FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Gongi na przejeździe...
Autor Wiadomość
Tylko PKP! 
nowy


Wiek: 15
Dołączył: 29 Cze 2016
Posty: 41
Skąd: Brzeszcze, Polska
Wysłany: 14-05-2017, 11:13   Gongi na przejeździe...

Pobrałem ssp pack w którym są gongi podłączam do przejazdu ale nie dzwonią, dlatego chciałbym się dowiedzieć jak je podłączyć tak aby działały?
_________________
Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem.
Ostatnio zmieniony przez Tylko PKP! 14-05-2017, 11:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4202
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-05-2017, 13:30   Re: Gongi na przejeździe...

Tylko PKP! napisał/a:
Pobrałem ssp pack w którym są gongi podłączam do przejazdu ale nie dzwonią, dlatego chciałbym się dowiedzieć jak je podłączyć tak aby działały?


Trzeba je skonfigurować zgodnie z instrukcją.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Tylko PKP! 
nowy


Wiek: 15
Dołączył: 29 Cze 2016
Posty: 41
Skąd: Brzeszcze, Polska
Wysłany: 14-05-2017, 13:43   

a powiesz gdzie ta instrukcja i jak to zrobić?
_________________
Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4202
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-05-2017, 14:17   

Tylko PKP! napisał/a:
a powiesz gdzie ta instrukcja i jak to zrobić?


Nie wiem. Gdybym wiedział, skąd masz tą paczkę, to może bym coś pomógł. W szklanej kuli padły bateryjki a różdżkę kot mi zeżarł - nie mam jak sobie wywróżyć, co to za paczka i skąd :mrgreen: Zadałeś pytanie w stylu "chyba coś gdzieś mi nie działa". OK. Ale nie wiemy co, po co, skąd to masz i tak dalej...
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Tylko PKP! 
nowy


Wiek: 15
Dołączył: 29 Cze 2016
Posty: 41
Skąd: Brzeszcze, Polska
Wysłany: 14-05-2017, 14:22   

RBach napisał/a:
Tylko PKP! napisał/a:
a powiesz gdzie ta instrukcja i jak to zrobić?


Nie wiem. Gdybym wiedział, skąd masz tą paczkę, to może bym coś pomógł. W szklanej kuli padły bateryjki a różdżkę kot mi zeżarł - nie mam jak sobie wywróżyć, co to za paczka i skąd :mrgreen: Zadałeś pytanie w stylu "chyba coś gdzieś mi nie działa". OK. Ale nie wiemy co, po co, skąd to masz i tak dalej...


nie wiem jak podłączyć gongi z paczki ssp którą pobrałem z tego linku:http://hostuje.net/file.php?id=ae09dd0fdf1fffffb03d8baa18ba9c02
pisze że jest to oficjalna paczka, a link znalazłem na forum pod tym tematem:SSP Pack by UAZ & Traxx95
:-P
_________________
Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem.
Ostatnio zmieniony przez Tylko PKP! 14-05-2017, 14:25, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4202
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-05-2017, 16:55   

Tylko PKP! napisał/a:
nie wiem jak podłączyć gongi z paczki ssp


Jeżeli umiesz uruchomić światła i rogatki z tego packu, to uruchomisz też gongi. Cały opis konfiguracji jest na mojej stronie:
http://trainz.krb.com.pl/...er-triggery-top
Konfiguruje się je poprzez nadanie nazwy. Oczywiście trzeba też mieć wstawione na mapę i skonfigurowane: kontroler i triggery
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Tylko PKP! 
nowy


Wiek: 15
Dołączył: 29 Cze 2016
Posty: 41
Skąd: Brzeszcze, Polska
Wysłany: 14-05-2017, 19:32   

dźwięk dzwonków jest - zadziałał, tyle że kilometr od przejazdu a dzwonki są na przejeździe
_________________
Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem.
Ostatnio zmieniony przez Tylko PKP! 14-05-2017, 20:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4202
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 14-05-2017, 19:37   

To jak to jest: dzwonią, nie dzwonią, dzwonią nie tam gdzie powinny - zdecyduj się w końcu, bo co post to co innego piszesz. A najlepiej podaj KUID dzwonka, który to rzekomo dzwoni ci kilometr od przejazdu.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Tylko PKP! 
nowy


