FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Jak nie zostać w tyle, po premierze...
Autor Wiadomość
Lukas Do'Urden
user

Wysłany: 25-06-2009, 21:55   Jak nie zostać w tyle, po premierze...

Już jutro premiera polskiej wersji Trainz no i znów zapewne wiele osób go zakupi (ja już złożyłem zamówienie) choć niektórzy może poczekają na łatki... Ale tutaj trochę wydaje się ze to droga donikąd. W tej chwili większość dodatków jest na TRS2004. Mimo, że 2006 jest już pozbawiony wielu błędów i w porównaniu wypada lepie,to jednak poprzez kłopoty z polskimi dodatkami mało kto się decyduje na niego. Podobnie albo i gorzej zapowiada się z 2009. Zanim się ludzie przekonają do nowego produktu Auranu (albo cena będzie już dla nich odpowiednia) to minie parę miesięcy w najlepszym wypadku. Potem przestawienie się na nowe tworzenie dodatków (zmienione skrypty i możliwości) i na obsługę nowych programów (koniec Gmaxa) to znów trochę czasu minie... Tak więc dodatki nowe powstaną może za rok jak dobrze pójdzie ? A wtedy na horyzoncie będzie pewnie kolejna część. I koło się zamknie...

Co więc pozostało? Pozostawać twardo przy 2004 ? Pewnie i tak można chociaż to jak pucowanie malucha i wmawianie sobie że jest lepszy niż VW Golf (dajmy na to ;-) ). Możliwości Trainza 2004 już są poważnie nadwyrężone, a pewnych spraw się nie przeskoczy.

Dlatego ja stwierdziłem , że od razu się przesiądę na 2009. Będzie ciężko bo zaczynać trzeba będzie od zera. Ale na początku można w trybie kompatybilnym dostosować dodatki starsze... A potem powoli zastępować nowszymi. Ale przynajmniej coś się zacznie dziać.
I niema co liczyć, że Trainz X będzie lepszy od 2009 i warto poczekać. Auran przyzwyczaił już nas, że jego dodatki oznacza nowym numerkiem i wydaje jako nową grę. Ale przyznać trzeba że możliwości jakie drzemią w 2009 są dużo większe od 2004. Więc warto spróbować, zamiast wydawać olejne dodatki na TRS 2004, które jeszcze trochę i stracą rację bytu.

A co Wy uważacie w tym temacie?

Dostojny Kocur
znawca
świr

Wysłany: 25-06-2009, 22:54   

Jakim cudem więcej jest dodatków do 2004 niż 2006? Teraz większość jest robiona pod 2006 zresztą.

amek
user

Wysłany: 26-06-2009, 00:14   

Na kanwie wątku założonego przez kolegę Lukasa Durden chciałbym prosić żeby osoby które zakładają nowe wątki:
1) jasno formułowały tezy które chcą poddać dyskusji, z wypowiedzi kolegi nie sposób wywnioskować o co mu chodzi,
2) merytorycznie przygotowały się do dyskusji, kolega chce dyskutować na temat o którym nie ma bladego pojęcia, sam przyznaje, że TS2009 jeszcze nie miał w ręku; jak czegoś nie wiem to się pytam (można założyć wątek z pytaniem, najlepiej te wątki weryfikuje kolega Zolwik ;-) ), a nie udaję eksperta, którym nie jestem.
A teraz kilka przykładowych kwiatków z wypowiedzi kolegi Lukasa
Cytat:
W tej chwili większość dodatków jest na TRS2004. Mimo, że 2006 jest już pozbawiony wielu błędów i w porównaniu wypada lepie,to jednak poprzez kłopoty z polskimi dodatkami mało kto się decyduje na niego.

Ewidentnie kolega pisze o sprawach, o których nie ma pojęcia - dlaczego według niego kłopoty są z polskimi dodatkami a nie np. z chińskimi?
Cytat:
Możliwości Trainza 2004 już są poważnie nadwyrężone

Jak można nadwyrężyć możliwości gry komputerowej?
Cytat:
Dlatego ja stwierdziłem , że od razu się przesiądę na 2009. Będzie ciężko bo zaczynać trzeba będzie od zera. Ale na początku można w trybie kompatybilnym dostosować dodatki starsze... A potem powoli zastępować nowszymi. Ale przynajmniej coś się zacznie dziać.

