FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Klatkowanie symulacji i doczytywanie elementów scenerii
Autor Wiadomość
chyzy
nowy

Wysłany: 24-08-2015, 18:22   Klatkowanie symulacji i doczytywanie elementów scenerii

Witam

Pojawił mi się taki problem jak w temacie. Wszystko śmiagło pięknie, żadnych lagów, ścinek itp. Pomijając mape Lublin- Dorohusk to mam ponad 70 fps, na Ziemi Świętokrzyskiej i Poligonie. No, ale cały czas podczas symulacji doczytuje mi nagle elementy scenerii, a mam ustawione na maxa i wcześniej, aż tak nie było oraz symulacja to ciągłe lekkie klatkowanie. Nie mam pojęcia co się stało, nawet na niskich ustawieniach to samo.. Nie aktualizowałem sterowników, ani nic, po propstu włączyłem gre za którymś tam razem i od razu rzuciło mi się w oczy, że coś nie tak. Robiłem reinstal, ale nic to nie dało. Ktoś ma jakieś pomysły? Byłbym wdzięczny za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez chyzy 24-08-2015, 18:23, w całości zmieniany 1 raz  

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 24-08-2015, 19:26   

To zrób jeszcze 5 reinstali gry i 10 systemu, na pewno pomoże. Reinstall na każdą okazję :)

Na moim komputerze występują podobne anomalie ale za każdym razem mają one miejsce na moje własne życzenie. Pierwszą z przyczyn jest minimalizowanie gry do systemu, po powrocie zawsze muli, wierci, zacina, ma problemy z wczytaniem 500 metrów otoczenia. Wyłączenie gry i ponowny start zawsze pomaga (dlatego jak buduję mapę to na komputerze tylko Trainz a na laptopie zdjęcia i Geoportal czy inne .PDF).
Drugą z przyczyn takiego zachowania jest moment w którym Windows, Norton czy inny program ma zachciejkę podczas gry wykonywanie jakichś zbędnych w tym momencie zadań typu skanowanie, aktualizowanie czy optymalizowanie całości. Blokada, wyłączenie (czyli danie do zrozumienia żeby wszystko się odpieprzyło) wykonywanych operacji pomaga. Czasem tylko trzeba zapisać i odpalić grę jeszcze raz.

Wnioski postaraj się wyciągnąć sam. Jak nie pomoże to będziemy główkować co dalej :)

chyzy
nowy

Wysłany: 24-08-2015, 20:57   

No czasami reinstal pomaga, myślałem, że "zasyfiłem" grę czy coś zbyt dużą ilością
dodatków..

A teraz się odniosę. Gry nie minimalizuję, antywirusa nie mam żadnego, aktualizacje systemu mam w trybie ręcznym, zbędne programy typu przeglądarka, gg wyłączone, tam raczej się z tym nic nie dzieje. Co do reszty, teraz nawet świeżo po załadowaniu mapy, mija dość sporo czasu zanim mi wczyta poszczególne elementy, jednym słowem po kolei sobie wyskakują tory, składy, drzewa i wszelaka infrastruktura, zarówna ta tuż obok, jak i ta w tle, po prostu widać jak się "buduje". No i podczas jazdy to klatkowanie. A i jeszcze gdy kliknę na ikonkę od Trainza to mija dobre 10 sekund zanim wyskoczy okienko od uruchamiani/opcji/zawartości itd. Teraz już nie wiem czy tak było zawsze, bo musi płyta ruszyć czy to ma związek z tym, że coś się popsuło.
Ostatnio zmieniony przez chyzy 24-08-2015, 20:58, w całości zmieniany 1 raz  

Kam55 
super user

Wysłany: 24-08-2015, 21:29   

Każdy chyba miał podobne problemy.

Ja miałem nawet gorzej na mapie Jamala nie ładowało mi co kilka km trawska Pofiga.

Po prostu bawię się ustawieniami - w opcjach na początku jak i tymi w grze.

Nigdy nie musiałem robić żadnych reinstali.

