Przy okazji mam do Ciebie Radku pytanie z innej beczki ale związane z sygnalizacją
To akurat nie jest związane z sygnalizacją, poza tym że przed semaforem ma się zatrzymać ciapong
Za te odległości odpowiada enginespec danego pojazdu, a konkretnie wpisy
Kod:
autopilot-stop-distance
i
autopilot-crawl-distance
Pierwszy odpowiada dokładnie za to, o co pytasz, czyli za odległość, w jakiej AI zatrzyma pociąg przed S1 lub przeszkodą czy końcem toru.
Drugi to odległość, jaką pociąg pełznie przed całkowitym zatrzymaniem, na pewno zwróciłeś uwagę, że pociąg, dojeżdżając do S1 czy innej przeszkody, ostatnie metry "wlecze się" jakieś marne 3 czy 5km/h zanim się zatrzyma do zera. Ten wpis właśnie określa ta odległość wleczenia się.
Przy okazji mam do Ciebie Radku pytanie z innej beczki ale związane z sygnalizacją
To akurat nie jest związane z sygnalizacją, poza tym że przed semaforem ma się zatrzymać ciapong
Za te odległości odpowiada enginespec danego pojazdu, a konkretnie wpisy
Kod:
autopilot-stop-distance
i
autopilot-crawl-distance
Pierwszy odpowiada dokładnie za to, o co pytasz, czyli za odległość, w jakiej AI zatrzyma pociąg przed S1 lub przeszkodą czy końcem toru.
Drugi to odległość, jaką pociąg pełznie przed całkowitym zatrzymaniem, na pewno zwróciłeś uwagę, że pociąg, dojeżdżając do S1 czy innej przeszkody, ostatnie metry "wlecze się" jakieś marne 3 czy 5km/h zanim się zatrzyma do zera. Ten wpis właśnie określa ta odległość wleczenia się.
No cóż... człowiek się cały czas uczy, ciągle uczy... w samolocie, w samochodzie i w trainzie
Radek, jesteś wieeeelki! Dziękuję.
(edyta) ... Radek, w jakich jednostkach się to podaje? Na wiki nie ma żadnej informacji, ani w jakim "kontenerze" mają być te wpisy? Mogłbyś podać jakiś przykładowy fragment takiego enginespeka? Przeglądam już któryś z kolei i jak na razie w żadnym nie mam tych wpisów
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 720 Skąd: Kraków
Wysłany: 02-01-2024, 16:00
Popieram prośbę gdyż od jakiegoś czasu wszystkie pociągi mi przejeżdżają obok semafora na STÓJ i zatrzymują się tuż za nim I też szukałem tych wpisów i nie znalazłem
Tak jak pisał Radek, jest to w specyfikacji silnika, cyt:
"autopilot-stop-distance
Type: float
Desc: How far (in meters) in front of a typical obstruction (red light, etc.) the AI will attempt to stop the train. Changing this value can help fine-tune the accuracy of the AI's movement, however attempting to make the train stop too close to a target may result in overruns in some cases. This tag is intended for special-case usage only.
autopilot-crawl-distance
Desc: Once this distance (in meters) from the intended stopping position has been reached, the AI will 'crawl' rather than attempt to speed up to reach its destination. Changing this value can help fine-tune the accuracy of the AI's movement, however attempting to make the train stop too close to a target may result in overruns in some cases. This tag is intended for special-case usage only.
autopilot-caution-speed-multiplier
Desc: The AI will slow to this multiple of the speed limit when operating under caution conditions. This can be set to 1.0 in order to effectively remove caution-speed driving, however this can increase the risk of overruns in some cases"
Pomógł: 8 razy Wiek: 65 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 720 Skąd: Kraków
Wysłany: 03-01-2024, 16:56
Po kilku testach na mapie Mega Sudety 76 wymieniłem wszystkie semafory (świetlne i kształtowe) na takie najzwyklejsze brytyjskie typu BR5 RH. Nie mają one żadnych dodatkowych funkcji ale działają tak jak potrzeba. Jest tylko konieczność dodatkowego popracowania nad prędkościami. I okazuje się, że teraz wszystkie pociągi zatrzymują się tak jak należy przed semaforem. Chwilę oczekują, znaki się zmieniają i pociągi jadą dalej.
To w końcu chyba wyraźnie widać że to nie w lokomotywach jest błąd a w sygnalizacji. Albo ja źle widzę ......
