FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Wstawki torowe
Autor Wiadomość
Peeet2005 
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 381
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-08-2018, 18:07   Wstawki torowe

Witam!
Skłoniło mnie do tego postu niemożność usunięcia pewnego składnika a który dość nagminnie stosowany jest na rodzimych trasach. Nie mam pojęcia jak się to nazywa ani jaki ma KUID. Po prostu jest nieaktywny i nic nie można z nim zrobić. Da się skasować jedynie wklejając kawałek pustego terenu ale przy większej ilości torów w pobliżu nie zawsze to możliwe.
Zamieszczam poniżej obrazek tego dodatku bo tak z pewnością zostanie rozpoznany ;-)



Prosiłbym o poradę jak to usunąć, bo osobiście mnie to nie jest potrzebne do szczęscia... 8-)
 
 
 
MalignusPL
super trainz


Pomógł: 8 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 403
Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-08-2018, 18:13   

a to nie są Radkowe szablony po prostu? Powinny się dać usunąć ale nie z tego końca, tylko z punktu wyjścia rozjazdu. Inna sprawa, że wtedy będziesz sobie musiał rozjazd sam odbudować, tylko już bez szablonu.
 
 
 
Peeet2005 
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 381
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-08-2018, 18:34   

NO zapewne tak jest i zapewne Radek chciał dobrze ale coś jest nie do końca tak jak powinno. Tzn dlaczego są nieaktywne? To jakiś patent ? A co do rozjazdów to nie mam z tym problemów i wolę samemu je tworzyć, a czy kąt będą miały te 1-3 stopnie w te czy wewte to dla mnie nie ma znaczenia :-D To nie jest realne PKP czy jakaś inna firma a ma być zabawą i rozrywką ;-)
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Człowiek Bąk


Pomógł: 59 razy
Wiek: 29
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1792
Skąd: Bąk, Bk1
Wysłany: 21-08-2018, 18:43   

Cebula miała warstwy i ogry miały warstwy. Może tutaj jest podobnie?
 
 
 
Peeet2005 
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 381
Skąd: Kraków
Wysłany: 21-08-2018, 20:17   

To byłoby zbyt proste. Niezależnie którą warstwę użyję do edycji nie ma to wpływu na nieaktywność wstawki. Tak jeszcze raz przestudiowałem sposób tworzenia rozjazdu krzyżowego wg metody Radka, i te odcinki takich zagęszczonych odcinków toru to są te wyprostowane połączenia pomiędzy elementami szablonu. Szkoda, że tam na stronie nie ma podanej metody jak rozebrać taki rozjazd ;-)
Nawiasem mówiąc podobno ta metoda układania to banalna jest w obsłudze, ale nie wydaje mi się żeby to była prawda :-D
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 106 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3437
Skąd: Opole

Wysłany: 21-08-2018, 20:30   

Zagęszczone tory, to po prosty elementy szablonu rozjazdu Radka. Jest to element scenery i usuwa się jego jak każdy taki dodatek. W szablonie są po to żeby było do czego podpiąć tory. Używam ich i nie mam problemu, tyle tylko, że po zastosowaniu do prawidłowego kształtu usuwam. Znam zjawisko nieusuwalności tego i innych dodatków typu szablon albo wstawka. Sprawdź najpierw czy to jest rzeczywiście scenery, a jeżeli tak, to tylko można usunąć przesuwając dodatek na pusty segment który z tym dodatkiem usuwamy. Występuje to na mapie, segmencie który długo nie był budowany. Innej opcji nie próbowałem, chyba że da się przez usunięcie z CMP.
 
 
 
Peeet2005 
trainz


Pomógł: 7 razy
Wiek: 58
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 381
Skąd: Kraków
Wysłany: 23-08-2018, 12:48   

Po ponownym przeczytaniu instrukcji wstawiania zwrotnic już ogarnąłem temat. Ten sposób usuwania poprzez przesunięcie jest jak najbardziej OK i już go kiedyś stosowałem, choć jest to trochę upierdliwe gdy zwrotnic jest dużo i są blisko siebie :-) . Jak już wspomniałem chyba lepiej się sprawdza w tym wypadku skopiowanie pustego terenu i wklejenie go w miejsce zwrotnicy. Niewielki kłopot tylko taki, że trzeba całą zwrotnicę robić ręcznie. Ja tam mam dużo czasu to mogę się bawić w prostowanie torów żeby zwrotnice wyglądały jak z szablonu I jeszcze jedno, czasem nad zwrotnicą widnieje kostka z napisem PR (Rz 1:9-190P) i jest to krótki odcinek toru. Gdy ona jest to można usuwać wszystko. Ja jej nie ma to jest problem ;-)
 
 
 
RBach 
znawca
Toromistrz



Pomógł: 233 razy
Wiek: 42
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 3714
Skąd: Gościcino Centralne
Wysłany: 23-08-2018, 15:53   

Peeet2005 napisał/a:
czasem nad zwrotnicą widnieje kostka z napisem PR (Rz 1:9-190P) i jest to krótki odcinek toru.


W moich szablonach jest zawsze.
_________________
Moje dodatki
Instrukcje kolejowe
KUID:263713
aktualny release skryptów sygnalizacji v5.3: 22.12.2016
 
 
 
CenariusPL 
super user


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Sie 2015
Posty: 120
Skąd: Sanok
Wysłany: 23-08-2018, 17:19   

To ja mam inne pytanie odnoszące się do wstawek i szablonów RBach'a, są bowiem rz wstawki 1m 10m i 6m. Są jakieś wymiary przyłączania do szablonów Rz tak że po przyłączeniu dwóch wstawek szablonu rz (p i l) wyjdzie ładny rozjazd z odstępem 5m między szynami.
Np. Rz 1:9-190P + 12m + Rz 1:9-190L. Ktoś może tak układał rozjazdy czy są jakieś wygodniejsze sposoby jego ustawiania?
_________________
Bieszczadzka Kolej Euroregionalna
Koleje Podkarpackie
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 217 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4941
Skąd: Wrocław
Wysłany: 23-08-2018, 19:06   

Prawy z lewym cieżko będzie Ci połączyć w kierunkach zwrotnych
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group