Mam w TRS 2004 przedziwny (moim zdaniem) problem (TRS 2004 z SP4, legalny, zarejestrowany na Auran). Sprawa dotyczy czarnego ekranu "Trainz Wymiana" przy ładowaniu wcześniej stworzonej przeze mnie mapy/sesji (proszę wybaczyć jeśli było już o tym - "szukajka" w tym temacie wyświetla albo "NIC" albo wszystkie posty z forum. A może to ja nie umiem szukać....
Tak czy inaczej:
- tworzę swoją własną mapę. Tylko z tych elementów (dodatków), które mam zainstalowane w swoim TRS'ie! Niemożliwe jest przecież abym na tworzonej w moim TRS'ie mojej mapie użył czegokolwiek - czego nie ma w moim Trainz'ie?
Zapisuję mapę. Stawiam na niej skład/składy. Zapisuję ponownie mapę oraz sesję z dodanymi składami (na wszelki "niewypadek" sesja jest pod inną nazwą niż zapisana mapa bez składów). Wszystko jest nadal OK. Robię jazdy próbne składu/składów (czy to w Geodecie - czy wychodząc do Maszynisty). Dalej wszystko jest OK. W Geodecie w "Edycji Sesji" w "Zasadach konfiguracji Maszynisty" każdemu z maszynistów AI tworzę rozkład jazdy. Znów zapisuję mapę i sesję. I znów jazda próbna j.w. Jedna, druga, trzecia...
Aż za którymś razem po zakończeniu jazdy próbnej i wczytywaniu sesji w Geodecie - ni z tąd ni z owąd pojawia się to cholerne okno i komunikat "some custom content used on this map is not installed on your computer. This may cause unexpected behaviour ". I zostaje już tak "na dobre".
Podpowiedzcie:
- o co w tym chodzi? Skąd to się bierze? W czasie jazdy "odinstalowało" mi z Trainz'a coś czego użyłem na mojej mapie/sesji? Jest taka możliwość? Z góry uprzedzam, że reinstalka TRS'a nic nie daje - dla pewności zrobiłem ją wczoraj...
- i może wiecie co zrobić, żeby ten wkurzający czarny ekran przestał się więcej pokazywać - ani przy ładowaniu tej mapy/sesji - ani innych pozostałych (jakiś "wyłączający" tę opcję wpis w configu TRS'a)?
Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek konstruktywną pomoc.
Ostatnio zmieniony przez Jac(e)kNorris 20-08-2009, 00:17, w całości zmieniany 4 razy
Pomógł: 36 razy Wiek: 37 Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 1376 Skąd: Nysa / Poznań
Wysłany: 20-08-2009, 00:16
To jest takie typowe wariactwo TRS'a, mam to samo (jak wiele innych osób zresztą). Rozwiązanie: wczytywać mapę wybierając opcję grania bez brakujących elementów (będzie działać normalnie). W geodecie coś powinna pomóc opcja "usuń brakujące elementy" - teoretycznie wywala to brakujące kuidy z configu mapy.
_________________ www.gzk.cba.pl <- zbiór moich (i nie tylko) zdjęć o tematyce kolejowej
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-08-2009, 00:24
Do któregoś z dodatków, które używasz nie masz wszystkich pod-dodatków, czyli brakuje Ci jakichś dodatków, najprawdopodobniej do taboru. Przejrzyj wszystko w TrainzObject i sprawdź czego Ci brakuje. Aha, sprawdzono doświadczalnie na angielskich kociołkach (dokładniej na BR 9f ), żeby było zabawniej można grać bez tych dodatków (nie są krytycznie) i ja usunąłem je z configu (niestety nigdzie ich nie ma i nawet nie wiem czego brakowało).
Ułatwieniem w wyszukiwaniu brakujących dodatków może być przesiadka na TRS2006 lub TC (lepiej).
Oczywiście wczytuję mapę korzystając z opcji "Lad map anyway". I oczywiscie wszystko działa i niczego nie brakuje.
drstrach:
Cytat:
Do któregoś z dodatków, które używasz nie masz wszystkich pod-dodatków, czyli brakuje Ci jakichś dodatków, najprawdopodobniej do taboru (...)
Oczywiście rozumiem ten komunikat na ekranie :-) Jest on "normalny" gdy ściągnę mapkę autorstwa kogoś innego - a nie doinstaluję wszystkich wymaganych na niej dodatków.
