FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
SAM SW, SAM VS - system wiaduktowo-nasypowy
Autor Wiadomość
Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 31-03-2022, 18:26   SAM SW, SAM VS - system wiaduktowo-nasypowy

Od jakiegoś czasu borykam się z niedziałaniem bądź błędnym działaniem zestawu wiaduktów i nasypów autorstwa Samplaire. Swego czasu wrzuciłem jakiś update z DLS i z działającego poprawnie systemu zrobił się jeden wielki bałagan którego nie jestem w stanie ogarnąć pomimo pakietów ratunkowych od Radka.
Dodatki pobrane z DLS wraz z 15845 wersją biblioteki świecą się zawsze na czerwono. Zainstalowane najnowsze ze strony autora chyba nie są kompletne (te sezonowe cokolwiek to znaczy). Instalowanie wersji z 2013 roku też nie pomaga.
Niektóre z dodatków nie pokazują żadnych błędów ale nie widać ich w grze. Tak po prostu, są w CMP na czarno ale gra ich nie widzi nawet w postaci tych białych torów.
Inne sypią błędami związanymi z bibliotekami. Bibliotek jest chyba 25 wersji. Usuwanie jednej powoduje zgon jednej partii dodatków. Usunięcie innej powoduje świecenie na czerwono innej partii dodatków.
Jest jakiś sposób aby nad tym wszystkim raz a dobrze zapanować? Żeby wszystkie dodatki z pakietu działały prawidłowo?

TRS2019 v. 100240 pre-SP1.

Railwoj 
trainz

Wysłany: 01-04-2022, 15:11   

U mnie w TRS2019 build 117006 (SP5 + ostatnia łatka dla polskiej wersji) oba systemy wiaduktowo-nasypowe Samplaire'a w CMP są bez błędów, tak pojedyncze dodatki, jak i biblioteki siatek. Widać także stare wersje, również bez błędów.

Możesz podać dokładnie, jakie komunikaty błędów pokazuje Ci CMP?

A może warto zwyczajnie zaktualizować wersję gry? Ostatnia łatka dla polskiej wersji ogarnęła chaos spowodowany przez SP1-5 i poprawiła działanie w innych kwestiach.
Ponadto, co sprawdziłem na własne oczy, trochę im początkowo nie wierząc, odpadł kluczowy argument przeciwko aktualizacji: geodeta został w polskiej łatce ODPAUZOWANY! Można znowu w geodecie konfigurować i skutecznie testować skryptowane semafory, animowane rozjazdy i system przejazdowy Radka Bacha.

Zwinny
zaawansowany

Wysłany: 01-04-2022, 15:15   

Z tym odpauzowaniem geodety to bym się nie rozpędzał... u mnie dalej jest tak jak było czyli czasami jakieś elementy się odpauzują, czasami nie i tak mam od początku w TRS19.

Railwoj 
trainz

Wysłany: 01-04-2022, 15:51   

Zwinny napisał/a:
Z tym odpauzowaniem geodety to bym się nie rozpędzał... u mnie dalej jest tak jak było czyli czasami jakieś elementy się odpauzują, czasami nie i tak mam od początku w TRS19.

A możesz sprawdzić i podać, które konkretnie działają, a które nie? Wtedy będziemy wiedzieć, o czym mówimy.

Ja sprawdziłem, także dziś rano, żeby się upewnić, że wiem, o czym piszę, działanie semaforów i tarcz ostrzegawczych świetlnych i kształtowych RB v5, napędów JEA29 z latarniami RB oraz systemu przejazdowego RB. Potwierdzam, że te elementy działają u mnie w geodecie w najnowszej wersji TRS2019 build 117009 zgodnie z oczekiwaniami. Czyli tak jak, jak było w TRS2006, TS09-12, TANE i TRS2019 bez SP1. W wersjach TRS2019 SP1-5 nie działały, tj. pozostawały niezmiennie w domyślnym położeniu przy testach w geodecie. Dokładnie tak, jak to pokazał Radek w swoim filmie o konfiguracji sygnalizacji na youtube.

Teraz w najnowszej łatce, semafory i tarcze, po postawieniu lokomotywy na torze ustawiają się znowu na zadane położenie/obraz sygnałowy. Latarnie zwrotnicowe poruszają się przy przełożeniu kierunku rozjazdu. Rogatki można opuścić a następnie podnieść poleceniem testowym z menu RB kontrolera. Moim zdaniem, jest to wynikiem odpauzowania geodety w tej łatce.
Ostatnio zmieniony przez Railwoj 01-04-2022, 15:59, w całości zmieniany 5 razy  

Odpowiedz do tematu