FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[PORADA] optymalizacja komputera pod TRS
Autor Wiadomość
Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 21-02-2008, 13:11   [PORADA] optymalizacja komputera pod TRS

Pare osob narzekalo na dlugie ladowanie sie TRS, Content Managera i ogolne zamulki pomimo posiadania szybkich komputerow.
Zwykle przyczyna takiego czegos jest nieoptymalna praca dysku twardego, a dokladniej duzy stopien fragmentacji.
Problem jest szczegolnie dokuczliwy kiedy pliki TRS sa wymieszane z plikami systemu operacyjnego i innych programow. Poradzic sobie z tym mozna ale za jakis czas problem wroci.

moje podejscie do problemu:
1. sciagnac programy do podzadkowania dysku
osobiscie polecam: http://www.ccleaner.com/ - prosty, wlasciwie 1 kliknieciem pozbywasz sie 90% smieci z systemu no i po polsku
inne podobne: system mechanic, odkurzacz, easy cleaner
Uzycie tych programow pozwala na odzyskanie, czesto sporych ilosci wolnego miejsca [rekordzisci mieli po 6-10 gb smieci], usuwa rownierz przedawnione pliki, szczegolnie z przegladarek internetowych
a mniej plikow to latwiejsza defragmentacja i szybsza praca dysku

2. regularna defragmentacja dysku
uzywam: Diskkeper 9.0 i OOdefrag 8.0 server
Defragmentacja to poprostu poukladanie zawartosci dysku tak zeby tresc jednego pliku byla ustawiona po kolei, przez co dostep do danych jest [duzo] szybszy. Dodatkowo niektore programy do defragmentacji pozwalaja na poukladanie plikow wedlug okresonego wzoru, np ostatnio zmieniane na koncu obszadu zajetego przez dane [opcja complete-modified w OOdefrag - naprawdze polecam na dysk systemowy] co dodatkowo przyspiesza dostep do danych albo jak w tym przypadku zmniejsza tendencje do fragmentaryzacji dysku.

3. uporzadkowanie wykozystania dyskow przez programy
mam na mysli glownie wywalenie wszelkich glupot z dysku systemowego na inne partycje - przede wszystkim beda to pliki tymczasowe i katalogi docelowe wszelkich p2p i inne podobne

4. konwersja systemu plikow na najwydajniejszy mozliwy - jezeli ktos ma win2000 lub XP i ciagle kozysta z typu partycji FAT32 to niech sie nie dziwi ze zamula
zeby to poprawic wystarczy polecenie:
convert x: /fs:ntfs
gdzie X to litera dysku, konwersja nie kasuje zadnych danych

5. odpowiedni podzial dysku na partycje
w zasadzie powinnam to dac jako punkt pierwszy ale poniewaz zwykle konczy sie to utrata danych traktuje to jako rozwiazanie extremum, dobre w przypadku padu totalnego lub zakupu nowego dysku
pomsl polega na poprzydzielaniu okreslonym grupom programow poszczegolnych partycji np:
C: tylko system i programy typu winamp. office, przegladarka internetowa i wszelkie pliki tymczasowe windowsa oraz te dane uzytkownika ktorych nie boimy sie stracic
D: tylko TRS
E: partycja robocza, p2p, inne gry itp
F: magazyn, dane uzytkownika, filmy, muzyka
na dysku 80gb rozmiary tych partycji bylyby odpowiednio 6gb,6gb,15gb, reszta, jak macie wiekszy dysk mozna to podzielic inaczej ale IMO nie warto na system dawac wiecej jak 10-15 gb, rozmiar partycji z TRS zalezy od ilosci dodatkow ktore instalujecie

U mnie to rozwiazanie sie sprawdzilo - nie dosc ze mam posegregowane pliki i np sciagajac filmy z DC nie robie balaganu w systemie to jeszcze mam pewnosc ze przy padzie systemu nie strace ani swoich waznych danych ani TRS, w dodatku zauwazylam ze pod 2k/XP TRS nie wymaga reinstalacji po padzie winzgrozy jezeli jest zainstalowany w ten sposov

Skupa
zaawansowany

Wysłany: 21-02-2008, 13:23   

Alana szacuneczek za tak treściwą instrukcję bo na pewno się przyda wielu osobą.

