Wysłany: 14-01-2017, 20:32 Problem z ustawieniem zwrotnic w sesji
Witam,
Mam taką małą prośbę o pomoc w tworzeniu sesji. Generalnie chcę automatycznie ustawić zwrotnice przy oblocie składu przy użyciu wyzwalacza i zasady 'zmień zwrotnice'. Problem polega na tym, że po przejechaniu przez wyzwalacz zwrotnice przestawiają się w zadane położenie po czym prawie natychmiast wracają do położenia pierwotnego powodując, że zawracam z powrotem na tor z którego przyjechałem. Da się ustawić to tak, żeby zostało w położeniu zadanym? Póki co jedyna opcja to zatrzymanie się na wyzwalaczu i zawrócenie wtedy wszystko działa prawidłowo. Dodam jeszcze, że niektóre z tych zwrotnic w ciągu sesji zmieniane są kilkakrotnie. Używam Trainz 2010 a mapa to Szlakiem Ostatnich Ryflaków. Z góry dzięki za pomoc
Póki co jedyna opcja to zatrzymanie się na wyzwalaczu i zawrócenie wtedy wszystko działa prawidłowo.
a co innego chcesz zrobić?
a przykład opisany to jest najprawdopodobniej efekt używania przez Ciebie wbudowanych poleceń "Jedź do..., Jedź przez..., objedź skład" w tych poleceniach AI samo sobie ustawia rozjazdy nie zależnie od tego jak je ułożysz
Nie chodzi o AI lok jest kontrolowany przeze mnie. Chodzi o to, że ja chcę oblecieć skład bez ręcznego przestawiania zwrotnic. Zwrotnica zmienia się zaraz po przejechaniu jej na zadane położenie w regule 'zmień zwrotnice'. Problem w tym, że jak zajadę minimalnie za daleko za nią to wraca ona (nie tylko ona zresztą ale wszystkie zwrotnice zdeklarowane w regule) do poprzedniego położenia. Próbowałem przesunąć wyzwalacz trochę bliżej lub dalej ale to zupełnie nic nie daje.
Ostatnio zmieniony przez holden111 14-01-2017, 23:53, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 150 Skąd: Sanok
Wysłany: 18-01-2017, 19:45
Nie prościej byłoby użyć semaforów v5 i triggera? Jest tam opcja ręcznej zmiany zwrotnic. Niestety nie wiem co to za mapa i czy istnieją tam te semafory, ale myślę że byłoby lepiej i szybciej.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Sie 2015 Posty: 150 Skąd: Sanok
Wysłany: 18-01-2017, 20:57
Ja się podepnę tylko pod temat, w przypadku ustawiania tak zwrotnic są trzy pozycje: lewa środek i prawa, co oznacza więc środkowa pozycja i jak jest "ustawiana" tzw. od której strony mam patrzeć na zwrotnicę bym wiedzieć jak ustawić ?
to jest bardziej zrobione pod "zagramanicze" rozjazdy gdzie są trzy kierunki. W normalnych rozjazdach są dwa kierunki PRAWY i LEWY i tak się wybiera. a jak się patrzy na zwrotnicę? w kierunku z toru pojedynczego "na ostrzę" czyli tam gdzie tor się rozgałęzia