FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Luźna gadka o trackside.
Autor Wiadomość
psed
super trainz

Wysłany: 25-03-2009, 14:33   Luźna gadka o trackside.

kamil86 napisał/a:

Wczoraj przeprowadzałem testy semaforów i moje odczucia przerosły moje możliwosci, jednym słowem wku****** się w momencie gdy na kolejnej stacji znajdowałem skonfigurowane semafory, nie działające jak należy..... Zwrotnice ustawione jak trzeba, skład stoi, a tu czerwone, aż krwiste światło wprowadzajace mnie w nerwicę wtórną! Ku*******aaaaaaa. Po za tym te odzcucia ustawiły obraz mojej mapy jako porażki i beznadziejnego wytworu kilku lat! :/

Nie łam się - Trainz tak ma, trzeba wyczaić co jest przyczyną. Może tory za semaforem mają przerwę na węźle, nie widzisz jej ale prowadzony "recznie" lok w Maszyniście wykolei się w tym miejscu. Może semafor "nie widzi" taboru przed sobą lub "nie widzi" następnego semafora za sobą. Będąc w Geodecie odtwórz sytuację w której pociąg nie miał sygnału zezwalającego na jazdę w opisanym powyżej przypadku. Ręcznie przesuwaj np wagon czy loka w kierunku semafora i zapamiętaj miejsce w którym zareagował i podał sygnał zezwalający. Znając to miejsce możesz tak ustawić teraz semafor lub miejsce zatrzymywania sie loka aby sygnalizacja działała prawidłowo. Może też zaistniał rzadki przypadek tzw "twardego węzła" - znany z Trainz 1.5 i czasem pojawiający się u mnie w TRS2004. Charakterystyczne dla takiego węzła jest to, że nie można go przesunąc ani usunąc kasownikiem węzłów, skuteczne jest usnięcia odcinka torów przd i za węzłem.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 83218 26-03-2009, 19:38, w całości zmieniany 1 raz  

UBE
super trainz
kamil86 id=367236

Wysłany: 25-03-2009, 16:10   

Cytat:
muli? zależy u kogo ;)

Kamil jedna uwaga - wydaje mi się, że w Lubaniu Śląskim w miejscu gdzie rozchodzi się linia do Leśnej i na kopalnię bazaltu dałeś za ostry promień skrętu (na Leśną). Patrząc na mapy satelitarne: Zumi, Google, Geoportal wyraźnie widać, iż jest on dużo łagodniejszy.

Nie wiem kolego czy kiedykolwiek byłeś w Lubaniu Śląskim, ale ten łuk jest taki jak ma być, na całej lini są ostre łuki, liczne przejazdy kolejowe, mniej więcej jak to przedstawiłem w trs2004, kierujesz się zdjęciami satelitarnymi, moim zdaniem to nie wystarczy aby oceniać czyjąś prace, zobacz na żywo i dopiero później wal ostrą krytykę.

Teraz Palby
Cytat:
Kamil tak czepie się tej linii 284 do Zawidowa.. w planach jest Lwówek Gryfów jak nie będziesz szybszy :P i do Jerzmanic mam zamiar Legnica hmm narazie odległa przyszłość, najpierw Lwówek Jelenia muszę pociągnąć dużo do robienia mi zostało;] ale tak czemu nie :)

Może i bedę szybszy, to nie ma znaczenia, w planach mam Gryfów - Świeradów. Lwówek - Lubomierz już nie, nie znam lini.

Cytat:
psed
user

Wysłany: Dzisiaj 14:33
kamil86 napisał/a:

Wczoraj przeprowadzałem testy semaforów i moje odczucia przerosły moje możliwosci, jednym słowem wku****** się w momencie gdy na kolejnej stacji znajdowałem skonfigurowane semafory, nie działające jak należy..... Zwrotnice ustawione jak trzeba, skład stoi, a tu czerwone, aż krwiste światło wprowadzajace mnie w nerwicę wtórną! Ku*******aaaaaaa. Po za tym te odzcucia ustawiły obraz mojej mapy jako porażki i beznadziejnego wytworu kilku lat! :/

Nie łam się - Trainz tak ma, trzeba wyczaić co jest przyczyną. Może tory za semaforem mają przerwę na węźle, nie widzisz jej ale prowadzony "recznie" lok w Maszyniście wykolei się w tym miejscu. Może semafor "nie widzi" taboru przed sobą lub "nie widzi" następnego semafora za sobą. Będąc w Geodecie odtwórz sytuację w której pociąg nie miał sygnału zezwalającego na jazdę w opisanym powyżej przypadku. Ręcznie przesuwaj np wagon czy loka w kierunku semafora i zapamiętaj miejsce w którym zareagował i podał sygnał zezwalający. Znając to miejsce możesz tak ustawić teraz semafor lub miejsce zatrzymywania sie loka aby sygnalizacja działała prawidłowo. Może też zaistniał rzadki przypadek tzw "twardego węzła" - znany z Trainz 1.5 i czasem pojawiający się u mnie w TRS2004. Charakterystyczne dla takiego węzła jest to, że nie można go przesunąc ani usunąc kasownikiem węzłów, skuteczne jest usnięcia odcinka torów przd i za węzłem