Pomógł: 8 razy Wiek: 29 Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 128 Skąd: Wyszków
Wysłany: 03-01-2024, 18:10
Problem z AI przejeżdżającymi semafory znalazłem wraz z @Dust'em gdzieś 22 grudnia. Inicjowałem podobne scenariusze z semaforami amerykańskimi, wbudowanymi (wjazd na stój i dalej tor bez następnego semafora tak, by nie sprowokować zatrzymania AI ze względu na koniec toru). AI zatrzymywał się. Od tamtej pory wiedziałem, że problem leży nie w taborze, enginespecu, tylko w sygnalizacji.
AI (nie)widząc polskie semafory dosłownie na metr, dwa przed minięciem zdaje sobie sprawę, że ma przed sobą czerwone. Kolejne przypadki to tym razem przejażdżka za sterami po mapie wgranej z TRS2019. Tutaj były już cuda. Semafor przed sobą miałem na stój, na HUD widniał jako żółty i odwrotnie, semafor z zielonym i pomarańczowym, na HUD czerwone. Dojeżdżając do semaforów na jakieś dwa metry przed lokomotywą potrafiły "odświeżać" się i podawać np. ze stój na ustawione we właściwościach 40 km/h.
Wersja gry: Trainz Plus (123800)
_________________ Pasjonaci nieczynnej linii kolejowej Auranowice Kebab - Biała Pendolińska pełodegie.
...Kolejne przypadki to tym razem przejażdżka za sterami po mapie wgranej z TRS2019. Tutaj były już cuda. Semafor przed sobą miałem na stój, na HUD widniał jako żółty i odwrotnie, semafor z zielonym i pomarańczowym, na HUD czerwone. Dojeżdżając do semaforów na jakieś dwa metry przed lokomotywą potrafiły "odświeżać" się i podawać np. ze stój na ustawione we właściwościach 40 km/h.
Wersja gry: Trainz Plus (123800)
To już wyjaśnione, to nie jest wina sygnalizacji tylko torów proceduralnych, przenosząc mapę z TANE wraz z normalnymi torami i zamiana ich na proceduralne już w środowisku TRS2022 nie powoduje tego błędu, wszystkie przebiegi, animacja i sygnaly semaforów działają wlaściwie, stąd przecież specjalnie musieliśmy konwertować mapę Sudet w odrębnej wersji dla TRS2022.
Wysłany: 04-01-2024, 11:41
Wczoraj oglądałem streama z Trainz 22 na YT u gościa z USA i miał dość podobny przypadek z ichniejszą sygnalizacją. Tutaj akurat sygnalizator wg. trainza wykazywał wolną drogę, ale podał się z czerwonego dopiero jakieś 200 m przed pociągiem. Akcja dzieje się w połowie 20 min streamu https://www.youtube.com/l...ZrgHfzc&t=1235s
Patrząc po czacie i odpowiedzi streamującego można wywnioskować, że ta sygnalizacja JMR jest z tego znana i pracuje na jakimś starym skrypcie. Cyt. „It's not a TRS22 signal issue that is a JMR signal issue, it's old scripts.” Co prawda, gdy spojrzy się na DLS semafory JMR nie są jakoś bardzo stare, dodatki z tej serii są wgrane w 2021 roku. Pytanie jak z kwestią skryptów.
Dla pewności usunąłem też SS5 na wjeździe na torze testowym i postawiłem od nowa z konfiguracją, AI dalej przelatuje go z pełną prędkością i daje w nagłe. Przy wbudowanym karzełku CNR Dwarf (a te u niektórych też podobno miały jakieś problem z AI) skład zatrzymuje się przed nim.
_________________ Pasjonaci nieczynnej linii kolejowej Auranowice Kebab - Biała Pendolińska pełodegie.
Zderzyłem się z takim problemem - reguła przyjmuje 128 semaforów i więcej nie chce. Tak ma być? Nie da sie więcej? Jeśli tak to się okaże że zbyt płodny byłem w kwestii mapy :P
Chyba udało się ogarnąć skrypt pod TS22. Pociągi już grzecznie zatrzymują się pod czerwonym, nie przewalają S1, ogólnie chyba wszystko cacy.
Tu tymczasowy link do testowej wersji biblioteki:
https://drive.google.com/file/d/1xIqAXzNObSsdTQy7i7ntL8oLSamnulPD/view?usp=sharing
!!!ważne!!!:
PRZED instalacją zbackupujcie sobie stare skrypty, potem wrzućcie tego cdp, na koniec WYKASUJCIE wszystkie stare (obsolete) wersje bibliotek skryptu sygnalizacji.
Testowałem w TS22, działa jak powinno. Uwaga - w TANE i 19 czasami działa niepoprawnie, czasami potrafi zatrzymać pociąg w momencie mijania semafora, jeszcze nie rozgryzłem, o co w tym chodzi. Więc póki co, ta biblioteka jest tylko dla testów w TS22. Posiadacze TANE i trawników mogą, ale nie muszą, stara biblioteka działa jak działała.
