Wysłany: 15-12-2011, 17:14 Znikanie obiektów w TS2010
Od dziś jestem posiadaczem TS2010 wersji 49933. Niestety mam wkurzający problem: gdy obracam widok w maszyniście, to obiekty w stylu domy zamiast wyświetlać się cały czas, pojawiają się i znikają. Jak sobie z tym poradzić? Procesor: QuadCore Intel Core i5-2500, 3700 MHz, RAM 4GB, Karta zintegrowana INTEL(R) HD Graphic Family
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 15-12-2011, 17:26
Niestety winą jest zintegrowana karta graficzna, najlepszym rozwiązaniem byłby zakup nowej grafiki, tymczasowo pobaw się z odległością rysowania obiektów.
Trochę to pomaga, nie jest idealnie, ale nie jest też tragicznie. A co do karty, to w czerwcu modernizowałem kompa, więc na jakiś czas nie mam kasy. Chciałem osiągnąć jak najlepszy efekt jak najtaniej, więc poradzono mi to co mam. TRS2006 chodzi jak marzenie, więc myślałem, że identycznie będzie z TS2010.
Wysłany: 15-12-2011, 18:01
Niestety źle Ci poradzono, kupowanie sprzętu do gier na zintegrowanej karcie graficznej to porażka. Lepiej już było kupić słabszy procesor i kartę z 1GB pamięci, taka konfiguracja była w Twoim zasięgu. Radzę zacznij już odkładać na nową grafikę, wystarczy już karta za ok 200-300 zł.
Z tego co mi mówiono, jak mi się znudzi ta grafika, to mogę kupić normalną kartę, a zintegrowaną wyłączyć i zwiększyć tym samym moc procesora, bo proc nie będzie musiał obsługiwać grafiki, dobrze słyszałem?
Wysłany: 15-12-2011, 18:20
Dobrze słyszałeś, ale w tej chwili ten komp nie nadaje się do grania. Równie dobrze mogłeś kupić tańszy procesor i osobną grafikę, a później ew. zmienić procesor.
Hmm, a jak zmieniłem kompa, to odniosłem wrażenie, że jest o niebo lepszy do grania, od tego, co było wcześniej. Rakieta wręcz Dobra, jak się zdecyduję coś z tym zrobić, to napiszę w odpowiednim dziale prośbę o paradę W takim razie, na razie mam sprawnego TRS2006 i dostęp do DLS na dłuższy czas tzn. do września 2014.
Ostatnio zmieniony przez marcinbinio 15-12-2011, 18:42, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 6 razy Wiek: 38 Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 317 Skąd: Kraków
Wysłany: 15-12-2011, 20:41
Pozwolę sobie na podłączenie do tematu, mam podobny problem co marcinbinio, (mam tez procesor i5-2500K, ale używam normalnej karty graficznej GeForce 9600GT z 512 Mb ram-u (na karcie)). Przedstawię ten problem na screenach:
Rzecz się dzieje np. na rosyjskiej mapie Balezino-Mosti, wszystkie dodatki poprawione, CMP widzi je jako bezbłędne, (takie same kaprysy TRS-a miałem na starym kompie, z błędnymi dodatkami), teraz nowy sprzęt i "czyste" tzn. poprawione dodatki. Czy to jest jakaś bolączka mojej karty graficznej (przy zmianie procka i płyty głównej nie zmieniałem grafiki)?
Mam w planach kupno nowej grafiki, ale czy to rozwiąże sprawę ? Czy może coś gmerać w opcjach grafiki (jeszcze, do tej pory moja zabawa ustawieniami nie przyniosła efektu).
Wysłany: 15-12-2011, 20:48
Szymon niestety pora wymienić grafikę, Trainz lepiej sobie radzi z kartami 1GB pamięci (lepszych nie sprawdzałem), tymczasowo zmniejsz odległość wyświetlania.
Aha, jeśli na mapie jest sporo dodatków z teksturą z alfą w szarościach, to te problemy występują częściej, czyli nie opłaca się dodawać starego zielska do SpeedTreez.
Wysłany: 15-12-2011, 21:03
Ale, czy lepsza karta (z większa ilością pamięci) rozwiąże sprawę ? Chodzi mi głównie o to, aby nie działy się takie kwiatki jak na screenach.
