Wysłany: 04-11-2020, 03:54 Problem z uruchomieniem gry po próbie aktualizacji
Witam, zainstalowałem na nowo grę. Uruchamiała się normalnie, bez problemów. Wszystko działało jak należy. Problem pojawił się podczas próby aktualizacji. Patch ściągnięty zgodny z wersją, jednak wywaliło "brak odpowiedzi". Od tego czasu gra uruchamia się tylko w tle. Komputer zresetowałem i próbowałem na nowo uruchomić aplikację, jednak bez rezultatu... W chwili obecnej nie idzie nawet odinstalować gry..
System Windows 10, próba aktualizacji 42953 → 44088
_________________ "Jedna wiara, jeden klub, Real Madryt aż po grób"
Rozwiązanie brutalne, ale zawsze skuteczne:
Przenieś gdzieś folder "Local", żeby nie stracić posiadanych dodatków i map, po czym po prostu skasuj folder z grą. Tej wersji to nie szkodzi. Na koniec zainstaluj na nowo, wrzuć Local do nowej instalacji i wykonaj rozszerzoną naprawę bazy, żeby nowo zainstalowana gra "zobaczyła" poprzednio posiadane i zabezpieczone dodatki.
ALE
zanim zaczniesz "na siłę", sprawdź to: Jeżeli odpala ci się Launcher i możesz wejść w jego opcje, to zrób to i w opcjach, na ostatniej zakładce, zaznacz ptaszek przy "Show database process windows" (lub odpowiednio po polsku). Pokażą się okna "przemiału" bazy. I sprawdź, czy nie ma tam jednego bądź więcej okienek procesu Trainzutil.exe, w których "leci ciurkiem" strumyk komuniukatów tego typu:
Jeżeli TAK - to leci w tle walidacja - wiele razy o tym tu pisałem. Gra sprawdza sobie w tle wszystkie dodatki, ale bez włączonych tych czarnych okien procesu bazy tego nie widać, a "działanie po cichu w tle" według N3V oznacza, że gra (ta widoczna dla usera część) nie odpowiada albo wcale się nie pojawia.
Rozwiązanie - czekać. Dłuuuuuuuuu...... .......uuuugo. Aż skończy. I nie, nie da się tego przyspieszyć ani przerwać
Natomiast jeżeli nie ma dostępu do launchera i/lub nie pojawiają się okna bazy i walidacja - pozostaje rozwiązanie brutalne