Pzdr. Skupa

General76
super user

Wysłany: 22-02-2008, 23:13   

Warto dodać, że zwiększeniu ogólnej wydajności systemu a w szczególności gier i aplikacji, które wykorzystują duże ilości pamięci RAM (np. Trainz) sprzyja umieszczenie pliku wymiany na osobnej partycji. Najlepiej fizycznie położonej przed dyskiem systemowym.

Alana 
znawca

Wysłany: 23-02-2008, 02:10   

mozna tak kombinowac ale imo nie ma po co - swapfile na systemowym o rozmiarze 6gb jest wystarczajaco blisko osi dysku
o wiele leprze efekty da umieszczenie swapfile na osobnym dysku fizycznym niz TRS i system testowalam to w swoim czasie i musze przyznac ze caly komp o wiele lepiej mi sie sprawowal jak mialam popodlaczane kilka 40 i 60 niz jak teraz mam 1x250gb

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 23-02-2008, 11:32   

Czesc Alano!
Mam dysk o pojemności 80 GB - partycje: C, D, E.
Mi np. kończylo się wolne miejsce na partycji systemowej C (miał 5 GB)... no to mówię sobie "skompresuję pliki i dane". Za wiele mi to nie dało... mimo kompresji zostało mi 0 MB wolnego i nie wiedziałem jakim cudem (tzn. miałem reinstalację systemu i aktualizacje mi pozabierały tele miejsca)... powywalalem niektóre programy zainstalowane na dysku i dodatkowo dzieki programowi Acronis Disk Director Suite zrobiłem sobie więcej miejsca (7GB) zabierając 2GB z D. Fakt faktem miejsca robi się znowu coraz mniej, ale póki co jest ok.
Pozdrawiam!

Alana 
znawca

Wysłany: 23-02-2008, 12:41   

jezu kompresja ntfs.... zabojstwo dla wydajnosci kompa, sprawdza sie jedynie jak masz bardzo duzo plikow tekstowych czy nieskompresowanej grafiki...
maki w ccleaner znajdz opcje "dezinstalatory hotfixkow, stare dane prefetch", obe zaznacz i przelec
i po sprawie
jak bys sie dalej chcial bawic to programikiem xp lite mozna powywalac z windozy niemal wszystko i odchudzic ja do jakis 350mb ale to jest sliska sprawa jak nie masz doswiadczenia
ja aktualizacje automatyczne z zasady wylaczam - wlasciwie nic nie daja a tylko smietnik w systemie sie robi

Maki
zaawansowany
M.K.

Wysłany: 23-02-2008, 15:33   

Alana napisał/a:

ja aktualizacje automatyczne z zasady wylaczam - wlasciwie nic nie daja a tylko smietnik w systemie sie robi

Ale komputerek jest wtenczas dobrze chroniony :P zwłaszcza jak ściąga system narzędzie do usuwania złośliwego oprogramowania :D Choć się zastanawiam po kiego to grzyba, wszak antyvir jest oprocz tego zapory, ad-aware, spyboot i inne :)
Dobra wywale te rzeczy co poradziłaś, bo w sumie nie wiedziałem czy moge je wywalić, a dośc dużo zajmują :)
Co do mulenia kompa jak kompresja - to wiem spowalnia to kompa, ale jak nie innej mozliwosci :P
Ostatnio zmieniony przez Maki 23-02-2008, 15:34, w całości zmieniany 1 raz  

Alana 
znawca

Wysłany: 23-02-2008, 16:14   

to zalezy od koncepcji jak robisz winde - jak chcesz uzywac iexplore i innych wbudowanych programow to akutalki sie przydaja, ale jak robisz tak jak ja - podmieniasz co sie da na alternatywy to "chron system" z spybota + avast + firewall [nawet ten windy xp] to wystarczy
jak cos ma wejsc to wejdzie i tak bo jednak najslabszym ogniwem w zabezpieczeniu kompa jest user

Odpowiedz do tematu