Już widzę jak kolega Lukas ocierając pot z czoła przedziera się przez gąszcz dodatków "dostosowując je w trybie kompatybilnym" cokolwiek by to miało znaczyć. Nie wiem też dlaczego kolega twierdzi, że na razie nic się nie dzieje. To forum jest najlepszym dowodem na to jak wiele się dzieje w polskiej społeczności trainzowej.
Kończ waść, wstydu oszczędź.
Pozdrawiam

Lukas Do'Urden
user

Wysłany: 26-06-2009, 01:02   

To chyba kolega powinien sobie poczytać do czego służy forum. To nie tylko miejsce na problemy, ale też luźne dyskusje. A przy okazji się można coś dowiedzieć. Być może ten temat do Hyde Park powinien trafić, ale chciałem podyskutować o TRS 2009 wiec myślę, że jest ok. Rozumiem, że tutaj można pisać tylko jak ma się jakiś problem?

Po pierwsze dlatego nie pisałem o chińskich dodatkach ,bo to mnie nie interesuje. Dlaczego większość map jakie powstają u nas są oparte na krajowych liniach? Chyba wiadomo. Jest masa dodatków , bo nie tylko Polacy je robią ale mi chodzi oto co się dzieje na Polskiej scenie,i o polskie dodatki. A tu do TRS2006 nie bardzo widać dużo tych dodatków. Wystarczy wejść na download na PTT i próbować ściągnąć jakiegoś loka. Większosc opatrzona znaczkiem TRS2004 lub tylko dla TRS2004. Nie twierdzę, że nie da się tym grać na 2006 ale wiąże się to z wieloma problemami w dostosowywaniu. A jakoś EN57 zrobionego do TRS2006 jeszcze nie widziałem. Wszystko bazuje na wersji HDM (swoją drogą genialnie zrobionej).

Kto się decyduje na zakup TRS-a? Zazwyczaj miłośnik kolei. Sorki ale ludzie inni nawet nie spojrzą bo - to mnie nudzi. A jakim cudem można być miłośnikiem kolei amerykańskiej czy japońskiej mieszkając w Polsce? Pewnie tacy się znajdą ale to raczej wyjątki. Logiczne , że większość chciałaby pojeździć polskimi lokami na polskich trasach.

Jak można nadwyrężyć grę? Może nie dosłownie ale silnik i owszem. To co zrobił Auran to jedno, a to co robią fani to drugie. Ileż pracy kosztowało aby np. powstała sygnalizacja czy skrypty dla Polskiego taboru? Często twórcy musieli się uciekać do pewnych sztuczek aby coś zadziałało. Ale i tak nie wszystko się da bo silnik na to nie pozwala. Modele, tekstury, to wszystko osiągnęło kres w TRS2004. Więcej się nie da bo będzie pokaz slajdów albo gra w ogóle się nie uruchomi.

TRS 2009 działa w dwóch trybach - kompatybilnym i natywnym. W trybie natywnym dostępne są wszystkie wodotryski jakie nowa wersja przynosi ale nie odpali się pod tym starych dodatków. W trybie kompatybilnym dodatki do 2004 i 2006 pójdą ale bez tych bajerów (o poprawkach w skryptach nie mówię, bo przy przejściu z 2004 na 2006 trzeba też to robić). Skoro nie wiesz dokładnie co ten tryb oznacza to nie zabieraj głosu. To wszystko można wyczytać w necie.

Dzieje się ale ciągle na scenie TRS2004 plus trochę TRS2006. Nie twierdzę, że teraz nagle wszyscy powinni przejść na nową grę, bo to nierealne.

Mam wrażenie, że niektórzy tutaj piszą tylko po to by się przyczepić czegoś i trochę powymądrzać. Mimo, że często ktoś próbuje nawiązać normalną dyskusję, zaraz wyskoczy paru takich co piszą tylko po to żeby napisać, nie myślą czy to coś wnosi. Przeglądałem to forum dokładnie przez ostatnich parę tygodni, i naprawdę niektóre osoby tutaj ewidentnie lubią wkurzać innych. Nie wiesz co napisać, nie pisz wcale. Takie coś nie zachęca do tego aby tu się udzielać.