Ale przecież dzieje się to z moją własną mapką! Jak mogłem budując ją użyć czegoś czego nie mam zainstalowanego? Tego nie mogę zrozumieć.
Zresztą gdyby było jak piszesz - to ten ekran wyskakiwał by już po pierwszym zapisaniu mapy (przy brakujących kuidach taboru - sesji)! Ja jednak wielokrotnie zapisuję i mapę i sesję. Później je otwieram i tego ekranu nie ma! Pojawia się nagle bez powodu przy którejś kolejnej próbie otworzenia mapki.
Nie mam na mapie ani "brytyjskich kociołków" ani Ol49-111. I chyba raczej nie jest to wina taboru - bo jak usunę z mapki wszystkie składy, maszynistów, polecenia dla nich, usunę sesję i próbuję wczytać samą mapkę - ekran dalej wyskakuje.
Cytat:
(...) Przejrzyj wszystko w TrainzObject i sprawdź czego Ci brakuje (...)
Chyba chodziło Ci o "Menadżera zawartości" - bo TrainzObjectExplorer służy do podglądu modelu .im a nie do wyświetlania i określania zależności dla danego dodatku.
Ale lista kuidów w configu mojej mapy wynosi około 450. Nie chce mi się sprawdzać każdego z osobna - bo to robota na kilka dni. Są tam poza tym kuidy "ujemne"zaczynajace się od minusa - czyli te wbudowane w TRS. Ich niczym nie sprawdzę.
TRS'a 2006 mam, sprawdzałem i nie przesiądę się na niego. To jest tak jak z Flight Simulatorem 2004 i Flight Simulatorem X :-) Może odrobinę ładniej wygląda ale za to tnie kompa strasznie i mało jest dodatków - najwiecej jest do wersji 2004.
Cóż? "Jeśli wroga nie można pokonać - to należy go polubić" . "Przyjdzie przywyknąć" do tego ekranu... :-D :-D :-D
Wysłany: 20-08-2009, 10:33
Jac(e)kNorris napisał/a:
Oczywiście rozumiem ten komunikat na ekranie :-) Jest on "normalny" gdy ściągnę mapkę autorstwa kogoś innego - a nie doinstaluję wszystkich wymaganych na niej dodatków.
Ale przecież dzieje się to z moją własną mapką! Jak mogłem budując ją użyć czegoś czego nie mam zainstalowanego? Tego nie mogę zrozumieć.
Zresztą gdyby było jak piszesz - to ten ekran wyskakiwał by już po pierwszym zapisaniu mapy (przy brakujących kuidach taboru - sesji)! Ja jednak wielokrotnie zapisuję i mapę i sesję. Później je otwieram i tego ekranu nie ma! Pojawia się nagle bez powodu przy którejś kolejnej próbie otworzenia mapki.
Niestety nie jest tak jak piszesz TRS2004 miał właśnie takie odchyły
Jac(e)kNorris napisał/a:
Chyba chodziło Ci o "Menadżera zawartości" - bo TrainzObjectExplorer służy do podglądu modelu .im a nie do wyświetlania i określania zależności dla danego dodatku.
Nawet nie wiem co to jest menadżer zawartości w trs2004 (żartuję oczywiście ale nigdy go nie używałem), do przeglądania zawartości trs2004 służył właśnieTrainzObjetz.
Jac(e)kNorris napisał/a:
Ale lista kuidów w configu mojej mapy wynosi około 450. Nie chce mi się sprawdzać każdego z osobna - bo to robota na kilka dni. Są tam poza tym kuidy "ujemne"zaczynajace się od minusa - czyli te wbudowane w TRS. Ich niczym nie sprawdzę.
TRS'a 2006 mam, sprawdzałem i nie przesiądę się na niego. To jest tak jak z Flight Simulatorem 2004 i Flight Simulatorem X :-) Może odrobinę ładniej wygląda ale za to tnie kompa strasznie i mało jest dodatków - najwiecej jest do wersji 2004.
