Pomógł: 98 razy Wiek: 37 Dołączył: 04 Cze 2009 Posty: 2250 Skąd: spod Ostrołęki
Wysłany: 04-05-2014, 19:09 Ziemia Gorzyńska
Wieki już minęły odkąd pokazałem jakiś nowy projekt geodezyjny. Z braku czasu, ochoty, z powodu ogromu pracy, jaki trzeba włożyć w mapę realną projekt "Bory Tucholskie" odłożyłem na półkę. Nie wiem kiedy, albo czy w ogóle do niego wrócę. W każdym razie od dawna równolegle budowałem też różne fikcyjne stacyjki i wychodzące z nich krótkie odcinki szlaku, aż w końcu w połączeniu kilku (i odrzuceniu innych) zaczął się krystalizować pomysł na coś większego.
Tak oto powstał projekt "Ziemia Gorzyńska", nazwany od centralnej stacji i miasta tej mapy - Gorzyń. Rzecz jasna to wszystko fikcja, ani region, ani miasto nie istnieją. W momencie gdy zostały wydane ludmiły DR (a nieco wcześniej również gagariny) pomyślałem, że miło by było mieć gdzie wykorzystać te piękne maszyny, więc Ziemię Gorzyńską osadziłem na pograniczu polsko-niemieckim. Projekt w założeniu ma składać się z kilku krótkich odcinków niezelektryfikowanych linii kolejowych wychodzących z dużej stacji węzłowej Gorzyń. Linie te są ogólnie o charakterze lokalnym plus jedna magistrala (dwutorowa) prowadząca z głębi kraju do Niemiec (coś na wzór Ostbahnu). Gorzyń leży tuż przy granicy, więc odcinek między tą stacją a jakimś niemieckim przygranicznym miasteczkiem zostanie zbudowany - niemniej jeszcze nie teraz. Plan mapy wygląda następująco:
Prawie ukończony jest fragment Nowe Leszczyno - Gorzyń, a poniżej na screenach prezentuję odcinek Nowe Leszczyno - p.o. Strzałki. Jest to etap I i w takim kształcie zostanie wydana pierwsza część mapy. Następnie powstanie etap II, czyli krótki odcinek dwutorowej magistrali, który wychodzi ze stacji Gorzyń na zachód (granica państwa) z niemiecką stacją przygraniczną. W budowie jest odcinek od Gorzynia na wschód (czyli w prawo), z gotową stacją Pawlikowice i p.o. Kadzidło oraz sporą ilością kilometrów szlaku. Ten odcinek w zamyśle ma się kończyć zelektryfikowaną stacją na jakiejś magistrali (widoczna na schemacie). Będzie to etap III. Cała reszta linii widocznych na schemacie ma charakter poglądowo-geograficzny i nie jest przewidziana do budowy w tym projekcie (aczkolwiek jeśli mi się nie znudzi to nie wykluczam jakiejś kontynuacji). To tyle o planach i zamiarach, pora na screeny.
Zaczynamy na stacji Nowe Leszczyno. Jest to znana większości stacja z mojej mapy "Babie Lato", wydanej w niepamiętnych czasach :) Tutaj w przebudowanej wersji na coś, co jest bliższe polskim realiom.
Wyruszamy na szlak. W prawo to linia widoczna na schemacie, prowadząca do niemieckiej stacji. My jedziemy na wprost - zaniedbany, zarośnięty odcinek linii lokalnej. Szlakowa zapewne będzie 60, ale nie wykluczam zmiany na coś niższego.
Dotarliśmy na jeden z dwóch p.o. na tej trasie - Strzałki. Klasyczny peron w polu ;)
Nie wiem czy to widać, ale geograficznie teren i zabudowa ma przypominać Ziemię Lubuską i Wielkopolskę. Oczywiście inspiracje mam szersze, ale staram się by charakter mapy był zwarty.
