Wysłany: 04-10-2014, 12:55 Naprawa bazy danych - Jak to obejść?
Witam.
Piszę gdyż od dłuższego czasu denerwuje mnie pewna rzecz. Często zdaża sie że wyłącze komputer przed zgaszeniem sie programu "TADDaemon.exe" i przy próbie ponownego włączenia gry włącza się Naprawa Bazy Danych. Czy jest jakiś sposób aby trainz nie naprawiał bazy danych (oprócz czekania na TADDaemona) gdyż jest to bardzo denerwujące i trwa jakąś godzine i trzydzieści minut a kliknięcie w przycisk anuluj nic nie daje oprócz zgaszenia okienka. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
SzczurekPL
Wysłany: 04-10-2014, 13:24 Re: Naprawa bazy danych - Jak to obejść?
SzczurekPL napisał/a:
Czy jest jakiś sposób aby trainz nie naprawiał bazy danych (oprócz czekania na TADDaemona) gdyż jest to bardzo denerwujące i trwa jakąś godzine i trzydzieści minut
Nie bo lepiejpoczekać dziesienć sekund niż czekać pół tora godziny ja innego sposobu nie znam i nikt inny nie zna napisz do producenta żeby to poprawił pozdrawiam
Tak serio: nie. Cierpliwości. To jest problem podobny do czegoś w stylu "piszę w Wordzie, przy zamykaniu pyta się o zapisanie a ja zawsze klikam NIE. Jak zrobić żeby zapisywał, bo wkurza mnie pisanie od nowa za każdym razem". Taddaemon to część gry, więc wyłączanie komputera przed jego zamknięciem to to samo, co wyciągnięcie wtyczki od prądu w trakcie grania. I zapoznaj się z pojęciem "znaki interpunkcyjne", bo pisaninę ciurkiem czyta się dennie.
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 04-10-2014, 13:25
Jeżeli wyłączasz kompa tak jak mówisz, to się nie dziw.
Zawsze po wyłączeniu CMP/TRSa poczekaj aż samoistnie zamknie się TADDaemon, inaczej za każdym razem przywita Cię naprawa bazy danych. Naprawy też nie obejdziesz, TRS bez niej się nie uruchomi.
Tak więc lepiej poczekaj 5min po wyłączeniu TRSa, niż później 1,5h przed odpaleniem
EDYTA: Ooo, RBach mnie ubiegł
Ostatnio zmieniony przez UAZ 04-10-2014, 13:26, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 04-10-2014, 14:19
Po wyłączeniu Trainza włącz sobie menadżera zadań w windowsie (Alt+CTRL+Del, lub w Win7 i wyższych CTRL+Shift+Esc), znajdź TADDeamon.exe i poczekaj aż zniknie. Wtedy na 100% będziesz wiedział, że już można komputer wyłączyć.
Ostatnio uświadomiono mi zlekceważony ficzer, mianowicie zaznaczamy:
show database process window, co powoduje, że na pasku zadań (przynajmniej tak mam w W7) pojawia się ikonka, że procesy w bazie są w toku i nie wolno nam zamykać systemu zanim to okienko nie zniknie. Chyba, że lubimy czekać te kilka godzin następnym razem. Btw, twoje półtora godziny to sympatyczny wynik. U mnie to bite 5 godzin jak nie lepiej. ;)
Ostatnio zmieniony przez Jacek 04-10-2014, 20:26, w całości zmieniany 1 raz
Naprawy też nie obejdziesz, TRS bez niej się nie uruchomi.
Owszem, można pominąć naprawę bazy i to bardzo prosto, ale odpalanie Trainza bez sprawnej bazy danych spowoduje, że każda zmiana w grze nie zostanie zapisana mimo zapisania mapy, sesji czy czegokolwiek, lub będzie zapisana błędnie.
Dobrze to opisał Radek na przykładzie Worda. Dokładnie tak to działa.