Już próbowałem tych metod z przesuwanie itp itd, jeszcze raz zmienie nazwy i skonfiguruję, jak to nie pomorze to zostanie mi usunąć i postawić jeszcze raz fragmenty torów na których są te nie działające semafory, ale raczej nie usmiech mi się od nowa układać tory i sieć trakcyjną.

Trzecia część SKG 1989 bedzie nie oficjalną częścią i zdaje mi się, że zawiśnie tylko na DLS o czym poinformuję Was.
Ostatnio zmieniony przez UBE 25-03-2009, 16:21, w całości zmieniany 2 razy  

TrainzN
nowy

Wysłany: 25-03-2009, 17:46   

Szkoda Kamilu, że po uwagach do mapy Kilanzioma traktujesz mnie z góry bo Twój ton na to wskazuje. Efekt domina - szkoda.
Moja uwaga w Twoim temacie nie była 'ostra' bez przesady. Było to tylko spostrzeżenie, odniosłeś się do tego i jest ok.

Co do czerwonego światła na semaforze. Obawiam się, że jest to przypadek za dużej ilości obiektów trackside, co jest charakterystyczne dla linii zelektryfikowanych w TRS. Przyczyną jest za duża ilość słupów sieci na odległości od jednego do drugiego posterunku ruchu. Problem ten miał także SP45-166 na swojej "Magistrali PRL". Jeżeli to jest przyczyną to jedynym rozwiązaniem jest ustawienie na szlaku semafora niewidzialnego, tak żeby zmniejszyć ilość obiektów trackside pomiędzy semaforami wyjazdowymi a wjazdowym następnej stacji.

UBE
super trainz
kamil86 id=367236

Wysłany: 25-03-2009, 17:55   

Spoko bez nerwów..... te semafory mnie wkur*******, ale też mi się zdaje, że przyczyną jest za duża ilkość obiektów typu trakside, semafor niewidzialny? skąd taki wźiąć?

Kolego TrainzN to Ty jesteś autorem Magistrali PRL? jeśli tak to wyrazy szacunku bo mapa była kilka razy przeze mnie z penetrowana, że się aż tak wyrażę... świetna robota!
Ostatnio zmieniony przez UBE 25-03-2009, 17:58, w całości zmieniany 1 raz  

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 25-03-2009, 18:01   

I to jest wlasnie argument za przerobieniem wiekszosci przytorowych na scenery - zostawic tylko to co moze wplywac na pociagi i nic wiecej.

TrainzN
nowy

Wysłany: 25-03-2009, 18:23   

kamil86 napisał/a:
...miał także SP45-166 na swojej "Magistrali PRL".

także autorem tej mapki jest SP45-166 obecny na tym forum. Nota bene mapka jest wariacją wydzieloną z fenomenalnego "Podlasia PRL" jego autorstwa.

Wracając do niewidzialnego semafora. Proszę jest tu (DLS):
http://www.auran.com/TRS2...p?AssetID=82173

powodzenia!

psed
super trainz

Wysłany: 26-03-2009, 08:20   

Każdy semafor widzialny czy niewidzialny dzieli szlak lub osłania zwrotnice. Możemy je śmiało stawiać na linii dwutorowej co upłynni ruch tak jak semafory blokady odstępowej ale postawienie dodatkowego semafora na linii jednotorowej pomiędzy semaforami wjazdowymi skomplikuje prowadzenie pociagów przez AI. W takim przypadku AI trzeba wziąść w ryzy dodatkowych poleceń maszynisty, np. wprowadzając sztywny rozkład jazdy uniemożliwiający pójście AI na żywioł. Zwiększa to pracochłonnośc opracowania sesji ale daje pewność, że dwa składy nie wjadą nam jednocześnie z obu kierunków na linię jednotorową.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 26-03-2009, 08:44   

Jeśli mamy się bawić semaforami niewidzialnymi to lepiej dać SBL. Troszkę dziwnym jest że skład jest w połowie szlaku a na zajęty odstęp wjeżdża. Chyba że da się to jakoś uzależnić, wtedy ok :)

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2009, 09:04   

Tak, na mapie realnej wstawmy SBL...