Na mapie nie ma jeszcze słupków hektometrowych. Wszelkie inne braki wynikają z mojego gapiostwa i mam nadzieję, że je wyłapiecie. Liczę na jakieś komentarze, sugestie, pomysły i krytykę, bo mam za mało wolnego czasu, żeby dopracować każdy kąt mapy ;) Aha, realia czasowe to pierwsza połowa lat '90. Ale dobrze by było, żeby ktoś dał znać, czy można pogodzić w jednym miejscu tabor DR, bohuny, polskie wagony G90 i cały polski oliwkowy standard Y (wliczając ryflaki i bipy) :P
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 04-05-2014, 20:04
Nie jestem znawcą okolic Ziemi Lubuskiej i Wielkopolski, niemniej zdarzało mi się kilka razy przez tamte okolice jechać pociągiem i stać w oknie. Z tego co widzę po screenach to udało ci się odwzorować klimat tamtych okolic z naciskiem na Ziemię Lubuską.
Szkoda że odstawiłeś na bok projekt "Bory Tucholskie", ale zdaję sobie sprawę ile jest z tym odcinkiem pracy.
Mapa wygląda bardzo dobrze, zastosowane są najnowsze dodatki, podczas jazdy fiatem czy kociołkiem z bipami/ bonanzami/ ryflakiami będzie można poczuć się jak w tamtych okolicach :) Powodzenia i wytrwałości w dalszych pracach :)
Pomógł: 54 razy Wiek: 29 Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 1617 Skąd: Kargowa/Wolsztyn
Wysłany: 04-05-2014, 20:28
Łiiiii, coś w moich realiach
Co tu dużo mówić, zapowiada się kawał świetnej mapy. Pięknie to wszystko wygląda, tylko życzyć powodzenia w dalszych pracach Heh, a później lekko nagiąć realia czasowe i puścić sobie radzieckiego eszelona z Ludmiłą na czele po lubuskiej lokalce...
Ostatnio zmieniony przez UAZ 04-05-2014, 20:28, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 04-05-2014, 20:53
Wujek gratulacje za chęci do pracy i pomysła. Sądzę, ze dla oddania klimatu miejsca dobrze by było dać Odrę po lewej stronie Gorzynia wzdłuż tej jednotorowej linii co idzie w dół. W górę tak samo na przecięcie jednotorowej dochodzącej od stacji ??????? do Nowego Leszczyna. Można by nawet tą linię przerwać na Odrze, znaczy bez mostu, tory zardzewiałe, bo w 45 jak wysadzili, to tak zostało do dzisiaj. Co do uwag będą ale jak młodsi się wypowiedzą. Generalnie trochę przekombinowane ciągnięcie druta. Mam jeszcze pewną propozycję ale to na PW.
napędy w angliku są tak celowo? Jeżeli to "standardowe" rkpd 1:9-190 (czyli 99,99999% polskih anglików) to napędy nie mogą być poza krzyżownicami (częsty błąd na większości polskich map). Jeżeli to jes besseler to napędy powinny być poza krzyżownicami, ale obstawiam zykły, trzeba poprawić do wewnątrz. O tak:
Teraz masz je pod krzyżownicą, co "niedasię" wykonać w torach
Na tych natomiast zauważalne braki zróżnicowania tekstur pod roślinami - bardzo ważna sprawa z punktu widzenia ułomności w oświetleniu i cieniu silnika JET:
Koniecznie poszalej z teksturami, różnicować, zamarkować - że cień, że piasek przy rzece, że kamyk, że krzaczek. Teksturami osiąga się dużo więcej w budowie mapy niż jakimkolwiek innym zabiegiem, a zwłaszcza ilością obiektów 3d 'postawionych' - w tym roślin.
Tu z kolei to samo, ale w odniesieniu do budynków:
Jakieś niewielkie różnice tekstur podłoża pod obiektami powinny zlikwidować wrażenie lewitacji. Ciemniejsza tekstura sugeruje cień odbity od podłoża i rozchodzący się po nim pod obiektem.
