Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 29-06-2009, 16:16
Zróżnicuj tekstury gruntu, teraz to jest jedna tex. Pododawaj otoczenie, barierki przy jezdniach i pomiędzy chodniki i inne szpargały, bo na razie jest zbyt pusto.
Dużo tego jak na jeden dzień. Może zwolnij ze screenami i dopracuj.
Na jakiej podstawie robisz tą linię? Mieszkasz w Kielcach,więc linię robisz tylko na podstawie planów i materiałów z neta?
Ogólnie trudno coś komentować bo na razie to mocne początki.Sporo robisz powtórzeń,np drzewa jednakowe wzdłuż linii czy też krzaki..O teksturach wspomniał kolega. Pooglądaj mapki Jamala i zobacz jak on różnicuje teren (wprawdzie mapka kolejowa nie tramwajowa,ale filozofia robienia mapki wgląda tak samo.)
W Krakowie jest sporo tramwajów i odwzorowanie tego , szczególnie ,że linia realna, będzie trudne. Powodzenia
krolek [Usunięty]
Wysłany: 29-06-2009, 21:17
Lukas Do'Urden napisał/a:
Dużo tego jak na jeden dzień. Może zwolnij ze screenami i dopracuj.
Na jakiej podstawie robisz tą linię? Mieszkasz w Kielcach,więc linię robisz tylko na podstawie planów i materiałów z neta?
Ogólnie trudno coś komentować bo na razie to mocne początki.Sporo robisz powtórzeń,np drzewa jednakowe wzdłuż linii czy też krzaki..O teksturach wspomniał kolega. Pooglądaj mapki Jamala i zobacz jak on różnicuje teren (wprawdzie mapka kolejowa nie tramwajowa,ale filozofia robienia mapki wgląda tak samo.)
W Krakowie jest sporo tramwajów i odwzorowanie tego , szczególnie ,że linia realna, będzie trudne. Powodzenia
Ja często przyjezdżam do Krakowa (zwłaszcza najczęściej przebywam właśnie w tych rejonach) i po prostu wiem jak tam wszystko się odbywa.
krolek [Usunięty]
Wysłany: 29-06-2009, 23:16
no to jedziemy stynkopsem
oto kolejne screeny
Na dzisiaj to tyle. Jutro będzie więcej.
Proszę o komentarze
Pomógł: 15 razy Wiek: 39 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 448 Skąd: Kraków
Wysłany: 29-06-2009, 23:41
Trochę za dużo drzew, trasa dość schematyczna, ale momentami da sie wyczuć klimat- choć okolice Wlotowej to bardziej przypominają Podlasie PRL, niż Wielicką... no ale nic, zobaczymy, co będzie dalej. ;)
_________________ Would you know my name if I saw you in heaven ?
krolek [Usunięty]
Wysłany: 30-06-2009, 12:40
kolejne screeny
ZA to że pisałem o okolicach przystanków TELIGI I WLOTOWEJ to mi się pomyliło więc sorry.
Był to odcinek pomiędzy przystankami TELIGI a PROKOCIM SZPITAL.
przystanek PROKOCIM
awaryjna pętla PROKOCIM (sory za śląski tramwaj)
wjazd na pętlę PROKOCIM
krolek [Usunięty]
Wysłany: 30-06-2009, 12:54
i kolejna partia screenów
pętla PROKOCIM z góry
ostatni przystanek przed skrżyżowaniem ulic Wielickiej i Ćwiklińskiej(podaje na moje oko bo juz zapomniałem jak się ta ulica nazywa. Za błąd sory)
Widok w kierunku pętli BIEŻANÓW NOWY
widok na przystanek i awaryjną pętlę
Na razie to tyle
P.S. Na mapie jest użyta trawa FMA (tylko że z daleka jej nie widać)
Jeżeli znajdzie się jeszcze jakiś błąd to sorka
Pomógł: 34 razy Wiek: 35 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 1348 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-06-2009, 14:16
Miałeś na niego jeszcze minute, więc...
Ale, żeby mój post nie był spamem to napisze co myśle o tej mapie... A uważam, że jest żenująca. :>
-brak chodników koło bloków
-nie używanie [ i ] przy teksturowaniu
-zbyt równo. Z tego co wiem to Kraków leży na terenie pagórkowatym, a tu tego nie widze... :>
-jednakowa roślinność ustawiana od linijki bez użycia losowego obrotu elementów
-bardzo monotonne otoczenie.
-używanie nieefektywnych i nieekonomicznych dodatków (mam na myśli infre tramwajową).
Ogólnie bardzo słabo. Przejrzyj sobie inne wątki o mapach tramwajowych. Może się czegoś nauczysz.
Zgadzam się z Thalysem ale dodałbym jeszcze, że jest za dużo trawy na torowiskach na których jeździ dziennie kilkanascie razy tabor, i zróżnicuj teksturę.Kazdy jakoś zaczynał więc nie odbieraj sobie nadziei, że w końcu zrobisz HIT.:)
Pomógł: 15 razy Wiek: 39 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 448 Skąd: Kraków
Wysłany: 30-06-2009, 21:45
http://www.fotosik.pl/pok...4edc13a993.html tam nie ma (aż tylu) bloków, są domy jednorodzinne + charakterystyczny element - 3 niebieskie akademiki CM UJ ( trochę wcześniej ), TESCO i OBI.
@Thalys- aż tak pagórkowato tam nie jest, ale faktycznie, teren w tym miejscu obniża się ku północy, czyli to, co jest po lewej stronie torów, patrząc w stronę centrum, będzie wyżej, niż to, co po prawej. ;) No i przede wszystkim tory są na pólnoc od Wielickiej, a nie na środku.
No nic, zobaczymy, co będzie dalej...
_________________ Would you know my name if I saw you in heaven ?
Ostatnio zmieniony przez jpl 30-06-2009, 21:49, w całości zmieniany 2 razy
krolek [Usunięty]
Wysłany: 01-07-2009, 22:58
takimi rzeczami jak ustawianie wysokości powierzchni ziemi, zwrotnic, sygnalizacji to zostawie to na koniec.
Jutro zapodam jak najwięcej screenów z pracy ponieważ nie będzie mnie przez długi czas i nie będę mógł dosiąźć do pracy.