FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Format PC
Autor Wiadomość
Patryli
super user

Wysłany: 09-08-2009, 16:14   Format PC

Musze zrobić formata PCc a nie chcę stracić dodatków i dotychczasowej pracy W TRS2006. Jakie pliki skopiować? Szukałem podobnego tematu, ale były o 2004.

drstrach
znawca

Wysłany: 09-08-2009, 18:42   

Są dwie szkoły/sposoby:
1. Kopiujesz katalog local i ew. settings, po zainstalowaniu na nowo TRS wrzycasz je do katalogu z grą.
2. Wybierasz wszystkie zainstalowane dodatki w content manager (wyszukiwanie: Lokalizacja = Lokalne, Wbudowane = nie), zaznaczasz i prawym myszy wybierasz Archiwum. Po formacie i zainstalowaniu trainz wybierasz plik z archiwum i przesuwasz go muszą na okno trainz-a. W ten sposób możesz przenosić dodatki do nowszych wersji.

Patryli
super user

Wysłany: 09-08-2009, 20:08   

I w obu tych przypadkach wszystko będzie zachowane?

drstrach
znawca

Wysłany: 09-08-2009, 20:43   

Tak, ale w drugim przypadku mogą Ci zaginąć dodatki jeśli będziesz będziesz archiwizował po kawałku (czyli np. tak jak ja po autorze). Ogólnie rzecz ujmując w przypadku archiwizacji musisz się uzbroić w duuuużą cierpliwość.
W pierwszym przypadku musisz pamiętać żeby dodatki skopiować do nowego katalogu przed pierwszym uruchomieniem gry. Zresztą możesz przetestować ten sposób usuwając plik assets.tdx (archiwizując go wcześniej) i uruchamiając ponownie CMP, baza danych dodatków powinna się odtworzyć (oczywiście trochę to potrwa).
W międzyczasie wpadłem na trzeci sposób: w Content Manager wszystkie dodatki otwierasz komendą Otwórz celem edycji (długo czekasz), wtedy wszystkie dodatki znajdą się w katalogu Editing i będą wyglądały tak jak w TRS2004. W nowej grze wystarczy zaimportować treści z tego katalogu.
Trochę namieszałem, więc czas na wnioski: Jeśli masz dużo miejsca na dysku i nie masz zaufania do moich rad wykonaj wszystkie kroki, a na pewno któryś (wg. mnie wszystkie) zadziałają. Ja wykonałem kopię za pomocą archiwum (metoda 2) bo chciałem się pozbyć części dodatków, i mam teraz te dodatki, które chciałem (choć musiałem poświęcić na ich instalację parę godzin). W przypadku skopiowania katalogu Local cała operacja potrwa szybciej.

Patryli
super user

Wysłany: 09-08-2009, 21:05   

dzięki wielkie, za tak wyczerpującą odpowiedz :) :P
punkt dla ciebie ;)

Odpowiedz do tematu