Pomógł: 105 razy Wiek: 41 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 5362 Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-02-2009, 22:05 Wywlekanie dźwięków
Lista filmików z których dałoby sie wywlec pewne dźwięki potrzebne do naszego pomysłu udźwiękowienia taboru. Teraz tylko pytanie kto sie tym zajmie, może nawet znajdą się tu autorzy pewnych filmów. Ja się zajmę legalizacją całości jakby co.
Wysłany: 27-02-2009, 21:43
Dzięki pomocy erniego już system ten jako tako działa, teraz trzeba go "zrobić".
I tu końca sie przypadki, potrzebne będą konkretne dźwięki do konkretnych pojazdów w konkretnym stanie.
Z tego co obserwuję potrzeba będzie z 4-6 takich dźwięków na pojazd. Wynika to z tego że np. ST44 który jadąc 100km/h stuka jakby się przetaczał po bocznicy brzmi śmiesznie, toteż trzeba to podzielić na kilka pozycji.
Jednym dźwiękiem powinno się dać załatwić kilka/kilkanaście pojazdów więc nie jest to proces który będziemy robić w nieskończoność.
Około 0:27, stukot 3 osiowego wózka dla 4ej pozycji, ale trzebaby go było wyciąć z kawałkiem dźwięku "obok" żeby nie było sztucznego powtarzania się samego łupania.
Około 0:08 / 0:09, doskonały 3 osiowy stuk na 5ą pozycję, ale tak jak poprzednio musi iśc z kawałkiem ciszy obok żeby nie było powtarzalności. Tak z 2s powiedzmy.
Kilan, powiedz mi, czy jeden plik dźwiękowy ma zawierać po jednym stuku danej osi na wózek, czy jeden plik ma zawierać cały cykl? np wózek 3osiowy: "tu - tu - tu"
czy: "tu - tu - tu ----------------- tu - tu - tu" , 2osiowy: "tu - tu"
czy: "tu - tu ------------- tu - tu" Mam nadzieję, ze rozumiesz moje pytanie w tej formie :D
Jeszcze jedno: czy plik ma zawierać tylko czysty stukot, czy również ten szum tła?
Ze swojej stony powiem, że da się to wszystko zrobić bez wywlekania dźwięków z filmików i zabawy w pozwolenia autorów i innych uciążliwych dupereli ;)
Pozdrawiam
Wysłany: 01-03-2009, 00:41
Hm.
No nie jest to tak różowo jak projektowałem bo dźwięk miał działać jak enginesound że coraz szybciej jadąc zmienia pliki i inaczej pracuje, niestety okazuje sie że tak sie nie da i każda prędkośc musi bazować na tym samym jednym "idle 1.wav". No więc kombinując dziś na materiale dostarczonym przez paru życzliwych kolegów z Emilem skręcaliśmy metodą prób i błędów pliki dźwiękowe pojedyńcze najwierniej udające pracę danego wózka w całej sekwencji. To ciężkie zadanie bo jest tu mase ściemniania. Podejrzałem jak to zrobili Niemcy w BR118, gdzie dźwięk jednej sekwencji ma aż 8 sekund co daje naprawde długi niepowtarzający się odcinek maskujący dźwięku i w efekcie w połączeniu z wbudowanym stukiem Trainza.... bardzo ładny efekt.
To samo zrobiliśmy z 3 osiowym diabłem do ST44 gdzie zastosowaliśmy stukot wyraźny przedniego wózka ze stukotem wyciszonym drugiego wózka i szumem ruchu kół w tle, w połaczeniu z ciągniętym skłądem efekt miażdy, druzgoce i rozwala. Model pracuje jak prawdziwy sunący po prawdziwym torze gagarin! SZOK!
Kilan, wierz mi, ze jestem w stanie zrobić nawet 30 sekundową sekwencję czystego oryginalnego stukotu z różnymi prędkościami, tylko muszę mieć jakiś wzór, schemat :)
Wysłany: 01-03-2009, 00:54
No ale tu ciężko mówić o schemacie. Ten dźwięk to udawanie. Musi zawierać kilka elementów żeby sie wzajemnie kryły. Ten sam dźwięk podstawiany jest przy 10 i przy 100km/h więc musi łapac grupę dźwięków tak naprawde lub z takiej się składać. Część jest tu główna, część jako echo, i tak wszystkie razem współpracują z domyslnym z TRS'a który nadaje im "tło". Jest jakiś motyw przewodni, powiedzmy "łup łup", dla wózka 2 osiowego, obok znacznie ciszej jest w tle "bach bach", co da sie odczytywać bardzo różnie i to maskuje dźwięk główny, a w tle słychać jeszcze jakieś szmery, stuki, itp, całośc wypada wtedy realistycznie i ciężko odbiorcy jednoznacznie przyporządkować konkretny element dźwięku konkretnej pracy. Taki dźwięk powinien trwać 3-8s, nie więcej, co by był lekki dla Trainza w miarę.
