Witam, zaczyna mi doskwierać brak trainza i wot'a :/ Czasem człowiek jednak by pograł zwłaszcza widząc nowe dodatki :)
Na pc nie mam miejsca :/ wtedy przywlókł bym swojego starego kompa od rodziców więc w gre wchodzi tylko lapek.
Ponieważ na głowie mam hipoteke chciałbym żeby było jak najtaniej :)
Było by super gdyby śmigało podobnie do stacjonarki czyli:
E2180 2x2ghz, 2gb ramu ddr2, gts 430 1gb
Komputer bd brany na dg żeby odzyskać vat, w związku z tym ważny jest serwis i naprawa.
Cena do 2200zł brutto.
z tym bylabym ostrozna i to mocno, a jezeli juz to brac z taka wersja 8 ktora mozna legalnie zrobic downgrade do 7
na www.esc.pl widzialam kilka sensownych lapkow - mysle ze jezeli by bylo brane wysylkowo warto napisac do nich maila albo na gg w godzinach pracy - adres na stronie
z tym bylabym ostrozna i to mocno, a jezeli juz to brac z taka wersja 8 ktora mozna legalnie zrobic downgrade do 7
A to nie można sobie kupić windy 7 i zainstalować? Wywalę "kwadrata" to stracę gwarancję? Bez jaj, to się nazywa zmuszanie klienta do konkretnego systemu. A jak chcę pod pingwina?
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-02-2013, 17:01
RBach napisał/a:
A jak chcę pod pingwina?
Można kupić lapki z pingwinem, np. Dell miał takie w ofercie ale podpisali umowę z MS i zniknęły. Ot polityka. Jeśli już chcecie kupować W8, to proponuję kupować wersję pro, jest wtedy możliwość downgrade'u do W7.
Mialam takie przypadki ze ktos zainstalowal linuxa albo xp w miejsce wtedy jeszcze visty i jak lapek trafil do serwisu to sie okazalo ze technik zformatowal dysk twardy "bo system byl niezgodny z licencja".
Patent na system można tak zrobić (o ile laptok nie ma plomb na wszystkim z dziurami USB włącznie ):
Kupić drugi dysk twardy, wyciągnąć ten oryginalny z "recovery" i "kwadratem", wsadzić drugi, zainstalować normalny system i używać. Jak co się sprzętowo spsuje - wtykamy dysk z pseudo-systemem i odnosimy do serwisu Po powrocie zakładamy normalny i mamy spokój.
Pomógł: 68 razy Wiek: 36 Dołączył: 30 Maj 2009 Posty: 2165 Skąd: Espenkrug/Bonk
Wysłany: 03-02-2013, 18:49
Na dniach sam kupuje laptop 17,3 cala od Della. System to niestety W8 co mi absolutnie nie przeszkadza - pierwszą rzeczą będzie jego definitywne wygrzmocenie z dysku i wgranie W7 + Debian/ Ubuntu. A że licencja ? Szczerze ? W 4literach to mam. Jak trzeba będzie oddać do serwisu ? Odda się do znajomego technika i nie będzie problemów z licencjami etc.
Pomógł: 336 razy Wiek: 56 Dołączył: 03 Gru 2008 Posty: 6691 Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-02-2013, 19:11
Paweł 4 litery to zobaczysz jak Ci się coś spsuje.
BTW z tego co zauważyłem, to zarówno Dell, jak i Lenovo w ramach gwarancji wymieniają także zalaną klawiaturę (gwarancja 3 letnia NBD).
Pysi jeśli chcesz mieć pełną gwarancję kupuj kompa z W7, W8 cie zabije.
Jako, że mam doświadczenie z zestawieniem - TRS - laptop to takie połączenie zdecydowanie odradzam. Od ok. 2006 roku miałem 3 laptopy (i tylko laptopy) a na nich trainza 04/06. Podstawowym problemem jest tu chłodzenie i ograniczenia laptopa w tym zakresie. Nawet jak kupisz laptopa z dobrym procesorem i grafiką to przy dłuższym grzaniu karta/procesor będzie na kilka chwil zwalniał żeby się odciążyć co jest strasznie denerwujące, ponieważ drastycznie spada wtedy ilość fps na około 5 minut i tak co jakiś czas.
_________________ konsument & modernizator
Ostatnio zmieniony przez obserwator 03-02-2013, 22:03, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 03-02-2013, 22:24
Dlatego ktoś wpadł na pomysł stworzenia podstawek chłodzących, dzięki którym można lapka mocniej wykorzystywać albo korzystać w cieplejszym pomieszczeniu - u mnie w robocie mam jakieś 25 - 26 stopni i wszystkie lapki są na takich podstawkach bo inaczej by się rozpuściły razem z nami.
