FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wilekopolaska lata 80-te fikcyjna
Autor Wiadomość
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-11-2020, 10:50   Wilekopolaska lata 80-te fikcyjna

Cześć!!!

Jakiś czas temu rozpocząłem prace nad pierwszą własną mapą osadzoną na terenie Wielkopolski/Ziemi Lubuskiej w latach 80-tych,jeszcze przed wprowadzeniem "żółtych czół".

Mapka powstaje baaardzo powoli. Na początek zacząłem budowę od kawałka szlaku linii dwutorowej niezelektryfikowanej. Obecnie jestem na etapie budowy pierwszej niewielkiej stacji kolejowej, której schemat zamieszczam poniżej.



Stacja jest inspirowana prawdziwą, istniejącą (niektórzy może rozpoznają ją po układzie torowym). Schemat zaczerpnięty jest ze strony jelenia.rail.pl lecz zawiera moje poprawki. W związku z powyższym mam pytanie, czy taki układ semaforów i tarcz jest wystarczający, czy dodalibyście jeszcze gdzieś odpowiednie sygnalizatory.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jednocześnie zaznaczam iż nie chciałbym w odtwarzać tej stacji w pełni realni z kilku powodów, po pierwsze planuje prowadzić na niej większy ruch niż odbywał się w rzeczywistości, a po drugie stacja przeszła przebudowę i obecne rozwiązania torowo-sygnalizacyjne nie odpowiadają moim planom.
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 06-11-2020, 17:49   

Semafor wyjazdowy z toru nr 1 na szlak dałbym jednoramienny, tak jak to było rzeczywistości:
https://www.bazakolejowa..../1110871965.jpg
https://www.bazakolejowa....297582334-1.jpg
Z przedstawionego schematu wynikałoby, że na tej stacji nie przewidziano semaforów wjazdowych i wyjazdowych na torach nr 1 i 2 dla kierunku przeciwnego do zasadniczego, stąd też, konsekwentnie, semafor wyjazdowy z toru nr 1 na szlak byłby jednoramienny (i tak też było w rzeczywistości).
Znajdującą się przy torze nr 3 "samotną" tarczę manewrową zamieniłbym na semafor (dwuramienny ze "sprzężonymi" ramionami) z tarczą manewrową (analogicznie jak na tym samym torze po przeciwnej stronie stacji; oczywiście mówimy tu cały czas o sygnalizacji kształtowej), tak aby możliwy był wyjazd w obu kierunkach pociągów zatrzymujących się przy peronie 1. Obecnie w tym miejscu zresztą również znajduje się semafor ("B"):
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/6/62/Lasocice.png
i ma to sens (oczywiście nie ma tu tarczy manewrowej, bo semafor jest świetlny, ale może on wyświetlać sygnał Ms2 "jazda manewrowa dozwolona").
Analogicznego rozwiązania (semafora dwuramiennego "sprzężonego" z tarczą manewrową) w miejscu "samotnej" tarczy manewrowej znajdującej się przy torze nr 4 za to bym nie wprowadzał (pozostawiłbym samą tarczę manewrową), jako że nie ma możliwości wyjazdu z tego toru na odpowiedni "prawy" tor szlakowy. I tak również jest w rzeczywistości ("Tm21"):
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/6/62/Lasocice.png

Zmodyfikowałbym również sam układ torowy, również w stronę "współczesności", tj. zlikwidowałbym te same połączenia torów / przejścia rozjazdowe które zostały zlikwidowane w rzeczywistości (rozjazd 101 - rozjazd 102 i rozjazd 103 - rozjazd 12, przy czym rozjazd nr 12 zamieniono z krzyżowego na zwyczajny):
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/6/62/Lasocice.png
i pozostawiłbym (tak jak to jest obecnie) tylko jedno włączenie torów bocznych w układ torowy stacji (rozjazd nr 24 z poprzedzającym go żeberkiem ochronnym). W miejscu włączenia torów bocznych w układ torowy stacji można ew. ustawić przed żeberkiem ochronnym (przed rozjazdem nr 23) tarczę manewrową.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 06-11-2020, 17:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-11-2020, 18:02   

Co do semaforów to dziękuję za cenne wskazówki, na pewno skorzystam (zwłaszcza z umieszczenia tarczy manewrowej przed rozjazdem 23), jednakże nie wiem czy wycięcie proponowanych rozjazdów ma sens. Na swojej mapie planuje dużo bardziej ożywiony ruch towarowy, w tym wykorzystanie bocznic (zwłaszcza silosów zbożowych), przy głównym kierunku przyjazdów pociągów od strony lewej.

Pozostawienie wszystkich rozjazdów tak jak są może w znaczny sposób ułatwić i upłynnić obsługę tych bocznic oszczędzając dodatkowych manewrów. Obecny kształt stacji raczej właśnie podyktowany jest faktem iż bocznice te nie są już eksploatowane tak intensywnie jak kiedyś, dlatego postanowiono zredukować liczbę rozjazdów (których utrzymanie przecież kosztuje).

W związku z tym pojawiałoby się pytanie czy przed rozjazdem 103 montować jakiś semafor z tarczą, czy może samą tarczę?
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole
Wysłany: 06-11-2020, 18:25   

Nie wiem po co kombinować jak jest to: https://jelenia.rail.pl/Linie_kolejowe/Rysunki%20_stacji/Lasocice_1990.png
 
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-11-2020, 19:30   

Tylko, że ten schemat nie ukazuje wszystkiego, a mianowicie gdzie stoją tarcze manewrowe, a gdzie ostrzegawcze (a na tym by mi zależało), po za tym w miejscu semafora G stała tarcza manewrowa:

LINK

Jednocześnie ciekawi mnie w jaki sposób mogły wyjeżdżać pociągi z torów nr 7, 11, 13 w stronę Leszna, czy było to jakoś regulowane ustawionymi tarczami, czy na rozkaz pisemny?
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 06-11-2020, 20:21   

Tarczą manewrową nie można wyprawić pociągu na szlak.

Nieistniejąca już obecnie stacja Kurzętnik posiadała semafor do wyprawiania pociągów z bocznicy Prefabet-u (to ten z tarczą manewrową):
https://www.bazakolejowa..../1121639453.jpg
ale to raczej ciekawostka.
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole
Wysłany: 06-11-2020, 21:08   

Po pierwsze, to schemat jest z roku 1990, a zdjęcie z roku 2000. Po drugie: tarcza Tm3 stoi w miejscu semafora "E2". Tor nr 4 był dla pociągów towarowych w celu wyprzedzania. Tor nr 13 wszystko na to wskazuje, że jest torem komunikacyjnym. To ze jest połączenie z torem w kierunku Leszna nie oznacza, że z toru nr 11 pociąg był wyprawiany w tym kierunku. Połączenie to, wg mnie służyło do zabrania składu, wyciągnięcia na szlakowy niewłaściwy i dołączenia do zbiorowego stojącego na torze nr 3. Jeżeli tak, to "B2 z Tm", "G2 z Tm" i "Tm" między rozjazdem "103" i "12".
 
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 06-11-2020, 23:10   

Dziękuję, o taką odpowiedź mi chodziło :)
 
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-12-2020, 14:20   

Cześć, od pewnego czasu dłubie sobie mapkę fikcyjną osadzoną w latach 80-tych na terenie Wielkopolski (stąd w zasadzie płaski krajobraz). Mapka powstaje powoli, lecz systematycznie. Obecnie mam stworzoną jedną stację posiadającą dwie bocznica oraz kawałek szlaku. Linia którą obecnie tworzę to dwutorowa linia niezelektryfikowana. Chciałbym pokazać jednak to co już stworzyłem aby Wasze sugestie i propozycję stosować w dalszych etapach.

Na początek kawałek szlaku pomiędzy stacjami Leszko (w trakcie realizacji) oraz Lasowice.


Następnie mamy wjazd na stację Lasowice i dwie bocznice - betoniarnie i silos zbożowy





Dalej sama stacja Lasowice (posiada dwa perony - trzy krawędzie) jednak w ruchu pasażerskim eksploatowany jest jedynie peron 2


I na koniec kilka ujęć ze szlaku w kierunku stacji Wschodnia (w trakcie realizacji)

 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 01-12-2020, 18:20   

Nie wiem czy to tylko u mnie tak jest, ale nie mogę powiększyć tych miniaturek.
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole
Wysłany: 01-12-2020, 18:33   

Kolega utajnił co by szpiedzy mieli utrudnione zadanie :-D
 
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 01-12-2020, 18:54   

Już poprawiam :oops:











 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole
Wysłany: 01-12-2020, 20:34   

https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135713.juWW
Na przykładzie tego obrazka to taka generalna uwaga dotycząca pozostałych: ta trawa spline wygląda jak kratka na studzience ściekowej. Trzeba dobrać albo podłoże, albo trawę do tekstury. Czemu stosujesz jeden kierunek i jednakową wysokość tej trawy? Wiem, że czas pędzi nieubłaganie ale to nie wyścig. Międzytorze nie zawsze jest czy było zarośnięte. Ja już koniecznie potrzeba, to pierwsza z traw spline, wąska i węzły obniżyć, bo teraz to tak 60 cm ma jak nic. Żeby nie było nudno, dodać Las trawa 01 scenery w co poniektóre miejsca.
https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135723.j9tr
Nie wiem jakiej to kategorii linia ale coś drutów za mało znaczy teletechnika, tak ze szesnaście.
https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135805.jUD0
Jeżeli to jest anglik na drutach to powinna być latarnia anglika. Jeżeli nie, to kanał łączący napędy jest zbędny. Poza tym brakuje semaforów, Tm-ek.
https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135811.jvGv
Ta nastawnia to po czemu w tym miejscu i w jaką stronę idą druty od niej? Jeżeli masz naprężacze, to na jednej parze jest jeden naprężacz. Tak mnie się widzi, że ta nastawnia jest za mała na tą ilość drutów co ma do niej wejść.
https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135737.jVKl
Nawet w takim miejscu krzyż przed torami stać musi.
https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135820.jHVe
Pędnie coś mi przechodzą przez szyny. Żeby były pod, to trzeba obniżyć do wartości "-0,27". Od semaforów i Tm-ek odchodzi na bok, do nastawni pięć par drutów, a na obrazku widać że kanał to jednej wielkości. Od semafora idzie jedna para, od Tm druga. Jak potrzebujesz to podeślę obrazsk jak to ma być.
Jeżeli druty idą do tej nastawni na górze, to trzeba przeciągnąć do toru piątego licząc od góry obrazka. Pomijam już to, że druty odchodzić powinny z przeciwnej strony semaforów i tarcz. Co z drutami od dwóch rozjazdów? Tam od każdego, to jedna para, a sądząc po obrazku jazda na ostrze>40 km/h, to z ryglem gdzie rygiel to jedna para druta.
https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135829.jSgD
Co to jest to białe na horyzoncie?
https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135834.jn5d
Słupy warto by podnieść o "+0,60", bo teraz masz wkopane czyli równo z gruntem, a nie peronem.
https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135942.jFzO
Na moje niewprawne oko brakuje oznakowania przejazdu, krzyż to za mało to raz, a dwa to krzaki i trawa wysoka zasłaniają przejazd. Nie wiem jaka jest szlakowa ale RBach popełnił trójkąty widzialności dzięki któremu będziesz wiedział czy krzaczki i inne wyższe elementa nie zasłaniają widoczności dla kierowców blachosmrodów tudzież furmanek.
 
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-12-2020, 12:38   

Poprawiłem trawę spline, faktycznie teraz wygląda lepiej.



Co do układania pędni prosiłbym o pomoc. Robię to po raz pierwszy i jak widać nie wszytko wychodzi tak jak powinno.
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 02-12-2020, 18:50   

Tutaj masz małą ściągę - rozjazd krzyżowy podwójny (w Trainz):

- ze wskaźnikiem (tzw. "latarnią anglika"), tutaj wprawdzie z napędami elektrycznymi i EOR'em, ale z napędami ręcznymi czy z pędniowymi wygląda to niemal identycznie, tylko napędy są inne:
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/f/f5/Bialystok150.JPG
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/b/b4/Bialystok133.JPG
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/c/c2/Bialystok130.JPG
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/a/a2/Bialystok19.JPG
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/c/c9/Sierpc18.JPG

Jako że w rzeczywistości rozjazd krzyżowy posiada dwa napędy, w Trainz'ie trzeba dać dwa napędy "normalne" (widoczne) i dwa niewidzialne. Wskaźnik-latarnia posiada skrypt pozwalający "sprzęgnąć" ze sobą parami rozjazdy (w pary widzialny+niewidzialny), jak również, po odpowiednim i prawidłowym skonfigurowaniu, pokazuje położenie rozjazdów.

Rozjazd krzyżowy pojedynczy posiada dwa napędy z takimi samymi wskaźnikami jak w przypadku rozjazdów zwyczajnych:
https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/images/0/06/Sierpc6.JPG


EDIT:
Do doprowadzenia pędni do semaforów i tarcz kształtowych jest specjalny dodatek:

i pędnia drutowa powinna kończyć się w skrzynce z mechanizmem na słupie semafora/tarczy.
Jedna para pędni w przypadku semaforów jednoramiennych, tarcz manewrowych, tarcz ostrzegawczych dwustawnych i semaforów mogących podawać sygnały Sr 1 i Sr 3 (ze "sprzężonymi" ramionami), i dwie pary pędni w przypadku tarcz ostrzegawczych trzystawnych i semaforów mogącyh podawać sygnały Sr 1, Sr 2 i Sr 3.