A jeśli chodzi o SpeedTreez, to podobny problem mam na mapie Kashino (wąskotorówka rosyjska Dermmiego) właśnie z tymi drzewami, czy to może być tylko utwierdzenie w tym, że te problemy są spowodowane moją kartą ( którą nomen omen mam w planach wymienić) ?
Wysłany: 15-12-2011, 21:28
szymon9263 napisał/a:
Ale, czy lepsza karta (z większa ilością pamięci) rozwiąże sprawę ? Chodzi mi głównie o to, aby nie działy się takie kwiatki jak na screenach.
Tego Ci nie zagwarantuję, bo jakoś zupełnie nie kumam silnika Trainz. Dla mnie JetEngine to wielka porażka i brnięcie dalej w ten system przez Australijczyków jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe (no prawie zupełnie, bo pewnie zdecydowały względy finansowe).
szymon9263 napisał/a:
A jeśli chodzi o SpeedTreez, to podobny problem mam na mapie Kashino (wąskotorówka rosyjska Dermmiego) właśnie z tymi drzewami, czy to może być tylko utwierdzenie w tym, że te problemy są spowodowane moją kartą ( którą nomen omen mam w planach wymienić) ?
Szymon, Twoja karta jest już dość słaba, ja z silniejszą grafiką (9800GT) miałem podobne kwiatki, wymiana powinna to zmienić (u mnie nastąpiła pewna poprawa, mimo problemów z driverami) ale na cuda bym nie liczył.
Proponuję obu kolegom zrobienie tego, co sam kiedys zrobiłem, gdy miałem gorszą kartę graficzną: używanie drzew Pofiga, ale ze zmianami proponowanymi przez drstracha w tym temacie - to pomaga w wydajności nawet na lepszych kartach. Druga rzecz, to zmniejszenie wielkości tekstur drzew, czyli jak na przykład ma 2048 x 2048, to zmniejszenie do 51x512 (czyli czterokrotne zmniejszenie!)spowoduje lawinowe polepszenie płynności gry i na dodatek nie będzie tych braków. Wizualnie i tak będzie lepiej niż stare krzyżowe drzewa. To wiem z doświadczenia i polecam mimo, że sporo roboty.
Wysłany: 16-12-2011, 08:54
Samplaire, dzięki za radę, ale mnie też zależy na działaniu starszych mapek(brak SpeedTreez oraz bez takich cyrków jak na screenach), a skoro i tak mam zamiar wykosztować się na nową kartę, to raczej zostawię tak jak jest (mam zamiar zastosować ten bajer od drstracha na drzewach Pofiga, ale myślę zacząć się z tym bawić po zmianie grafiki), wtedy zobaczę, czy moja nowa grafa poradzi sobie mimo wszystko z większą teksturą na drzewach SpeedTreez (nie chcę się z tym teraz bawić, aby zobaczyć w ramach testu jak będzie działała lepsza karta graficzna, dużo lepiej niż obecna, czy tak samo).
Jak na razie dziękuję wam za rady, mam kilka pytań odnośnie kart graficznych, ale to raczej temat na dyskusję do innego działu, więc jeśli to nie problem założę temat w dziale komputery, aby tam zadać swoje pytanie fachowcom (aby nie odbiegać zbytnio od tematu kolegi marcinbino).
_________________ Kto pyta nie błądzi..
Ostatnio zmieniony przez szymon9263 16-12-2011, 08:57, w całości zmieniany 3 razy
Trainzy mają w sobie jakiś taki optymalizator. Jeśli gra stwierdzi, że aktualne ustawienia wyświetlania mogą spowodować obniżenie wydajności (spadek fps) to automatycznie zostaje ograniczona odległość rysowania. Ot i cała magia. Najlepiej widać to przy taborze ADHD - z kamer zewnętrznych widać jakieś obiekty na horyzoncie, a po wejściu do kabiny (dużo większe obciążenie dla silnika niż sam lok) obiekty te znikają, granica rysowania się przybliża. Powrót do zewnętrznej i znów te "zniknięte" obiekty wracają. Mowa o eksperymencie na stojącym loku oczywiście, żeby obiekty o których mowa się do nas nie zbliżały ani nie oddalały.