Szczerze mówiąc to powątpiewałem w skuteczność tych podstawek chłodzących, ale skoro piszesz, że u Ciebie w pracy działają to muszę takie 'cuś' nabyć. W sumie to się dziwię, dlaczego przez tyle lat nie wypróbowałem...
Wysłany: 03-02-2013, 23:00
,,(...) A po lewej kwitnie... (...)" :)
Podstawki polecam, naprawdę są dobre i nie jednego laptopa uratowały przed "burn in hell" :)
Tylko wiadomo, nie najtańsze gówno, tylko coś lepszego cenowo, coś co będzie musiało chodzić przez 8x24h w miesiącu i nie będzie do wywalenia po trzech miesiącach...
_________________ ex-Eksterminator botów
Energy [Usunięty]
Wysłany: 05-02-2013, 08:37
Jako użytkownik podkładki chłodzącej mogę z autopsji powiedzieć, że to... nie działa.
Różnica jest raptem ok 2*C, co przy temperaturach rzędu 80*-90* jest raczej małym pocieszeniem. Owszem. Wiem, że wszystko zależy od:
a) Budowy układu chłodzenia.
b) Budowy spodu obudowy.
c) Budowy samej podkładki.
O ile wiem, takie temperatury w ProBook'ach HP, to norma. Szczególnie przy Trainz.
Do gier ten laptop co prawda nie jest, ale jako osoba używająca go do pracy, a nie posiadająca desktopa bądź innego sprzętu... po prostu jestem zmuszony działać na nim (mogę nie działać, ale na działaniu polega cały "fun".)
Druga sprawa. Nie wiem dlaczego wszyscy wzbraniają się przed opcją Windows'a 8. System nie jest wcale gorszy od Sevena (ba, jest nawet lepiej zoptymalizowany). Niestety jedynym jego mankamentem są te beznadziejne kafelki. Świetnie się nadają przy dotykowym ekranie, ale niestety w "kampjutrach" jest to niepraktyczne.)
I tak jak ktoś już wyżej wspomniał... na takie gry, to chyba faktycznie Desktopa zakupić. Ale niestety jest to droższy i mniej mobilny sprzęt. :/
Na pewno nie polecam firm HP i Toshiba. Wszystkie 5 modeli jakie posiadałem (2 Tosh i 3 HP) miały bardzo słaby układ chłodzenia, co w przypadku Gier ma duże znaczenie.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Energy 05-02-2013, 08:43, w całości zmieniany 2 razy
Trainz powinien na nim działać dobrze nawet na większych mapach. Na twoim miejscu dorzuciłbym 55 PLN i wziął tego z grafiką GT610 zamiast tej od AMD.
GT610 lepsza od HD 8750M ? O_o O_o
A może coś na AMD - z APU Trinity (koniecznie dedykowana karta)
http://allegro.pl/laptop-...3071810466.html - tu fajny sprzęt, asus = dobre chłodzenie (sam mam :) ) , do tego radek HD7670M - słabszy od tego radka 8750M, ale dostajesz gratis druga kartę zintegrowaną w procesor.
Taniej można znaleźć HP (ale to są grzałki - pawiliony), lub podobnego Asusa ze słabszą kartą dedykowaną HD7470M.
Jeśli odstrasza Cię "zintegrowana karta w procesorze" -> na mojej Asi mogę odpalić na integrze radku HD6520G (bierze 512 mb z ramu) GTA IV na ustawieniach low (oczywiście to laptop) - Trainz śmiga tym bardziej ;)
Ewentualnie mogę poszukać Ci czegoś ze słabszym prockiem (też 4 jaja - A8-4500M)
OT: Ave AMD! /EOT :D
Pozdrawiam
Patryk
Ostatnio zmieniony przez Patrol 10-03-2013, 16:30, w całości zmieniany 2 razy
@Paweł w rankingu kart gf 610 jest na miejscu 262, radeon 8570 na 92 (dla porównania gf 640 ma miejsce 90).
@patrol
Dual radeonów plasuje się w okolicy 144 miejsca. Sam procek też jest pewnie gorszy od i3 więc nie widzę sensu kupowania sprzętu opartego na amd.
Inaczej wygląda, wszystko w innych miejscach. Co do samej pracy systemu działa szybko i póki co nie wariuje.
Mam natomiast problem z grafą, nie mogę włączyć w grach radka:/