Wysłany: 26-10-2009, 17:47 Problem z prawidłowym wyprofilowaniem łuku
Witam!
Żadko miewam jakieś problemy w TRS ale ten juz mnie powolutku doprowadza do szału. A mianowicie rozchodzi się o to jak prawidłowo ułożyć czy też wyprofilować łuk na szlaku 2 torowym ( i więcej). Próbowałem przy pomocy gotowych torów (fixed track) niestety ale łuki tak układane zaczynają nachodzić na siebie. Próbowałem z szablonem Jacka ale wychodzi to samo czyli łuki nakładaja się na siebie czy też wręcz krzyżują na końcach! Wpadł mi pomysł aby użuć do tego szablonu Jacka i torów Makiego jednak nie widzieć dlaczego tory te w wersji powyżej jednego nie reagują na opcje wyprostuj. Dodam że chę zrobic łuk pod kątem 90 stopni a promień ...jeszcze nie wiem jaki.
Prosiłbym o jakies wskazówki.
Pozdrawiam i z góry dzięki za rady!
Nie dawno był wątek o tym na forum (nie trafiłem teraz na niego) ale był tam link do paczki szablonów do luków.
Szablon v.1.0 scenery Poland
szablon łuku kuid 263713:1100
Może to się nada?
Możesz spróbować tak: na końcach prostego odcinka ustwić stałe tory, na końcu zakrętu zrobić to samo i między nimi pojedyńcze tory. Jak dla mnie najlepszy sposób
pozdrawiam!
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-10-2009, 18:14
Z fixed track nie wyjdzie, chyba że zaczniesz go pomiędzy dwoma torami, a potem na bazie tego szablonu pociągniesz tory łączone (ja w przypadku podwójnych środek ciągnę po szablonie, w przypadku większej ilości jest już rzeźba, bo trzeba trzymać jedną szynę na szablonie). Po położeniu łuku wywalasz co drugi fragment dwutorowy i ciągniesz między odcinkami tory pojedyncze, potem usuwasz pozostałe fragmenty dwutorowe i znów pojedyncze., czyli rzeźba. Ta zasada dotyczy wszystkich szablonów.
Niestety ze szlakami dwutorowymi tak jest, że nie dają się prostować.
Bierzesz dwa STAŁE TORY (np. 10m) , jeden z nich obracasz o 90 stopni i rozsuwasz na odległość jaki chcesz zastosować promień łuku (po ramionach trójkąta rownoramiennego). Następnie łączysz torem jakiego używasz i masz idealny łuk. o promieniu R i kącie 90 stopni.
@pietrek ten szablon to RBacha i jego miałem na myśli( nie wiedzieć czemu pisałem że Jacka--to chyba z mordęgi nad tymi łukami)
@EU wpadłem na podobny sposób i to będzie chyba najlepsze.
Dzięki Panowie!
Pomógł: 63 razy Wiek: 34 Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1632 Skąd: Poznań
Wysłany: 26-10-2009, 20:10
Tylko że stałe tory kopcą się przy zmianie wysokości, ja robię to tak na szlaku dwutorowym:
daje stały tor 10m, potem ze stałych układam łuk jaki mi odpowiada dając co jakiś czas stały tor 10m, następnie daje jakiś dwutorowy tor i kłade idalnie na stałym 10m i na następnym 10m, łącze je pojedyńczym i mam łuk, żeby nie było na łuku 10m kawałków prosych maksymalnie skracam odcinek dwutorowy i do tego dopasowuje reszte łuku ze stałych torów.
Ostatnio zmieniony przez McDreamy 26-10-2009, 20:12, w całości zmieniany 1 raz
Ja to robię teraz tak:
z miejsca gdzie kończy się tor rysuję sobie linie o długości promienia
potem na jej końcu rysuję drugą o tej samej długości pod kątem prostym
na końcu tej drugiej linii zaczynam kolejny tor
łączę proste , prostuję końce i już mam łuk!
Mam kilka trochę bardziej zaawansowanych pytań, nie dotyczy ono tylko trainza ale i także prawdziwej geodezji. Chodzi mi dokładnie o krzywe przejściowe. Czy są one stosowane zawsze przy przejściu prostej w łuk kołowy? Czy istnieją jakieś unormowane długości krzywych przejściowych w zależności od promienia łuku kołowego i prędkości przejazdu ?