Wysłany: 05-05-2014, 11:34
Dzięki za uwagi chłopaki, do wszystkich się dostosuję.
@ Radek - nie nie, to nie było celowo. Zabrakło u mnie logiki i obiektywnego spojrzenia na tą sprawę, dobrze że mi to wytknąłeś. Jak usiądę do TSa, to od razu to poprawię.
@ Piotr - jasna sprawa, popracuję nad teksturami.
@ Rysiu - Odra będzie na przejściu granicznym z ładnym mostem :) Jeśli kiedyś będę budować odcinek nadgraniczny z Nowego Leszczyna to Odra znajdzie się w krajobrazie. O pędniach pisałem Ci w zwrotnej wiadomości na PW, na pewno są tutaj błędy i trzeba będzie je poprawić. Pędnie chcę na mapie stosować, bo docelowo na tych stacjach będą prowadzone manewry, więc i widoczki będzie można podziwiać. Na moim starym komputerze w Leszczynie gra się płynnie (głównie zasługa bogdanowego ziela).
Śmiało piszcie o zauważonych błędach, nieprawidłowościach, brakach. Nie będę się obrażać, ani nikogo mieszać z błotem - obiecuję ;) Jeżeli z kimś się nie zgodzę, to napiszę dlaczego (mam nadzieję, że przekonywająco). Aikozann, Ty szczególnie masz pole do popisu, bo zauważyłem, że przykładasz dużo uwagi do różnych przepisów i norm :) To co zrobiłem źle, a będzie w mojej mocy poprawić, to na pewno poprawię, tylko muszę o tym wiedzieć :)
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 06-05-2014, 12:24
http://trainzimage.pl/ima...01405040021.jpg
Wujek tutaj ewidentnie potrzeba ograniczenia do 30km/h, no i reszty znaków związanych z przejazdem. Resztę masz w przydługawym elaboracie obrazkowym na PW, ino nie bij
- to brzmi zupełnie jakby zapomniał wstawić peron na stacji.
Rozumiem charakterystyczny STOP, Przecież tego 30 km/h nie będzie widać z pociągu, w sensie, nie będzie widać co to za znak. Do screena owszem, ale nie wymuszajmy na Maćku nawalania każdego drobiazgu, skoro sygnalizuje, że ma pewne sprzętowe ograniczenia. Bo jeśli tak to i niebezpieczne zakręty powinny stać i białe tablice z czerwonymi pasami...i kilkanaście innych rzeczy, których
Cytat:
ewidentnie potrzeba
.
Ostatnio zmieniony przez Jacek 06-05-2014, 15:35, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 06-05-2014, 16:00
Znaki ostrzegawcze "ostry zakręt" są ustawione, ale w przepisowej odległości i na screenach ich nie widać :) To samo tyczy się znaków G (zbliżanie się do przejazdu kolejowego). Tablice z czerwonymi strzałkami są. Stopu nie ma, bo uznałem, że są zbędne na przejeździe z sygnalizacją świetlną. Jedyne czego nie ma, to znaków ograniczenia prędkości - no a skoro sam już je zrobiłem, to mogę wstawić, co mi tam ;)
Cytat:
to brzmi zupełnie jakby zapomniał wstawić peron na stacji.
Uśmiałem się :) a na szlak wyjechałem samą lokomotywą :P
Pomógł: 50 razy Wiek: 36 Dołączył: 20 Sie 2010 Posty: 901 Skąd: Sierpc
Wysłany: 06-05-2014, 17:12
http://trainzimage.pl/image/8a http://trainzimage.pl/image/8M
Te nasypy w jaki sposób formowałeś? Bo wygląda mi to na "gruntowy" (nie spline). Efekt jaki udało Ci się osiągnąć jest rewelacyjny, chętnie bym się dowiedział w jaki sposób można taki efekt osiągnąć ;P
Wysłany: 06-05-2014, 17:45
Na pierwszym screenie jest nasyp spline Samplaire'a. Zamaskowałem go tylko dosadnie krzakami, drzewami i trawą spline o dokładnie dobranych wysokościach węzłów.