Wiek: 15
Dołączył: 29 Cze 2016
Posty: 41
Skąd: Brzeszcze, Polska
Wysłany: 14-05-2017, 19:56   

dzwoni mi kilometr od przejazdu ten dzwonek:<kuid2:465627:23399:1>
_________________
Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4202
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-05-2017, 08:30   

Hm. Dziwne. Przed chwilą sprawdziłem na testowej, pustej mapie - koło z torów, dzwonek, sterownik i jedna lokomotywa na torze. Dźwięk ma być słyszalny w odległości 100m od dzwonka - i tak jest u mnie. Ani kilometr ani dwa od dzwonka nie słychać go. TS2010 b.49933.
Jaką wersję i build gry masz? Bo tego nie napisałeś, a może po prostu któryś build "tak ma"?
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Powerslave
user



Wiek: 30
Dołączył: 25 Mar 2008
Posty: 60
Skąd: Kraków
Wysłany: 15-05-2017, 12:32   

Ja też miałem kiedyś sytuację, że gong odzywał się nie tam gdzie trzeba, w jakimś zupełnie losowym miejscu (jeszcze pod TRS2006). Okazało się, że pokopałem coś w konfiguracji - bodajże pomyliłem znaczniki - i to dlatego :P
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4202
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-05-2017, 12:43   

Może się tak zdarzyć, jeżeli gong na przejeździe A przypiszesz do sterownika na przejeździe B położonego gdzieś dalej. Ale w tym skrypcie, o którym mowa, zakres słyszalności dźwięku jest określony na 100m wokół dodatku. Więc albo dzwoni inny gong gdzieś dalej albo coś z grą nie tak.

W Twoim przypadku mógł być po prostu inny dodatek (nie od mojego systemu) - OIDP to chyba stare przejazdy ZWD było słychać na całej mapie. I chyba ZSPK od Erniego też potrafił hałasować niezależnie od odległości. To tylko "gdybanie" - sam dokładnie nie pamiętam a sprawdzać każdego dzynka mi się nie chce. Podany KUID działa dobrze i według założeń.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Tylko PKP! 
nowy


Wiek: 15
Dołączył: 29 Cze 2016
Posty: 41
Skąd: Brzeszcze, Polska
Wysłany: 15-05-2017, 12:50   

mam trs2009 i najnowszy build
_________________
Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem.
 
 
 
RBach 
Administrator
Toromistrz


Pomógł: 289 razy
Wiek: 44
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 4202
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 15-05-2017, 13:08   

Tylko PKP! napisał/a:
mam trs2009


To może być wyjaśnienie. Coś mi się obija po łbie, że z tymi dzwonkami w 2009 był jakiś mega error, chyba właśnie jeśli chodzi o dźwięki. Coś tam nie chciało działać. W 2006 było OK, w 2010 też a w 09 coś się pieprzyło.
UAZ?
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 11.04.2020
 
 
Tylko PKP! 
nowy


Wiek: 15
Dołączył: 29 Cze 2016
Posty: 41
Skąd: Brzeszcze, Polska
Wysłany: 15-05-2017, 14:38   

Coś w tym może być, bo jak teraz sprawdziłem to wszystkie gongi 'gongują' jakoś gdzieś indziej...
:-/
_________________
Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem.
 
 
 
napiwek
super user



Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 05 Cze 2009
Posty: 107
Skąd: Siedlce
Wysłany: 02-06-2019, 11:57   

Problem z gongami w/w aczkolwiek innego typu.
Gongi poprawnie skonfigurowane aczkolwiek dzwonią... dziwnie.
Jeden gong na około 30 sekund...
Ktoś się z tym może spotkał? Pozostała sygnalizacja działa bezbłędnie.
TRS 2009 build 41844
_________________
Moje konto:
*Fototekstury dla ER75 Flirt w barwach KMu
*Fototekstury wagonu ratunkowego Bhixt
*Fototekstury SP Bombardiera
*Fototextury barier dzwiękochłonnych
*Fototextury UOZ-1 + dzwięki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group