Rozwiązanie zawsze to samo - sklep komputerowy i zakup najlepszego kartona graficznego, na jaki nas stać
Sprawdź, czy tak samo obcina ci na pustej mapie, bo to wygląda na działanie właśnie tego optymalizatora (sporo obiektów to skraca).
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 27-12-2013, 18:49
Cytat:
Najlepiej widać to przy taborze ADHD - z kamer zewnętrznych widać jakieś obiekty na horyzoncie, a po wejściu do kabiny (dużo większe obciążenie dla silnika niż sam lok) obiekty te znikają, granica rysowania się przybliża
Przy budowie mapy zwróciłem na to uwagę ALE niezależnie od tego jaką dam lokomotywę, czy ADHD czy inna to odległość rysowania z widoku kabinowego spada do tej samej wartości metrów. GTS450 1 GB chwilowo bez SLI.
Da się jakoś wyłączyć ten optymalizator? Dodam że na mapie Jamala i tych wbudowanych w TSa nie obcina mi terenu.
A, co do ilości skracania 1/4 sesji ucina wraz z obiektami.
Ostatnio zmieniony przez mati_689 27-12-2013, 18:59, w całości zmieniany 1 raz
Da się jakoś wyłączyć ten optymalizator? Dodam że na mapie Jamala i tych wbudowanych w TSa nie obcina mi terenu.
Nie. A właściwie tak, poprzez zmniejszenie ilości obiektów na mapie albo zmianę na mniej polygoniaste lub mniej wielkoteksturowe
I pamiętaj że tzw szypke dżefka są jakoś inaczej traktowane prze engine gry, dlatego Jamalmapa ze speed tree chodzi lepiej niż analogiczna mapa z zielskiem "klasycznym".
Najzabawniejsze jest to że jak mam na mapie kilka torów, peron, lokomotywownię i wiadukt to już ucina teren
A parametry grafy (w sterowniku) jak masz? Może spróbuj odpuścić, nie da się raczej mieć wszystkiego max w prawo, odległości rysowania w trainzie na max i płynnej gry.
Niestety upgrade komputera nie rozwiązuje problemu. Ostatnio przeglądałem forum Auranu pod tym kątem. Otóż jeżeli mamy lepszy komputer, to dostajemy więcej FPS, ale zasięg rysowania bynajmniej się nie poprawia - użytkownicy zgłaszali podobne wyniki dla baaardzo różnych komputerów, i nawet dla prościutkich kabin. Jeden z autorów (WindWalkr ZTCP) potwierdził, że ten "optymalizator" dotyczy nie wydajności, a stabilności - otóż nasz "cudowny" robaczywy JET przy dużej ilości jakichś tam nielubianych przez siebie obiektów potrafi się wysypać, i to nawet przy 100FPS-ach Ów "optymalizator" to brutalne zabezpieczenie przeciw takim wypadkom.
Zresztą doświadczyłem tego również - przesiadłem się z Athlona II 640 + 8GB RAM + GTS450 1GB, na i5, Radka 7850 1GB i Trainz postawiony na SSD. Wczytuje się zaiste szybciej, FPSów jest więcej (jak sądzę głównie dzięki prockowi), ale zasięg rysowania oraz chwilowe przycinki z powodu "mielenia" czegośtam w tle - pozostały.
Zasadniczo nie mam wszystkiego na fula. Rysowanie na 2500m i raz na środku raz na lewo
A co do ustawień:
Anisotropic filtering 16x
Antialasing- FXAA Off
Antialasing- Gamma correction Use global settings(On)
Antialasing- Mode Enhance the application settings
Antialasing- Setting 8x
Antialasing- Transparency 8x(supersample)
CUDA- GPUs Use global settings(All)
Extension limit- Use global settings(Off)
Mximum pre-rendered frames 3
Multi display/mixed GPU accleration Single display preformance mode
Texture filtering- Anisotropic sample optimalization On
Texture filtering- Negative LOD bias Allow
Texture filtering- Quality Use global settings(Quality)
Texture filtering- Trilinear optimalization On
Threded optimalization Off
Triple buffering On
Verticial sync On