FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Trainz Classic
Autor Wiadomość
Mazan
świeżak


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 2
Skąd: Gdansk
Wysłany: 10-02-2009, 17:43   Trainz Classic

Prosze o pomoc . Niewiem z jakiej strony mam sciągać dodatdki to trainz classic ani jak je zainstalować.
 
 
a000
super trainz


Pomógł: 34 razy
Wiek: 25
Dołączył: 20 Lut 2008
Posty: 491
Skąd: Kielce/końskie
Wysłany: 10-02-2009, 17:51   

Po pierwsze: instrukcja dołączona do gry. Tam pisze jak instalować.
Po drugie http://www.google.pl na pewno znajdziesz tam stronę z dodatkami do TC http://www.trainz.org/
_________________
Xfire: ibhso
Steam: haisoxem
 
 
 
Steamstan 
user


Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 72
Skąd: Poznań
Wysłany: 10-02-2009, 17:51   

1. Było wiele razy ( albo i nie )
2. Dodatki z poprzednich wersji w większości działają
3. Instalujesz w programie Content Manager, znajduje się (domyślnie) w D:\Program Files\Auran\Bin
Pozdrowienia Steamstan
Edit -> a000 mnie ubiegł
Ostatnio zmieniony przez Steamstan 10-02-2009, 17:53, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
 
Mazan
świeżak


Dołączył: 10 Lut 2009
Posty: 2
Skąd: Gdansk
Wysłany: 10-02-2009, 18:09   

jeszcze jedno a skąd te program ?sciągnac z neta?
 
 
Steamstan 
user


Pomógł: 7 razy
Wiek: 27
Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 72
Skąd: Poznań
Wysłany: 10-02-2009, 18:14   

Content Dispatcher instaluje się razem z grą w folderze, na przykład dysk -> D:\....Auran\Bin
 
 
 
margera
zaawansowany



Pomógł: 40 razy
Wiek: 31
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 621
Skąd: Otwock
Wysłany: 10-02-2009, 19:14   

Może najpierw wystarczy instrukcje przeczytać?
_________________
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej glupoty...

http://www.garnek.pl/margera/
http://otwockrail.cba.pl/
 
 
Leo45
nowy


Dołączył: 08 Lis 2008
Posty: 19
Skąd: Kraków
Wysłany: 19-02-2009, 18:41   

Mam prośbę, czy użytkownicy Trainz Classic mogą tu zamieścić opinie na temat tej wersji symulatora. Być może to jeszcze zbyt krótki czas od wydania, ale może można już coś podsumować. Z dotychczasowych tu informacji widzę, że grafika jest lepsza, a czy płynniej działa niż poprzednie wersje ? Czy może być zainstalowana równolegle z innymi wersjami na jednym komputerze ? Czy oprócz deszczu są inne istotne problemy.
Czy wymaga mocniejszego sprzętu ?
Jaka jest jej zaleta w stosunku do wersji 2004, czy warto sobie nią głowę zawracać ?
 
 
Wilu_Nysa
świeżak


Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 1
Skąd: Nysa
Wysłany: 19-02-2009, 21:03   

Pisze do was z wielką prośbą. Otóż nabyłem Trianz Classic wydane w CDA i mam pewien problem ze zgrywaniem dodatków.

Przeczytałem oczywiście instrukcje i postępuje tak jak trzeba, jednak zawsze po instalacji danego loka pojawiają mi sie błędy z teksturami:

http://img21.imageshack.u...e=trainzvv4.jpg
Ostatnio zmieniony przez Wilu_Nysa 19-02-2009, 21:05, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Fan_CDA
Gość
Wysłany: 21-02-2009, 14:53   

Musisz wejść na stronę http://www.cdprojekt.pl/TrainzClassic i wpisać numer seryjny podany w e-mailu, który dostaniesz.
 
 
rysztur
zaawansowany


Pomógł: 60 razy
Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 948
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 24-02-2009, 19:27   TrainzClassic

