Zwrotnice będą dopiero wymieniane... dzięki za spostrzeżenie. ;-) Dźwięki otoczenia będą i głównie przyroda, ale najwięcej porobiło mi się chat wiejskich w różnych kombinacjach, ale tak patrzę i nie mam chaty wiejskiej z czerwonej cegły, które na Dolnym Śląsku są charakterystyczne, więc i taką trzeba będzie ściągnąć obiektywem.
foto:
suma sumarum trochę tego jest, min chałupy z Nowogrodźca z blokami, Lwówka Śląskiego, Rakowic i Kotlisk, oraz blok z opuszczonego miasta Pstrąże:) (choć opuszczonych nie ma to może gdzieś zawiśnie.
Umiejętność modelowania bardzo nadaje się do Trainza. Ja się nawet cieszę, że jej nie mam bo pewnie na swojej mapie chciałbym każdy obiekt sam zrobić. Pewnie całkiem straciłbym kontakt z rzeczywistością Na dźwięki otoczenia czekam z niecierpliwością bo tworzą dużo lepszy klimat na mapie Będą one wydane osobno czy razem z mapą? A no i powodzenia przy budowie mapy
Barrrdzo dobrrra robota Panie, a na początek mały trik pomysł na dolinę, ustawiamy w tym przypadku coś szerokiego spline, np autostrada w "łuk" tak jak na screenach:
Prace trwają, dla ciekawych umieszczam kilka screenów roboczych ze Lwówka Śląskiego, teren trudny do zbudowania bo obszerny i dość skomplikowany krajobrazowo, myślę, że to co wyszło wygląda w miarę dobrze, ale trochę w okrojonej wersji aby nie zadźgać mapy, jest dość płynnie więc mały sukces...klimat przypominający mapę PKP-MOD jeśli ktoś ją pamięta..., kolorowo i trainzowo typowo...
Ładnie Panie Ube, bardzo ładnie, choć mam pare uwag, pewnych rzeczy sam bym nie zrobił lepiej, choć sam wiele razy siadałem do samego Lwówka, wiec chylę czoło.
_________________ General von Lowenberg, kustosz Lwóweckiej stacji...a i Kierownik Pociągu dla ścisłości.
Dzięki Palby za uznanie, jeśli masz jakieś uwagi, poprawki, to pisz śmiało i poprawiany zobaczymy co da się zrobić.
Kanclerz mam również i te domki, które zareklamowałeś :)
PS: Odnośnie prac, walka trwa z Rakowicami i Radłówką, jak dla mnie to dość cholernie trudny teren do zrobienia jak i sam Lwówek, bardzo duże urozmaicenie krajobrazowe jest ciężko i mozolnie pomału do przodu... Mam nadzieję, że za jakieś dwa tyg uporam się z tymi kilkoma kilometrami.
Pomógł: 50 razy Wiek: 34 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 896 Skąd: Sierpc
Wysłany: 25-04-2018, 15:53
Ogólnie fajnie to wygląda.
Trochę jaskrawe kolory, ale rozumiem że to celowy zabieg - jasnożółte pole rzepaku, itd.
Tutaj:
http://wstaw.org/w/4QkV http://wstaw.org/w/4QkU http://wstaw.org/w/4QkT
nie wiem czy nie lepiej byłoby zmienić kolorystykę torów albo kolorystykę tekstur gruntu, bo tory z trawiastą teksturą dość mocno odbijają się od piaskowożółtej i szarej tekstury gruntu. Poza tym sama ta tekstura węgla czy kruszywa (czy co to miało być) wygląda nie najlepiej, trochę jak cerata...
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 25-04-2018, 15:54, w całości zmieniany 1 raz
Dzisiaj przedstawiam to co do tej pory zostało zrobione...
DO POBRANIA mapa z odcinkiem linii 283 Zebrzydowa - Lwówek Śląski
W zestawie z mapą sesja i wszystkie dodatki użyte na mapie.
(nie odpowiadam za paczkę z dodatkami, ale jest ona dla waszej wygody by nie byłoby problemów ze znalezieniem zależności).
Linia Węgliniec - Czerwona Woda, linia już historyczna, obecnie nieistniejąca o długości 6km o charakterze lokalnym kolejki dojazdowej i bocznicy szlakowej. Pierwsze pociągi kursowały od 1914 roku nieprzerwanie do 1966 roku, a fizycznie linię rozebrano w 1974. Do dziś zachował się budynek stacyjny w Czerwonej Wodzie z rampą i peronem. W Czerwonej Wodzie Północ również zachował się peron i kilka metrów dalej rampa ładunkowa, stąd odchodziło odgałęzienie do kopalni gliny i dzisiaj możemy dostrzec nasyp kolejowy. Na całej linii pozostały artefakty mówiące o jej istnieniu jak wgłębienia po podkładach, nasypy, wąwozy, słupki kilometrażowe, rampy i perony.