Potestujcie, jak coś jeszcze wylezie - piszcie.
Tak przy okazji, przeglądając powyższe dyskusje - może warto dodać "sygnał" o nazwie "rozkaz pisemny" żeby można było robić przebiegi na żeberka i inne bocznice bez podawania sygnału ale dla AI byłoby "zielone"? Tak jak obecnie jest wymuszanie z menu, ale byłoby dostępne normalnie w przebiegach. Co towarzystwo na to?
Pomógł: 28 razy Wiek: 50 Dołączył: 05 Mar 2018 Posty: 378 Skąd: Kraków
Wysłany: 17-11-2024, 20:15
Super pomysł!
Rozkaz pisemny konfigurowany w przebiegach, a nie tylko ręcznie wymuszany, bardzo by się przydał. Czy byłaby możliwość nadania takiemu przebiegowi specyficznej prędkości, np. jako wybór pomiędzy wpisaną w menu semafora szlakową, ograniczeniem do 40 / Sz, lub dla jazdy manewrowej?
Mam tu szczególnie na myśli sytuację typową na małych stacjach z sygnalizacją kształtową, gdzie są tylko semafory wyjazdowe bez Tm'ek i trzeba przeprowadzić manewry lokomotywą tak, aby AI w priorytecie 3 nie rozpędzało się do szlakowej po minięciu semafora, tylko wyjeżdżało spokojnie do W5 i z powrotem. Ale również i takie sytuacje, że potrzeba wpuścić skład ze szlaku na żeberko, a semafor kształtowy na wjeździe nie ma sygnalizatora Sz.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 17-11-2024, 20:19, w całości zmieniany 2 razy
To może - skoro już dawno mam rozdzielone pokazywanie tabliczek "m" od samej funkcji reakcji na prio3 - dodać to po prostu do semaforów kształtowych? Tak, żeby się dało włączyć jazdę na prio3 bez zmiany wskazania, ale dla AI "na zielone"?
Sam "rozkaz" może się przydać tam, gdzie chcemy mieć jazdy "na radio" ujęte w przebiegach.
Wysłany: 18-11-2024, 10:46
Nareszcie siedzenie na 22 i używanie sesji AI nabrało sensu. Dzięki!
Jedyny przypadek w jakim AI przejechał semafor podczas wczorajszych testów, to był wciśnięty "speedrun" w trybie debugowania, ale tam zawsze różne cuda mogą się zdarzyć.
Jeśli chodzi o kwestię dodatkowego sygnału to w naszym podwórku w Trainz również brakuje komend AI. Jazda manewrowa na priorytecie 3 jest możliwa tylko na dwóch komendach: rosyjskich TCL Auto Drive i starszej AI driver. Pozostałe znane nam polecenia autopilotów od razu przestawiają priorytet składu na 2, pomimo poprzedzających komend o jego zmianie, a to przekłada się na tarcze i semafory reagujące na priorytet.
Wspomniane TCL Auto Drive oraz AI driver były jedynymi poleceniami AI, w których na TRS22 automatyczny maszynista nie przejeżdżał semaforów sygnalizacji v5, przed wydaniem poprawionej biblioteki. Autor tych poleceń napisał mi, że one mają napisany swój własny, typowo rosyjski model jazdy, hamowania i reagowania na zmiany prędkości. Wadą jest niestety np. bardzo ślamazarne wjeżdżanie na boki, czy w perony, nawet dając najwyższy priorytet np. osobowemu.
Od siebie kilka propozycji, które przychodziły mi na myśl, kiedy próbowałem zrobić sensowne sesje to:
- Komenda automatycznej jazdy / manewru bez ingerencji w priorytet pojazdu.
- Polecenie zezwalające na pominięcie semafora np. rozkaz pisemny lub dla manewru, którym z poziomu AI, nie przejedziesz na sygnalizacji kształtowej bez tarcz. Chyba, że jest jakieś rozwiązanie, którego nie znam.
- Może jakiś niewidzialny trackside dla zwolnień, które dotyczą tylko czoła pociągu? Tak, by całym składem nie przejeżdżać np. 20 km/h przez przejazd.
Ostatnio zmieniony przez Sebek07 18-11-2024, 10:49, w całości zmieniany 1 raz
- Komenda automatycznej jazdy / manewru bez ingerencji w priorytet pojazdu.
A Autodrive <kuid2:192081:4:5> ?
Sebek07 napisał/a:
- Polecenie zezwalające na pominięcie semafora np. rozkaz pisemny lub dla manewru, którym z poziomu AI, nie przejedziesz na sygnalizacji kształtowej bez tarcz. Chyba, że jest jakieś rozwiązanie, którego nie znam.
