Pomógł: 8 razy Wiek: 60 Dołączył: 18 Sty 2011 Posty: 558 Skąd: Kraków
Wysłany: 21-08-2018, 18:07 Wstawki torowe
Witam!
Skłoniło mnie do tego postu niemożność usunięcia pewnego składnika a który dość nagminnie stosowany jest na rodzimych trasach. Nie mam pojęcia jak się to nazywa ani jaki ma KUID. Po prostu jest nieaktywny i nic nie można z nim zrobić. Da się skasować jedynie wklejając kawałek pustego terenu ale przy większej ilości torów w pobliżu nie zawsze to możliwe.
Zamieszczam poniżej obrazek tego dodatku bo tak z pewnością zostanie rozpoznany
Prosiłbym o poradę jak to usunąć, bo osobiście mnie to nie jest potrzebne do szczęscia...
Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Mar 2008 Posty: 460 Skąd: Warszawa
Wysłany: 21-08-2018, 18:13
a to nie są Radkowe szablony po prostu? Powinny się dać usunąć ale nie z tego końca, tylko z punktu wyjścia rozjazdu. Inna sprawa, że wtedy będziesz sobie musiał rozjazd sam odbudować, tylko już bez szablonu.
Wysłany: 21-08-2018, 18:34
NO zapewne tak jest i zapewne Radek chciał dobrze ale coś jest nie do końca tak jak powinno. Tzn dlaczego są nieaktywne? To jakiś patent ? A co do rozjazdów to nie mam z tym problemów i wolę samemu je tworzyć, a czy kąt będą miały te 1-3 stopnie w te czy wewte to dla mnie nie ma znaczenia To nie jest realne PKP czy jakaś inna firma a ma być zabawą i rozrywką
Wysłany: 21-08-2018, 20:17
To byłoby zbyt proste. Niezależnie którą warstwę użyję do edycji nie ma to wpływu na nieaktywność wstawki. Tak jeszcze raz przestudiowałem sposób tworzenia rozjazdu krzyżowego wg metody Radka, i te odcinki takich zagęszczonych odcinków toru to są te wyprostowane połączenia pomiędzy elementami szablonu. Szkoda, że tam na stronie nie ma podanej metody jak rozebrać taki rozjazd
Nawiasem mówiąc podobno ta metoda układania to banalna jest w obsłudze, ale nie wydaje mi się żeby to była prawda
Pomógł: 122 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3723 Skąd: Opole
Wysłany: 21-08-2018, 20:30
Zagęszczone tory, to po prosty elementy szablonu rozjazdu Radka. Jest to element scenery i usuwa się jego jak każdy taki dodatek. W szablonie są po to żeby było do czego podpiąć tory. Używam ich i nie mam problemu, tyle tylko, że po zastosowaniu do prawidłowego kształtu usuwam. Znam zjawisko nieusuwalności tego i innych dodatków typu szablon albo wstawka. Sprawdź najpierw czy to jest rzeczywiście scenery, a jeżeli tak, to tylko można usunąć przesuwając dodatek na pusty segment który z tym dodatkiem usuwamy. Występuje to na mapie, segmencie który długo nie był budowany. Innej opcji nie próbowałem, chyba że da się przez usunięcie z CMP.
Wysłany: 23-08-2018, 12:48
Po ponownym przeczytaniu instrukcji wstawiania zwrotnic już ogarnąłem temat. Ten sposób usuwania poprzez przesunięcie jest jak najbardziej OK i już go kiedyś stosowałem, choć jest to trochę upierdliwe gdy zwrotnic jest dużo i są blisko siebie . Jak już wspomniałem chyba lepiej się sprawdza w tym wypadku skopiowanie pustego terenu i wklejenie go w miejsce zwrotnicy. Niewielki kłopot tylko taki, że trzeba całą zwrotnicę robić ręcznie. Ja tam mam dużo czasu to mogę się bawić w prostowanie torów żeby zwrotnice wyglądały jak z szablonu I jeszcze jedno, czasem nad zwrotnicą widnieje kostka z napisem PR (Rz 1:9-190P) i jest to krótki odcinek toru. Gdy ona jest to można usuwać wszystko. Ja jej nie ma to jest problem
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 139 Skąd: Sanok
Wysłany: 23-08-2018, 17:19
To ja mam inne pytanie odnoszące się do wstawek i szablonów RBach'a, są bowiem rz wstawki 1m 10m i 6m. Są jakieś wymiary przyłączania do szablonów Rz tak że po przyłączeniu dwóch wstawek szablonu rz (p i l) wyjdzie ładny rozjazd z odstępem 5m między szynami.
Np. Rz 1:9-190P + 12m + Rz 1:9-190L. Ktoś może tak układał rozjazdy czy są jakieś wygodniejsze sposoby jego ustawiania?