Z minimalizowaniem też nie mam żadnych problemów. Firefox, Steam ,Antyvir odpalone ale TSa to nie rusza.

Warto także robić formata. Ja po każdym odczuwam znaczną poprawę w działaniu - zwłaszcza TRS'a.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 24-08-2015, 21:49   

Cytat:
antywirusa nie mam żadnego

I tu może być pies pogrzebany. Coś mogło - aczkolwiek nie musiało - się przykleić do gry i na niej żeruje kosztem wydajności. Jak w dzisiejszych czasach można nie mieć porządnego zabezpieczenia komputera...
Cytat:
Warto także robić formata. Ja po każdym odczuwam znaczną poprawę w działaniu - zwłaszcza TRS'a.

A po formacie głowy też widać jakąś zauważalną poprawę? Jak ktoś ma na kompie syf i śmietnik to oczywiście że nowy system działa przez jakiś czas wyśmienicie. Same w sobie formaty nie sprawiają że następuje odblokowanie mnożnika wydajności gry :) Jak można takie farmazony wypisywać...

chyzy
nowy

Wysłany: 25-08-2015, 11:47   

Antywirusów już miałem tyle, że głowa mała i jakoś za dobre nie były, bo i tak wirusy były i tak. Format był nie tak dawno, ale to z innego powodu. Nie mniej, przeskanowałem kompa i żadnych śladów wirusa czy szkodliwego oprogramowania nie widać.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 25-08-2015, 18:53   

Nie pochwaliłeś się parametrami komputera. Dla mnie brzmi to jak pecet z kartą grafiiczną 512MB lub małą ilością RAM na 32bit systemie operacyjnym.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 25-08-2015, 18:59   

Cytat:
Antywirusów już miałem tyle, że głowa mała i jakoś za dobre nie były, bo i tak wirusy były i tak.

Nie ma 100% skuteczności ale można zbliżać się do tej wartości używając porządnego softu a nie Avasta i spółki które niektóre oprogramowanie antywirusowe traktuje jako trojany :)
Cytat:
Nie mniej, przeskanowałem kompa i żadnych śladów wirusa czy szkodliwego oprogramowania nie widać.

Czym? Avastem czy czymś porządnym? Bo to ma spore znaczenie.
I tak jak napisał @samplaire - podaj jeszcze specyfikację komputera.

Alana 
znawca

Pomogła: 129 razy
Wysłany: 25-08-2015, 19:41   

jak nie masz SSD to warto zdefragmentowac dysk twardy, roznica w pracy trainza wyraznie odczuwalna

chyzy
nowy

Wysłany: 25-08-2015, 20:08   

Avast to kiedyś, avira, avg i z tego typu darmowych. A komp: procek intel core i5 3.2GHz w turbo do 3.6, 8 gb ramu, karta GeForce GTX 750 Ti. , windows 7 64 bit. Nie, nie mam dysku ssd.
Ostatnio zmieniony przez chyzy 25-08-2015, 20:08, w całości zmieniany 1 raz  

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 25-08-2015, 20:18   

Czyli raczej komp nie przeszkadza ;-)

- spróbuj przełączyć w ustawieniach gry z openGL na directx lub odwrotnie. Czasem to czyni cuda.
- zobacz czy nie masz jakichś rzczy odpalonych w tle typu skype/steam/spotify czy inne, które wgrywają się podczas startu systemu i rezydują w pamięci. U mojego syna Win7 odpalał się do pełnej uzywalności ok. 8min. No rakieta była.
- zrób defrag dysku

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 25-08-2015, 20:37   

Toć to komputer-rakieta jest :) Zrób tak jak napisał @samplaire oraz zobacz ustawiania karty graficznej dla Trainz. Może zbyt mocno coś ustawiłeś żeby obraz był dobry i przesadziłeś, stąd zamulanie. Po każdym formacie mam ten sam problem - ustawienie karty pod grę i testowanie różnych ustawień. Jak dam te mocne to wtedy obraz jest idealny ale płynności nie ma żadnej. Trzeba ustawić odpowiednio - na forum jest temat z podaną listą ustawień - i wtedy działa dobrze.
Zobacz też czy nie wrzucił ci się jakiś lipny sterownik do karty graficznej, chociaż pod 750Ti nie wydali lipnego (wiem bo sam mam).

