Wysłany: 26-01-2009, 19:24 Oczekiwanie na pozwolenie - problem
Problem taki jak w temacie. Wydaje maszyniście na jednej stacji polecenie połącz... ze składem znajdującym się na drugiej stacji. Kiedy lokomotywa zbliża się do semafora wyjazdowego ze stacji 1 pali się czerwone światło i po najechaniu kursorem pisze: "następny blok sygnałowy jest zajęty przez inny pociąg". Po chwili pojawia się komunikat, np. "Eric -oczekiwanie na pozwolenie".
I teraz moje pytanie. Czy można jakoś wydać to pozwolenie, czy jest na to jakiś inny sposób?
Pomógł: 56 razy Wiek: 38 Dołączył: 19 Lut 2008 Posty: 852 Skąd: Kraków
Wysłany: 26-01-2009, 19:31
Możesz to zrealizować chyba tylko jeśli ustawisz priorytet 3 we właściwościach lokomotywy i (o ile używasz sygnalizacji v3) ustawiłeś tabliczkę "m" umożliwiającą jazdę manewrową na priorytet. W innym przypadku jest to jak najbardziej słuszny sygnał, lok nie jest na jeździe manewrowej i nie może wjechać na zajęty odcinek.
no wlasnie z tym prio. 3 to nie do konca tak jest... bo to wyswietli sygnal Ms2 ale tylko widoczny dla Ciebie ... dla AI on dalej bedzie widoczny jako S1... tak samo jak na tarczas distans.... AI tych tarcz nie widzi...
rozwiazanie jest takie :
A. jesli maszynista sie zatrzyma i poda komunikat to kliknij na niego wybierz "zatrzymaj pocaig" a potem wybierz " kontynuuj rozkład"
B. przed wagonami postaw semafor niewidoczny... ale zeby dzialal na tabor jadacy do wagonow... a przed tym semaforem daj jakis znacznik i wybierz polecenia :
jedz obok znacznika X -> polacz z Y
EDYTA mowi:
jesli to sa dwie stacje to przed ta druga chyba musi byc semafor wjazdowy
Ja załatwiłem to chwytem. Przed wydaniem polecenia poprzestawiałem rozjazdy na niewłaściwe kierunki (nie prowadzą do wagonów). Wydałem polecenie, trochę sygnalizacja szalała, rozjazdy też, ale za to lok połączył wagony.
ja mam u siebie na mapie (dyspozytorka) ruch na stacji JG i SM zabiera normalnie wagony z postojowych czy peronow... metoda opisana przeze mnie.. i wsio dziala
Skoro lokomotywa jedzie po pociąg do następnej stacji to, poza przypadkiem przyjmowania na tor zajęty, przyjmuje się tą lokomtywę na tor wolny, a następnie dopiero przestawia się jego na skład. Przeważnie za pomocą tarcz manewrowych lub sygnałów ręcznych. I TRs robi chyba tak samo.
Cytat:
"następny blok sygnałowy jest zajęty przez inny pociąg". Po chwili pojawia się komunikat, np. "Eric -oczekiwanie na pozwolenie".
.
Ja bym polecił maszyniście jechać do tej stacji na tor inny, i jako następne polecenie polecił połączyć ze składem. Tak by było realniej, tylko nie jestem pewien czy można naraz wydać takie komendy temu maszyniście.
Pietrek takie komendy mozna wydac... bo w zasadzie to są 2 dodatkowe polecenia ... jedz do znacznika oraz zmien kierunek ....
ale to i tak jak lok znajdzie sie przed ostatnim semaforem przed skladem to bedzie wyswietlane: S1/Ms1... i napis zajete przez inny pociag.... i ze czeka na pozwolenie... ale po chwili powinien dostac pozwolenie i sygnal powinien sie zmienic
Ja bym polecił maszyniście jechać do tej stacji na tor inny, i jako następne polecenie polecił połączyć ze składem. Tak by było realniej, tylko nie jestem pewien czy można naraz wydać takie komendy temu maszyniście.
I to jest chyba najlepsze rozwiązanie.
Ustawić znacznik przed semaforem wjazdowym (patrząc od stacji), najlepiej na wysokości wskaźnika W5.