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 26-06-2009, 09:32   

Twierdzisz ze robi sie do TRS2004 bo do tej wersji robiono DLUGO dodatki.. a praktycznie większość tego co jest robiona teraz jest robiona w trybie pod 2006 a to że bedzie działać w 2004 to juz inna sprawa... kto robi do 2006 i wyżej?? kilan re-edycja całego swojego magazynu, zgred, makaron czyli jak by nie patrzył polska maszyna napędzająca rynek

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa
Ostatnio zmieniony przez zolwik 26-06-2009, 09:33, w całości zmieniany 1 raz  

amek
user

Wysłany: 26-06-2009, 14:56   

Niestety kolega Lukas Durden nic nie zrozumiał z mojej wypowiedzi, dlatego po tym poście nie będę już się w sprawie wypowiadał, ale o kilku sprawach powiedzieć muszę.
Na początek cytat z regulaminu Forum:
"Głównym celem Forum jest szukanie wiedzy i dzielenie się nią oraz informowanie"
od luźnych dyskusji jest Shoutbox.
Co do dodatków chińskich to trudno dyskutować z kimś, kto nie wyczuwa ironii w moim tekście.
Zasadniczo przytoczone przeze mnie cytaty nie tylko miały pokazać brak jakiejkolwiek treści merytorycznej w wypowiedzi Lukasa, ale również to, że są one napisane nie po polsku. Proponuję najpierw sięgnąć do słownika języka polskiego żeby się dowiedzieć np. co oznacza słowo "nadwyrężyć" a dopiero potem pisać na forum. Proponuję koledze zajrzeć do wątku kolej/opowiadania. Tam można się nauczyć od innych forumowiczów jak można pięknie używać naszego ojczystego języka. Lukas'u zaglądaj tam jak najczęściej.
Z jedną wypowiedzią kolegi zgadzam się w stu procentach:
Cytat:
Mam wrażenie, że niektórzy tutaj piszą tylko po to by się przyczepić czegoś i trochę powymądrzać. Mimo, że często ktoś próbuje nawiązać normalną dyskusję, zaraz wyskoczy paru takich co piszą tylko po to żeby napisać, nie myślą czy to coś wnosi.

i dalej
Cytat:
Nie wiesz co napisać, nie pisz wcale.

Lukas'u zanim coś napiszesz na forum przeczytaj swoje własne słowa. Są mądre.
Pozdrawiam

hindus
trainz

Wysłany: 26-06-2009, 15:37   

Temat-bumerang, jak każdy z cyklu "licencyjnych".

Nie oszukujmy się. Dołączenie paczki kompatybilnych dodatków byłoby bardzo wygodne. Wygodniejsze ściągnięcie 30 a nawet 300MB (przy dzisiejszych łączach) niż pojedynczych obiektów. Zresztą, czemu nie można wypuścić paczki ORAZ pojedynczych? Masz słabe łącze - ściągasz pojedynczo tego czego nie masz.
Ale tak się złożyło, że mamy wynalazek licencji. A że jesteśmy cywilizowanymi ludźmi, staramy się jej przestrzegać.

Druga rzecz, to robienie sobie z użytkowników, graczy Trainza, idiotów, przez Auran. Porównując screeny z Trainza 1.1.1, 1.4, UTC, TRS2004, TRS2006 - mamy cały czas wrażenie, że to to samo. Ale też na tym polega nasze hobby, że często i tak sprawdzimy jak się ma nowa wersja, kupujemy dla edycji kolekcjonerskich, albo dla innych trybów które jako nieliczne nowości zostały wprowadzone. To powinny być patche, nie kolejne części.
Naprawdę, mam wrażenie, że Trainz jest jedyną grą, gdzie użytkownicy odwalili stokrotnie większy wysiłek niż twórcy obchodząc wszystkie ograniczenia silnika, które było w ich zasięgu. Ale przez to całe obchodzenie i sztuczki mamy do czynienia ze sporym ograniczeniem, jakim jest kompatybilność z nowszymi wersjami i starszymi wersjami. To, że niektóre rzeczy działają tu, a nie działają tam i na odwrót.
To jest naturalna kolej rzeczy w obecnej sytuacji! Wszystko przez silnik. Urealistycznienie kosztem kompatybilności. Więc nie ma się co dziwić, że sporo rzeczy nie działa. Wiele dodatków trzeba będzie stworzyć na nowo.