Stąd było pytanie o dorobienie "manewrów" do sygnałów kształtowych, tak, żeby można było im włączyć czułość na prio3 nawet w wersjach bez Tm-ki. Po prostu AI na prio3 dostawałoby "zielone" bez zmiany wskazania na semaforze.
I to jest to rozwiązanie, tylko trzeba je dopisać
Sebek07 napisał/a:
- Może jakiś niewidzialny trackside dla zwolnień, które dotyczą tylko czoła pociągu? Tak, by całym składem nie przejeżdżać np. 20 km/h przez przejazd.
Mam coś takiego, tylko chyba nie wydane To był ogranicznik do systemu przejazdowego, który miał dawać 20 na uszkodzony przejazd, ale po dojechaniu czoła pociągu, jego ograniczenie się "anulowało", czyli dla gracza czy AI efekt był taki, jakby po minięciu przejazdu przez czoło pociągu to przestawało obowiązywać.
Można to przerobić jako "samodzielny" trackside, nie ma problemu.
Wysłany: 18-11-2024, 11:52
RBach napisał/a:
A Autodrive <kuid2:192081:4:5> ?
Właśnie z tego Autodrive'a korzystam najczęściej. Z nim też walczyłem i on również przestawia priorytet na 2. Początkowo myślałem, że to wina różnych komend od priorytetów, ale dopiero później zauważyłem, że wina jest po stronie poleceń od autopilotów.
To musi być zaszyte w samej grze, przejrzałem sobie kod tego autodrive i nigdzie nie zmienia priorytetu.
-------------------------------------------
Edit: sprawdziłem i przynajmniej w TANE priorytet się nie zmienia. Autodrive rusza składem, ale zostaje na 3. Jakie ciapongi tak ci robią? TS22 mam w domu, sprawdzę jak wrócę, bo ta wersja jest dziwna i wcale się nie zdziwię, jak tam to działa inaczej
Wysłany: 18-11-2024, 14:49
RBach napisał/a:
To musi być zaszyte w samej grze, przejrzałem sobie kod tego autodrive i nigdzie nie zmienia priorytetu.
-------------------------------------------
Edit: sprawdziłem i przynajmniej w TANE priorytet się nie zmienia. Autodrive rusza składem, ale zostaje na 3. Jakie ciapongi tak ci robią? TS22 mam w domu, sprawdzę jak wrócę, bo ta wersja jest dziwna i wcale się nie zdziwię, jak tam to działa inaczej
Hmm. Próbowałem ostatnio na TRS19 SP5 wykonać to dla wujkowej SM42 podjeżdżającej pod tarczę manewrową. Z drugiej strony z pół roku temu, gdy robiłem sesję do Nadkarpacia Seasonal jakoś od biedy sypiąc co chwilę komendami zmiany priorytetu przez to się przebiłem. 22 jeszcze nie próbowałem. Szkoda, że TCL Auto Drive i AI driver mają skrypty .gse bo tak można by było tam zajrzeć. A te na pewno nie zmieniają priorytetu.
Tak przy okazji, przeglądając powyższe dyskusje - może warto dodać "sygnał" o nazwie "rozkaz pisemny" żeby można było robić przebiegi na żeberka i inne bocznice bez podawania sygnału ale dla AI byłoby "zielone"? Tak jak obecnie jest wymuszanie z menu, ale byłoby dostępne normalnie w przebiegach. Co towarzystwo na to?
O tak o tak!
Cytat:
To był ogranicznik do systemu przejazdowego, który miał dawać 20 na uszkodzony przejazd, ale po dojechaniu czoła pociągu, jego ograniczenie się "anulowało", czyli dla gracza czy AI efekt był taki, jakby po minięciu przejazdu przez czoło pociągu to przestawało obowiązywać.
Można to przerobić jako "samodzielny" trackside, nie ma problemu.
Tak se w tym dłubię...
Dodałem już opcję czułości na prio3, ale tylko w semaforach bez dodatkowych tarcz - z Tm to ma "z automatu" a w semaforach z To chyba niepotrzebne, bo one są jako wjazdowe.
nawet działa, nie wywala mapy i nie pali komputera. Czyli by było.
Dorobiłem też ten "sygnał" "na polecenie dyżurnego" i mam rozkminę - zrobić tak, że droga musi leżeć?
Bo chyba bez sensu jest jak przy manewrach, żeby to się podawało bez ułożonych przebiegów, na zajęte tory itd, bo do tego jest ten manewrowy na prio3, a w pojedynczych pozostałych przypadkach poda się "zezwolenie" z menu prawokliku, bo ono pomija wszystkie zależności itd.