FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z roślinnością Bogdana po przejściu na AMD
Autor Wiadomość
SU45N 
świeżak


Wiek: 33
Dołączył: 10 Lut 2019
Posty: 2
Skąd: pomorskie
Wysłany: 10-02-2019, 23:30   Problem z roślinnością Bogdana po przejściu na AMD

Szanowni,

po zmianie komputera na sprzęt z kartą AMD mam problem z roślinnością Bogdana. Na poprzednim laptopie z kartą NVidia 740M, z maksymalnymi ustawieniami w panelu karty trawa wyglądała bardzo dobrze - nie waliła po oczach ostrością, a przy ruchu nie mieniła się.

Niestety wraz z przejściem na laptop z dużo wydajniejszą kartą AMD RX560, trawa Bogana wygląda źle, tj. jest 'ostra' i mieni się podczas ruchu (było już o tym w niejednym temacie na forum np. tu: http://forum.trainz.pl/viewtopic.php?p=148904) i to przy maksymalnych ustawieniach grafiki, które prezentuję poniżej:



Wygląda to trochę tak, jakby karta GeForce miała jakąś opcję, której nie ma niestety karta Radeon, po której włączeniu trawa Bogdana wygląda należycie. Ktoś coś?

ps: jakby co procesor i wszystko inne także jest dużo wydajniejsze, a sama gra na max. ustawieniach wszystkiego działa płynnie, więc to nie wina reszty sprzętu.

Być może są tu inni posiadacze kart Radeon, u których trawa Bogdana wygląda bardzo dobrze i podzieliliby się ustawieniami karty i ew. samej gry?
Ostatnio zmieniony przez SU45N 10-02-2019, 23:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Peeet2005 
super trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 402
Skąd: Kraków
Wysłany: 12-02-2019, 12:51   

Jeśli masz Win10 to ja bym sprawdził podczas gry w menedżerze zadań jak wygląda wykorzystanie karty graficznej czy innych elementów komputera (zakładka WYDAJNOŚĆ). Jeśli chodzi o samą kartę graficzną to masz tam min wykresy wykorzystania 3D i pamięci. Jeśli mieści się to w zakresie 100% możliwości karty to trzeba szukać dalej - np programem Tweak GPU Asusa lub podobnych. Ale gdy np wykres 3D zajmuje całe 100% to trzeba zmniejszyć jakość wyświetlania w ustawieniach Trainza. Nie podałeś wersji Trainza jakiej używasz, ale jeśli to TANE to może mieć duże potrzeby.
_________________
KUID:269437
 
 
 
SU45N 
świeżak


Wiek: 33
Dołączył: 10 Lut 2019
Posty: 2
Skąd: pomorskie
Wysłany: 12-02-2019, 20:36   

Już w pierwszym poście napisałem, że gra na max. ustawieniach wszystkiego działa płynnie, więc to nie wina reszty sprzętu - powyższe dotyczy także karty graficznej. Jest ona wykorzystywana jedynie w okolicach 50%.
Założyłem temat w zakładce TS2010, więc taką wersję gry posiadam, konkretnie 49933.

Najbardziej liczyłem na podpowiedzi graczy TS'a, którzy mają nowsze karty AMD i u których roślinność Bogdana wygląda dobrze. Wiem, że ta trawa potrafi wyglądać bardzo dobrze - u mnie tak było na karcie NVidii, słabszej od obecnie posiadanego Radeona.
Ostatnio zmieniony przez SU45N 12-02-2019, 20:37, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group