Temat mam wrażenie, troszkę nie został zrozumiany. Kolega Lukas chyba próbował zacząć rozmowę o... nie do końca wiadomo o czym :)

Mam nadzieję, że mój post nie jest chaotyczny :P

Lukas Do'Urden
user

Wysłany: 26-06-2009, 15:50   

» czasownik nadwyrężyć
synonimy: nadszarpnąć, nadwątlić, zachwiać, nadwyrężyć, naruszyć, osłabić, poderwać, podkopać, podważyć, uszkodzić.

Zgadzam się , że słowo to może niezbyt dokładnie określa to co chciałem przekazać aczkolwiek nie widzę tutaj błędu. Nie przesadzajmy. Na tym forum jest sporo wypowiedzi, które mają bardziej rażące błędy i halo nikt z tego nie robi. Czepiać się można wszystkiego, pytanie tylko po co. Ja humanista nie jestem, chociaż piszę dużo. Mam na koncie kilka tłumaczeń literatury technicznej z angielskiego na polski i jakoś nikt mi braku znajomości polszczyzny nie zarzucał. A nie do końca właściwe użycie jakiegoś słowa zdarza się każdemu.

Kolega wchodzi na forum tylko po to aby kogoś wyśmiać albo wszczynać nic nie dające dyskusje ? Bo skoro nie wyraziłem się jasno, to wystarczyło to napisać, a nie zachowywać się w ten sposób.Tym bardziej dziwi mnie to , bo takie czepianie się i wyśmiewanie jest bardziej w stylu nastolatka a nie dorosłego faceta. Nie lubię ironii i szydzenia z innych, szczególnie u kogoś kto tak naprawdę próbuje oceniać kogoś po jednej wypowiedzi. Trochę szacunku, także dla młodszych użytkowników by się przydało.

Ciągle uważam, że temat wcale nie jest niewłaściwy. Widzę co się dzieje na scenie Trainza na oficjalnym forum, a widzę też ile postów jest tutaj w wątku o 2009. Chciałem tym tematem wywołać dyskusję na temat tego jak stoi sprawa tworzenia dodatków do nowej odsłony Trainz-a. Naprawdę sporo stron mam zapisanych , gdzie są do pobrania dodatki, i nie widziałem za bardzo dodatków dedykowanych dla Trainz 2009.Owszem są takie co może i pójdą na 2009 ale są one ciągle tworzone pod silnik 2004, ewentualnie 2006.

Nie stworzyłem tego tematu aby krytykować kogokolwiek czy tym bardziej krytykować działanie polskiej sceny Trainz. Miałem nadzieję dowiedzieć się czy ktoś już próbował sił w 3d Max/ Blenderze, z zastosowaniem wszystkiego co udostępnia nam Trainz 2009. Podobnie ma się sprawa ze skryptami itp. Być może ktoś robi coś w tym temacie , aczkolwiek na forum nie przedstawia swoich poczynań.

A, szkoda bo być może dyskusje tego typu zachęciły by kogoś do próbowania własnych sił w tworzeniu czegoś na potrzeby Trainza. Żeby nie było, iż wszczynam takie dyskusje sam nic nie robiąc. Owszem już oda kilku tygodni eksperymentuje w 3D max i próbuje stosować to co odkryli inni w materii tworzenia dodatków do Trainz 2009 (sam czekam dopiero na TRS2009, ale testuje to co uda mi się zrobić na wersji angielskiej u kumpla).

Jednak tego typu informacje można znaleźć właściwie tylko na zagranicznych stronach.Skoda że Polacy nie dzielą się swoimi odkryciami itp. Ja po tym jak tutaj mnie potraktowano naprawdę będę się trzymał z dala od jakichkolwiek prób pokazania czy przekazania tego co dokonałem.Trafiłem w internecie na parę dziwnych komentarzy co do atmosfery panującej na tym forum, tworzonej przez niektórych ludzi.Z początku nie bardzo wiedziałem o co może chodzić, teraz powoli to do mnie dochodzi.

Dziękuje koledze wyżej za ten post. Rzeczywiście może z początku trudno pojąć o co mi tak naprawdę chodzi (skutki pisania postów w nocy po całodniowym wkuwaniu na egzaminy) ale post kolegi udowadnia, iż można napisać coś w sposób kulturalny i bez ironii.
Ostatnio zmieniony przez Lukas Do'Urden 26-06-2009, 15:55, w całości zmieniany 1 raz  

zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu

Wysłany: 26-06-2009, 15:58   

czemu nie ma nic do 2009?? przyczyna jest prosta... oficjalnie nie ma tego wydanego w polsce jeszcze wiec i nie ma do czego tworzyc... dlaczego nie tworzy sie do np 2006 i 2009>> w 2009 jest inna technologia ktora moze nie dzialac nizej.

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3f6eiQA_ZfFAf0BM?e=Gj1ZGa

Lukas Do'Urden
user

Wysłany: 26-06-2009, 16:23   

Racja, premiera u nas być może coś zmieni. Aczkolwiek ja się czuję lekko zagubiony. Chcę zrobić mapkę z moich okolic, i sporo już zgromadziłem materiału (a także wymodelowałem podstawowe budynki), ale trudno zdecydować się co do wersji Trainz. Posiadam 2004, 2006 i w paczce idzie 2009.

Tworzenie mapki to dużo pracy i czasu. Na co się więc zdecydować?

Tak naprawdę 2004 odrzucam na wstępie. Problemy z dodatkami w 2006 są w sumie do naprawienia od ręki i spokojnie można sobie poradzić. Ale robiąc mapkę(a do niej budynki charakterystyczne itd.) do 2006, właściwie jestem już na ta wersję skazany. Dostosowanie dodatków do 2009 to już nie taka prosta sprawa. Mapkę skończę za rok, półtora i co? Wersja 2009 będzie już u każdego na kompie, a na horyzoncie już następna.

Z kolei chcąc od początku działać w 2009 jest jeszcze więcej problemów bo polskich dodatków do niego praktycznie nie ma i zapewne długo nie będzie. Czekać aż się pojawia to trochę bezsensu, a samemu od początku wszystko tworzyć to już zupełna głupota, zresztą praktycznie nie do zrealizowania.

I tu mam właśnie problem. Chyba, że robić mapkę itd. pod 2006, a równolegle powoli te same budynki dostosowywać do 2009. Jest to jakieś wyjście..

zgred
znawca
freelancer

Wysłany: 26-06-2009, 16:31   

Krótko zwięźle i na temat (chyba) ... trzeba się rozwijać ;)
Z swojej strony powiem tylko tyle że gdy dostane 2009 w łapy to wywalam TC z dysku ;]
A co zrobią inni to już indywidualna sprawa każdego z osobna.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 26-06-2009, 18:54   

No w koncu ktos tu mysli troszke po mojemu. Problemem polskiej sceny jest to ze ogromna wiekszosc ma gleboko w czterech literach to co sie mozna dowiedziec z dwoch for auranowskich, a tam widac powoli coraz wiecej informacji i dodatkow (glownie na trainzdev.com gdzie siedzi sporo tworcow i betatesterow). A u nas nadgania sie do wersji 2006 - nie do nadrobienia juz strata. A Ernie sie nie chwali tym co robi, bo nie ma czym sie chwalic, czekam na 2009 w polskiej edycji (a najlepiej gdy wyjdzie SP2 - bo wersja polska ma zawierac juz SP1 w sobie).

Lukas Do'Urden
user

Wysłany: 26-06-2009, 20:22   

Właśnie się zastanawiałem jak rozwiążą problem patcha :) Zgadzam się, że forum Aurana i trainzdev.com (obejrzenie tamtejszych materiałów skłoniło mnie do działania ;-) ) to bogata skarbnica wiedzy. Z drugiej strony po co od nowa wynajdywać koło skoro tam sporo już gotowych rozwiązań podpatrzeć można. A mamy naprawdę zdolnych ludzi, którzy z powodzeniem mogą konkurować z twórcami zagranicznymi. Nie od dziś wiadomo, że Polak potrafi :) A na forum można znaleźć sporo takich ludzi (czasem się nie udzielają nawet ale podpatrują i działają.).Jedni potrafią cudnie modelować, inni robią nie możliwe rzeczy w skryptach, a jeszcze inni tworzą takie mapki , że dech zapiera. Gdyby tak połączyć siły(co na dłuższą metę wydaje się jednak niemożliwe ... Dużo ludzi to indywidualiści albo samoluby (chociaż tacy się na forum nie udzielają ;-) )) to można by dużo zdziałać. A jak to będzie czas pokaże. Za parę miesięcy sporo już powinno ludzi mieć Trainza 2009 i poznać jego możliwości.

Odpowiedz do tematu