Mam TRS2004, wyskakuje mi fatal, zarówno w geodecie jak i maszyniście, gdy tylko włączę mapę KilanZioma Pruszcz Gd-Kartuzy. Wcześniej mi działała poprawnie. Problem zaczął się po reinstalacji Trainza. Pozostałe mapki i dodatki działają poprawnie.
Przeszukiwałem forum ale nie znalazłem rozwiązania, jeśli był problem gdzieś rozwiązany to bardzo przepraszam i proszę o link do wątku.
mialem dość podobny problem, w pewnym momencie budowy mapy przy jej uruchomieniu dokladnie w tym samym miejscu zaczelo wywalac do windows. Informacja o błędzie krytycznym wskazywala na hardware. Co ja sie nie nakombinowalem.
Najpierw przeinstalowalem sterowniki. OCzywiscie nic nie pomoglo. POzniej zmniejszylem wwszystkie parametry gry na minimum. To samo. Zaczałem rozmyslać na czym mógł polegać błąd, co takiego zrobilem ze dokladnie gdy dochodze do tego jednego jedynego miejsca na mapie wywala mi do windows. Bo na innych miejscach w mapie, gdzie nawalone dodatkow, traw, ukladow torowych wszystko jest ok na full detalach.
No i przypomnialem sobie, ze postawilem w tym miejscu przed krytycznym momentem przejazd i go skofigurowalem. Pomyslalem sobie ze jak go usune lacznie ze skladnikami to moze pomoze. No tak. Tylko jak to zrobic skoro gdy tylko dochodze do tego miejsca to wywala do windows. TRS nawet na odleglosc 100 metrow nie pozwala mi sie zblizyc do kontrolera przejazdowego. Probowalem to usunac w configu i przez TrainzObjectz, ale chyba nie umiem.
Na szczescie mam drugi komputer. Skopiowalem cala mape do trsa na laptop, otworzylo sie bez problemu, nie wnikam dlaczego. Usunalem elementy przejazdu zapisalem mape, skopiowalem do TRSa na pececie i wszsytko OK. Tylko az strach stawiac tam znowu przejazd ;-) No ale postawilem, nazwalem go inaczej i wszystko jest OK.
Piszę ten elaborat dlatego, żebyście probowali czasami naprawde najdziwaczniejszych rozwiazań w przypadku problemow, bo ten trs jest jak kobieta i moze u ciebie też trzeba przestawic jakiś mały dupslik albo usunąc ostatni konfigurowalny dodatek.
BTW - komunikat który u Ciebie wyskakuje jest DOKŁADNIE taki sam jak u mnie był. Aha skutkiem ubocznym operacji kopiowania map z jednego kompa do drugiego było to że zniknęły mi wszystkie mosty Kilana z mapy, w grze są ( ina laptopie i na pececie).
heh, no to jeszcze poedytuję, piszesz że to problem z mapą kilana? zniknęły mi mosty od kilana? przejazd o ktorym pisalem był zaraz niedaleko mostu od kilana....o kurteczka......
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 19-05-2009, 18:25
Czasami za wywalanie aplikacji odpowiadają błędy na dysku (np. w miejscu wstawionego dodatku - napisałem w przenośni, niefachowo, żeby łatwiej zrozumieć), więc może problem pomoże rozwiązać:
a) narzędzie do diagnostyki dysku (producenci dysków umieszczają takie programy na swoich stronach)
b) przeskanowanie dysku za pomocą scandisk (dołączony do windy, klikamy prawym myszy na dysku, zakładka narzędzia kratka Sprawdzanie, błędów przycisk Sprawdź)
A co do usuwania dodatków z mapy przez TrainzObject to wczytujemy mapę, znajdujemy obiekt który chcemy zastąpić i prawym myszy w opcjach wybieramy Replace object in map...(lub klawisz F7), a potem to wszystko wg instrukcji (znów F7 - to wybrany objekt, F8 - obiekt nieistniejący, w tym przypadku w geodecie należy usunąć brakujące składniki).
Gorzej jest w TRS2006 bo takiej opcji nie ma, i chyba jedyne co można zrobić to usunąć składnik z listy dodatków (uprzednio go sobie gdzieś zapisując), wgrać mapę, usunąć brakujące składniki, zapisać mapę, wgrać dodatek uprzednio usunięty i chyba będzie działać (nie sprawdzałem, ale wziąłem to na logikę).
przepraszam za odsmażanego kotleta, ale w moim wypadku znalazłem definitywnie winowajcę, Kilan, przez chwilę o ja niegodny i niewdzięczny podejrzewałem jako winowajców Twoje dodatki :) gdyż byly postawione tuz kolo faktycznego winowajcy
Problemem są dodatki niejakiego Trainz666 - kuid 428217, gość pochodzi z Rosji i robi naprawde fane budyneczki, takie biedne wiejskie chałupy ktore w Polsce mozna spotkać szczególnie na wschodzie, no ale coś z nimi jest nie tak.
Wywalilem z żalem te dodatki i juz jest ok. Być moze to tylko kwestia jakiejs drobnej modyfikacji, a może nie.
Tak więc jakbyście coś takiego instalowali to miejcie na uwadze.
a tutaj link z dyskusja z autorem jak zaradzić problemowi
http://forums.auran.com/t...ead.php?t=39214
Wysłany: 02-09-2011, 14:48 Re: Problem z mapą.
Witam! Chcialem sie dowiedziec jak moge pobrac brakujace dodatki do map w trs2006,gdyz mapa zainastlowana ale nie posiada wielau dodatkow jak np przelacznikow do zwrotnic ,swiatel,czy peronowa itd..Otrzymałem wiadomosc jak nalezy to zrobic ale w dalszym ciagu mam klopot gdzy posiadam wersje angielska trs2006 ,a moj ang jest słaby!
Wiem tylko ze nalezy wejsc w trs do CMP i wyszukac mape w ktorej brakuja dodatki-i tego wlasnie nie wiem jak zrobic ze wzgledu na jezyk ang i swiezo upieczonego trs-a 2006 - moze gdzies jest pokazany wizulany wzor montazu dodatkow do map?
dzieki serdeczne
lukasz