FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy komp i zagwozdka
Autor Wiadomość
Arra
super user


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 117
Skąd: Głogów
Wysłany: 08-01-2018, 16:46   Nowy komp i zagwozdka

Powitać.
Odebralem długo oczekiwany kompiuter zainstalowalem ts2009 wszystko niby super ale ale... Gra nie odpala sie w pełnym ekranie tylko jakos tak na 3\4. I co tera??
Pomóżcie lamadze komputerowej😕
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5096
Skąd: Wrocław
Wysłany: 08-01-2018, 17:18   

w ustawieniach masz odznaczone uruchamianie w trybie pełnoekranowym
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
Zmiennik115 
trainz
3D



Pomógł: 23 razy
Wiek: 30
Dołączył: 07 Lut 2011
Posty: 343
Skąd: Kraśnik
Wysłany: 08-01-2018, 17:21   

Wejdź w opcje Trainz,zmień rozdzielczość na 1280x1024 i tam jest okienko pełny ekran też trzeba zaznaczyć i powinno śmigać już normalnie.
 
 
 
Arra
super user


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 117
Skąd: Głogów
Wysłany: 08-01-2018, 18:20   

O jak to mądrych ludzi dobrze posłuchać :mrgreen: Pełny ekran jest. Teraz pytanko:
Jeszcze wgrywam folder lokal ale chcąc przetestować możliwości nowego kompa odpaliłem sobie tą mapke Bad Schandau czy jakoś tak bo na starym kompie cięła jak durna a tu bardzo ładnie i płynnie i tu pytanie:

Określilibyście tą mapkę jako wymagającą dla kompa czy średnią?
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 08-01-2018, 19:14   

Niezbyt wymagająca, żeby nie powiedzieć prymitywna.
 
 
Aeronlight 
nowy


Pomógł: 3 razy
Wiek: 23
Dołączył: 23 Maj 2017
Posty: 42
Skąd: Warszawa
Wysłany: 08-01-2018, 21:09   

Zobacz jak będzie Ci działać jak dasz odległość na maksymalny. Chyba ,że już masz :-)
Ostatnio zmieniony przez Aeronlight 08-01-2018, 21:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Arra
super user


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 117
Skąd: Głogów
Wysłany: 08-01-2018, 22:56   

Powoli to ogarniam choć dla komputerowego laika to nie lada zadanie :-)
I tak w porównaniu ze starym kompem ten to rakieta - naustawiałem składów na stacji i prawie bez ani jednego zacięcia obok nich przeleciałem ale ale.... (cholera zawsze jest jakieś)...

W momencie gdy poruszam kamerą (obracam dookoła) w trybie maszynisty pojawia sie niewidoczna kreska po przekątnej ekranu która tnie jakby obraz. Wraz z ustaniem kursora już sie nie pojawia. Co to jest?
 
 
 
Aikozann
zaawansowany


Pomógł: 45 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Sie 2010
Posty: 847
Skąd: Sierpc
Wysłany: 09-01-2018, 05:07   

Pokaż jakiegoś screena, ciężko tak z fusów wróżyć co to takiego.
 
 
Arra
super user


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 117
Skąd: Głogów
Wysłany: 09-01-2018, 07:31   

Aikozann napisał/a:
Pokaż jakiegoś screena, ciężko tak z fusów wróżyć co to takiego.


No i tu jest pies pogrzebany. Owe zjazwisko nie daje się sfotografować- paranormal activty :-P . Nawet trzymając kursor tak żeby kamera wirowala nie da się tego uchwycić.
Może uda się nagrać. Jakieś freeware'owe programy do nagrywania?
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 09-01-2018, 08:48   

Fraps - za free masz do 30 sekund chyba nagrania. Bandicam też jest ok.
Jeżeli to nie pomoże to spróbuj nagrać telefonem.
 
 
 
Arra
super user


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 117
Skąd: Głogów
Wysłany: 09-01-2018, 09:04   

Pawel_15 napisał/a:
Fraps - za free masz do 30 sekund chyba nagrania. Bandicam też jest ok.
Jeżeli to nie pomoże to spróbuj nagrać telefonem.


Oki a więc Fraps nie wyłapał tego ale telefon juz tak. Widać dość wyraźnie tą krechę a nawet jakby pixele...?

https://www.youtube.com/watch?v=yrTsFyJvYrw
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 09-01-2018, 09:12   

Widać wyraźnie że coś jest nie halo. Wydaje mi się że skoro Fraps ani zwykły "printskrin" nie wyłapały tego buga to może przyczyna tkwi w sprzęcie? Monitor, karta graficzna, jakaś niekompatybilność sprzętowa?

Podasz specyfikację i parametry komputera takie jak procek, płyta główna, karta graficzna, dysk twardy, pamięć ram i jaki masz monitor?
 
 
 
Arra
super user


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 117
Skąd: Głogów
Wysłany: 09-01-2018, 10:47   

https://www.x-kom.pl/p/39...0x-gtx1050.html

Powinien chyba wystarczyć pod ts2009
 
 
 
MalignusPL
super trainz


Pomógł: 9 razy
Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 460
Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-01-2018, 10:59   

Odpal inna grę i zobacz, czy też tak jest.
 
 
 
Arra
super user


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 117
Skąd: Głogów
Wysłany: 09-01-2018, 11:09   

No też coś jakże bym śmiał posiadać inną grę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A tak poważnie to naprawdę nic innego nie mam ale skikne do MediaM po ETS2 i się zobaczy😄
 
 
 
sa_krzysztof
super user


Pomógł: 14 razy
Wiek: 28
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 119
Skąd: Wł-ce
Wysłany: 09-01-2018, 11:12   

Wygląda podobnie do tak zwanego "screen tearing'u". W ustawieniach ustaw opcję Vertical Sync na full lub half (synchronizacja pionowa na pełną lub połowę) i sprawdź czy coś pomogło.
 
 
Arra
super user


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 117
Skąd: Głogów
Wysłany: 09-01-2018, 12:26   

sa_krzysztof napisał/a:
Wygląda podobnie do tak zwanego "screen tearing'u". W ustawieniach ustaw opcję Vertical Sync na full lub half (synchronizacja pionowa na pełną lub połowę) i sprawdź czy coś pomogło.


To w ustawieniach karty graficznej (nvidia)??
 
 
 
Pawel_15 
znawca
Mann Bonk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 31
Dołączył: 30 Maj 2009
Posty: 1967
Skąd: Bonk in Polen
Wysłany: 09-01-2018, 13:47   

Tak, dokładnie tam :)
 
 
 
Arra
super user


Wiek: 35
Dołączył: 06 Lut 2015
Posty: 117
Skąd: Głogów
Wysłany: 09-01-2018, 15:03   

And The Winner Is..... sa_krzysztof za "synchronizacje pionową" Wielkie Brawa!! :-P
Choć u mnie nie było opcji half/full tylko włącz/wyłącz - wyłączenie poskutkowało.

Wszystkim dzięki za odzew.
Temat do zamknięcia.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group