Wysłany: 09-09-2013, 12:59 Dziwny widok kabiny SU42
Dlaczego w kabinie SU42 (501,502,524 PR Gdynia) widok jest odwrócony tzn. lokomotywa postawiona w trybie geodety stoi tyłem i tak wskazują strzałki, a po zmianie tego ustawienia i wejściu do maszynisty to widok z kabiny umiejscowiony jest na silniku ?
kabina na tych lokach jest jedna wiec patrzymy albo od strony maszynisty do przodu albo od strony pomocnika do tylu a tu jest odwrotnie, a lokomotywa jak stoi na torze to wygląda jakby były zamienione kierunki tył na przód. sprawdziłem że u mnie jest tak z każdą SM,SU,SP pobraną ze Stacjażary.pl.
sama kamera nic nie da ale wytlumaczę to inaczej:
inna SM42 ma przód z przodu ( na zielono) i tył z tylu (na czerwono) jak ja stawiam po wybraniu z listy na torze tu jest odwrotnie nawet światła świecą w drugą stronę (chodzi tu o wygaszone reflektory), więc problem leży chyba w ustawieniach samej lokomotywy?
zolwik ja cie rozumiem i wiem jak obrocic lokomotywe lub zmienic jej kierunek, problem w tym ze to nic nie zmienia oprocz kierunku kabiny i lokomotywy, gra dalej pokazuje odwrocony model, nie wiem czyjego sa autorstwa, ale zadne inne tak sie nie ustawieja w grze, wiec moze autor bedzie wiedzial o co tu chodzi?
Chyba chodzi o to, że kabina jest odwrócona w stosunku do lokomotywy. Pamiętacie jak było bodaj z WM15? Patrzyło się na tory po wejściu do kabiny. Odwrócenie pointu kabiny w modelu nie wchodzi w grę. Model samej kabiny musiałby być odwrócony w gmaxie o 180 stopni. Inaczej zawsze będzie źle.
Czyli odpowiadając koledze - nie jestem pewien, ale chyba nie da się wpisami do configu tego załatwić. Wpisami do configu (choć nie wiem czy akurat obiektu typu interior) można przesunąć w lewo, prawo góra, dół.
Otóż niniejszym zeznaję, że można obrócić point w modelu - trzeba wyedytować plik *.im edytorem binarnym .
Można też zastąpić point na podobnej zasadzie, jak zrobiłem to dla kabin fiata - tzn. trzeba utworzyć dodatkową siatkę (w maxie albo w attachment-makerze) z właściwym pointem, i zdefiniować ją w configu jako "default", a dotychczasowy model pudla nazwać np "pudlo". Trainz (przynajmniej w wersji 09+) szuka pointów domyślnych (typu kabina, wózki etc) najpierw w siatce "default", a jak tam nie znajdzie, to w pozostałych. Z tego względu nie da się taką metodą USUNĄĆ jakiegoś elementu, ale ZASTĄPIĆ czy poprawić jak najbardziej można.
Pytanko na boku, ale nie całkiem - jakbym chciał robić kabinę stonkową, to które modele są obecnie "wzorcowe"?
Skrin jak to wygląda, SM42 Zgreda z interiorem HDM od Sir_M (interior to reskin Kilanzioma kuid:173943:600017):
Interior stary ale jary.
Natomiast co do odwrotnego ustawiania się taboru po dodaniu w geodecie i radzenie sobie z tym.
Nie mam TS2009, ale u mnie średnio w co drugim wchodzeniu do geodety w TS2010, widzę takie coś:
_________________ TRS2006 EK build 3092, TC 3323, TS2010 49933, TS12 49922
Mapka Kaczyce-Manowce dostępna w archiwum TrainzMaps
Czy jest możliwość obrócenia kabiny w programie AssetX, żeby ustawić w stonkach Zgreda kabinę obróconą o 180stopni (przy jeździe do przodu jest widok po lewej stronie a do tyłu po prawej