FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Scenariusz, a sceneria.
Autor Wiadomość
Kacper 
nowy


Dołączył: 25 Paź 2019
Posty: 16
Skąd: Poznań
Wysłany: 25-10-2019, 19:16   Scenariusz, a sceneria.

Witam!
Chciałbym się spytać czy jest możliwość zmienienia scenariusza na scenerie... Historia taka, że przez długi czas nie byłem w stanie się zorientować, że edytuje scenariusz, a nie scenerię i teraz nie chciałbym zaczynać wszystkiego od nowa. Z góry dzięki! :)
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 25-10-2019, 19:49   

Jeśli masz na myśli warstwę mapy i warstwę sesji, to dało się je scalić za pomocą narzędzia "połącz warstwy", przynajmniej w TS2010, zobacz sobie czy masz w też TS2012 to narzędzie, ja nie mam TS2012 więc nie sprawdzę.
Przy czym nie wszystko da się i tak przenieść do warstwy mapy, i niektóre dane pozostaną tak czy inaczej w warstwie sesji, mam tu na myśli głównie konfigurację semaforów, ale też np. słupków hektometrowych, rozjazdów skryptowanych, i ogólnie wielu różnych zapisanych ustawień dodatków posiadających dodatkowy skrypt.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 25-10-2019, 19:51, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Kacper 
nowy


Dołączył: 25 Paź 2019
Posty: 16
Skąd: Poznań
Wysłany: 25-10-2019, 20:09   

Aikozann napisał/a:
Jeśli masz na myśli warstwę mapy i warstwę sesji, to dało się je scalić za pomocą narzędzia "połącz warstwy", przynajmniej w TS2010, zobacz sobie czy masz w też TS2012 to narzędzie, ja nie mam TS2012 więc nie sprawdzę.
Przy czym nie wszystko da się i tak przenieść do warstwy mapy, i niektóre dane pozostaną tak czy inaczej w warstwie sesji, mam tu na myśli głównie konfigurację semaforów, ale też np. słupków hektometrowych, rozjazdów skryptowanych, i ogólnie wielu różnych zapisanych ustawień dodatków posiadających dodatkowy skrypt.

Nie mogę znaleźć tego narzędzia, ale zrobiłem troszeczkę inaczej i jest tak jak mówisz. Sceneria jako tako jest ale zachował się tylko teren, niektóre budynki i kilka dupereli... Czyli raczej teraz muszę wszystko robić już na sesji :/
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 25-10-2019, 20:18   

Ja od jakiegoś czasu już zawsze robię tak, że jak wprowadzam jakiekolwiek zmiany, to każdorazowo otwieram z menu gry do edycji sesję, a po wprowadzeniu zmian, tuż przed zapisem, każdorazowo scalam warstwę sesji z warstwą mapy. I następnym razem znów tak samo - otwieram do edycji sesję. W ten sposób każdorazowo przenoszę do warstwy mapy wszystko co tylko da się do niej przenieść. Samej mapy do edycji nie otwieram (no chyba że akurat trafi się mapa która nie ma żadnej sesji), bo to łatwo prowadzi do utraty konfiguracji semaforów itp.
Ostatnio zmieniony przez Aikozann 25-10-2019, 20:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5096
Skąd: Wrocław

Wysłany: 25-10-2019, 20:19   

narzędzie do poleczenia warstw jest w panelu z warstwami ( z tego co pamietam) to są to 3 ikonki pod wastwami mapy
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Kacper 
nowy


Dołączył: 25 Paź 2019
Posty: 16
Skąd: Poznań
Wysłany: 25-10-2019, 20:55   

zolwik napisał/a:
narzędzie do poleczenia warstw jest w panelu z warstwami ( z tego co pamietam) to są to 3 ikonki pod wastwami mapy

Dzięki! Pomogłeś! :) Teraz ten scenariusz już mam jako scenerie! :)
 
 
 
Korzeń 
znawca



Pomógł: 73 razy
Wiek: 28
Dołączył: 15 Lip 2008
Posty: 1500
Skąd: Knurów

Wysłany: 25-10-2019, 21:39   

Aikozann napisał/a:
...a po wprowadzeniu zmian, tuż przed zapisem, każdorazowo scalam warstwę sesji z warstwą mapy. I następnym razem znów tak samo - otwieram do edycji sesję. W ten sposób każdorazowo przenoszę do warstwy mapy wszystko co tylko da się do niej przenieść.

To akurat głupie. Wystarczy założyć kłódkę na warstwie sesji i nie trzeba w ogóle martwić się tym czy będziesz pamiętał o przełączeniu warstwy, a potem bawić się w scalanie, albo przenoszenie elementów.
_________________
kuid:394491 - folder z dodatkami / my all content
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 26-10-2019, 15:12   

Korzeń napisał/a:
To akurat głupie. Wystarczy założyć kłódkę na warstwie sesji i nie trzeba w ogóle martwić się tym czy będziesz pamiętał o przełączeniu warstwy, a potem bawić się w scalanie, albo przenoszenie elementów.

Każdy ma swoje sposoby, ja akurat mam taki, i się już do niego przyzwyczaiłem. Nie mniej jednak dzięki za radę :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group