Pomógł: 7 razy Wiek: 110 Dołączył: 21 Lut 2011 Posty: 633 Skąd: Stąd
Wysłany: 12-08-2015, 15:44 Repainty oparte o siatki
Coś takiego kurzy się u mnie i nie wiem, co z tym zrobić.
Przydałoby się ustalić wspólne forumowe stanowisko odnośnie publikacji dodatków na siatkach nieudzielających się już twórców.
Licencje licencjami, ale tu chyba o to nie chodzi, żeby się ich sztywno trzymać.
Pomógł: 34 razy Wiek: 31 Dołączył: 11 Mar 2008 Posty: 826 Skąd: Brzozów
Wysłany: 12-08-2015, 17:26
Możecie się powstrzymać od głupich komentarzy? Jak nie ma rozwiązania to po prostu przemilczcie. Rozumiem jakby to pisał jakiś troll lub świeżak, a tutaj pisze ktoś co próbuje cokolwiek robić i na pewno nie ma intencji żeby jakoś na tym zarobić, a tym bardziej nie robi paintowych repaint'ów.
@Ryszard aż żal mi to komentować, ale napisze przysłowiowe komentarz dla Ciebie: "To do roboty."
_________________ A polski hip hop wszedł i wyszedł...
Możecie się powstrzymać od głupich komentarzy? Jak nie ma rozwiązania to po prostu przemilczcie.
Tu nie ma problemu, bo sprawa jest oczywista. Autor żyje i ma się dobrze, więc w związku z tym pisanie „Licencje licencjami, ale tu chyba o to nie chodzi, żeby się ich sztywno trzymać.” jest jednym z głupszych zdań, które przeczytałem.
Shaggy napisał/a:
. Rozumiem jakby to pisał jakiś troll lub świeżak, a tutaj pisze ktoś co próbuje cokolwiek robić i na pewno nie ma intencji żeby jakoś na tym zarobić, a tym bardziej nie robi paintowych repaint'ów.
Pisze to dorosła osoba, która jest zobowiązana do przestrzegania prawa. Jeśli przestrzegamy regulaminu forum, to tym bardziej przestrzegajmy prawa autorskiego. A argument „ktoś co próbuje cokolwiek robić” ma się nijak do zaistniałej sytuacji. Ty też chciałbyś, żebyś ktoś rozporządzał Twoim domem, gdyby Cię długo w nim nie było?
Shaggy napisał/a:
@Ryszard aż żal mi to komentować, ale napisze przysłowiowe komentarz dla Ciebie: "To do roboty."
To możesz śmiało nie komentować, bo to nie Ryszard ma problem. A tak z ciekawości, to z jakiego przysłowia jest to „to do roboty.”?
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 12-08-2015, 18:03
Widzę koncert oburzonych się zbiera, choć wezmę pod obronę PMT.
Nie powiem - traktowanie licencji jako coś co już nie obowiązuje jest niedopuszczalne, ale co w przypadku kiedy nie ma kontaktu z autorem, a do wydania modelu jest wymagana jego zgoda? Ogłoszenie do gazety dać żeby go znaleźć? Nie nakłaniam nikogo do łamania licencji, skłaniam jednak do namyślenia się nad tematem głębiej, a nie tylko przez pryzmat ataków. Wiem że jest tu bardzo małe pole do manewru, ale jakieś wyjście może się znaleźć.
Wysłany: 12-08-2015, 18:16
A może dla niego nie jest oczywista? Czy potrzebny jest ten spam 3 komentarzy które praktycznie oznaczają jedno i to samo zamiast to przemilczeć lub po prostu nie pisać po raz kolejny? Ale nie, trzeba zrobić z tego wielki szał i oburzenie bo autor napisał głupie zdanie. Mało ważne że ma dobre chęci, chce się z nami podzielić czymś co zrobił - ja osobiście tej chęci nie mam, im dłużej czytam to forum.
