FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Trainz i jego fochy.
Autor Wiadomość
lurr3x 
user


Wiek: 23
Dołączył: 15 Lut 2016
Posty: 94
Skąd: Gdynia
Wysłany: 11-02-2020, 03:13   Trainz i jego fochy.

Po dłuższym czasie zwracam się po pomoc odnośnie Trainz.
Problem polega na tym że w momencie kiedy przeniosłem Trainz na dysk D podczas reinstalacji, fpsy strasznie spadły (Lublin-Dorohusk max 10fps, Bronie-Łeczno 15fps) i przypomina mi to bardziej pokaz slajdów niż grę ponieważ potrafi mocno przyciąć. Przed tą operacją gdy był na partycji C wraz z systemem spadał czasem do 20fps lecz mapy działały płynnie.
Czy ma to jakaś zależność gdzie się znajduje?

Żeby uniknąć zbędnych pytań, to jest to jeden dysk podzielony na dwie partycje.
Na mapie zawsze mam dużo taboru stojącego oraz ruchomego więc to chyba można wykluczyć z jednego z powodów tego problemu.

Ustawienia mam dane na najwyższe tak jak to miało miejsce przed reinstalacją całego Trainza oraz kartę ustawioną na wydajność.
Może być powodem kłótnia ustawień karty z ustawieniami z gry?
OpenGL czy DirectX?

Kiedyś czytałem że Trainz pracuje na jednym rdzeniu, jeśli to prawda to da się jakoś to zmienić?

Specyfikacja:
- i3 4005U 2x2.0 GHz (4 wątki)
- 8 GB Ram (2x4GB)
- Radeon R5 M330 2GB
- Dysk WD Black 1TB 7200obr./min
- Windows 10 x64
- Rozdzielczość 1366x728

Wersja Trainz 49933
_________________
https://www.facebook.com/groups/2142465342679428/
https://discord.gg/JnAkUv8
Ostatnio zmieniony przez lurr3x 11-02-2020, 03:26, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 59 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1665
Skąd: Lubin
Wysłany: 11-02-2020, 08:45   Re: Trainz i jego fochy.

lurr3x napisał/a:
Kiedyś czytałem że Trainz pracuje na jednym rdzeniu, jeśli to prawda to da się jakoś to zmienić?


Niestety nie.

lurr3x napisał/a:
Czy ma to jakaś zależność gdzie się znajduje?


Nie powinno, zwłaszcza jeśli to ten sam dysk. Szkoda że robiłeś reinstalację, zamiast po prostu przenieść folder. Być może na tamtej instalacji miałeś wprowadzone jakieś zmiany w trainzoptions.txt, które poprawiały wydajność, a zapomniałeś o nich? Przy reinstalacji oczywiście to wszystko wróciło do ustawień domyślnych.
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
 
 
 
lurr3x 
user


Wiek: 23
Dołączył: 15 Lut 2016
Posty: 94
Skąd: Gdynia
Wysłany: 11-02-2020, 12:58   Re: Trainz i jego fochy.

adamstan napisał/a:
lurr3x napisał/a:
Kiedyś czytałem że Trainz pracuje na jednym rdzeniu, jeśli to prawda to da się jakoś to zmienić?


Niestety nie.

lurr3x napisał/a:
Czy ma to jakaś zależność gdzie się znajduje?


Nie powinno, zwłaszcza jeśli to ten sam dysk. Szkoda że robiłeś reinstalację, zamiast po prostu przenieść folder. Być może na tamtej instalacji miałeś wprowadzone jakieś zmiany w trainzoptions.txt, które poprawiały wydajność, a zapomniałeś o nich? Przy reinstalacji oczywiście to wszystko wróciło do ustawień domyślnych.


Jedyne co tam miałem to wpis by poruszać się strzałkami w pojazdach.
I ustawienia wciąż te same
_________________
https://www.facebook.com/groups/2142465342679428/
https://discord.gg/JnAkUv8
 
 
 
adamstan 
znawca
dłubacz kabinowy



Pomógł: 59 razy
Wiek: 36
Dołączył: 18 Lis 2010
Posty: 1665
Skąd: Lubin
Wysłany: 11-02-2020, 14:15   

Aha. No to bardzo dziwne. Ale Trainz i jego fochy to jedno, a Win 10 i jego fochy to drugie, razem może być mieszanka wybuchowa ;)

Żeby wykluczyć wpływ partycji, możesz po prostu przenieść cały folder trainza eksperymentalnie na dysk C i zobaczyć, czy wróci do poprzedniej szybkości. (Nie deinstalacja i ponowna instalacja, tylko ordynarne przeniesienie folderu. TS2010 nie trzeba przeinstalowywać, kopiowanie/przenoszenie działa wystarczająco, ja swojego już od kilku lat tak przenoszę).
_________________
Na warsztacie:
Ty2, EU07,ET22v2
wydane:
SN61, SU45v3, ET21, ET22, EN57, TKt48,SU46,SM/SP/SU42

http://adamstan-trainz.pl/
Ostatnio zmieniony przez adamstan 11-02-2020, 14:15, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
lurr3x 
user


Wiek: 23
Dołączył: 15 Lut 2016
Posty: 94
Skąd: Gdynia
Wysłany: 11-02-2020, 14:17   

adamstan napisał/a:
Aha. No to bardzo dziwne. Ale Trainz i jego fochy to jedno, a Win 10 i jego fochy to drugie, razem może być mieszanka wybuchowa ;)

Żeby wykluczyć wpływ partycji, możesz po prostu przenieść cały folder trainza eksperymentalnie na dysk C i zobaczyć, czy wróci do poprzedniej szybkości. (Nie deinstalacja i ponowna instalacja, tylko ordynarne przeniesienie folderu. TS2010 nie trzeba przeinstalowywać, kopiowanie/przenoszenie działa wystarczająco, ja swojego już od kilku lat tak przenoszę).


Spróbuje tak zrobić, więc czeka mnie kopiowanie 100GB plików Trainza.
Są jakieś przydatne komendy do trainzoptions?

Wkleiłem do trainzoptions ustawienia z innego postu:
-DepthBits=24
-StencilBits=8
-Jet=bin
-cabinfov=50
-DefaultAutoMip=none
-DynamicVertexBufferSize=4194304
-DynamicIndexBufferSize=196608
-VBO
-width=1920
-height=1080
-framerate=200
-freeintcam
-driverfov=50
-surveyorfov=50
-disablerailjointsound
-showkuids
-ResourceMemory=4096
-keepallresources


Oczywiście rady innych tez mile widziane
_________________
https://www.facebook.com/groups/2142465342679428/
https://discord.gg/JnAkUv8
Ostatnio zmieniony przez lurr3x 11-02-2020, 14:31, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group