Twój wybór co chcesz sprawdzać i co chcesz instalować, ogólnie rzecz ujmując zależność w trainzach jest taka, że im masz nowszy sprzęt tym płynniej chodzi nowsza wersja (oprócz TS2009 bo ta jest jeszcze do poprawki). Ja używam TC i działa mi płynniej niż TRS2004, a co do dodatków to wszystkie z TRS2004 chodzą na TRS2006 i TC (z niewielkimi poprawkami wykonanymi własnoręcznie).
ten sam ekran pojawia sie w TC... i przy pomocy CMP można szybko zobaczyc o co chodzi.
a chodzi np. o to ze jak ma sie na mapie dodatek z jakims bledem ( ktory pokazuje sie w cmp) a nie widac go w trs2004 to on oczywiscie dziala w grze ale cmp wywala blad.
jesli chodź w jednym pliku jest błąd to trainz wywali brak jakieś zależności i bedzie sie taki komunikat pojawiac
Wysłany: 20-08-2009, 12:24
Prócz tego co napisał Zolwik, zależności od usuniętych składników pozostają na mapie i trzeba użyć Usuń brakujące składniki (to przyhaczyłem importując sobie mapę z TRS2004 na TC, w TRS2004 nie wyrzucał błędów w geodecie, a po imporcie do TC od razu w Content Managerze miałem brakujące zależności)
Myślę że masz na myśli ten obrazek:
Jeżeli tak to po wciśnięciu "load the map anyway" mapa się ładuje bez problemów, przy najmniej u mnie. Kiedyś (jeżeli dobrze pamiętam) była już o tym mowa chyba jeszcze na starym forum. Wynikało z tego że "ten typ tak ma" w TR04.
Też mnie to trochę denerwowało i kiedyś najpierw próbowałem ściągnąć to co mu brakowało (download missing asset now) jeżeli dobrze to zrozumiałem. Po iluś tam bezowocnych próbach dałem sobie spokój, ale sprawdziłem czego brakuje i trochę się zdziwiłem jak pokazały mi się dodatki Sony25 (między innymi oczywiście), tylko że te mam ze strony Soniego więc co miałoby im brakować?
Jeżeli błędnie zinterpretowałem problem proszę usunąć post.
Dzięki za podpowiedzi.
Traniz Object Explorer (TOE) i TrainzObiectz to oczywiście dwa różne programy. O istnieniu tego drugiego nie pamiętałem (pewnie dlatego, że wcześniej z niego nie korzystałem a tylko czytałem o nim). Rzeczywiście jest bardzo pomocny w zarządzaniu dodatkami. Ekran o, którym w tytule (i który pokazał pietrek) pokazywał się przy wczytywaniu mapy za sprawą około 11 dodatków (głównie ZWD - Pakiet "drogi i ulice"). Miałem wczesniejszą ich wersję, a niedawno ściagnąłem i zainstalowałem najnowszą wersję wyposażoną w kuid2. I występowały podwójne kuidy (w formatach kuid i kuid2). Po wykasowaniu z TRS'a starszej wersji dodatków i kliknięciu w Geodecie "Usuń brakujące składniki" - problem zniknął. Niestety tylko na mapce. Z sesją nie mogę sobie dać rady - nie znalazłem ani w TO ani w Geodecie (Maszyniście?) opcji, która porządkowała by w taki sam sposób sesję.
Jednak mieliście rację że chodziło też o tabor. Miałem na mapce wagony PKP InterCity, do których brakowało trzech kuidów: 143205:50020, 143205:50021, 143205:50018. Pierwszy znalazłem na DLS - ostatnich dwóch nigdzie znaleźć nie mogę.
Nie pamiętam skąd ściągnąłem te wagony. Chciałem sprawdzić u nas w Downloadzie - ale jak zwykle wtedy gdy najpotrzebniejszy - to znów nie działa (to trwa już wieki - ciekawe czy kiedykolwiek się zmieni?)
Usunąłem wagony z sesji, wpisy z configów i mapy i sesji (folder "profiles"). Jednak to nie pomogło.
Cóż sesję można usunąć i zrobić nową. Jednak wolałbym tego uniknąć bo oznacza to konfigurowanie od nowa całej sygnalizacji i reguł przebiegów...
Ale przynajmniej rozumiem już (tak mi się wydaje) powód znikających wpisów w konfiguracji sygnalizacji Erniego i nazw na tabliczkach semaforów po wczytaniu mapy (nie sesji) - zostaje tylko nazwa semafora (w jego oknie konfiguracyjnym). Wygląda na to, że jakikolwiek semafor (z w/w sygnalizacji) bez konfigu - to jeszcze mapa. Po konfigu (nawet bez taboru na mapie) - robi się już sesja :-)
Ostatnio zmieniony przez Jac(e)kNorris 21-08-2009, 07:04, w całości zmieniany 2 razy