Ryszarda nie da się nie komentować, bo ktoś kto jest administratorem powinien mieć jakiś poziom a nie zabawa w Zolwia - on jest tylko jeden ;) A to przysłowie jest forumowe, szczególnie używane od osób które nie mają o tym pojęcia.
Uważam że ten temat powinien się skończyć jedną odpowiedzią np:
"Niestety taka jest licencja i jeśli autor jest nieaktywny i nie ma z nim kontaktu to nic na to nie poradzisz. Ewentualnie może się ktoś odezwać kto ma do niego inny kontakt lub inne rozwiązanie tego problemu".
I czy to jest wielki problem napisać coś takiego?
Ostatnio zmieniony przez Shaggy 12-08-2015, 18:26, w całości zmieniany 1 raz
A może dla niego nie jest oczywista? Czy potrzebny jest ten spam 3 komentarzy które praktycznie oznaczają jedno i to samo zamiast to przemilczeć lub po prostu nie pisać po raz kolejny? Ale nie, trzeba zrobić z tego wielki szał i oburzenie bo autor napisał głupie zdanie.
Dla Ciebie dziwne jest to, że odpowiada się na pytania?
Shaggy napisał/a:
Ryszarda nie da się nie komentować, bo ktoś kto jest administratorem powinien mieć jakiś poziom a nie zabawa w Zolwia - on jest tylko jeden ;) A to przysłowie jest forumowe, szczególnie używane od osób które nie mają o tym pojęcia.
Ale postawa ryszarda jest jak najbardziej prawidłowa.
Shaggy napisał/a:
Uważam że ten temat powinien się skończyć jedną odpowiedzią np:
"Niestety taka jest licencja i jeśli autor jest nieaktywny i nie ma z nim kontaktu to nic na to nie poradzisz. Ewentualnie może się ktoś odezwać kto ma do niego inny kontakt lub inne rozwiązanie tego problemu".
PMT nie ma 12 lat i nie poznaje dopiero otaczającego go świata. Działa w temacie tekstur wiele miesięcy, więc prawo autorskie nie powinno być dla niego obce. Można oczywiście ująć swoje myśli grzeczniej, jednak gdy się widzi, jak 19 letnia osoba pyta czy można legalnie złamać prawo to od razu zadaję sobie pytanie czy aby na pewno zasługuje na grzeczną odpowiedź.
Czyli Panowie shaggy (wnioskuję po wiadomość na shoutboxie), UAZ i Traxx95 są za łamaniem prawa? W imię czego?
Czyli Panowie shaggy (wnioskuję po wiadomość na shoutboxie), UAZ i Traxx95 są za łamaniem prawa? W imię czego?
Nie, nie jestem za łamaniem prawa autorskiego, ale sądzę iż niektóre wypowiedzi w tym wątku mogłyby być grzeczniejsze i bardziej konstruktywne. Poza tym popieram zdanie UAZa.
A tak PS. to nie UAZ pisał na SB tylko ja i Podlesky.
Ostatnio zmieniony przez Traxx95 12-08-2015, 18:54, w całości zmieniany 2 razy
@Patrykos: Twoje wnioskowanie jest bardzo kiepskie. Bardzo Cie proszę, czytaj ze zrozumieniem.
Zastanów się, czy aby nie wynika to ze sposobu konstruowania Twoich myśli. Ubolewasz cytuję
Cytat:
To już jest hit hitów że ktoś chce coś wydać, coś mu to utrudnia, to jeszcze się go dissuje :| Najlepiej to nic nie wydawać i problem z głowy.
nad tym, że ktoś oburzająco się odniósł do zdania
Cytat:
Licencje licencjami, ale tu chyba o to nie chodzi, żeby się ich sztywno trzymać.
tak jakby łamanie licencji było rzeczą powszechnie akceptowalną. Nie można przedkładać chęci wydania dodatku nad prawem autora. Jeśli masz problem ze zrozumieniem tego, że ktoś ostro reaguje na takie zapędy, no to nie mamy o czym dyskutować.
Shaggy napisał/a:
Zakończmy, nie ma po co bawić się w zabawę 'głupi i głupszy' i popieranie kogoś.