Na drugim screenie natomiast nasyp jest z gruntu, ale jest malutki, ma może metr wysokości. Pewnie krzaki powodują złudzenie, że jest wyższy. A zbocza ma w miarę równe, bo w tym miejscu tor leci jak strzelił z północy na południe - wzdłuż linii siatki. Na mapie fikcyjnej mogłem sobie pozwolić na takie ułożenie toru ;)
Jak dla mnie to powinien być screen tysiąclecia. Klimat tego miejsca przywodzi mi na myśl linię kolejową koło mnie - Ostrzeszów - Namysłaki, gdzie większość linii idzie po właśnie takim nasypie, tyle, że słupy powykrzywiane, jedne leżą, inne w ogóle nie istnieją. Podobnie jest również na odcinku linii Zbąszyń - Międzychód, między Zachodzkiem a Głażewem - również cudowna linia. Obydwie zamknięte, obydwie nadają się na te klimaty. Zerknij sobie w wolnej chwili bardzo podobne są do Twojej produkcji.
Co bym jeszcze:
Brakuje mi na tej stacji siedziby służby drogowej, miejsca gdzie w czasie robót torowych (tych najmniejszych, wymiana kilku podkładów itp.). Wiesz, taka buda, barak, może murowany i jakieś rnięte w kąt podkłady, kilka szyn, jakieś śmieci, palety. Nawet znalazłem miejsce odpowiednie, bez zbędnych przeróbek - wystarczy rzucić kilka obiektów scenery i przerwać ogrodzenie. Wyobraź sobie typowego Heńka parkującego maluszka pod tymi topolami, otwierającego swoje małe biuro i urzędującego w oczekiwaniu na podsył WM15 na naprawę torowiska gdzieś tam.
Powstaje dziwne coś, zauważone już u drugiej osoby (pierwszą jest lukitram). Płotomania. Fakt, ogrodzeń na sieci PKP jest naprawdę sporo, choć stan ich jest wysoce niezadowalający. Może na tym przystanku położonym w dosłownym sercu niczego nie warto stawiać tak prostego ogrodzenia? Może jeszcze bardziej je "zakrzaczyć", poprzerywać w wielu miejscach aby uzyskać efekt, że ten murek zabezpieczał peron już dawno temu? Choć optuję za jego usunięciem. Jeżeli jest to takie zajebiaszcze pole, to dałbym gdzieś pod lasem, albo przytorowym drzewem pryzmę płotków przeciwśnieżnych oczywiście nierozłożoną, bo to raczej nie ta pora.
SUPER!
PS. Gorzyń istnieje, jest tam nawet stacja. Ba jest to stacja na wspomnianej powyżej linii Zbąszyń - Międzychód
Fajna mapka, w klimatach które lubię. Dodałbym tylko jakieś 'urozmaicacze' przy drodze (w miejsach blisko torów), reklamy, przystanki PKS, znaki miejscowości, itp.
Nowe Leszczyno wzorowałeś na Płotach, Nowym Świętowie czy jeszcze czymś innym?
Wysłany: 08-05-2014, 15:56
Na Płotach ;)
Reklam żadnych nie będzie, bo takich wiejskich z wczesnych lat 90 nie znam, więc po co śmiecić ;)
PKS gdzieś tam wrzucę. Znaki są, tylko na screenach nie widać.
@ Vicia - wiem, że Gorzyń istnieje, ale nie w takim wymiarze jak u mnie na mapie :P Płoty pozostaną, bo to nie do końca mój wymysł - wszystkie stacje i przystanki są wzorowane na istniejących.
no ale reklamy w sensie KWIATY (że kwiaciarnia) itp. to już brzmi lepiej. :) Michał zrobił kilka takich retro szyldów, polecam. No i te od Krzyśka SP46...może by się znalazło dla nich miejsce?
Ostatnio zmieniony przez Jacek 08-05-2014, 16:44, w całości zmieniany 2 razy