Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 12-03-2014, 22:06
Jak na początek nieźle, ale mała uwaga. W configu gdzie masz wpis trainz-build zawsze dawaj 2.4 lub 2.5, bo lokomotywy stworzone pod niższe wersje gry jak np. do TRS06 będą musiały przenieść się do TS09+, jak to teraz masz ustawione (2.9). Przy dodatkach typu hornsound starczy 2.4
Pomógł: 27 razy Wiek: 29 Dołączył: 20 Lis 2011 Posty: 1031 Skąd: Paris
Wysłany: 14-03-2014, 22:19
Dobrze wykonane, lekko przyczepiłbym się do końcówek tych hornów, ale jest dobrze. Chętnie zamieszczę te RPki w siódemkach.
Co do końcówek to popatrz o co mi chodzi tutaj:
http://makaron.krb.com.pl/?dzwieki,65
Jest/Był to mistrz dźwiękowy na scenie Trainz. Przysłuchaj się jak brzmi to u autora dźwięków z tej strony i pobaw się tym efektem u siebie. Wiadomo, ze nie uzyskasz dokładnego efektu jak w przypadku dźwięków Makarona, ale w przyszłych Twoich hornach spróbuj się tym pobawić jakbyś miał ochotę. Jeśli robisz w Audacity to jest tam pewna opcja do tego.
Pozdrawiam i dobra robota, cieszy mnie fakt, że ktoś rusza też temat udźwiękowienia!
Wysłany: 14-03-2014, 22:59
Dziękuje za słowa uznania :) Dopiero zaczynam przygodę z tworzeniem dźwięków, jeszcze wiele mnie nauki czeka, ale staram się robić te dźwięki jak najlepiej potrafię. Mam dużo własnych filmów z Rp1, także będę miał mnóstwo materiału do prób i błędów.
Ładnie i oszczędnie wymodelowane, do wyglądu też nie mam zastrzeżeń, ale z tego co zauważyłem to pliki tekstur są zapisane w formacie *.bmp. W Trainz pliki tekstur zapisujemy jako *.tga, a najprostszym (według mnie) programem do tego jest darmowy PaintNET, gdzie od razu przy zapisie wybierasz rodzaj kompresji obrazu. Ma ona wpływ na wielkość pliku i w przypadku Trainz najwydajniejsza jest kompresja 24 bitowa
Jeszcze jedna sugestia: Na przyszłość polecam zrobić ze 3 screeny przedstawianego obiektu z gry i wrzucić na hosting typu postimage czy trainzimage, bo tego nie idzie powiększyć