Więcej na stronie:
https://www.kolej.one.pl/...IE/CZERWONA.HTM
Linia jest prawie w całości ukończona, został do dobudowania dworzec Węgliniec Mały, który również nie istnieje. Przy Węglinieckim węźle odchodziła bocznica w kierunku wsi Zielonka, tam również znajdował się dość rozbudowany kompleks bocznic przy nieistniejącej już kopalni węgla brunatnego i elektrowni, dziś można znaleźć tam sporo pozostałości, jak nasypy i wiadukt i pewnie sporo przepustów i ramp położonych w centrum lasu...Będzie to kolejny mój temat prac w TS.
Dworzec Węgliniec Mały, samo odtworzenie go nie było zbyt proste, obecnie nie istnieje, a materiałów jest mało, ale nie stało to na przeszkodzie by z pomocą wyobraźni został odtworzony w TS.
Wiem, że mapa dla większości, a i może dla wszystkich jest archaiczna, pakowana starymi dodatkami, obiektami i może się już nie podobać (wskazujący monolog tematyczny na forum) nie mniej jednak taki sposób budowania, dobierania dodatków uważam za rozsądny by nie przekopywać mapy kilkakrotnie od zera.
Kilka screnów z oczopląsującymi obiektami, kolorami i chaosem twórczym:
Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 07 Mar 2012 Posty: 72 Skąd: Gryfów Śląski
Wysłany: 23-11-2018, 13:33
Mnie osobiście Twoja "twórczość" się podoba. Lubię tę mapkę mimo swojej archaiczności jest przyjemna dla oka, a co najważniejsze to moje okolice. Brak komentarzy może czasem wyjść na korzyść. Wiadomo, że każdy chciałby mapkę jak najbardziej realistyczną, ale czasem, jeśli to komuś odpowiada można pójść na jakiś kompromis. Ja osobiście sam sobie zmieniam elementy, które mi nie pasują, ale to są pojedyncze obiekty, a nie przekopuję całej mapy. Pozdrawiam i życzę dużo motywacji.
Ostatnio zmieniony przez Wojtek1010 23-11-2018, 13:34, w całości zmieniany 1 raz
Czas na zakończenie projektu, który jest realizowany od 2004 roku do dnia dzisiejszego, mapa ma już 16 lat! Swój początek miała w TRS2004.
Przymierzam się dużymi krokami do wydania finalnej całościowej mapy pod TS2010 z full paką dodatków. Ile km jest? myślę, że ok 180 będzie. Także już za niedługo postaram się wrzucić kolejnego posta już z linkami.
Pytanie do osób, które są już w TANE, czy chciałby ktoś, może kilka osób finalną wersję przerobić tak by poprawnie działała w TANE?
Na koniec zapraszam na mój nowy kanał YT poświęcony tylko Trainz i Mapie SKG
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 27-02-2020, 09:47
W wersji 2010 następujące dodatki są błędne:
<kuid:453099:100055>,<kuid:2:270583:2507:2>,<kuid:110192:24202>,<kuid:328583:1777>,<kuid:250530:26006>,<kuid:39730:24029>,<kuid:39730:24031>,<kuid:128184:28602>.
Brakujące zależności:
<kuid:413547:100931>,<kuid:413547:100932>,<kuid:413547:102381>,<kuid:413547:102304>,<kuid:108912:200910> .
Śląska Kolej Górska w wersji T:ANE SP4.
<kuid:4184082:111129> Budka 3; VE90: This asset has an invalid KUID user id.
<kuid:39730:24029> Semaphore Distant Vr01; VE172: Script class does not match asset kind (signal).
<kuid:39730:24031> Semaphore Distant Vr012; VE172: Script class does not match asset kind (signal).
Nie potrafię poprawić tych trzech dodatków, wszystkie pozostałe mam już poprawione i działające. Mapa śmiga i wydajność/wygląd ma u mnie lepszą niż w TS2010/TS2012 (a komputer mam niezbyt do grania, m.in. grafika NVidia Quadro K4000). Że mapa nie jest budowana w T:ANE mam oczywiście świadomość. Może ktoś mądrzejszy pomóc?
Ostatnio zmieniony przez ponuryzniwiarz 26-03-2020, 00:41, w całości zmieniany 1 raz
<kuid:4184082:111129> Budka 3; VE90: This asset has an invalid KUID user id.
Ooo. Znany i lubiany debilny "błąd" TANE. To nie błąd - kangurom się ubździło, że jak kto nada ID autora spoza zakresu zapisanego na liściu eukaliptusa, to taki dodatek jest be Jest na to patch, nieoficjalny oczywiście, ale wszystkie takie "błędy" likwiduje. Bo to nie błąd, a złośliwość wydawcy gry
ponuryzniwiarz napisał/a:
<kuid:39730:24029> Semaphore Distant Vr01; VE172: Script class does not match asset kind (signal).
<kuid:39730:24031> Semaphore Distant Vr012; VE172: Script class does not match asset kind (signal).
Te skrypty chyba kiedyś poprawiałem. Po południu zerknę.