Tak jeszcze dla pewności, zobacz czy oby na pewno masz włączoną kartę graficzną i czy nie jedziesz przypadkiem na domyślnej Intel HD :)

chyzy
nowy

Wysłany: 25-08-2015, 22:10   

Zmiana z openGL na directx faktycznie dała dużo, nie ma klatkowania. Dziwne, bo jak wcześniej to sprawdzałem to nie było różnicy. Ogólnie szybciej się wczytują scenerie i menu płynniej chodzi. Defragmentację zrobiłem, może ona coś pomogła? Procesy zbędne nie zamulają. W ustawieniach w panelu nvidii się nie bawiłem ustawieniami, czyli tam jest cały czas jak było. Sterowniki najnowsze ze strony nvidii. A co do karty to jest tylko ta Geforca, w menedżerze zadań jest tylko ona, więc raczej niemożliwe by zintegrowana się włączała. Klatkowania nie ma póki co, ale to wczytywanie i wyskakiwanie terenu, wydaje mi się, że tu jeszcze coś nie tak, bo mam widoczność ustawioną na maksa, a raczej to nie jest tak do końca jak powinno być bo blisko widać jak "buduje" scenerie.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 26-08-2015, 08:02   

A na jakiej mapie to masz? Mam na dysku kilka starszej daty mapy które potrafią max rysować do 150 metrów ze względu na dodatki. Dzisiejsze raczej takich problemów nie mają ze względu na fakt iż stosowane są nowsze i lepsze dodatki.

D_M
zaawansowany

Wysłany: 26-08-2015, 08:55   

chyzy napisał/a:
Defragmentację zrobiłem, może ona coś pomogła?

Defragmentacja zwykłego dysku w trainz jest bardzo ważna.
Dodatki w trainz składają się z wielu plików - graficznych, tekstowych oraz skryptów. Tylko jedna lokomotywa może składać się z nawet 100 plików, często bardzo małych, a pliki x.texture.txt zawsze są bardzo małe ~ 1kB.
Im mniejsze pliki, tym wolniej się wczytują z HDD / SSD. Dodatkowo, jeśli masz to wszystko mocno pofragmentowane - jeszcze dodatkowo na jakiejś dużej partycji - to dysk musi ostro pracować żeby to wszystko odczytać.
W tym poście masz porównanie odczytu małych plików w moich HDD i SSD:
http://www.trainz.pl/_for...ghlight=#119969

chyzy napisał/a:
W ustawieniach w panelu Nvidii się nie bawiłem ustawieniami, czyli tam jest cały czas jak było.

Warto poświęcić trochę czasu na popróbowanie kilku ustawień, szczególnie jeśli zależy nam by roślinność Bogdana dobrze wyglądała - nie była taka "ostra". Poczytaj temat bazlera71 od tego posta: http://www.trainz.pl/_for...p=151721#151721

Ja w swoim mobilnym GTX850M zastosowałem gotowe ustawienia w panelu NVidia od T_N, autorem screena jest T_N:

chyzy napisał/a:
Klatkowania nie ma póki co, ale to wczytywanie i wyskakiwanie terenu, wydaje mi się, że tu jeszcze coś nie tak, bo mam widoczność ustawioną na maksa, a raczej to nie jest tak do końca jak powinno być bo blisko widać jak "buduje" scenerie.

Spróbuj zmniejszyć widoczność z "maksa" do 2000 - 3000m, to możesz zrobić nawet w trakcie grania.

Daro93 
nowy

Wysłany: 26-08-2015, 14:19   

Z ciekawości sprawdziłem jak wygląda roślinność po zmianie ustawień w panelu sterowania NVIDIA. Otóż zauważyłem, że roślinność nie jest wyostrzona, przypomina bardziej roślinność z wersji wcześniejszych np. TRS 2004. Zauważyłem także, że tory Samplaire oraz drzewa w tak jakby się "ruszają" ale jest to słaby efekt, aczkolwiek może to niektórym przeszkadzać.

chyzy
nowy

Wysłany: 26-08-2015, 14:25   

Pawel_15 napisał/a:
A na jakiej mapie to masz?