Kilan, TUTAJ wrzuciłem paczkę dźwięków wózka 3 osiowego bipy, ale może posłużyć też do loków i innych pojazdów z wózkami 3osiowymi. Oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba to poprzycinaj je tak jak czujesz, bo nie wiem, czy dobrze zrobiłem sekwencje i daj znać jakbyś miał jakieś uwagi ;)
W najbliższych dniach postaram się zrobić 2osiowy w o dokładnie tym samym brzmieniu :)
Pozdrawiam
kolejne paczki:
TUTAJ są stukoty wózka
3osiowego z efektem "brzdęku", może nadałoby się to do byczków :)
TUTAJ są stukoty z "brzdękiem" ale wózka 2osiowego. Rozstaw osi w sekwencjach bardziej pasuje chyba do zewnętrznych wózków bipy, ale pewnie można je zastosować w innych. Wieczorem postaram się zrobić 2osiowe bez "brzdęku" do kompletu z pierwszą paczką :)
Wysłany: 02-03-2009, 20:30
Przede wszystkim podziękowania że w ogóle Cię ten temat interesuje i chce Ci się poświęcać mu czas.
Niestety jest to dość odległe od tego do czego dążymy. Przede wszystkim to musi być 1 plik, tylko 1 plik który będzie się nadawał tak do wolnej jak i szybkiej jazdy. Jest to sztuka nie tyle realizmu co oszukiwania. To musi być jeden zaśmiecony dodatkowymi dźwiękami plik który będzie udawał ruch podwozia lokomotywy/wagonu. Niemcy bardzo ładnie uzyskali ten efekt do lokomotyw BR118, polecam ściągnąć, dźwięk do ich wózków na DLS ma to: KUID: 239249:100798
Nie obędzie się bez wywlekania dźwięków z filmu bo tam po prostu jest cała kupa pobocznych dźwięków bez których ten dźwięk nie ma racji bytu. To nie chodzi o sam stuk. To musi być wręcz pare stuków w jednym. Jeden główny, jakiś drugi w tle, najlepiej nieco inny, obok jakieś szmery, szumy itp. I to nie może brzmieć jak uderzanie w bęben, tylko jak faktycznie walnięcia metalowego koła o metalową szynę, ten dźwięk jest nie-do-pomylenia. i dopiero taki jeden mocno zmiksowany plik wav. może udawać dźwięk pracy loka/wagonu.
Tu nie o to chodzi żeby realnie odwzorować pracę tego konkretnego wózka, ale żeby dać wrażenie że realnie całość pracuje. Pamiętając że w nasz skład wejdzie pare różnych pojazdów o różnych dźwiękach i tak całość sie zmiesza i wyjdzie tak jak brzmi to naprawdę. Nie mniej sam nasz jeden wózek musi mieć tam "naśmiecone" w tym pliku, nie może być czysty i sterylny. Musi być w tle jakiś warkot lekki, szum, echo innych uderzeń albo wręcz drugi stuk obok. Takim efektem dzięki pomocy Marcina_M i Marcina ST43 z udziałem Emila z PSMK udało się zrobić REWELACYJNY dźwięk podwozia M62.
Ok. zaczynam kumać :) czy byłaby taka szansa, żebyś podesłał mi na maila ( makaron1970@gmail.com ) ten Wasz plik od gagara na wzór? miałbym wtedy punkt zaczepienia, ten niemiecki też sobie ściągnę :)
tak na marginesie te moje stuki to są realne stuki ostatniego wózka bipy z jakiegoś filmiku, tylko "trochę" przeze mnie spreparowane :D
Kilan ja na dźwiękam i ich obróbce dość dobrze się znam, nie mam za bardzo czasu na przegladnięcie teraz tego tematu, ale jak coś to pisz konkretnie co i jak to mógłbym Ci pomóc.