Wilu_Nysa:
To jest typowy przykład bałaganu po zainstalowaniu dodatku dla TRS 2004 na innej platformie. Problemem jest format zapisanego pliku tekstury.
TRS2006 i TC obsługuje format (w parze odpowiednio): textury xxxx.bmp lub xxxx.tga (bez kompresja RLE) oraz xxxx.txt.
TRS 2004 obsługuje format xxxx.texture.txt, który zawiera te dwa pliki w sobie.
W tym przypadku jest para stary format textury xxxx.texture.txt orax plik xxxx.txt. CMP (czy jak to sie nazywa w TC) widzi plik xxxx.txt ale nie widzi pliku textury.
Są dwa wyścia z tej sytuacji:
1/ wystarczy wyrzucić z katalogu dodatku plik xxxx.txt i wszystko jest OK, lub,
2/ wyjąć z pliku xxxx.texture.txt plik textury (za pomocą programu tgatool2) i zapisać go w katalogu dodatku zachowując nazwę z pliku xxxx.txt i usunać stary plik textury (czyli xxxx.texture.txt)
Po tym zatwierdzaumy dodatek, wszystko powinno zadziałać.
Ja osobiście stosuję pierwszy sposób w TRS2006 i wszystko jest OK.
Nie wiem czy to co napisałem jest zrozumiałe, gdybyś miał wątpliwości pisz na priva.
 
 
drstrach
znawca


Pomógł: 336 razy
Wiek: 51
Dołączył: 03 Gru 2008
Posty: 6691
Skąd: Warszawa
Wysłany: 26-05-2009, 18:58   

nervismo napisał/a:

w trakcie instalacji nie było problemów directem

Czyli rozumiem, że directX 9c
Najnowsze drivery do karty graficznej
A wiec pozostaje Ci wejść w ustawienia gry i pobawienie się ustawieniami OpenGL lub DirectX, w celu dostosowania tych parametrów do karty graficznej.
A jeśli to nie pomoże, zostaje wykorzystanie linka do pomocy technicznej Auran-u.

Aha i jeszcze jedno: zapoznaj się jak należy prosić o pomoc techniczną , niektóre punkty dotyczą akurat Ciebie (np.: parametry kompa)
 
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 49
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 898
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 21-05-2015, 21:38   

Wykorzystuję wątek żeby nie zakładać następnego - zainstalowałem TC i generalnie jest ok tylko przy uruchamianiu CMP powtarza chyba 3 razy komunikat/okienko:

"Nie udało się zarejestrować klucza rejestru Trainz URL"

nadmienię, że klucz TC mam zarejestrowany na Auranie a oprócz niego jeszcze wersje 2004, 2006 i 2010. Jeśli chodzi o system to Win7 64

Wiecie może o co mu chodzi?
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
Generally
trainz
Generalny


Pomógł: 36 razy
Wiek: 23
Dołączył: 27 Lip 2008
Posty: 303
Skąd: Zabrzeg
Wysłany: 21-05-2015, 21:44   

Może dlatego, że się skończyło wsparcie dla TC. http://online.ts2009.com/...fe-Cycle_Policy
Ostatnio zmieniony przez Generally 21-05-2015, 21:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 49
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 898
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 22-05-2015, 10:51   

Tak, możliwe że o to chodzi. Denerwujące to jest choć nieszkodliwe :/ Obejść/wyłączyć jakoś się nie da?
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
Wujek 082
znawca



Pomógł: 98 razy
Wiek: 32
Dołączył: 04 Cze 2009
Posty: 2248
Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 22-05-2015, 11:23   

Nie pamiętam już, czy to był taki sam problem, ale coś podobnego zgłaszał kiedyś Krzysiek SP45-166. Zaproponowałem wtedy takie rozwiązanie:

http://www.trainz.pl/_for...p=126205#126205

Edit: nie, to jednak nieco inna sprawa. Ale jakby coś zakombinować w tym kierunku, to może się uda znaleźć rozwiązanie...
_________________
www.trainzart.pl
Ostatnio zmieniony przez Wujek 082 22-05-2015, 11:25, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3726
Skąd: Opole
Wysłany: 22-05-2015, 12:30   