Dajesz maszyniście rozkaz jazdy do drugiej stacji, do znacznika na torze wolnym, każesz zmienić kierunek jazdy, dalej jechać do tego wskaźnika przy sem. wjazdowym, i tam dopiero rozkazujesz połączyć się z wagonami.
zołwik - nie byłem pewiem czy jest możliwe. Ale nasunął mi się jeszcze jeden pomysł, tylko też nie wiem czy jest możliwy do zrealizowania. Polecenie jazdy do Tm ustwionej między semaforem wjazdowym a rozjadem za ktorym stoi skład (wj np. na Sz), jeżeli wjedzie to na tarczy manewrowej wpuścić na skład. W realu tak się czasami robi.
tzn mozna tak zrobic.. ale tak jak mowilem.. i tak i tak na poczatku wyswietli sie S1/Ms1 i napis ze zajete...i jesli jedzie AI to sobie po chwili "da sam" pozwolenie i sygnal sie zmieni na zezwalajacy...
ale jesli np. tym lokiem jedzie user i podjedzie pod ten semafor/tarcze to sygnal bedzie wyswietlany S1/Ms1... jednyny "obejsciem" jest Ms2- distans ktora "wyswietli" nam zgode... (ale w tym przypadku AI dalej bedzie "widziec" S1/Ms1 pomimo wyswietlanej zgody)
Aby podać semafor wjazdowy musi być utwierdzona droga przebiegu i wszystkie rozjazdy wchodzące w tą drogę i rozjazdy ochronne są "ZABLOKOWANE". Lokomotywa musi wjechać na tor za semafor WYJAZDOWY na szkak skąd przyjechała lokomotywa. I dopiero po rozwiązaniu drogi przebiegu można rozpocząć jazdy manewrowe. Może i kiedy coś takiego widziałeś ale takie rzeczy można robić na BYLE JAKICH STACYJKACH a nie na stacjach z prawdziwego zdarzenia,
Ostatnio zmieniony przez EU 04 29-01-2009, 14:51, w całości zmieniany 1 raz
Pomysl Mannerheim-a wydaje sie sensowny zarowno z uwagi na relizm jak i "glupote" trainzowego AI. Jezeli zrobi sie tak jak kolega mowi to miedzy lokiem a wagonami nie ma zadnego sygnalu [poza ewentualna TM distant tuz przy pierwszej zwrotce] wiec lok nie bedzie mial sie na czym zblokowac. Pomysl warty przetestowania i chyba jutro sie pobawie jak wroce z pracy.
EU04 - oki z punktu widzenia R1 i prawdziwej kolei tak jest ale tu musimt nieraz "naginac" przepisy i realizm do mozliwosci symulatora.
_________________ MEOW!
Ostatnio zmieniony przez Alana 30-01-2009, 03:21, w całości zmieniany 1 raz
alana jesli przed rozjazdem dasz Tm distans... to lok zatrzyma sie na ostatnim "normalnym" semaforze. czyli na Wjazdowym i tam bedzie oczekiwac na pozwolenie...
a jesli zastosowac "patent" jaki podal Mannerheim to zapewne moze byc tak ze AI bedzie "oczekiwac na dostep do rozjazdu"
Eu04 fakt że na byle jakich stacyjkach (Gądów, Brochów czy Czwa Towarowa tak dla przykładu) tak się robiło nie ma odniesienia do gry czy zabawy jaką jest TRs. Jeżeli miałoby być realnie (zgodnie z wszystkimi przepisami to kolega pytający się jak to rozwiązać otrzymał odpowiedź już wcześniej i to w paru wersjach. Ale to ma być tylko zabawa i nie musi koniecznie u każdego być zgodna z wszystkimi zasadami prowadzenia ruchu pociągów.
zolwik
Cytat:
Pietrek takie komendy mozna wydac... bo w zasadzie to są 2 dodatkowe polecenia ... jedz do znacznika oraz zmien kierunek ....
ale to i tak jak lok znajdzie sie przed ostatnim semaforem przed skladem to bedzie wyswietlane: S1/Ms1... i napis zajete przez inny pociag.... i ze czeka na pozwolenie... ale po chwili powinien dostac pozwolenie i sygnal powinien sie zmienic
to się zgadza ale czy jak byłby ustawiony dodatkowy znacznik przed Tm i polecić mu jechać do tego znacznika i jako trzecie polecenie na skład?
Byłby zachowane wszystkie wymogi ruchu pociągów i jazd manewrowych.
pietrek
[quote]
to się zgadza ale czy jak byłby ustawiony dodatkowy znacznik przed Tm i polecić mu jechać do tego znacznika i jako trzecie polecenie na skład?
Byłby zachowane wszystkie wymogi ruchu pociągów i jazd manewrowych.[/quote]
Pisalem ze mozna by tak zrobic... ale znajac zycie zatrzyma sie przed rozjazdem i bedzie chcial miec dostep do rozjazdu.... (nawet pomimo tego ze bedzie nastawiony dobrze...tego nigdy nie rozumialem....;p)
najlepiej to postawic przed rozjazdem zwykłą Tm... i jak pociag bedzie jechac to sie zatrzyma i po chwili powinien sobie sam "podac" zgode...