Wysłany: 28-02-2010, 09:34 Wysokość wygenerowanego terenu.
Witam. Mam dwa pytanka:
1.Wygenerowałem sobie w HOG-u teren w okolicy Chrzanowa. Wszystko pięknie tylko wysokości się nie zgadzały... HOG (zarówno dla całego DEM'a jak i przyciętego) podawał jako maksymalną wysokość grubo ponad 400m. Po wpisaniu takiej wysokości nie zgadzały się całkowicie wysokości terenu w geodecie z tymi rzeczywistymi. Dopiero sam z mapą topograficzną odnalazłem najniższą i najwyższą wysokość i wpisałem do HOGa. Teraz wszystko mam w najlepszym porządku.
Moje pytanie jednak brzmi: Co mogło być nie tak w microdemie (wersja 10) itp? Dlaczego sam musiałem zgadywać max i min height?
2. W jaki sposób budujecie mapy realne tak, by wszystkie wymiary i przebieg linii kolejowych itp zgadzał się z rzeczywistością? Mapa topograficzna nałożona jaki tło pomaga jedynie w celach orientacyjnych. Próbowałem tworzyć płaszczyzny (o odpowiednich wymiarach) z nałożonymi nań zdjęciami lotniczymi czy to z google maps, czy to z zumi, lecz korzystanie z takiej pomocy jest nieco męczące (co chwile trzeba kombinować z wysokością tego szablonu). Dodam, że zależało by mi na dokładnym odwzorowaniu promieni łuków i długości prostych, które mam podane.
Wiem właśnie. Z info wyczytałem "z range" czyli to co powinno się w HOG-u wpisać. Jednak dla przyciętego fragmentu mapy ta wielkość była taka sama, za duża, przez co HOG niepoprawnie generował teren i musiałem sobie radzić po swojemu dzięki czemu jest wszystko dobrze (chwała mapom topograficznym).
Chciałbym jednak wiedzieć, co może być źle w microdemie skonfigurowane, że w info podaje tylko "z range" dla całego, nieobciętego DEM'a ?
Wysłany: 28-02-2010, 14:19 Re: Wysokość wygenerowanego terenu.
kolejorz napisał/a:
2. W jaki sposób budujecie mapy realne tak, by wszystkie wymiary i przebieg linii kolejowych itp zgadzał się z rzeczywistością? Mapa topograficzna nałożona jaki tło pomaga jedynie w celach orientacyjnych. Próbowałem tworzyć płaszczyzny (o odpowiednich wymiarach) z nałożonymi nań zdjęciami lotniczymi czy to z google maps, czy to z zumi, lecz korzystanie z takiej pomocy jest nieco męczące (co chwile trzeba kombinować z wysokością tego szablonu). Dodam, że zależało by mi na dokładnym odwzorowaniu promieni łuków i długości prostych, które mam podane.
Ja próbowałem budować HOGiem, ale porzuciłem tę metodę na rzecz dwóch innych:
- w TRSie (przynajmniej w 2004) jest obiekt w którym wpisujemy współrzędne danego miejsca (oraz wysokość, ale tego nie warto zmieniać gdyż później wychodzą drobne kwasy). Potem wśród obiektów stałych, w kategori TRS2004 wybietamy obiekt " wieża traingulacyjna" - na niej pokazywane są na bieżąco współrzędne. Najlepiej w ten sposób wyznaczyć charakterystyczne punkty (przystanki, stacje, wiadukty, mosty, łuki). Trzeba pamiętać o tym aby stosować przelicznik wartości współrzędnych, link do niego podawał kiedyś Jamal.
- w Geoportalu (nie polecam google eartha gdyż tam nigdy nie mamy pewności czy mapa jest idealnie zorientowana na północ) bierzemy linijkę i mierzymy odległość między interesującymi nas miejscami. Najlepiej zrobić trójkąt prostokątny, w którym przeciwprostokątne muszą przebiegać idealnie w kierunkach NSWE, a przyprostokątna jest najkrótszą odległością w linii prostej między mierzonymi punktami. Brzmi zawile ale jest proste. Później wystarczy odległości przenieść za pomocą TRSowej linijki po liniach w Geodecie.
Zachęcam także do stosowania realnych wysokości. Tzn nie zaczynać mapy na 0, tylko np 150 m.n.p.m. a potem starać się zachować profil linii. Jest to dosyć czasochłonne o ile nie posiadamy oryginalnych schematów z przekrojem poprzecznym, ale daje niesamowitą satysfakcję przy pokonywaniu podjazdów. Jazda po mapie płaskiej jak stół staje się po pewnym czasie monotonna.
Już sobie wstawiłem linię kolejową. Zastosowałem jednak swoją metodę z płaszczyzną z teksturą terenu, odpowiednio wyskalowaną. Dodatkowo wyprofilowałem trasę na podstawie oryginalnego przekroju poprzecznego.