Dozorcą jesteś, że zamykasz dyskusje? Pozostaw to kompetentnym osobom. Dyskusja była skończona po uzyskaniu 3 negatywnych opinii (w tym ryszarda), ale Ty miałeś jakieś ”ale”.
A teraz słów kilka od samego autora siatek:
„Pisalem gosciowi juz kiedys na PW ze nie bede bral jego reskinow pod uwage ze wzgledu na chłam i ignorancje w stosunku do mnie. Mianowicie totalnie zlewał wszelkie uwagi i prośby z mojej strony, robil wszystko po swojemu”
Wysłany: 12-08-2015, 19:13
Ok, ale czy nie łatwiej było podać taki komentarz jak podałem przykładowo? Wtedy wszystkie wątpliwości zostały by rozwiane.
Patrykos napisał/a:
A teraz słów kilka od samego autora siatek:
„Pisalem gosciowi juz kiedys na PW ze nie bede bral jego reskinow pod uwage ze wzgledu na chłam i ignorancje w stosunku do mnie. Mianowicie totalnie zlewał wszelkie uwagi i prośby z mojej strony, robil wszystko po swojemu”
Myślę, że tyle wystarczy.
Naprawdę??? Gratulacje dla Ciebie, bo chyba zrozumiałeś o to co mi chodziło. Dziękuje!
Ostatnio zmieniony przez Shaggy 12-08-2015, 19:18, w całości zmieniany 2 razy
Ok, ale czy nie łatwiej było podać taki komentarz jak podałem przykładowo? Wtedy wszystkie wątpliwości zostały by rozwiane.
Super, ale każdego prawo, żeby wyrażał swoje myśli w taki sposób, w jaki mu się podoba (uwzględniając poszanowanie regulaminu). I nie powinieneś czynić zarzutów, że ktoś ostro reaguje na takie sugestie. Nie jesteś przecież w roli moralizatora forumowego.
Shaggy napisał/a:
Na prawdę??? Gratulacje dla Ciebie, bo chyba zrozumiałeś o to co mi chodziło. Dziękuje!
Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 12-08-2015, 19:28
Pozwolę sobie dodać krótkie zdanie od siebie.
Licencja musi być przestrzegana zawsze, jeśli jest cały czas aktywna. Aktywna jest zaś całe życie, jeżeli autor nie zgłosi, że jest nieaktualna i unieważnia ją. Odnoszę się raczej do typu licencji ogólnej, nie tylko dotyczącej świata Trainz, ale warto też wspomnieć o tym, bo nie ważne, w jakim zakresie taka licencja jest stosowana, zawsze jest taka sama zasada jej działania.
Autor reskinu, który zrobił go na modelu z licencją, musi jej przestrzegać i stosować się każdych zasad. które postawił nam autor modelu. Jeżeli w danej licencji jest napisane, że jeżeli publikacja danego reskinu wymaga zgody autora, musi być tak zgoda. Problemem staje się to, że autor zaprzestał działania w danej branży - w tym przypadku... tworzenia modeli freeware do symulatora Trainz, a licencja jest nadal aktywna i tutaj napisać można tylko dwa słowa - to nic. Licencja jest nadal aktywna, bo autor nie dał żadnej oznaki, że dana licencja wygasła. Ta sytuacja jest też małym błędem, w której autor licencji zamieścił punkt o kontakcie z autorem w celu publikacji, a do samego autora nie ma kontaktu - jest to po prostu błąd w licencji. Każdy autor powinien na bieżąco kontrolować swoją licencję i odświeżać ją, w przypadku zmian, które nastały w jego działalności. Jest też taka opcja, że licencja wygasła, ale w taki sposób, że modele są off - nie można robić na nich żadnych repaintów.
Z tego, co nauczyłem się na wykładzie Podstaw Przedsiębiorczości, mogę podsumować te zdania w taki sposób:
"Licencja musi być przestrzegana, choćby się paliło i waliło - musi. Jeżeli jednak licencja zawiera błąd i nieprzemyślany punkt, każdy użytkownik, który próbuję coś zrobić z danym produktem z ową licencją, może się do niej odwołać w celu jej poprawienia lub zneutralizowania." Niestety... są zasady, ale nawet zasady mają swoje zasady.
Można próbować skontaktować się z autorem... różnymi sposobami, jakie nam udostępnił, lecz jeżeli jest to niemożliwe, to tak jak pisałem wyżej:
- dostosować się do licencji autora,
- spróbować ją podważyć w sytuacji, w której licencja zawiera błąd, lub jest nieaktualna
- zostawić dany produkt autora w spokoju
Wysłany: 12-08-2015, 19:33
Jeśli chodzi o scenę trainz i wzajemne szanowanie się twórców to nie ma co dyskutować.
PMT napisał że autor jest nie aktywny, a okazuje się co innego. Nie wiem czy nie dostał odpowiedzi która zacytował Patrykos czy po prostu o niej nie powiedział.
Ostatnio zmieniony przez Shaggy 12-08-2015, 19:34, w całości zmieniany 1 raz
Patrykos , ale jak to świadczy o autorze siatki który brakiem odpowiedzi nie wyraża zgody? Jak nie wyraża to tak ciężko napisać dwa zdania że nie i choćby krótko dlaczego? Szanujmy się trochę wzajemnie i starania innych osób. PMT zrobił repaint, nie wiemy na jakim jest dokładnie poziomie (chodzi tu o szczegóły) bo z zewnątrz wygląda całkiem okey, poświęcił na to swój czas, pisał do autora siatki i a on przytaczając Twoje słowa brakiem odpowiedzi nie wyraża zgody? No proszę Was, jak każdy będzie miał takie podejście to się ludziom odechce cokolwiek robić bo i tak będą olani... Jeszcze raz powtórzę więcej szacunku dla ludzi którzy coś robią i doceńmy ich prace.
Ale po raz kolejny trzeba podkreślić, licencja licencją i koniec w tej sprawie. Jak już patrykos powiedział, wszystkie siatki istnieją, mają się dobrze, tak samo jak autor.
Zaczyna się obrażanie Krzysia, bo nie odpowiada na wiadomości, ale jestem pewien, że to czyta i z pewnością jako osoba odpowiedzialna za tą wojnę wyrabia sobie właśnie zdanie o twórcach.
A jak ktoś mówi o robieniu czegoś samemu, niech robi też sam. Głupi domek z dwuspadowym dachem to mnóstwo pracy, a co dopiero lokomotywa.
Podejrzewam że Kylo0 po prostu nie ma czasu na trainza. Jego strona nie działa, ostatnia wizyta na forum prawie rok temu, a ostatni post prawie półtora roku temu: http://www.trainz.pl/_for...p=142481#142481
W tej tamarze 024 - z tego co zauważyłem - trzeba wymienić tarcze buforów na okrągłe.
Również kilka TEM2 od Patrykosa, czeka już bardzo długo na poprawki.
Szkoda.
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Zaczyna się obrażanie Krzysia, bo nie odpowiada na wiadomości, ale jestem pewien, że to czyta i z pewnością jako osoba odpowiedzialna za tą wojnę wyrabia sobie właśnie zdanie o twórcach.
a ja mam nadzieję, że nie czyta. Bo jeśli czyta a nie odpowiada tzn. że drugi człowiek jest dla niego nie tak ważny jak prawa i licencje które ustanowił.
Wystarczy przełożyć to na najzwyczajniejszą sytuację w świecie rzeczywistym gdy jeden człowiek pyta o coś drugiego. W czym problem jest by odpowiedzieć cokolwiek? Nawet jeśli odpowiedź jest negatywna, druga strona nie jest olana. Nie ma nic gorszego w komunikacji między ludźmi jak brak odpowiedzi.
I mam nadzieję, że Kyloo nie odpowiada bo po prostu tego nie czyta. Chciałbym go postrzegac jako gościa z klasą, jak do tej pory.
z pewnością jako osoba odpowiedzialna za tą wojnę wyrabia sobie właśnie zdanie o twórcach.
