FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Brak możliwości zaznaczenia/odznaczenia zasad poleceń.
Autor Wiadomość
Trainfun09 
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 13
Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 92
Skąd: Bodzechów
Wysłany: 14-07-2018, 19:57   Brak możliwości zaznaczenia/odznaczenia zasad poleceń.

Witam!
Próbuję stworzyć sesję jednak mam pewien problem. Otóż gdy wchodzę w zakładkę "Zasady poleceń maszynisty" i próbuję cokolwiek zaznaczyć/odznaczyć, to nic się nie dzieje, tzn.: jeśli np.: "Czekaj" jest zaznaczone, to nie mogę odznaczyć, a jak np.: "Jedź do" jest odznaczone to nie mogę zaznaczyć.
TRS2009SP4.
_________________
TRS2006, TC 1&2, T:ANE SP3, TRS2009 SP4
 
 
 
bartecki
user


Wiek: 44
Dołączył: 20 Mar 2014
Posty: 89
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 15-07-2018, 15:07   

Usun zasade i dodaj ja a potem edytuj.Sody za brak pl znakow
 
 
 
Trainfun09 
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 13
Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 92
Skąd: Bodzechów
Wysłany: 15-07-2018, 16:16   

Próbowałem, zawsze crashuje trainza :/...
_________________
TRS2006, TC 1&2, T:ANE SP3, TRS2009 SP4
 
 
 
Trainfun09 
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 13
Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 92
Skąd: Bodzechów
Wysłany: 16-07-2018, 21:02   

Dodam, że wyżej opisane błędy, dzieją się przy próbach edytowania sesji typu "sesja podstawowa", czy "bez taboru", czyli tych tylko ze skonfigurowanymi semaforami.
_________________
TRS2006, TC 1&2, T:ANE SP3, TRS2009 SP4
 
 
 
Zmiennik115 
trainz
3D



Pomógł: 21 razy
Wiek: 28
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 320
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 16-07-2018, 21:13   

A wejdź w jakąkolwiek sesję stwórz tą zasadę i zobacz czy też cię wywali,jeżeli tak to znaczy że musisz przeinstalować grę,albo ewentualnie ta zasada jest uszkodzona i powoduje taką reakcję w grze.
 
 
 
Trainfun09 
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 13
Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 92
Skąd: Bodzechów
Wysłany: 16-07-2018, 21:48   

Na mojej mapie nie ma problemów. Tylko na sesjach podstawowych, co mi trochę utrudnia tworzenie scenariuszy... Zaobserwowałem to na mapie Ziemia Świętokrzyska (próba edycji zasad sesji "bez taboru" zakończona crashem), i na Poligonie (próba edycji zasad sesji "semafory" zakończona crashem). Grzebałem wszędzie. Od configów map i sesji, przez ustawienia do klonowania sesji. Ten sam efekt wszędzie. Próba zaznaczenia/odznaczenia czegokolwiek w tejże zasadzie na tych sesjach nic nie daje. Klikam, a fajka się nie pojawia/znika... Jak próbuję tą zasadę usunąć, a następnie dodać, to przy probie edytowania jej crash. Wygląda to tak, jakby trainz blokował możliwość edycji tej zasady na cudzych sesjach. Zasada Poleceń Maszynisty u mnie w CM nie wykazuje błędów.
_________________
TRS2006, TC 1&2, T:ANE SP3, TRS2009 SP4
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 217 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4941
Skąd: Wrocław
Wysłany: 17-07-2018, 13:24   

Tak się czasem dzieje jak brakuje jakiś zależności do zasad czy poleceń. Np na mapie są użyte polecenia a b c a ty masz tylko a c to tak się może dziać
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Trainfun09 
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 13
Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 92
Skąd: Bodzechów
Wysłany: 18-07-2018, 13:28   

Niestety wszystko jest pełne, w zakładce "brakujące zależności" pusto. Mam jeszcze pytanie. Jaki plik odpowiada za konfigurację semaforów? Bo na ich prawidłowym działaniu zależy.
_________________
TRS2006, TC 1&2, T:ANE SP3, TRS2009 SP4
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 217 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4941
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-07-2018, 14:26   

W ts2010 jeśli chodzi o zależności to nie pokaże Ci nic ponieważ ich nie zapisuje.
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Trainfun09 
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 13
Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 92
Skąd: Bodzechów
Wysłany: 18-07-2018, 15:27   

Mam TS2009, SP3.
_________________
TRS2006, TC 1&2, T:ANE SP3, TRS2009 SP4
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 217 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4941
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-07-2018, 16:07   

A czy wzaleznosciach sesji masz zasady i polecenia. Oczywiście te które są w sesji użyte
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Trainfun09 
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 13
Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 92
Skąd: Bodzechów
Wysłany: 18-07-2018, 17:48   

Nie.
_________________
TRS2006, TC 1&2, T:ANE SP3, TRS2009 SP4
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 217 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4941
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-07-2018, 18:41   

Czyli w Twojej wersji też nie mq zapisanych zależności. Zapewne gdy odpalasz sesje wyskakuje ci kropka z błędem?
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Trainfun09 
user


Pomógł: 2 razy
Wiek: 13
Dołączył: 18 Sie 2016
Posty: 92
Skąd: Bodzechów
Wysłany: 18-07-2018, 18:53   

Dokładnie.
_________________
TRS2006, TC 1&2, T:ANE SP3, TRS2009 SP4
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 217 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 4941
Skąd: Wrocław
Wysłany: 18-07-2018, 20:33   

No to w tych błędach masz podane numery kuid dodatków które są błędne albo mają braki. tak musisz sobie ich poszukać
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT http://sdrv.ms/MO7RX9
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group