FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: ryszard
01-04-2020, 10:41
Śląska Kolej Górska
Autor Wiadomość
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole
Wysłany: 01-04-2020, 09:30   

Jaka wersja gry?
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów
Wysłany: 01-04-2020, 09:33   

Brakujące zależności
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
jedd
świeżak


Dołączył: 21 Sty 2014
Posty: 7
Skąd: Poznań
Wysłany: 01-04-2020, 10:24   

ryszard napisał/a:
Jaka wersja gry?


TANE 105766
 
 
 
jedd
świeżak


Dołączył: 21 Sty 2014
Posty: 7
Skąd: Poznań
Wysłany: 01-04-2020, 10:31   

Korzeń napisał/a:
Brakujące zależności


Miałeś rację. Dziękuję, okazało się że w ustawieniach była zaznaczona opcja "Pokaż brakujące dodatki". Temat można zamknąć.
 
 
 
UBE
super trainz
kamil86 id=367236


Pomógł: 5 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 453
Skąd: Nowogrodziec
Wysłany: 22-10-2020, 08:09   

Witam, po dłuższej przerwie i przyszedł czas na zmianę Trainza, obecnie testuję Tane i 19, wgrałem SKG tu i tu. Uczucia mam podobne co jednej i drugiej wersji, na full detalach mapa po 30 klatek, dodatki, połowa nie działa i tu i tu... Jest kolega, który przerabia mapę pod 19, wygląda to ciekawie, ale do końca sam nie wiem na którą wersję się zdecydować, zostać w Tane, czy na 19 wskoczyć i pożegnać się z poprzednikami?
Ma ktoś większe doświadczenie w Tane SP4 i 19? grafika, efekty podczas jazdy, dźwięki i zawiechy? Każdy ma swoje subiektywne odczucia, ja osobiście nie widzę różnicy ;/
_________________
https://drive.google.com/drive/folders/1GbW78sj_yMYlqmNnhFYVj0Fs2juMWIyo

YT Trainz:
https://www.youtube.com/c...AMwJZQzWksk4h0g
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 22-10-2020, 11:12   

UBE napisał/a:
Witam, po dłuższej przerwie i przyszedł czas na zmianę Trainza, obecnie testuję Tane i 19, wgrałem SKG tu i tu. Uczucia mam podobne co jednej i drugiej wersji, na full detalach mapa po 30 klatek, dodatki, połowa nie działa i tu i tu... Jest kolega, który przerabia mapę pod 19, wygląda to ciekawie, ale do końca sam nie wiem na którą wersję się zdecydować, zostać w Tane, czy na 19 wskoczyć i pożegnać się z poprzednikami?
Ma ktoś większe doświadczenie w Tane SP4 i 19? grafika, efekty podczas jazdy, dźwięki i zawiechy? Każdy ma swoje subiektywne odczucia, ja osobiście nie widzę różnicy ;/


Do budowy TANE albo TS19 bez SP1. Jeżeli TYLKO do jeżdżenia - TS19 SP1 i nowsze. SP1 do 19 powoduje niedziałanie czegokolwiek, co ma w sobie skrypty - tylko w Geodecie - więc do budowania naszych map się nie nadaje. Więc albo TANE + TS19SP1 albo TS19 bez + TS19 z SP1. Można oczywiście wykupić "abonamencik", który magicznie naprawia niedziałający moduł Geodety. 31 zeta miesięcznie. Dla mnie odpada :-) Ja buduję w TANE a jak chcę sobie pooglądać moją mapę z cieniami itp, to sobie wrzucam do 19 :-D

19 ma nowe światło. Wbrew malkontentom siedzącym na 2006 i "trawnika" znających tylko ze screenów - da się je ustawić poprawnie. I jako jedyny z serii obsługuje tekstury PBR, ale póki co - naszych dodatków z tymi teksturami jak na lekarstwo. Tory i nasypy Wojtka i garść loków od Rysztura, głównie parograty.

Ma też obsługę TurfX, czyli trawki generowanej przez GPU NVidii, bajer fajny i bardzo dobrze to wygląda, ale ma wadę: Ustawianie parametrów tej trawki to koszmar. Dostajesz okienko, w nim do wpisania ileś tam nic nie mówiących wartości, cyferki bez żadnych jednostek. I ztego "tworzysz" wygląd trawy. Gdyby nie to, to byłby bajer, ale N3V nie byłoby sobą, jakby czegoś nie spieprzyli :-D Oczywiście to rozwiązanie ze stajni "zielonych", więc na Radeonach nima. No i wymaga taaaa..... .......aaakiej karty graficznej.

Edit - precyzując - TS19 właśnie przez TurfX dostał ksywę "trawnik" i tak go tu się w skrócie określa :-)
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 22-10-2020, 11:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
MalignusPL
super trainz


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 22-10-2020, 13:52   

I niektore opcje turfxa sa dostepne tylko w abonamencie :) jak np automatyczne wstawianie wzdluz toru i inne takie.

Ja osobiscie nie jestem zadowolony z tego jak moja mapa wyglada w 19, poswiecilem troche czasu na bawienie sie swiatlem i jednak wole zostac przy T:ANE - dla mnie w 19 albo za ciemno albo za jasno w efekcie tam gdzie powinno byc ciemno mam czarnego bloba bez detali, a tam, gdzie jasno, mam paskudnie przepalone tekstury.

Ale oczywiscie kazdemu wedlug potrzeb. Sprawdz, w czym sie lepiej czujesz. Na pewno fuckup z geodeta w 19 to spory strzal w stope, tak wiec salomonowe rozwiazanie to oba, zakladajac, ze masz miejsce.

Tak, czy inaczej, gdy Adam przeniesie ADHD na Errora/19 siedzenie na nizszych wersjach bedzie troche upieraniem sie przy starym, dla samego upierania sie.
Ostatnio zmieniony przez MalignusPL 22-10-2020, 13:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 23-10-2020, 10:11   

Ja używam trawnika już od początku tego roku i trochę nazbierało się doświadczeń. Pisałem o różnych przypadkach na forum i w większości udawało się znaleźć rozwiązanie. TANE zaś używałem ostatnie kilka lat, w zasadzie od samego początku wersji próbnej. Co do tego na którą wersję się zdecydować to powiem, że dobrze mieć obie pod ręką. Często biorę jakieś stare mapy i nieco je modyfikuję, choćby nawet podmieniając tekstury na te PBR czy tory na te Procedural. Niektóre jednak tak od razu nie dadzą się przenieść do TRS19 i najpierw wrzucam do TANE, coś tam poprawiam a potem dopiero eksportuję do TRS'a.
Nie wiem czy to zostało poprawione ale w początkowych wersjach trawnika światło było przejaskrawione i ciężko było je dopasować do naszych realiów. Teraz jakoś tego już nie zauważam i wygląda, że jest tak bardziej naturalnie. Nie sprawdzałem co prawda jak to działa w przeciągu całej doby ale zależy też i od pory roku.
TurfFx faktycznie wymaga więcej mocy z grafiki, ale jak się tym rozsądnie gospodaruje to tak bardzo nie wpływa na płynność. Pościągałem trochę ustawień z tych firmowych dołączonych map i już nie kombinuję. W każdym razie jest też pomocnik na Wiki jak to ustawiać.
Co do tych skryptów to faktycznie jest z nimi problem, ale wydaje mi się, że tylko dla wytrawnych kolejarzy ;-) Ja, jako nie mający wiele wspólnego z normalnym i poważnym kolejnictwem, nie odczuwam tego zbyt dotkliwie. Jak mi coś nie działa to po prostu omijam ten problem i stosuję coś innego. Przecież to ma być w końcu zabawa i jakaś przyjemność a nie branie sobie dodatkowych kłopotów na głowę. A z resztą każdy podejdzie do tego wg swojego uznania.
Stabilność TRS'a jest na poziomie TANE, no może ciut lepsza. Ale miałem momenty kiedy systematycznie wywalało mnie z geodety - bo głownie to w tym trybie wywala, na takiej testowej mapie, gdzie właściwie nic nie było oprócz torów. Ale mam i mapy baaardzo duże i mimo, że moja grafika ma tylko 2 GB pamięci wszystko działa płynnie.
I na koniec sprawa dodatków. Jako że sprawa niekompatybilności wyszła już dość dawno przy okazji wypuszczenia TANE, to w TRS-ie już nie jest taka ostra. Przez te kilka lat sporo tych dodatków zostało poprawionych, a jak działają w TANE to i w trawniku też będą. W każdym razie nie odczuwam jakichś problemów z tym związanych a jak jakieś pojedyncze nie chcą się naprawić to w końcu jest czym je zastąpić.
_________________
KUID:269437
 
 
 
Pasjonat
świeżak


Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 8
Skąd: Polska
Wysłany: 23-10-2020, 18:03   

Peeet2005 napisał/a:
Ja używam trawnika już od początku tego roku i trochę nazbierało się doświadczeń. Pisałem o różnych przypadkach na forum i w większości udawało się znaleźć rozwiązanie. TANE zaś używałem ostatnie kilka lat, w zasadzie od samego początku wersji próbnej. Co do tego na którą wersję się zdecydować to powiem, że dobrze mieć obie pod ręką. Często biorę jakieś stare mapy i nieco je modyfikuję, choćby nawet podmieniając tekstury na te PBR czy tory na te Procedural. Niektóre jednak tak od razu nie dadzą się przenieść do TRS19 i najpierw wrzucam do TANE, coś tam poprawiam a potem dopiero eksportuję do TRS'a.
Nie wiem czy to zostało poprawione ale w początkowych wersjach trawnika światło było przejaskrawione i ciężko było je dopasować do naszych realiów. Teraz jakoś tego już nie zauważam i wygląda, że jest tak bardziej naturalnie. Nie sprawdzałem co prawda jak to działa w przeciągu całej doby ale zależy też i od pory roku.
TurfFx faktycznie wymaga więcej mocy z grafiki, ale jak się tym rozsądnie gospodaruje to tak bardzo nie wpływa na płynność. Pościągałem trochę ustawień z tych firmowych dołączonych map i już nie kombinuję. W każdym razie jest też pomocnik na Wiki jak to ustawiać.
Co do tych skryptów to faktycznie jest z nimi problem, ale wydaje mi się, że tylko dla wytrawnych kolejarzy ;-) Ja, jako nie mający wiele wspólnego z normalnym i poważnym kolejnictwem, nie odczuwam tego zbyt dotkliwie. Jak mi coś nie działa to po prostu omijam ten problem i stosuję coś innego. Przecież to ma być w końcu zabawa i jakaś przyjemność a nie branie sobie dodatkowych kłopotów na głowę. A z resztą każdy podejdzie do tego wg swojego uznania.
Stabilność TRS'a jest na poziomie TANE, no może ciut lepsza. Ale miałem momenty kiedy systematycznie wywalało mnie z geodety - bo głownie to w tym trybie wywala, na takiej testowej mapie, gdzie właściwie nic nie było oprócz torów. Ale mam i mapy baaardzo duże i mimo, że moja grafika ma tylko 2 GB pamięci wszystko działa płynnie.
I na koniec sprawa dodatków. Jako że sprawa niekompatybilności wyszła już dość dawno przy okazji wypuszczenia TANE, to w TRS-ie już nie jest taka ostra. Przez te kilka lat sporo tych dodatków zostało poprawionych, a jak działają w TANE to i w trawniku też będą. W każdym razie nie odczuwam jakichś problemów z tym związanych a jak jakieś pojedyncze nie chcą się naprawić to w końcu jest czym je zastąpić.
Zgadzam się. Tane trzeba traktować jako przejściowe dla starszych wersji Mapek do TRS 19. Najperw Tane później eksport do TRS19. OCZYWIŚCIE OBYDWIE WERSJE Z DOSTEPEM DO KONTA My Trainz. By pobierac wszystko co do pobrania. Z krotkiego doświadczeni ale doświadczenia z Tane i TRS19 mogę śmiało napisac ze już spora część dodatkow jest pod TRS19 i w Tane stają sie niekompatybilne. Ale każdy ma swoje upodobania.
_________________
Pozdrawiam Pasjonat ;-)
 
 
UBE
super trainz
kamil86 id=367236


Pomógł: 5 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Lut 2008
Posty: 453
Skąd: Nowogrodziec
Wysłany: 25-10-2020, 17:50   