Witku, obawiam się, że wina Krzyśka jest tutaj najmniejsza (jeśli jest jakakolwiek).
Kanclerz napisał/a:
A jak ktoś mówi o robieniu czegoś samemu, niech robi też sam. Głupi domek z dwuspadowym dachem to mnóstwo pracy, a co dopiero lokomotywa.
Ale to co napisał Rysiek jest słuszne. Jeśli przeszkadza Ci licencja autora albo masz problem z tym, żeby się z nim dogadać to najprościej zrobić swój model.
D_M napisał/a:
Podejrzewam że Kylo0 po prostu nie ma czasu na trainza. Jego strona nie działa, ostatnia wizyta na forum prawie rok temu, a ostatni post prawie półtora roku temu: http://www.trainz.pl/_for...p=142481#142481
W tej tamarze 024 - z tego co zauważyłem - trzeba wymienić tarcze buforów na okrągłe.
Również kilka TEM2 od Patrykosa, czeka już bardzo długo na poprawki.
Szkoda.
Strona działa (prócz głównej).
Jacek napisał/a:
Cytat:
a ja mam nadzieję, że nie czyta. Bo jeśli czyta a nie odpowiada tzn. że drugi człowiek jest dla niego nie tak ważny jak prawa i licencje które ustanowił.
Wystarczy przełożyć to na najzwyczajniejszą sytuację w świecie rzeczywistym gdy jeden człowiek pyta o coś drugiego. W czym problem jest by odpowiedzieć cokolwiek? Nawet jeśli odpowiedź jest negatywna, druga strona nie jest olana. Nie ma nic gorszego w komunikacji między ludźmi jak brak odpowiedzi.
I mam nadzieję, że Kyloo nie odpowiada bo po prostu tego nie czyta. Chciałbym go postrzegac jako gościa z klasą, jak do tej pory.
Dlaczego milczenie Krzyśka ma być uznane jako coś złego? Załóżmy taką hipotetyczną sytuację, że niejaki krolak pisze do zolwika albo mnicha mejlami z pytaniem jak się czują. Czy ich milczenie będzie tutaj uznane jako niestosowne? Dla obserwatora, który nie zna okoliczności i motywów zachowań i reakcji być może, ale dla osoby, która wie co ten krolak tutaj wyrabiał nie będzie to nic dziwnego.
Milczenie w prawie (i jego znaczenie) jest ściśle określone. Dlatego nie wiem dlaczego ktoś myśli, że jeśli autor się nie odzywa to należy uznać, że jest bucem. Po prostu może nie ma czasu albo o tym zapomniał? Nie przesadzajmy z sądami etycznymi w sprawie, w której nie jesteśmy stroną.
Piszę jeszcze raz i wyraźnie – współpracuję z Kylem i przystosowuje jego modele do dzisiejszych realiów (skrypt, cień, LOD, animowane drzwi/okna).
Ehh Patrykos ale Twoje porównanie jest nie zbyt trafne bo PMT napisał w konkretnej sprawie a nie "co tam słychać"... Myślę że chyba nie ma co już dalej ciągnąć tego tematu bo nic więcej z tego i tak nie wyniknie dopóki sam autor siatki by się do tego nie ustosunkował.
Dla obserwatora, który nie zna okoliczności i motywów zachowań i reakcji być może, ale dla osoby, która wie co ten krolak tutaj wyrabiał nie będzie to nic dziwnego.
---
Znasz okoliczności rozmów? Wiesz jak się kontaktowali? To dlaczego osądzasz?
Zwinny napisał/a:
Myślę że chyba nie ma co już dalej ciągnąć tego tematu bo nic więcej z tego i tak nie wyniknie dopóki sam autor siatki by się do tego nie ustosunkował.
Autor się ustosunkował i jego wypowiedź przytoczyłem. Dla mnie temat jest od początku skończony, ale to nie ja ciągnę temat dalej.