Wysłany: 04-06-2013, 17:56 Problem z kartą graficzną GeForce 7600 GS
Witam.
Mam następujący problem z kartą graficzną GF 7600 GS 512Mb na złączu PCI Express. Podczas uruchamiania komputera wyskakują paski, następnie obraz zanika na amen. Rano gdy odpalałem kompa było wszystko w porządku, próbowałem przeinstalować sterowniki ale niestety to nic nie pomogło, w trybie awaryjnym wyłączyłem kartę i podczas ponownego odpalania włączyłem ją i ustawiałem rozdzielczość i tutaj następuję brak obrazu. Moja konfiguracja komputera przedstawia się następująco:
Windows XP z SP3 PL, procesor AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5000+ 2.61 Ghz 2Gb Ram, pamieć ram 1gb. Z góry dziękuję za pomoc.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 04-06-2013, 18:55
A czy w trybie awaryjnym przypadkiem nie jest tak że masz małą rozdzielczość i lecisz na zintegrowanej ? Bo w takim przypadku to można na awaryjnym lecieć długie lata...
Miałem niemal identyczny przypadek z moim GTS 8800 320 MB. Po odpaleniu kompa nagle wysiadł sterownik, pojawiać zaczęły się dziwne paski etc. Ponowne wrzucenie sterowników jak i format nic nie dały. Przy włączaniu kompa jak jest polecenie DATA wykonywane (te wszystkie napisy jaki proc, jaki ram etc) też miałem takie dziwne kolorowe cuda. Obraz znikał pojawiał się, cuda wianki były. Karta graficzna poszła z dymem, konieczna wymiana na nową.
W twoim przypadku pewnie jest tak samo, bo o ile strzeli sterownik to przy włączaniu powinno być wszystko OK. Od jakiego producenta masz tę kartę ? Asus, Gigabyte, Gainward ?
Pomógł: 125 razy Dołączył: 06 Mar 2009 Posty: 3930 Skąd: Opole
Wysłany: 04-06-2013, 19:09
Paweł mnie taka się usmażyła. Nie mają wentyla tylko radiator ale to było w tamte lato kiedy upał był jak diabli. Poza tym jak grafa nie była z karty to ledwo co moglem czytać na kolorowej kaszce jako tle. Tylko mogłem czytać, zero zdjęć do oglądania.
Ostatnio zmieniony przez ryszard 04-06-2013, 19:09, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 04-06-2013, 19:28
To zależy też od tego jaką masz kartę zintegrowaną. Na moim poprzednim blaszaku była całkiem całkiem - działała w rozdziałce 1680x1050 ale już przy przewijaniu suwaka w Firefox były lekkie zamulania. Nawet w śmieciowe gry sprzed 13 lat szło grać :) A upał kiedy w domu masz piekarnik to każdy komp odczuje, warto go mniej molestować coby się za bardzo nie spocił, tfu - przegrzał :)
Paweł, w trybie awaryjnym mam rozdzielczość wysoką. Producentem karty jest Galaxy czyli no name. Innej grafiki niż tej nie mam. Poprzednio miałem kartę grafiki GF 8500 GT, w przypadku tej drugiej nie wiem co było przyczyną padu. Nie pozostaje nic innego jak kupno nowej karty. Co byś mi polecał? Najlepiej coś z pamięcią 1Gb.
Wysłany: 05-06-2013, 07:11
GeForce 450 GTS/ GTX560 z pamięcią 1 GB. Osobiście w domu mam tę pierwszą i jestem z niej bardzo zadowolony. Jakichś super wypaśnych nie ma co brać bo niepotrzebnie przepłacisz.
Karta która ci starczy do Trainz przynajmniej do edycji TS2020 :) Oczywiście bierz w innych sklepach bo Gral.pl jest mega drogi, jak już to tylko taniej gdzieś dostaniesz.