SP45-166
super trainz
na uporku

Wysłany: 26-03-2009, 10:25   

No troszkę się tych map natłukło :P
Problemem zapewne może być tzw 200-setny trackside (opisywany szerzej na którymś tam wcieleniu forum PTT przez Chestera), po którym semafor nie widzi następnego semaforu. Ale jeżeli nie masz na mapie SBL to nie bardzo rozumiem o co chodzi. Ustawiasz następny semafor na brak, i jeżeli tor nie kończy się ślepo to powinieneś dostać sygnał zielony.
Powyżej 15 kilometrów szlaku również semafory wyjazdowe przestają widzieć kolejne :P
Ciężko powiedzieć dopóki się nad tym nie zasiądzie. Ale da się nagiąć do współpracy praktycznie każdy semafor.

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2009, 11:56   

Hm, czy aby na pewno da się zrobić to bvez niewidzialnych semaforów gdzieś na szlaku? Mi się nie udawało. Niestety - semafor niewidzialny to najprostsze wyjście. Jedyny ból to że szlak będzie się zwalniał za szybko, ale człowiek ma rozum i chyba będzie wiedział kiedy można na szlak wjechać a kiedy nie - a komputer ma wiele innych wad i ograniczeń z którymi trzeba sobie radzić najrózniejszymi metodami.

Napewno wyjściem nie jest stawianie SBL - bo po pierwsze na mapie realnej NIEDASIE bo jaki to byłby realizm, a na mapach fikcyjnych - nie oszukujmy się, większość linii jest albo jednotorem, albo dwutorem z blokadą półsamoczynną. Wstawianie SBL na wszystkie linie to żadne wyjście.
Ostatnio zmieniony przez lukazs 26-03-2009, 11:58, w całości zmieniany 1 raz  

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 26-03-2009, 14:12   

Wyjsciem jest tak jak mowie - przerobic na scenery wszystko to co nie ma realnego wplywu na dzialanie pociagow - zostanie nam sygnalizacja, pare wskaznikow. A zabawek pomocowych do ukladania sieci mozna narobic calkiem sporo - chocby szablony lukow (ktore sa niewydane co prawda ale uratowane przed padami dysku u mnie i RBacha) wystarczy je dopracowac/zrobic od nowa zgodnie z logika i wyliczeniami i problem z glowy. Na prostej to juz nawet nie mowie jak latwo sie da cale sekcje ustawiac.

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2009, 14:15   

Tak, ale to o czym mówisz to melodia przyszłości, a problemy z mapami występuja już od początku istnienia tej sieci trakcyjnej. Marzenia i plany odłóżmy na bok, do innego tematu, a tutaj skupmy się na rzeczywistej pomocy.

Mannerheim
zaawansowany
nietutejszy...

Wysłany: 26-03-2009, 14:23   

Niestety Trainz nie nadaje się do tworzenia zbyt skomplikowanych sesji (już nie wspomnę o rozkładach jazdy), ma też duże ograniczenia w kwestii sygnalizacji. Część problemów da się obejść, ale niektóre pozostaną bolączką jeszcze długi czas...
Ale w końcu to w zamierzeniach autorów miał być symulator makiet, więc nie ma się co dziwić :)

psed
super trainz

Wysłany: 26-03-2009, 14:31   

No właśnie, poczekajmy co Kamil napisze po wykasowaniu tego fragmentu toru z felernym semaforem i zrobienia tego kawałka mapy jeszcze raz. Nawet nie wiemy czy to semafor wyjazdowy na szlak zelektryfikowany czy nie ani czy jednotorowy czy dwutorowy.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 26-03-2009, 14:55   

Mannerheim napisał/a:
Niestety Trainz nie nadaje się do tworzenia zbyt skomplikowanych sesji (już nie wspomnę o rozkładach jazdy), ma też duże ograniczenia w kwestii sygnalizacji. Część problemów da się obejść, ale niektóre pozostaną bolączką jeszcze długi czas...
Ale w końcu to w zamierzeniach autorów miał być symulator makiet, więc nie ma się co dziwić :)

Na szczescie jest TC3/TS2009 a wtedy ograniczenia w kwestii sygnalizacji ida sie bujac. A co na teraz: jezeli olac prowadzenie AI to se mozna sadzic niewidzialne itd. A dla AI to beda te marzenia i plany, ktore wbrew tym stwierdzeniom sa bardziej realne niz sie wydaje (i sa osoby ktore to juz mialy w rekach i widzialy co mozna zrobic).

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 26-03-2009, 15:00   

Lukazs, mam na myśli ogół. Nie mapę realną...
Co do wskaźników, można wstawiać jako scenery. Ale moim zdaniem sieć oraz semafory koniecznie powinny być jako trackside z odpowiednikami scenery. Wtedy miało by to sens.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 26-03-2009, 15:10   

Jezeli masz slupy srednio co 70 m na prostej a na lukach czesciej plus wszelakie dodatki to sobie policz kiedy Ci sie skonczy dzialanie semaforow na szlaku - okolo 14 km (troche malo jezeli ktos chcialby odwzorowywac realia) - dlatego mimo wszystko warto uciec z trackside ze wszystkim (zreszta i tak sie to stanie wiec w sumie czcze gadanie). Na drugi problem z sygnalizacja - do tej pory wszystkie sygnalizacje sa oparte o automatyczny system, robil ktos testy ze stalym zafiksowanym na stale sygnalem wolnej jazdy na takie duze dystanse?

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2009, 15:49   

TRS2006 - nie chce mi się z Tobą polemizować, ale zobacz jaki jest w Polsce odsetek linii z SBL, a także jak wiele map fikcyjnych również ma SBL - dotrze do Ciebie że to nie jest żadne wyjście?

To juz prędzej pomysł Erniego aby słupy nie były tracksideami - tylko czy jest wtedy jakaś szansa na to aby słupy dawało się ustawiać szybko i wygodnie? Nie mówię tu o jakiś szablonach, bo to tylko dodaje pracy, a chodzi o to żeby ułatwiać a nie utrudniać.

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 26-03-2009, 15:56   

Czemu nie - wystarczy zrobic (sam to moge machnac) w gmaxie uklad pointow na cala sekcje na prostej - tyci skrypt (taki ze w geodecie wlazisz w opcje wybierasz rodzaj slupa (bo takie myki przeciez da sie zrobic) i gotowe masz wszystko prosto rowno dwoma kliknieciami.

KWK Kebab
znawca
Oberschlesien

Wysłany: 26-03-2009, 16:48   

Lukazs, to wstawiasz posterunek odstępowy i gotowe. Jak masz jednotor to jazda AI odpada. Też masz problem.
O wiele lepiej sprawdziłyby się słupki jako scenery. Jeśli już chodzi o sieć jako scenery, to pytanie ejst tak. Jak miałoby się rozwiązać np. sprawę w przęsłami naprężania? Wiadomo, co 1.5km się je stawia. To samo tyczy się np. bramek. Romek, mógłbyś szerzej opisać ten pomysł?

TrainzN
nowy

Wysłany: 26-03-2009, 17:47   

A nie dało by się słupów sieci wstawić na niewidzialny tor i nałożyć to potem na tor szlakowy? Choć dużo roboty by z tym było :/

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 26-03-2009, 18:35   

Pomysl z niewidzialnym torem - tez mi lata kolo glowy (juz nawet wtedy gdy te >200 trackside wykryto) - fakt malo to optymalne.
Ogolnie: to co jest trackside to ma stac sie scenery. To co jest juz scenery i spline takie bedzie. To co sie da uskrypcic do ustawiania to sie da - cala sekcje od jednego przesla do drugiego tez (bo drut to sobie kazdy dociagnie).

lukazs
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2009, 18:49   

TRS2006 polemika z Tobą nie ma sensu, bo chcesz narzucać chore ograniczenia w budowie map tylko po to aby AI nie głupiało. Ty kiedyś coś zbudowałeś, czy tylko tak pieprzysz dla samego pieprzenia? W takim razie poleć mi wyjście z sytuacji dla odcinka Malbork - Szymankowo gdzie smeafory się wzajemnie nie widzą. Naprawdę, na chwilę obecną najlepszym wyjściem jest semafor.

Ciekawe jest to co proponuje Ernie - widze że masz już jakąś koncepcję - może rozwiniesz jakby to wyglądało od strony budowy takiego toru? Zakładając że tor posiad łuki, w niektórych miejscach zamiast słupów są bramki etc.

Przy okazji czy jakiś moderator mógłby wydzielić temat? Szkoda syfić w temacie o jednej z najlepszych map realnych jakie sa w produkcji.

Pozdrawiam

erniesouchak
zaawansowany
I po co to wszystko?

Wysłany: 26-03-2009, 20:27   

Dobra ludki, odpalilem sobie TC i sprawa wyglada tak:
zrobilem dla testow tor dlugosci 20,5 kilometra - sygnalizacja caly czas podaje wolna droge(!) - byc moze to co w 2004 bylo zle tu naprawili (pociagne jeszcze dalej)
nastepnie nawrzucalem ile wlezie trackside - standardowo powyzej 200 sie wywalilo, ale zrobilem drobny myk i napisalem sobie skrypt w ktorym zmienilem system z automatu na stala wolna droge i efekt jest taki ze moze se byc ile chce trackside a lok pojechal se jak trza. Wnioski:
a) przetestowac na dluzszym dystansie odleglosc miedzy sygnalizatorami
b) przerobic sygnalizacje tak by definiowala droge wolna na podstawie danych od regulatora (czyli tworcy mapy, sesji i sterowania ruchem dla AI) a nie z automatu.

Odpowiedz do tematu