FORUM PTT -  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: zolwik
02-02-2015, 12:55
Sterowanie pociągiem
Autor Wiadomość
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 01-02-2015, 21:10   Sterowanie pociągiem

Witam!
Mam taki problem z kierowaniem pociągu. Otóż jak ustawię trasę pociągu w trybie maszynisty a po drodze jest jakiś zakład (np wyrąb drzewa) to nie jedzie po torach głównych a zawsze skręca na ten tor boczny do zakładu. Wydaje mi się, że stara się jechać po najkrótszej trasie i to dlatego tak się dzieje. Ustawiłem priorytet tras głównych na 1 a tego bocznego toru na 3 i nic nie pomogło. Tak się dzieje i w Trainz 2010 i TS12 a obecnie i w TANE. Sytuacja o tyle ciekawa, że jeśli te boczne tory nie prowadzą do jakiegoś zakładu (jest to faktycznie bocznica ) to pociąg omija je i jedzie prawidłowo. Nie wiem skąd wyczytać jak to wszystko poustawiać.
 
 
 
remik
user


Pomógł: 8 razy
Wiek: 47
Dołączył: 19 Lut 2008
Posty: 68
Skąd: Wrocław/JeleniaGóra
Wysłany: 01-02-2015, 21:58   Re: Sterowanie pociągiem

peeet2005 napisał/a:
Witam!
Mam taki problem z kierowaniem pociągu. Otóż jak ustawię trasę pociągu w trybie maszynisty a po drodze jest jakiś zakład (np wyrąb drzewa) to nie jedzie po torach głównych a zawsze skręca na ten tor boczny do zakładu. Wydaje mi się, że stara się jechać po najkrótszej trasie i to dlatego tak się dzieje.


Dobrze Ci się wydaje, pociąg w trybie AI zawsze wybiera najkrótszą trasę. Dlatego są jeszcze znaczniki (te czerwone), którym możesz nadać sobie nazwy i używać komendy "jedź przez". Znaczniki z "piorytetami" nie służą do tego co chcesz osiągnąć.
 
 
Peeet2005 
super trainz
Peeet2005


Pomógł: 8 razy
Wiek: 60
Dołączył: 18 Sty 2011
Posty: 558
Skąd: Kraków
Wysłany: 02-02-2015, 12:01   

Skoro jest to tak ustawione no to trudno. Trzeba sobie z tym radzić. Myślałem ze są inne sposoby :-)
Pozdrawiam!
 
 
 
zolwik
znawca
Dyżurny Ruchu



Pomógł: 232 razy
Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2008
Posty: 5090
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-02-2015, 13:08   

Widzę, żę naczelny likwidator z Opola temat zamyka, w sytuacji kiedy jeszcze tyle w nim do napisania jest... no ale cóż... kto późno z wyra wstaje ten sam sobie temat otwiera ;d

po pierwsze to znaczniki priorytetu toru mogą być do tego wykorzystane z tym że:
standardowo znacznik jest ustawiony na prio2, tak samo jak priorytet składu

jeśli wybierzesz priorytet toru 1, i chcesz żeby Twój skład jechał tym torem, to musisz w składzie też zmienić priorytet na 1.

to jedna opcja.

druga to pobranie komendy "autordrive" komenda ta działa prawie tak samo jak komenda "jedź" z tą różnicą, że nie układa drogi przebiegu a jedzie po drodze ułożonej przez Ciebie, czyli dokładnie tak jak Ty chcesz
_________________
Pogromca AI

TOWARY i ŁADOWNIE PNT https://1drv.ms/u/s!AuMHAl_RhKy3hYBckc9zMsWvw0JW8w?e=xNGT7v
Ostatnio zmieniony przez zolwik 02-02-2015, 13:44, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group