Wysłany: 25-10-2019, 19:16 Scenariusz, a sceneria.
Witam!
Chciałbym się spytać czy jest możliwość zmienienia scenariusza na scenerie... Historia taka, że przez długi czas nie byłem w stanie się zorientować, że edytuje scenariusz, a nie scenerię i teraz nie chciałbym zaczynać wszystkiego od nowa. Z góry dzięki! :)
Pomógł: 45 razy Wiek: 30 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 847 Skąd: Sierpc
Wysłany: 25-10-2019, 19:49
Jeśli masz na myśli warstwę mapy i warstwę sesji, to dało się je scalić za pomocą narzędzia "połącz warstwy", przynajmniej w TS2010, zobacz sobie czy masz w też TS2012 to narzędzie, ja nie mam TS2012 więc nie sprawdzę.
Przy czym nie wszystko da się i tak przenieść do warstwy mapy, i niektóre dane pozostaną tak czy inaczej w warstwie sesji, mam tu na myśli głównie konfigurację semaforów, ale też np. słupków hektometrowych, rozjazdów skryptowanych, i ogólnie wielu różnych zapisanych ustawień dodatków posiadających dodatkowy skrypt.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 25-10-2019, 19:51, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli masz na myśli warstwę mapy i warstwę sesji, to dało się je scalić za pomocą narzędzia "połącz warstwy", przynajmniej w TS2010, zobacz sobie czy masz w też TS2012 to narzędzie, ja nie mam TS2012 więc nie sprawdzę.
Przy czym nie wszystko da się i tak przenieść do warstwy mapy, i niektóre dane pozostaną tak czy inaczej w warstwie sesji, mam tu na myśli głównie konfigurację semaforów, ale też np. słupków hektometrowych, rozjazdów skryptowanych, i ogólnie wielu różnych zapisanych ustawień dodatków posiadających dodatkowy skrypt.
Nie mogę znaleźć tego narzędzia, ale zrobiłem troszeczkę inaczej i jest tak jak mówisz. Sceneria jako tako jest ale zachował się tylko teren, niektóre budynki i kilka dupereli... Czyli raczej teraz muszę wszystko robić już na sesji :/
Wysłany: 25-10-2019, 20:18
Ja od jakiegoś czasu już zawsze robię tak, że jak wprowadzam jakiekolwiek zmiany, to każdorazowo otwieram z menu gry do edycji sesję, a po wprowadzeniu zmian, tuż przed zapisem, każdorazowo scalam warstwę sesji z warstwą mapy. I następnym razem znów tak samo - otwieram do edycji sesję. W ten sposób każdorazowo przenoszę do warstwy mapy wszystko co tylko da się do niej przenieść. Samej mapy do edycji nie otwieram (no chyba że akurat trafi się mapa która nie ma żadnej sesji), bo to łatwo prowadzi do utraty konfiguracji semaforów itp.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 25-10-2019, 20:20, w całości zmieniany 1 raz
...a po wprowadzeniu zmian, tuż przed zapisem, każdorazowo scalam warstwę sesji z warstwą mapy. I następnym razem znów tak samo - otwieram do edycji sesję. W ten sposób każdorazowo przenoszę do warstwy mapy wszystko co tylko da się do niej przenieść.
To akurat głupie. Wystarczy założyć kłódkę na warstwie sesji i nie trzeba w ogóle martwić się tym czy będziesz pamiętał o przełączeniu warstwy, a potem bawić się w scalanie, albo przenoszenie elementów.
Wysłany: 26-10-2019, 15:12
Korzeń napisał/a:
To akurat głupie. Wystarczy założyć kłódkę na warstwie sesji i nie trzeba w ogóle martwić się tym czy będziesz pamiętał o przełączeniu warstwy, a potem bawić się w scalanie, albo przenoszenie elementów.
Każdy ma swoje sposoby, ja akurat mam taki, i się już do niego przyzwyczaiłem. Nie mniej jednak dzięki za radę