Poligon i Ziemia Świętokrzyska. Innych nie używam.

@D_M

Pojemność partycji jest dość spora, to fakt. Ustawienia sprawdzę w wolnej chwili i dam znać. Również te z widocznością. Dzięki za pomoc.

chyzy
nowy

Wysłany: 27-08-2015, 17:04   

Dzięki za dotychczasową pomoc. Próbowałem ustawień z obu screenów i nie widzę żadnej różnicy. Dalej jest migotanie tekstur i takie tam. Co do odległości rysowania to dalej wyskakują te obiekty, zmniejszenie spowodowało to, że jest jeszcze gorzej, ale to było oczywiste :P może ktoś coś jeszcze na to wymyśli i na to migotanie tekstur. Za dotychczasową pomoc podziękowałem "przyciskiem" :)

I takie 2 screeny jeszcze. Proszę zwrócić uwagę na tory i zaznaczone na drugim screenie tabliczki:

Ostatnio zmieniony przez chyzy 27-08-2015, 17:20, w całości zmieniany 3 razy  

Zwinny
zaawansowany

Wysłany: 27-08-2015, 17:32   

To już wina leży w samych dodatkach po prostu tak są zrobione. Ta gra ma to do siebie że jak za blisko umieści się edytowalny napis na danym obiekcie (w tym wypadku tabliczka) to z daleka jedno przenika przez drugie. Ta gra nigdy idealna nie była więc nie możesz tego wymagać - trzeba się nauczyć z niektórymi niedogodnościami żyć ;)

Daro93 
nowy

Wysłany: 27-08-2015, 18:20   

Co do migotania - też tak mam ale z tym nic nie zrobisz. Tak są zbudowane dodatki i trzeba się z tym "migotaniem" oswoić :).

RBach 
Administrator
Toromistrz

Wysłany: 27-08-2015, 18:21   

A tory Samplera maja tak "fabrycznie" - na przybliżeniu widać, jak włączają się kolejne stopnie LOD. Z tym nic nie zrobisz.
Aktualny release skryptów sygnalizacji:
v5.6:26.12.2025

chyzy
nowy

Wysłany: 27-08-2015, 18:54   

No skoro tak mówicie to spoko. Myślałem, że to jednak coś nie tak. No to zostaje z tym żyć :P. Dzięki.

Espen 
znawca
Mann Bonk

Wysłany: 27-08-2015, 19:23   

Dzięki takiemu a nie innemu zachowaniu się tychże torów 3D autorstwa @samplaire możemy ich używać w ilości sztuk większej niż jedna bez pokazu slajdów. Coś za coś.

samplaire
znawca
i na dodatek dziad

Wysłany: 31-08-2015, 15:11   

Nasza gra to kompromis. Ustawienia pojawiania się kolejnych stopni uproszczenia są wzięte z innych torów i są optymalne Próba ruszania tym zawsze działała na niekorzyść, więc zostawiłem jak jest, autor tamtych pewnie też długo nad tym pracował. Jeśli chodzi o tablice, to między innymi z tego powozu zaprzestałem ich modernizacji, bo po pierwsze były robione jeszcze pod słupy Chestera, a Bogdana mają lekko inne wymiary, po drugie właśnie to przenikanie - odsunięcie napisów od tablicy choćby ułamek dalej spowodowałoby groteskowe efekty wizualne ;-) Trza z tym żyć.
Ostatnio zmieniony przez samplaire 31-08-2015, 15:12, w całości zmieniany 1 raz  

chyzy
nowy

Wysłany: 31-08-2015, 18:30   

Spoko spoko Panowie :-) Po prostu wolałem sie upewnić czy to jakieś problemy u mnie czy tak po prostu jest. Dzięki. Gra i tak sprawia dużo radochy.
Ostatnio zmieniony przez chyzy 31-08-2015, 18:32, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu