FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Ukrywanie punktów edycyjnych
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 559
Skąd: Kraków
Wysłany: 07-02-2020, 17:26   Ukrywanie punktów edycyjnych

Witam!
Tak od niedawna oglądam na You Tube filmy z tworzenia przykładowych map bo można z nich się sporo dowiedzieć o najnowszym wynalazku TRS19 i jego możliwościach. I właśnie zaciekawił mnie jeden efekt gdzie znikają wszystkie punkty edycji torów i spline. Oczywiście kiedy potrzebuje to są one włączane, ale generalnie ich nie widać. Niestety tworzący demonstruje te filmy w przyspieszonym tempie, mówi też bardzo szybko i nie mogę wyczuć czy to jakiś skrót klawiaturowy czy jakaś ukryta opcja. Byłbym wdzięczny za podpowiedź bo czasem jest naprawdę gęsto od tych kółek i nie bardzo widać co jest pod spodem ;-)

Aha, i tak przy okazji zapytam o nowe tory Samplaire'a. Może wybrzydzam, ale wg mnie trochę one są za słabo "wyjeżdżone" i sprawiają wrażenie mało używanych. Np takie : SAM Trk - INBK-7 v4 (4a)
Gdy ułożę tak dla testu prosty odcinek zupełnie z boku, to owszem, blask słońca jest bardzo wyraźny i wygląda to extra ale jak już te tory są ułożone na mapce to takie szare, mało wyraźne i nie ma tego efektu odbicia światła. Coś tu mam nie tak ustawione?
_________________
KUID:269437
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów
Wysłany: 07-02-2020, 18:35   

Co do pierwszej części pytania, to taka opcja istnieje już od trs2004 w ustawieniach geodety i zwie się "ukryj informacje kontekstowe" lub podobnie.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 559
Skąd: Kraków
Wysłany: 08-02-2020, 20:24   

:-) Faktycznie jest ale w TRS19 to tak nieco ukryte, a mam do tego wersję angielską i troche inaczej to nazwane. Nie wiem dlaczego ale skrót klawiaturowy do tej funkcji był na czerwono. Skasowałem i ustawiłem na nowo i jest OK !
_________________
KUID:269437
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group