego że przy 1024x16 nie było problemów. Potwierdzone przez kilkunastu beta-testerów z Węgier, Czech i Niemiec.
Wysłany: 02-03-2010, 21:06
Wiesz Kilan na razie nie testowałem Twoich wagonów w TS2009, ogólnie rzecz ujmując żeby alfa działała poprawnie na małych powierzchniach w trybie natywnym trzeba zastosować w plikach texture takie właśnie wpisy, sprawdziłem to eksperymentalnie z trawą i na chwilę obecną jest to chyba najlepsze rozwiązanie (można ew. pominąć wpis Compression=DXT5 bo odpowiada za kompresję tekstury). Być może jakaś poprawka do alfy jest w SP3, ale tego nie wiem, bo niestety nie mam czasu bawić się w betatesting.
Wysłany: 02-03-2010, 22:34
Kilan sprawdziłem parę Twoich wagonów (najmłodsze wg daty trafienia na DLS) i niestety we wszystkich przypadkach, żeby nie wyświetlały tego białego paska w trybie natywnym TS2009 trzeba użyć tego myku z plikami texture. Pozwoliłem sobie zmienić grzejkę w całości (tzn. wpisałem te rozszerzenia do wszystkich plików z alfą, oprócz okien), wyszło to tak:
W tle widać drzewka spline Vendela, które także tą metodą można uratować, niestety gorzej jest z trawą w spline, której uratować się nie da, przynajmniej nie całej. Screenów trawy nie pokażę, bo raczej nie warto.
I myślę, że tym niezbyt miłym akcentem możemy zakończyć dyskusję do czasu ukazania się SP3, który miejmy nadzieję to naprawi, a przynajmniej umożliwi wstawianie alfy półprzeźroczystej, co zresztą jest jak wół wpisane w specyfikacji TrainzWiki.
Mam jeszcze prośbę do moderatorów żeby nie usuwali tego byczego screena, ale naprawdę jakbym go jeszcze skompresował to nie byłoby czegokolwiek widać.
(...) znaleźć plik pt.: txt-txt_a.texture.txt i zastąpić w nim wpis(...)
Oczywiście oprócz plików txt...., są jeszcze txt_spod..., txt_top1, bipa_tex w zależności od danego wagonu. Ciekawostką jest fakt, że wagony w nowym malowaniu PKP IC nie mają takiego błędu :)
Właśnie cały dzisiejszy dzień tym się bawiłem i wagony ponaprawiałem. Tylko kilku historycznym wagonom podwozie się nie teksturuje, ale nie mam teraz sił, że pokazać o jakie wagony chodzi.
A więc tak: wagony z problemami w TS2009:
Pozmieniałem wpisy wg rady drstracha, ale tu nie widać podwozia. Nie wiem, co może być przyczyną. Reszta wagonów znakomicie się zachowuje po wprowadzeniu zmian :)
Wysłany: 15-03-2010, 00:04
Salonka 'Ashx 07' nigdy nie była waloryzowana do standardu po-poprawkach. A ten drugi wagon to dość ciekawe... hm, masz na pewno aktualną wersję? Wygląda że tak, ale nie mam pewności.
Wysłany: 15-03-2010, 13:23
Hm, niepokojące. Najbardziej aktualne pliki masz w tym linku pod moim podpisem - nie licząc tego co wyszło później na DLS czyli np. bardotki, okularniki...
Natomiast wagon 'Bhxz' typu BauartC jest w tej samej edycji na PTT i DLS... nie wiem czemu takie coś sie zrobiło, rzuć okiem w wolnej chwili czy w innych trybach gry też sie tak rypie.
To ma związek z rozmiarem tekstur, ehhh... TS2009 stwarza więcej problemów niż rozwiązań.