Witam.Moje pytanie jest proste.Chodzi o to że nawet jeśli pociąg jest za Tarczą Ostrzegawczą to ona cały czas daje zielone,a to mnie wkurza.I jeszcze jedno.Czemu TO na Minimapie jest pokazywany jako"zwykły zielony kwadracik".Chodzi o to że jest wyświetlana jako zwykły obiekt.(bez światła)
Witam.Moje pytanie jest proste.Chodzi o to że nawet jeśli pociąg jest za Tarczą Ostrzegawczą to ona cały czas daje zielone,a to mnie wkurza.I jeszcze jedno.Czemu TO na Minimapie jest pokazywany jako"zwykły zielony kwadracik".Chodzi o to że jest wyświetlana jako zwykły obiekt.(bez światła)
jedno ci juz wyjasnili
a co do ostatniego to poprostu To nie jest dla TRS semaforem i tak sie wyswietla
Tarcza ostrzegawcza ani maszynisty w realu ani AI w TRS do niczego nie zobowiązuje. Informuje tylko jaki będzie obraz na semaforze. Gdyby semafory stały w szczerym polu i na prostych odcinkach, a pociągi jeździły z małymi prędkościami to można by zlikwidować To bo maszynista dostrzegł by w odpowiednim czasie i zdążył zahamować pociąg. Ale gdy droga hamowania pociągu wynosi 1000 metrów to żaden maszynista (nawet z sokolim wzrokiem) z takiej odległości nie zobaczy co "świeci" się na semaforze i przy zbliżaniu się do każdej stacji musiał by zwalniać bieg pociągu żeby zobaczyć co "świeci " się na semaforze.
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 622 Skąd: Wodzisław Śląski
Wysłany: 26-12-2009, 18:26
Semafor wjazdowy (N) do Wodzisławia od strony Marklowic nie ma tarczy ostrzegawczej... szlakowa 30km/h, a za semaforem jest przejazd kolejowy strzeżony, obsługiwany przez załogę pociągu. Także tu mamy przykład gdzie semafor wjazdowy nie ma to.
Jeśli mowa o liniach z vmax rzędu 30/40 km/h to wiadomo, że tarcze ostrzegawcze nie są potrzebne (co najwyżej To nieruchoma). Jednak w zdecydowanej większości przypadków To jest (ewentualnie pełniący funkcję tarczy semafor SBL bądź też półsamoczynny poprzedniego posterunku). Wszyscy przedpiścy arczixa pisali jednak o liniach po których pociągi poruszają się z "normalnymi" prędkościami, nie spacerkiem (30, 40).
Wysłany: 30-12-2009, 13:23
Tak, ale pamiętaj, że tam gdzie poruszają sie spacerkiem, są ograniczenia stałe, przy czym nie wykręcą tarcz ostrzegawczych. Na kolejach piaskowych też są TO.... Jak mi wiadomo tarcze ostrzegawcze stawia się w zależności od prędkości szlakowej panującej na szlaku...
Dzielimy na kategorie:
- Kategoria A: od 80km/h + ; TO oddalona od semafora wjazdowego o 1000m
- Kategoria B: od 40km/h do 80km/h ; TO oddalona od semafora wjazdowego o 700m
- Kategoria C: do 40km/h (np. koleje piaskowe) ; TO oddalona od semafora wjazdowego o 400m.
Dolicza się tam jeszcze drogę hamowania czy cuś. Osobiście kiedyś to przeczytałem i takowe przepisy stosuję w TRS.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez arczix 30-12-2009, 13:25, w całości zmieniany 2 razy
Dzielimy na kategorie:
- Kategoria C: do 40km/h (np. koleje piaskowe) ; TO oddalona od semafora wjazdowego o 400m.
Dolicza się tam jeszcze drogę hamowania czy cuś. Osobiście kiedyś to przeczytałem i takowe przepisy stosuję w TRS.
To złe przepisy stosujesz bo nie ma żadnych kategorii A, B i C szlaków kolejowych. Poczytaj chłopie WTB-E10 i nie pisz więcej takich głupot.
Na piaskowych jest i to i to. Zależnie od warunków. Pamiętajmy też, że wiele tarcz zostało wyrwanych z podstawami na złom i na ich miejscu pojawiały się stałe.
Wysłany: 31-12-2009, 18:58
Mannerheim napisał/a:
arczix napisał/a:
Dzielimy na kategorie:
To złe przepisy stosujesz bo nie ma żadnych kategorii A, B i C szlaków kolejowych. Poczytaj chłopie WTB-E10 i nie pisz więcej takich głupot.
Chłopczyku sam sobie poczytaj ;) Powiedział mi o tym pracownik Polskich Kolei Państwowych z dużym stażem, także... Pomierz sobie linijką odległość TO od semafora wjazdowego...
Chłopczyku sam sobie poczytaj ;) Powiedział mi o tym pracownik Polskich Kolei Państwowych z dużym stażem, także... Pomierz sobie linijką odległość TO od semafora wjazdowego...
Ktoś ci głupot nagadał, i co z tego, że to pracownik PKP?
Wiem dobrze co jest napisane w przepisach, nie muszę niczego mierzyć.
Przy wyznaczaniu odl. pomiędzy tarczami ostrzegawczymi a semaforami, kolejnymi semaforami SBL itp. stosuje się wytyczne zawarte w Ie-4. Nie istnieje podział na jakieś kategorie... chłopczyku ;)
Ostatnio zmieniony przez Mannerheim 31-12-2009, 19:12, w całości zmieniany 2 razy
@arczix, z calym szacunkiem dla tego pracownika, ale podejrzewam, ze od poczatku jego pracy przepisy zmienialy sie co rusz, wiec nie sugeruj sie w 100% tym, co mowi.
Pomógł: 31 razy Wiek: 42 Dołączył: 24 Mar 2008 Posty: 808 Skąd: Poznań/Kołobrzeg
Wysłany: 31-12-2009, 21:07
arczix napisał/a:
Mannerheim napisał/a:
arczix napisał/a:
Dzielimy na kategorie:
Skoro spolecznosc jest chora to po co tu jestes? Odprawic pogrzeb tej spolecznosci? Raczej sie nie uda, nie tacy juz probowali. Zreszta trudno miec szacunek do kogos kto sprawia wrazenie ze pozjadal wszystkie rozumy swiata.