Bazler teraz to jeszcze tolerują jak masz zarejestrowany TS12, niżej już nie. Zresztą od kiedy udostępnili TANE to tez dostęp do DLS-a różnisty. Jednego dnia jest dobrze, innego serwer pełny albo klucz lub hasło im nie pasi. Spróbuj wklepać klucz, może pomoże.
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5097
Skąd: Wrocław
Wysłany: 22-05-2015, 14:46   

rysiu, ja mam zarejestrowany TS2010 i takiego komunikatu nie mam
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
 
 
 
ryszard
znawca



Pomógł: 122 razy
Dołączył: 06 Mar 2009
Posty: 3726
Skąd: Opole
Wysłany: 22-05-2015, 17:26   

Żółw ta gra jest u różnych osób widać różna, bo jak chciałem Kilanowi ściągnąć dodatki, to wywalił komunikat o pełnym serwerze. Następnego dnia było ok. Widać wiedzą w Auranie kogo się bać, a kogo nie :mrgreen:
 
 
 
kilanziom
znawca
Maniak


Pomógł: 105 razy
Wiek: 36
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 4841
Skąd: Warszawa
Wysłany: 24-05-2015, 15:12   

A ja bym chciał powiedzieć że najwyższa wersja jaką zarejestrowałem to 2009 i mogę ściągać z DLS o ile nie jest zakorkowany kiedy chcę, więc nie sądzę że oni realnie coś ograniczyli...
_________________
www.wgk.cal.pl
 
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 49
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 898
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 24-05-2015, 18:21   

Ja z DLS-u też mogę zasysyać, ze strony i przez CMP też. Tylko przy uruchomieniu CMP wywala ze trzy razy okno błędu o tym rejestrza URL. Zamykam te okna i wszystko chodzi, nie wiem co to jest. Zarejestrowane na Auranie mam 2004, 2006, TC i 2010
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
bazler71
zaawansowany


Pomógł: 7 razy
Wiek: 49
Dołączył: 13 Cze 2008
Posty: 898
Skąd: Tomaszów Maz.
Wysłany: 23-06-2015, 22:37   

Mam klika nowych spostrzeżeń co do TC, takie drobne uciążliwości życiowe.

Zauważyłem, że czasem nie da się przy edytowaniu sesji dodać kolejnego maszynisty
druga sprawa, ważniejsza, to jakiś bug z towarami. Kiedy próbuję we właściwościach wagonu dodać kolejny towar spoza wpisanych w config wywala niekrytyczny błąd i otwiera się puste okno listy dostępnych towarów. Tak więc np. nie mogę sobie do platformy dodać powiedzmy innych drewnianych belek. Nie bardzo wiem jaka jest przyczyna i co mu nie pasuje. Ktoś się spotkał z takim problemem?
_________________
Żeby mi się chciało chcieć...
 
 
 
D_M
zaawansowany



Pomógł: 116 razy
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 939
Skąd: Jastrzębie
Wysłany: 24-06-2015, 07:54   

Cytat:
...to jakiś bug z towarami. Kiedy próbuję we właściwościach wagonu dodać kolejny towar spoza wpisanych w config wywala niekrytyczny błąd i otwiera się puste okno listy dostępnych towarów. Tak więc np. nie mogę sobie do platformy dodać powiedzmy innych drewnianych belek. Nie bardzo wiem jaka jest przyczyna i co mu nie pasuje. Ktoś się spotkał z takim problemem?

Bardzo upierdliwy problem, mnie on spotkał tylko w TRS2006. Może wystąpić już wtedy, gdy tylko jeden towar jest błędny. Tego błędu nawet nie musi wykazywać CMP. Sprawdzić również trzeba czy któryś z towarów nie ma za wysokiego trainz-build. W TC maksymalnie 2.7 http://online.ts2009.com/...build%22_number
Dwa na szybko znalezione tematy z tym problemem:
http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?p=94105
http://www.trainz.pl/_forum/viewtopic.php?p=140490
_________________
TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group