https://trainzpicture.pl/image/2020-12-01-135851.j4T6
- co to za krzyżownice do rozjazdów, bo trochę różnią się od naszych? To jakieś "proceduralne" z T:ANE czy z TRS2019?
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 02-12-2020, 19:11, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 02-12-2020, 19:21   

Czeskie z trainz.cz
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole
Wysłany: 02-12-2020, 20:56   

Podesłałem materiał, a jak potrzeba, to do anglika wersja na drutach mogę podesłać materiał zdjęciowy w ujęciu z góry.
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 02-12-2020, 21:13   

Są dostępne polskie:
http://trainz.krb.com.pl/...ce-do-rozjazdow
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 02-12-2020, 21:30   

Aikozann napisał/a:
dwie pary pędni w przypadku tarcz ostrzegawczych trzystawnych i semaforów mogącyh podawać sygnały Sr 1, Sr 2 i Sr 3.


Nieprawda. Zawsze jedna para. Podobnie, jak do rygli ryglujących w obu położeniach.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
Ostatnio zmieniony przez RBach 02-12-2020, 21:30, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-12-2020, 10:12   

Poprawiam mapkę zgodnie z cennymi uwagami i chciałbym się upewnić w kilku kwestiach.

Pierwsza, to jak mam semafor wjazdowy, przy którym stoi tarcza ostrzegawcza, to rozumiem że wychodzi z niego osobna para drutów dla semafora i osobna dla tarczy, czyli tak jak na obrazku. Jednocześnie rozumiem, że sam semafor ma połączenie ze swoją tarczą ostrzegawczą przy pomocy tej samej pary drutów.



Jednocześnie poprawiłem przejście pędni przez tory i usunąłem Tm-kę przed rozjazdem 103 zmieniając zwrotnicę na ręczną i wstawiłem w to miejsce niewidzialny semafor RBacha i nie wiem dlaczego, ale nadal jest widoczny w trybie maszynisty.


 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4203
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 03-12-2020, 10:21   

Arek3009 napisał/a:

Pierwsza, to jak mam semafor wjazdowy, przy którym stoi tarcza ostrzegawcza, to rozumiem że wychodzi z niego osobna para drutów dla semafora i osobna dla tarczy


Nie. Tarcza ustawiana zaraz przy semaforze jest napędzana od mechanizmu tego semafora. Nie ma osobnej pędni.

Arek3009 napisał/a:
Jednocześnie rozumiem, że sam semafor ma połączenie ze swoją tarczą ostrzegawczą przy pomocy tej samej pary drutów.


Dokładnie.
Czyli cały ten zestaw "goni" jedna para.

Arek3009 napisał/a:
niewidzialny semafor RBacha i nie wiem dlaczego, ale nadal jest widoczny w trybie maszynisty.


To sobie można zmienić w configu tego semafora - otwierasz, zmieniasz (albo dodajesz) wpis
Kod:
surveyor-only 0
(zero) na
Kod:
surveyor-only 1
, zapisujesz i zatwierdzasz. Do testów mapy wygodniej je widzieć, do jeżdżenia i screenów "na gotowo" ukrywasz ;-)
W paczce sygnalizacji v5 są semafory i Tm-ki "niewidzialne", tez z możliwością pokazania/ukrycia w maszyniście, ale konfigurowalne tak samo, jak normalne semafory/tarcze i w geodecie pokazują wskazania światłami. Oczywiście z możliwością nadania przebiegów, ograniczania prędkości itd.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole
Wysłany: 03-12-2020, 10:23   

https://trainzpicture.pl/image/2020-12-03-100108.jhG1
Jest tylko jedna para drutów, przechodzi przez skrzynkę i dalej ta sama para. Podejście drutowe wykonujesz dodatkiem spline: pędnia do semafora. Drut po przejściu przez semafor idzie do tarczy i wchodzi w skrzynkę tarczy dodatkiem: pędnia do tarczy. Nie ma żadnego dodatkowego druta do tarczy stojącej przy semaforze.
 
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-12-2020, 13:54   

Kilka migawek z poprawionego szlaku



Tarcza ostrzegawcza i semafor wjazdowy (proszę o uwagi co do poprowadzenia pędni



Przejście pędni pod torami i anglik




I na koniec kilka bliższych ujęć betoniarni


 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3723
Skąd: Opole
Wysłany: 03-12-2020, 14:05   

https://trainzpicture.pl/image/2020-12-03-133614.jXiX
Coś mnie tutaj odległość między semaforem a To nie pasuje. Na tej linii to chyba było 1000m.
 
 
 
Arek3009 
nowy


Dołączył: 03 Lip 2017
Posty: 37
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-12-2020, 14:17   

Przy szlakowej 80 km/h to chyba około 700 m, mój błąd.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group