Dziękuję za zainteresowanie tematem i kilka ciekawych odpowiedzi!
No i tutaj chciałbym pozostać przy jednej wersji, martwi mnie ten błąd w geodecie, który opisuje
kolega Rbach:
"Do budowy TANE albo TS19 bez SP1. Jeżeli TYLKO do jeżdżenia - TS19 SP1 i nowsze. SP1 do 19 powoduje niedziałanie czegokolwiek, co ma w sobie skrypty - tylko w Geodecie - więc do budowania naszych map się nie nadaje. Więc albo TANE + TS19SP1 albo TS19 bez + TS19 z SP1"
Martwi mnie to, chciałbym budować i jeździć od czasu do czasu jak to było w ts2010.
Co do tej jasności to faktycznie w 19 wszytsko się świeci. Ma zwykła 19 i geodeta działa bez problemu. Jeszcze raz dzięki za obszerne odpowiedzi, na razie potrzymam dwie wersje i potestuję, a jeszcze mam ts2010 z całym zapasem dodatków.
_________________
https://drive.google.com/drive/folders/1GbW78sj_yMYlqmNnhFYVj0Fs2juMWIyo

YT Trainz:
https://www.youtube.com/c...AMwJZQzWksk4h0g
 
 
 
gruman
nowy


Pomógł: 1 raz
Wiek: 60
Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 42
Skąd: Mędzyrzecz
Wysłany: 14-11-2020, 13:38   

Witam mam taki problem skryptami dało by naprawić do mapy

Cytat:
<kuid:39730:24029> Semaphore Distant Vr01; VE172: Script class does not match asset kind (signal).
<kuid:39730:24031> Semaphore Distant Vr012; VE172: Script class does not match asset kind (signal).


Pozdr.
 
 
Cargulec160 
nowy


Dołączył: 04 Lis 2020
Posty: 19
Skąd: Legnica
Wysłany: 08-12-2020, 12:21   

Mam takie pytanie. Czy pójdzie to na TRS2010?
_________________
może wpadniesz na mojego instagrama?
www.instagram.com/_cargipl_/

A może na YouTube?
https://www.youtube.com/c...w_as=subscriber
Ostatnio zmieniony przez Cargulec160 08-12-2020, 12:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
slaskiMK
nowy


Wiek: 14
Dołączył: 09 Wrz 2020
Posty: 16
Skąd: Radlin
Wysłany: 08-12-2020, 13:00   

Cargulec160 napisał/a:
Mam takie pytanie. Czy pójdzie to na TRS2010?

Spokojnie ;-)
_________________
Jestem za biedny żeby kupić sobie Trainza więc mam darmowego TS2009+SP4 z Auranu
 
 
Pasjonat
świeżak


Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 8
Skąd: Polska
Wysłany: 20-12-2020, 16:20   

slaskiMK napisał/a:
Cargulec160 napisał/a:
Mam takie pytanie. Czy pójdzie to na TRS2010?

Spokojnie ;-)


Oryginał tak na 2010 powinien działać bez problemów. Po modernizacji po niżej TRS19 nie działa. Pozdrawiam
_________________
Pozdrawiam Pasjonat ;-)
 
 
Pasjonat
świeżak


Dołączył: 11 Wrz 2020
Posty: 8
Skąd: Polska
Wysłany: 20-12-2020, 16:24   

UBE napisał/a:
Dziękuję za zainteresowanie tematem i kilka ciekawych odpowiedzi!
No i tutaj chciałbym pozostać przy jednej wersji, martwi mnie ten błąd w geodecie, który opisuje
kolega Rbach:
"Do budowy TANE albo TS19 bez SP1. Jeżeli TYLKO do jeżdżenia - TS19 SP1 i nowsze. SP1 do 19 powoduje niedziałanie czegokolwiek, co ma w sobie skrypty - tylko w Geodecie - więc do budowania naszych map się nie nadaje. Więc albo TANE + TS19SP1 albo TS19 bez + TS19 z SP1"
Martwi mnie to, chciałbym budować i jeździć od czasu do czasu jak to było w ts2010.
Co do tej jasności to faktycznie w 19 wszytsko się świeci. Ma zwykła 19 i geodeta działa bez problemu. Jeszcze raz dzięki za obszerne odpowiedzi, na razie potrzymam dwie wersje i potestuję, a jeszcze mam ts2010 z całym zapasem dodatków.


Tak oryginał lepiej żeby został w archiwach nawet. Pozdrawiam
_________________
Pozdrawiam Pasjonat ;-)
Ostatnio zmieniony przez Pasjonat 20-12-2020, 16:24, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kona
świeżak


Dołączył: 13 Sie 2013
Posty: 8
Skąd: Slovakia
Wysłany: Dzisiaj 1:56   

Mam pytanie, czy jest dostepna sesja ostatnej wersji w TS 2010?
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group